XL vaccinatielocatie Breepark
NOS Nieuws

Vaccinatiestrategie gewijzigd: miljoen prikken van huisarts naar GGD

  • Lars Geerts en Mitchell van de Klundert

    redacteur Binnenland

  • Lars Geerts en Mitchell van de Klundert

    redacteur Binnenland

Ongeveer een miljoen mensen tussen de 18 en 60 jaar met een medisch risico worden straks bij de GGD gevaccineerd, in plaats van bij de huisarts zoals was gepland. De uitnodigingen aan deze mensen die vallen in de zogenoemde 'griepprikgroep', worden begin mei verstuurd, het prikken begint medio mei, melden bronnen aan de NOS.

Het gaat om personen die meer risico lopen op complicaties bij een coronabesmetting, zoals mensen met longaandoeningen. Zij krijgen al jaarlijks een griepvaccinatie. Het kabinet gaat de wijziging in de vaccinatiestrategie straks bekendmaken tijdens de coronapersconferentie.

De aanpassing betekent niet dat de groep sneller beschermd wordt. Het is nog steeds de verwachting dat de hele groep per half juni de eerste prik heeft ontvangen. Dat gaat gebeuren met een vaccin van Pfizer-BioNTech of Moderna.

Naar achteren

Vorige week bleek dat de groep van een miljoen kwetsbaren drie weken naar achteren werd opgeschoven in de vaccinatiecampagne. Eerst zou de hele groep eind mei de eerste prik hebben gekregen, maar dat werd medio juni. Dat was een gevolg van de beslissing om het AstraZeneca-vaccin niet meer aan mensen onder de 60 jaar te geven.

Patiëntenverenigingen en de Tweede Kamer willen dat die aanpassing wordt teruggedraaid, maar dat gebeurt vooralsnog niet. Het is wel de bedoeling dat de groep kwetsbaren eerder wordt geprikt dan de mensen van 50-59 jaar zonder medisch risico.

De uitnodiging voor de vaccinatie krijgen de miljoen kwetsbare mensen nog steeds van de huisarts. Met die brief kunnen ze dan een prikafspraak bij de GGD inplannen. Op de GGD-locaties gaan huisartsen vervolgens meehelpen bij het medisch toezicht op de groep.

Minister De Jonge van Volksgezondheid sprak eerder vandaag met mensen om wie het gaat:

Met de beslissing om een grote groep kwetsbaren naar de GGD te sturen, wordt de rol die huisartsen spelen in de vaccinatiecampagne kleiner. Vorige maand bleek al dat het vaccineren voor veel huisartsen veel meer werk is dan verwacht.

Het RIVM heeft inmiddels besloten om AstraZeneca-vaccins die nu worden geleverd te gaan ompakken naar kleinere hoeveelheden. Waar een huisarts eerder nog een doos met 110 stuks ontving, zijn dat straks doosjes met 11 stuks.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl