liveblog

De Jonge tempert hoop op snelle versoepelingen • Janssen levert maandag eerste vaccins

liveblog gesloten

De Jonge tempert hoop op versoepelingen

Coronaminister De Jonge heeft in het RTL-programma Beau de hoop op snelle versoepelingen getemperd. Aan het eind van een lang gesprek over het tempo van vaccineren vroeg De Jonge nog even het woord om deze boodschap voor het voetlicht te brengen. Hij wees op de grote drukte in de ziekenhuizen, waarin meer dan 2500 coronapatiënten worden verpleegd, en herhaalde wat hij eerder vandaag al zei: "We gaan geen gekke dingen doen".

Een plan om later deze maand weer terrassen en winkels te openen en de avondklok af te schaffen ligt nu bij het Outbreak Management Team. Zondag praten de meest betrokken ministers in het Catshuis over het coronabeleid en dinsdag is er weer een coronapersconferentie. De Jonge zei niet op de besluitvorming vooruit te willen lopen, maar waarschuwde: "We zijn nog niet over de piek heen".

Janssen levert maandag eerste vaccins aan Nederland

Farmaceut Janssen levert maandag zijn eerste flesjes coronavaccin aan Nederland. Er komen dan bijna 80.000 doses, zegt het RIVM. Wanneer de eerste mensen met het Janssen-vaccin geprikt worden is nog niet duidelijk. Eind deze maand komt er een tweede levering, van ongeveer 90.000 doses.

Janssen is het vierde coronavaccin dat in Nederland beschikbaar komt. Er wordt al geprikt met de vaccins van AstraZeneca, Pfizer/BioNTech en Moderna. Met het vaccin van Pfizer/BioNTech zijn veruit de meeste mensen in Nederland gevaccineerd.

De levering is goed nieuws voor de vaccinatiestrategie van het kabinet. Mogelijk kan het Janssen-vaccin het gat opvullen dat is ontstaan nu het kabinet heeft besloten om het AstraZeneca-vaccin niet meer te gebruiken voor mensen onder de 60. In totaal heeft Nederland meer dan 11 miljoen Janssen-doses besteld.

Opnieuw meer dan 4000 doden in één dag in Brazilië

In Brazilië is het aantal coronadoden de afgelopen 24 uur uitgekomen op 4249. Niet eerder was dat aantal zo hoog. Eerder deze week kwam het aantal doden in het Zuid-Amerikaanse land voor het eerst boven de 4000. Eerder telde alleen de Verenigde Staten op dagbasis meer dan 4000 doden.

In totaal zijn in het grootste land van Zuid-Amerika al bijna 340.000 mensen aan covid overleden. De pandemie is nog lang niet onder controle en er zijn nog maar weinig mensen gevaccineerd, maar toch worden veel maatregelen versoepeld, vaak door lokale bestuurders.

De directeur van het Braziliaanse Instituut voor Gezondheidsstudies noemt de versoepelingen een vergissing en zegt dat ze tot nog hogere sterftecijfers zullen leiden. "Het verhaal dat president Bolsonaro steeds vertelt heeft gewonnen", aldus directeur Lago. Bolsonaro bagatelliseert de risico's van corona. Hij is tegen lockdowns, omdat die schade toebrengen aan de economie.

RIVM heeft geen volledig zicht meer op vaccinatiegraad kwetsbaren

Er is geen compleet beeld meer van de vaccinatiegraad van verschillende kwetsbare groepen. Het RIVM, dat de cijfers bijhield, is er deze week mee gestopt. Dat betekent dat nu onduidelijk is hoeveel mensen in verpleeghuizen en instellingen een vaccinatie tegen het coronavirus hebben gehad.

Hier lees je meer:

Pleidooi voor meer IC-bedden, maar is er ook personeel?

Eerder vandaag pleitte het Landelijk Netwerk Acute Zorg voor meer IC-bedden. Dat is hoognodig, vinden ze ook in het UMC Utrecht. Maar met meer bedden ben je er nog niet.

Het vinden van personeel is misschien nog wel een grotere bottleneck:

Binnenkijken op IC: niet aantal bedden, maar voldoende personeel is het probleem

RIVM gaat slachtoffers uitgestelde zorg onderzoeken

Het RIVM gaat onderzoeken hoeveel mensen zijn overleden doordat hun operaties vanwege de druk op de ziekenhuizen zijn uitgesteld. Ook het aantal gevallen waarin mensen met ernstige complicaties te maken kregen, wordt in kaart gebracht. Door de coronacrisis kan al ruim een jaar een flink deel van de reguliere zorg niet doorgaan. De gevolgen daarvan zijn niet eerder landelijk onderzocht.

"We gaan de effecten proberen in te schatten van al die operaties die niet door hebben kunnen gaan", vertelt RIVM-onderzoeker Ardine de Wit. "Dat tellen we bij elkaar op om tot schattingen voor heel Nederland te komen."

In dit stuk van Nieuwsuur lees je er meer over:

Malta wil toeristen verleiden met premie

Malta wil er alles aan doen om deze zomer toeristen te lokken. De minister van Toerisme heeft aangekondigd dat buitenlanders die minstens drie dagen naar het eiland in de Middellandse Zee komen een premie krijgen. De hoogte is afhankelijk van de luxe van het hotel waarvoor de toerist kiest. Een vijfsterrenhotel levert het meest op, 200 euro. Wie kiest voor een viersterrenonderkomen krijgt 150 euro en voor een driesterrenverblijf krijg je 100 euro.

De toerismesector van Malta was voor de coronapandemie goed voor 27 procent van de economie. Er kwamen in 2019 meer dan 2,7 miljoen buitenlandse toeristen naar het eiland. Vorig jaar daalde dat tot iets meer dan 500.000.

Malta ligt binnen de Europese Unie op kop als het gaat om het percentage gevaccineerden: 42 procent van de Maltezers heeft al minstens één prik gehad.

Noodverordening in Apeldoorn dit weekend vanwege aangekondigde protesten

In Apeldoorn geldt dit weekend een noodverordening. De burgemeester heeft die in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie afgekondigd om te kunnen optreden tegen mensen die in de stad willen protesteren tegen politiegeweld en de coronamaatregelen.

Op sociale media wordt door de organisatie Police for Freedom sinds gisteren opgeroepen om morgen naar het Stationsplein en het Amaliapark in Apeldoorn te komen. Hoeveel mensen worden verwacht, is niet duidelijk. De organisatoren hebben zich niet gemeld bij de gemeente. Door de korte voorbereidingstijd is het volgens de gemeente niet mogelijk om demonstraties te faciliteren op een manier die voor iedereen veilig is.

Apeldoorn benadrukt dat demonstreren een grondrecht is, maar dan moeten organisatoren zich wel bijtijds melden. De noodverordening geldt van zaterdag 04.30 uur tot en met zondag 22.00 uur en geldt voor de hele stad.

UEFA bevestigt EK-wedstrijden met publiek in Amsterdam

De Europese voetbalbond UEFA heeft bevestigd dat bij het komende EK in zeker acht steden wedstrijden met publiek worden afgewerkt. Amsterdam behoort tot die acht.

Eerder deze week liet de KNVB al weten dat er met alle Nederlandse autoriteiten overeenstemming was bereikt voor ten minste 12.000 bezoekers in de Johan Cruijff Arena. In Amsterdam worden vier EK-wedstrijden gespeeld: de drie groepswedstrijden van Oranje en een achtstefinaleduel.

Hieronder lees je meer:

Uitvaart prins Philip soberder door coronamaatregelen

Prins Philip, de man van koningin Elizabeth die vandaag op 99-jarige leeftijd is overleden, had geen corona, maar de pandemie heeft wel invloed op zijn uitvaart. Die zal soberder zijn dan eigenlijk de bedoeling was. In een verklaring verwijst Buckingham Palace naar de maatregelen die in Groot-Brittannië van kracht zijn om de pandemie te beteugelen.

Hoe de uitvaart er precies uit gaat zien, is nog niet bekend, maar het wordt in ieder geval geen staatsbegrafenis. Ook is nog niet bekend welke gasten er zullen komen.

Over de dood van prins Philip houden we ook een liveblog bij. Dat vind je hier.

R-getal voor het eerst sinds eind februari weer onder de 1

Het reproductiegetal is voor het eerst sinds eind februari onder de 1 gezakt. Volgens het coronadashboard staat het volgens de laatst bekende gegevens op 0,96. De vorige waarde was 1,01. Het verschil is belangrijk. Het R-getal geeft aan hoeveel mensen door iemand met het virus worden besmet. Bij een getal boven de 1 neemt de verspreiding toe, daaronder dooft die uit.

De verspreiding van het coronavirus neemt nu dus af.

Overigens is het alleen mogelijk om het R-getal achteraf vast te stellen. Het nieuwe getal van 0,96 is daarom eigenlijk niet de waarde van nu, maar van 25 maart. Het reproductiegetal wordt twee keer in de week berekend. Elke dinsdag en vrijdag komt het cijfer op het coronadashboard van de overheid te staan.

Extra zorgpersoneel onderweg naar Curaçao

Een team van ruim veertig artsen, verpleegkundigen, vaccinatiemedewerkers en ondersteunende medewerkers is onderweg naar Curaçao. De zorg op het eiland is overbelast door het grote aantal coronabesmettingen. De intensivecareafdeling in het ziekenhuis op het eiland is bijna maximaal belast en er is een tekort aan personeel. Daarnaast gaat het Nederlandse team helpen met het vaccineren van de bevolking.

Met Pasen vertrokken al zo'n twintig Nederlandse artsen en verpleegkundigen naar Curaçao.

Gezondheidsraad: vaccineer ook 16-en 17-jarigen uit risicogroepen

Kinderen van 16 en 17 jaar die in een van de zogeheten hoog-risicogroepen vallen, moeten met voorrang in aanmerking komen voor vaccinatie tegen covid-19. Dit schrijft de Gezondheidsraad in een spoedadvies aan de minister De Jonge van VWS. Die had om het advies gevraagd.

De raad adviseert het BioNTech/Pfizer-vaccin in te zetten voor deze groep. Dat vaccin is goedgekeurd voor gebruik vanaf 16 jaar.

De meeste kinderen die met corona besmet worden, krijgen hooguit milde symptomen. Voor kinderen in risicogroepen kan dat anders zijn en kan het ziekteverloop ernstig zijn, zegt de raad. Het advies is om dezelfde risicogroepen te hanteren als voor volwassenen. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die een chronische afwijking van hun immuunsysteem hebben of diabetes. Kijk hier voor de volledige lijst.

Langer steun van overheid voor openbaarvervoerbedrijven

Het kabinet trekt meer geld uit voor het openbaar vervoer. Dat kampt al sinds het begin van de coronatijd met veel minder reizigers en dus minder inkomsten. De regeling waarbij ov-bedrijven het verlies aan inkomsten gecompenseerd krijgen wordt verlengd tot eind dit jaar. Tot nu toe gold de regeling tot en met september.

Dankzij de regeling kunnen ov-bedrijven tussen de 93 en 95 procent van hun kosten vergoed krijgen. In totaal is er dit jaar ongeveer 1,5 miljard euro beschikbaar.

Staatssecretaris Van Veldhoven benadrukt het belang van het ov, ook nu veel mensen thuiswerken en studenten geen lessen en colleges volgen. "Het brengt een schoonmaker naar zijn nachtdienst in het ziekenhuis en een leerkracht naar school. Het openbaar vervoer is daarmee een belangrijke steunpilaar voor onze economie en maatschappij, niet alleen nu maar ook in de toekomst. Na corona wordt immers weer een flinke groei van reizigers voorzien."

Europese Unie wil nog eens 1,8 miljard coronavaccins bestellen

De Europese Unie wil voor volgend jaar en het jaar daarop grote aantallen vaccins bijkopen. De lidstaten is gevraagd om in te stemmen met een bestelling van 1,8 miljard doses, meldt persbureau Reuters. De EU wil in eerste instantie met farmaceut Pfizer/BioNTech onderhandelen over de levering.

De EU heeft al ruim voldoende vaccins besteld om de hele bevolking van de 27 lidstaten in te enten, maar er wordt rekening mee gehouden dat er meerdere vaccinaties nodig zijn. In de EU wonen zo'n 450 miljoen mensen.

Het is onduidelijk hoelang de coronavaccins die nu worden gebruikt bescherming bieden. Ook is aanpassing van het vaccin waarschijnlijk nodig omdat het virus muteert.

Tot nu toe zette de Europese Unie vooral in op het vaccin van AstraZeneca, al werden ook andere vaccins ingekocht. AstraZeneca kampte de afgelopen tijd met leveringsproblemen en er zijn vragen over de bijwerkingen.

Is AstraZeneca voor ouderen wel veilig en wat gebeurt er met de vaccinvoorraad?

Het AstraZeneca-vaccin wordt in Nederland alleen nog maar gegeven aan 60-plussers. Maar is het voor mensen die ouder zijn dan wel veilig? Het antwoord op die vraag en vele andere vind je in onderstaande Q&A:

Ziekenhuizen schalen operatiecapaciteit verder af

De Nederlandse ziekenhuizen hebben afgelopen week minder mensen kunnen opereren. Vergeleken met een situatie zonder corona was maar 73 procent van de operatiekamers in gebruik. Een week eerder was dat nog 78 procent.

Ook het aantal verwijzingen door huisartsen nam af. Het lag vorige week op 90 procent van wat verwacht had mogen worden zonder corona. Een week eerder was dat nog 93 procent.

De kritieke planbare zorg, die binnen zes weken moet plaatsvinden om gezondheidsschade te voorkomen, kan in 79 procent van de ziekenhuizen volledig volgens planning worden geleverd. Dat is iets minder dan vorige week. In de overige 21 procent van de ziekenhuizen lukt dat deels volgens planning.

Mogelijk 16 besmettingen tijdens Fieldlab-festivals Biddinghuizen

Tijdens de proeffestivals van Fieldlab Evenementen in Biddinghuizen zijn mogelijk zestien mensen besmet geraakt met het coronavirus. Het gaat daarbij om vier mogelijke gevallen tijdens het Back to Live Dance Festival van 20 maart en om twaalf mogelijke besmettingen tijdens het Back to Live Popfestival een dag later. Bij allebei de festivals waren zo'n 1500 mensen aanwezig.

Vooraf moesten alle bezoekers een coronatest laten afnemen. Na afloop onderging 80 procent van de bezoekers aan het dancefestival een tweede test. Bij het popfestival was dat 83 procent.

In totaal zijn er nu bij de acht testevenementen van Fieldlab twintig mogelijke besmettingen geweest. Bij de evenementen waren in totaal ruim 10.000 bezoekers.

De Haarlemse band Chef’Special tijdens Fieldlab-popfestival Back To Live in Biddinghuizen

De Fieldlab-evenementen zijn onderdeel van een serie pilots van de sector en de overheid. Daarbij wordt gekeken hoe op een veilige manier evenementen georganiseerd kunnen worden. Eerder werden in die serie ook een congres, een theatervoorstelling van Guido Weijers, voetbalwedstrijden, een concert van André Hazes en een dancefeest georganiseerd.

Trainer Advocaat gevaccineerd, maar onduidelijk of Feyenoord coronavrij is

Feyenoord had vorige week te maken met coronabesmettingen bij twee spelers, maar trainer Dick Advocaat hoeft zich over zijn eigen gezondheid geen zorgen meer te maken: de 73-jarige coach heeft zijn vaccinatie binnen.

"Ik ben deze week geprikt. Ze zeggen dat dat voldoende is", zei Advocaat tijdens de persconferentie voor het eredivisieduel met FC Utrecht van komende zondag. "Als je wat ouder wordt, heeft dat ook z'n voordelen." Hoe de situatie binnen zijn selectie is, is nog even afwachten. "Of we coronavrij zijn, weet je nooit. Dat kan per dag verschillen. We zijn vanochtend weer allemaal getest, vanavond horen we de uitslag."

Advocaat heeft prik binnen, maar weet nog niet of Feyenoord coronavrij is

7716 nieuwe besmettingen, weekgemiddelde daalt

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7716 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 93 minder dan gisteren. Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: afgelopen week werden gemiddeld 6760 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een daling van 8 procent vergeleken met vorige week.

In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van Volksgezondheid 3,1 miljoen prikken gezet. Het gaat daarbij om het aantal gezette prikken, niet het aantal gevaccineerden.

2495 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 2495 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2525), van wie 784 op de IC (gisteren: 798), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

41 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM werden 41 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 19. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 23 doden per dag, tegen 22 doden per dag een week eerder.

Bezorgdheid in Spanje om AstraZeneca, veel mensen blijven weg

In Spanje neemt de bezorgdheid over het AstraZeneca-vaccin toe, meldt correspondent Rop Zoutberg. Van de 29.000 Madrilenen die gisteren waren opgeroepen voor een prik is maar een derde komen opdagen.

Ook vandaag laten veel mensen verstek gaan. Van de prikbeurten die zijn gepland, bevestigt nog niet de helft (45 procent) te komen, zeggen de plaatselijke autoriteiten. De deelstaat waartoe de hoofdstad behoort, ligt al een tijdje op ramkoers met de centrale regering. Madrid begon op eigen houtje al verkennende gesprekken over de levering van het Russische vaccin Spoetnik.

Aantal IC-bedden moet omhoog, reguliere zorg wordt verder afgeschaald

Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) heeft de regio's gevraagd het aantal IC-bedden te verhogen naar 1550. Nu zijn er nog 1450 IC-bedden.

De afgelopen weken is het aantal coronapatiënten op de IC's aanzienlijk gestegen, zegt LNAZ-voorzitter Ernst Kuipers. Naar verwachting gaat die stijging de komende weken nog verder, en daarom is er meer capaciteit nodig.

Dit gaat ten koste van de reguliere zorg, die verder afgeschaald moet worden.

De afgelopen week steeg het aantal covid-patiënten op de IC's met gemiddeld 15 per dag. "Dat maakt dat de huidige capaciteit van 1450 bedden, inclusief reservebedden voor traumapatiënten of andere patiënten met een spoedindicatie, niet langer toereikend is", aldus Kuipers.

Ook patiënt met zeldzame trombose overleden na toediening Janssen-vaccin

Het Europees medicijnagentschap EMA meldt dat er iemand na toediening van het Janssen-vaccin is overleden die trombose had gekregen in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes.

Het agentschap is een onderzoek gestart. Er zijn vier gevallen gemeld van trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes na vaccinatie met Janssen. De meldingen komen uit de VS, nadere bijzonderheden zijn niet bekendgemaakt. Wereldwijd zijn nu zeker 4,5 miljoen prikken met Janssen gezet.

Eerder deze week stelde EMA vast dat dit een zeer zeldzame bijwerking is van het AstraZeneca-vaccin. Daarop besloten verschillende Europese landen, waaronder Nederland, mensen jonger dan 60 niet langer met AstraZeneca te vaccineren.

Het Janssen-vaccin wordt tot nu toe alleen gebruikt in de VS, maar EU-lidstaten beginnen er naar verwachting binnen enkele weken ook mee. Het EMA heeft het vaccin op 11 maart al goedgekeurd.

De berichten over de zeldzame trombose moeten volgens het EMA gezien worden als een 'safety signal', maar het is nog niet duidelijk of de bloedziekte is veroorzaakt door het vaccin.

Eerste dag met beperkte openstelling Keukenhof, "het gaat hartstikke goed"

Op de Keukenhof in Lisse liepen kort na het begin van de middag zo'n 2500 mensen. Er mogen vandaag, morgen en zondag 5000 mensen per dag in. Bezoekers hebben via de organisatie Testen voor Toegang een coronasneltest gedaan. Met een negatief resultaat dat niet ouder is dan 40 uur en een geldig ticket zijn ze welkom.

"Het gaat hartstikke goed", zegt een woordvoerster. "Iedereen die tot nu toe is gekomen kon een negatieve test van Testen voor Toegang laten zien. Aankomende zondag zijn we uitverkocht. Voor zaterdag zijn er nog tweehonderd kaarten over."

Merkel praat niet meer met deelstaten; gepland corona-overleg afgelast

In Duitsland gaat een geplande coronaconferentie tussen bondskanselier Merkel en de minister-presidenten van de deelstaten maandag niet door. Ook de dagen daarna zal er geen conferentie plaatsvinden, laat een woordvoerder van Merkel weten.

Merkel wil de zelfstandigheid van de deelstaten in het coronabeleid beperken. Ze gaat een wet indienen die voorziet in een verplichte 'noodrem' bij een bepaald aantal besmettingen. Alleen als het aantal besmettingen daaronder blijft, zouden de deelstaten zelf over hun coronabeleid mogen beslissen.

De minister-presidenten van veel deelstaten schatten de coronadreiging anders in dan de Bondsregering en verzetten zich tegen een strengere lockdown. Volgens gezondheidsminister Jans Spahn en president Lothar Wieler van het Robert Koch-Instituut (het Duitse RIVM) staat Duitsland er dramatisch slecht voor. Volgens Wieler zijn strenge maatregelen nodig, anders zullen de besmettingen de komende weken verder oplopen.

India kampt met recordaantal besmettingen en hoogste aantal doden in vijf maanden

India heeft vandaag 132.000 nieuwe covid-besmettingen gemeld, het hoogste aantal op een dag tot nu toe. In totaal zijn in India ruim 13 miljoen mensen besmet geraakt, waarmee India na de VS en Brazilië op de tweede plaats staat.

Ook werden vandaag 780 coronadoden geregistreerd, het hoogste aantal sinds medio oktober. Het totale dodental in India staat op 167.642, op een bevolking van 1,3 miljard mensen.

Verschillende deelstaten hebben nieuwe beperkingen ingesteld om het virus onder controle te krijgen, maar dat heeft ertoe geleid dat migranten-arbeiders in groten getale in overvolle treinen van de grote steden naar hun dorpen en stadjes terugkeren, met het gevaar dat het virus zich ook daar verder verspreidt.

De regering verklaart de heropleving van het virus uit de onwil van de bevolking om gezichtsmaskers te dragen en andere maatregelen na te leven.

Intussen komen er berichten dat ziekenhuizen zijn gestopt met vaccineren, omdat ze niet genoeg vaccins hebben. In totaal hebben 94 miljoen mensen een prik gehad.

De Jonge tegen ziekenhuizen: advies OMT doorslaggevend, we gaan echt geen domme dingen doen

De ziekenhuizen kunnen er volgens minister De Jonge op rekenen dat "we in het zicht van de haven geen domme dingen gaan doen". Hij zei dat in reactie op de onrust onder ziekenhuizen over het plan om de terrassen en winkels weer te openen en de avondklok af te schaffen.

De Jonge vindt de noodkreet heel begrijpelijk. "Ze zeggen terecht: weten jullie het wel zeker?" Hij wijst erop dat het plan met versoepelingen nu bij de deskundigen van het OMT ligt en dat hun advies een doorslaggevende rol speelt.

"Ik kan niet vooruit lopen op de besluiten die we dinsdag gaan nemen", zegt De Jonge. Op die dag geven hij en premier Rutte weer een persconferentie over de coronamaatregelen. "Of en welke stappen we kunnen nemen, kunnen we dan pas zeggen."

De Jonge gaat snel met huisartsen praten over alternatief voor AstraZeneca

Minister De Jonge gaat heel snel met de huisartsen om tafel om een alternatief te bedenken voor 60-minners die nu geen vaccinatie met AstraZeneca meer krijgen. Hij zegt dat er vooral voor de kwetsbaren in deze groep, zoals mensen met ernstige obesitas of met het syndroom van Down, heel snel een oplossing moet komen.

Het kan zijn dat deze mensen nu een of twee weken later worden gevaccineerd met een ander middel, zegt hij. Maar verder heeft het besluit van gisteren volgens hem geen grote gevolgen. "We schuiven niet met de planning, we schuiven met groepen." Met andere woorden: het vaccin hoeft niet te worden vernietigd, maar gaat naar de 60-plussers die naar nu wordt aangenomen nauwelijks kans hebben op gevaarlijke bijwerkingen.

De Jonge zegt dat de planning door de tegenvaller met AstraZeneca niet verandert: eind mei moeten alle 60-plussers zijn gevaccineerd en begin juli zou iedereen zijn eerste prik gehad moeten hebben.

Noorse premier beboet voor overtreding coronaregels

De Noorse premier Erna Solberg is beboet voor het niet naleven van de afstandsregels. Voor haar zestigste verjaardag organiseerde ze in februari een familiefeestje met dertien mensen in een bergresort.

Het feestje was al in februari. Solberg had er excuses voor aangeboden. Ze overtrad de regels omdat op bijeenkomsten maximaal tien mensen mogen zijn.

De politie heeft haar nu ook een boete gegeven van 20.000 Noorse kronen, omgerekend bijna 2000 euro. Politiechef Ole Saeverud zei op een persconferentie dat zoiets normaal niet beboet zou worden, maar dat nu een uitzondering is gemaakt omdat de regering zelf de regels heeft opgelegd. "De wet is voor iedereen gelijk, maar niet iedereen is gelijk voor de wet", aldus de politiechef.`;luy54

Erna Solberg

Fransen krijgen na eerste AstraZeneca-prik tweede prik met ander vaccin

Fransen onder de 55 die één dosis hebben gekregen van het AstraZenecavaccin moeten een tweede injectie krijgen met het vaccin van Pfizer of dat van Moderna, zegt het belangrijkste Franse adviesorgaan voor de volksgezondheid. Het gaat om ruim een half miljoen Fransen die tussen 6 februari en 13 maart geprikt zijn.

Frankrijk heeft besloten het AstraZeneca-vaccin alleen nog te geven aan mensen vanaf 55 jaar. Tussen de eerste pik met AstraZeneca en de tweede prik met een ander vaccin zouden volgens het adviesorgaan twaalf weken moeten zitten. De regering neemt het advies vrijwel zeker over. De Franse minister van Volksgezondheid noemde het vanochtend in een eerste reactie "volkomen logisch".

Ook wordt geadviseerd te bestuderen tot wat voor reacties het prikken met verschillende vaccins leidt. Internationaal loopt hier al onderzoek naar, en de voorlopige conclusie is dat een combinatie van de vaccins van AstraZeneca en Pfizer waarschijnlijk veilig en effectief is.

In Nederland adviseert de Gezondheidsraad dat wie al een eerste keer geprikt is met AstraZeneca zoals gepland de tweede prik kan halen. Wereldwijd is geen enkel geval gemeld van ernstige bijwerkingen na een tweede prik met AstraZeneca. De gemelde zeer zeldzame bijwerkingen doen zich binnen twee weken na de eerste prik al voor.

Grapperhaus: goed dat ziekenhuizen zich laten horen, maar er zijn meer belangen

Minister Grapperhaus vindt het goed dat ziekenhuizen hebben laten weten dat ze stomverbaasd zijn over het plan om de coronamaatregelen vanaf 21 april te versoepelen. Hij zegt dat het besluit nog niet vaststaat. De deskundigen van het OMT buigen zich er nog over, en zondag is er een Catshuisoverleg met de betrokken ministers.

Grapperhaus wijst op de vele stemmen in de maatschappij die zich laten horen. Al die geluiden worden meegenomen: "We kijken naar de situatie in de ziekenhuizen, maar bijvoorbeeld ook naar de economie." Hij vindt de druk op zorgverleners een belangrijk punt. Maar wat hem betreft moet ook de druk op bijvoorbeeld de handhavers meewegen, die extra werk hebben vanwege onder meer de avondklok.

Premier Rutte en minister De Jonge geven dinsdag weer een persconferentie over de coronamaatregelen. Het lijkt erop dat ze zullen aankondigen dat vanaf 21 april de terrassen en de winkels weer open kunnen en dat de avondklok wordt geschrapt.

Bezoekers weer welkom bij Keukenhof: 'Dit stond op mijn bucketlist'

Bezoekers weer (als test) welkom bij Keukenhof: 'Dit stond op mijn bucketlist'

KNVB en KNHB vragen kabinet: maak teamsporten weer mogelijk voor iedereen

Voetbalbond KNVB en hockeybond KNHB vragen de politiek de mogelijkheden voor teamsporten in de buitenlucht te verruimen. Ze willen dat teamtraining voor iedereen weer wordt toegestaan en dat kinderen wedstrijden mogen spelen in de buurt.

Nu mogen alleen mensen tot 27 onbeperkt trainen, vanaf 27 jaar mag het alleen in groepjes van vier en met anderhalve meter afstand. De beide bonden menen echter dat hockey en voetbal in de buitenlucht voor iedereen gewoon veilig zijn.

In een brief noemen ze het schrijnend dat honderdduizenden hockeyers en voetballers al sinds oktober vorig jaar stil staan. "Zij zitten nu helaas al maandenlang thuis, terwijl sporten en bewegen juist zo hard nodig zijn voor hun gezondheid en weerstand. Een teamsport is een effectief middel in de strijd tegen maatschappelijke problemen zoals bewegingsarmoede, overgewicht en eenzaamheid".

De bonden maken zich ook zorgen voor de gevolgen op lange termijn. Clubs komen in problemen, de weerstand tegen ziektes neemt af en de kans op eenzaamheid neemt toe.

Transavia-personeel helpt in prikstraten, 'zodat we eerder kunnen vliegen'

Stewards en stewardessen van luchtvaartmaatschappij Transavia gaan de komende twee maanden de GGD's helpen bij het vaccineren, meldt NH Nieuws. Vanwege het lage aantal Transavia-vluchten heeft het cabinepersoneel genoeg tijd over om in prikstraten de weg te wijzen of administratief werk te doen. Het prikken wordt overgelaten aan professionals.

Transavia zet tot en met mei cabinepersoneel in op GGD-locaties in heel Nederland. De maatschappij zegt ook uit eigen belang te handelen: hoe sneller wordt gevaccineerd, hoe eerder de vliegtuigen kunnen worden gevuld met toeristen.

Medewerkers van Transavia doen vrijwillig mee.

RIVM: breed draagvlak voor coronapaspoort

Er lijkt breed draagvlak te zijn voor een in te voeren coronapaspoort, meldt het RIVM. Zeven op de tien deelnemers aan onderzoek van het RIVM en de GGD's zien het zitten om hiermee toegang te krijgen tot evenementen, culturele locaties, werk en onderwijs. Met een 'paspoort app' zouden zij kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn of een recente negatieve testuitslag hebben.

Uit het onderzoek blijkt ook dat mensen elkaar vaker bezoeken, maar tegelijk maatregelen nemen om de kans op besmetting te beperken. Het aantal mensen dat zegt in de afgelopen week niet meer dan 1 bezoeker per dag te hebben ontvangen daalde in een week van 81 procent naar 72 procent. Maar ook meer mensen zeggen zich na klachten te laten testen: 63 procent ten opzichte van 51 procent zes weken geleden.

Britten kunnen gaan denken over buitenlandse zomervakantie

De Britten kunnen nu voor het eerst gaan denken over het boeken van een buitenlandse vakantie, zei minister van Transport Grant Shapps voor Sky News. Aanleiding is de publicatie van nieuwe details over het 'stoplichtsysteem' dat de Britse regering wil gaan hanteren. Daarop is te zien naar welke landen de Britten in de zomer op vakantie kunnen zonder dat ze bij terugkeer in quarantaine moeten.

Tot nu toe waarschuwde de Britse regering de bevolking nog geen buitenlandse reizen te boeken. Die waarschuwing geef ik niet meer, zei Shapp, die er wel aan toevoegde dat mensen voorzichtig moeten blijven en dat de definitieve lijst van landen waarheen gereisd kan worden pas over ruim een maand bekend wordt gemaakt.

Minder euthanasieverzoeken bij expertisecentrum, meer hulpvragen van artsen

Het Expertisecentrum Euthanasie heeft vanwege de coronapandemie vorig jaar fors minder euthanasieaanvragen in behandeling genomen dan in 2019. Het aantal aanmeldingen lag op 2901. Dat waren er ruim 200 minder dan in 2019. In totaal werd van 899 mensen het leven beëindigd.

De daling komt door de patiëntenstop die de voormalige Levenseindekliniek van half maart tot mei vorig jaar hanteerde. Het centrum nam toen geen nieuwe hulpvragen aan, omdat het niet over voldoende beschermingsmiddelen zoals mondkapjes voor medewerkers beschikte.

Vorig jaar begeleidden consulenten van het expertisecentrum 309 artsen bij euthanasietrajecten van hun patiënten; een stijging van zestig procent. Bestuurder Sonja Kersten: "De meeste patiënten worden het liefst door hun eigen arts geholpen. Daar willen wij artsen heel graag bij adviseren en begeleiden. Sinds onze oprichting in 2012 is veel kennis en ervaring opgedaan met euthanasiezorg; deze expertise brengen we terug naar verschillende beroepsgroepen zoals huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en psychiaters."

Sonja Kersten

Covid-patiënte krijgt longweefsel van echtgenoot en zoon

In Japan zijn artsen erin geslaagd longweefsel van levende donoren te transplanteren naar de longen van een covid-patiënte. Volgens het academisch ziekenhuis van de universiteit van Kyoto is het wereldwijd de eerste keer dat dit is gelukt. Wel hadden tientallen covid-patiënten in de VS, Europa en China al longweefsel gekregen van hersendode donoren.

De Japanse patiënte kreeg in een elf uur durende operatie longweefsel van haar echtgenoot en haar zoon. De drie maken het goed en zijn herstellende, staat in een verklaring van het ziekenhuis, dat hun identiteit niet bekendmaakt.

De vrouw is drie maanden kunstmatig beademd geweest. Haar longen werkten niet meer en er was ook geen hoop op herstel, waardoor transplantatie als enige optie overbleef. Naar verwachting moet de vrouw nog twee maanden in het ziekenhuis blijven, maar kan ze daarna wel een normaal leven leiden.

Studenten hebben geen zin in zelftests

Volgens een pilot aan hogescholen in Den Bosch zijn veel studenten niet bereid zichzelf te testen. Van de 3000 studenten die een zelftest kregen aangeboden, kwamen er slechts zo'n duizend opdagen. Een deel meldde zichzelf af, anderen kwamen niet opdagen.

Sommige studenten zeiden: "Ja daaag, ik steek niet vrijwillig een stok in m'n neus". Anderen waren bang voor een vals positieve test waardoor ze voor niets dagen thuis zouden moeten blijven.

Ook op andere locaties, onder meer in Delft en Groningen, wordt geëxperimenteerd met sneltesten voor studenten. De resultaten daarvan zijn nog niet bekend.

Het kabinet ziet zelftesten als een middel om het hoger onderwijs weer deels te kunnen openen. Vanaf 26 april zouden studenten zich twee keer per week moeten testen om naar de universiteit of hogeschool te mogen. Overigens is de hoofdzaak volgens het ministerie van Onderwijs dat studenten anderhalve meter afstand houden.

Veruit meeste coronasteun voor loonkosten

Nederlandse bedrijven hebben vorig jaar in totaal 17,6 miljard euro aan coronasteun ontvangen ter compensatie van loonkosten en vaste lasten. Veruit het grootste gedeelte van het bedrag, 15 miljard euro, werd uitgegeven via de NOW-regeling, waarmee bedrijven de lonen van hun werknemers kunnen doorbetalen. Daarnaast werd 2,6 miljard aan vergoedingen voor vaste lasten.

Senaat Brazilië moet onderzoek doen naar aanpak crisis

Het federale hooggerechtshof van Brazilië heeft de Senaat opgedragen onderzoek te doen naar de aanpak van de coronacrisis. Daarnaast is ook bepaald dat lokale autoriteiten gebedshuizen mogen dwingen om de deuren te sluiten.

Daarmee fluit het hooggerechtshof president Bolsonaro indirect terug. Hij heeft tot dusver geweigerd hard in te grijpen, uit angst voor de economische gevolgen. Het coronavirus zelf heeft Bolsonaro in het verleden meermaals gebagatelliseerd.

In Brazilië zijn naar schatting nu 345.000 mensen aan het virus overleden. Het is daarmee een van de zwaarst getroffen landen ter wereld - alleen in de Verenigde Staten zijn meer inwoners gestorven aan de gevolgen van covid-19.

Seniorenorganisatie KBO-PCOB wil uitleg over AstraZeneca-beleid

Seniorenorganisatie KBO-PCOB roept demissionair minister De Jonge opnieuw op uitleg te geven over het besluit om voorlopig alleen nog 60-plussers te vaccineren met AstraZeneca.

De minister volgt met het besluit het spoedadvies van de Gezondheidsraad op, maar KBO-PCOB vindt dat tot dusver niet goed onderbouwd is waarom enkel senioren het vaccin voorlopig krijgen. De organisatie zegt telefoontjes en mails binnen te hebben gekregen van bezorgde ouderen, sinds vorige week een prikstop werd ingesteld voor mensen jonger dan 60 jaar. Volgens de organisatie ontbrak toen de uitleg.

Directeur Marcel Sturkenboom: "De twijfel en angst slaat in alle opzichten toe." Sturkenboom zegt er verder op te vertrouwen dat het ministerie "echt goede redenen heeft" en kan onderbouwen waarom het vaccineren van de groep 60-plus wel doorgaat. "Maar ook deze groep heeft recht op goede (wetenschappelijk onderbouwde) uitleg en uitgebreidere communicatie dan nu het geval is."

Hoe beïnvloedt het AstraZeneca-besluit de vaccinatiestrategie?

Volgens De Jonge veroorzaakt het besluit om mensen jonger dan 60 jaar niet meer met AstraZenaca te vaccineren, geen grote wijzigingen in de vaccinatiestrategie. Hij gaat er nog steeds van uit dat begin juli iedereen de eerste prik heeft ontvangen en twee derde van de bevolking die gevaccineerd wil worden volledig is beschermd.

Maar AstraZeneca is een groot onderdeel van de vaccinatiestrategie voor mensen jonger dan 60, dus vallen die wijzigingen dan wel mee? Volgens deskundigen zal het besluit impact hebben, maar valt het uiteindelijk mee - mits de geplande vaccinleveringen doorgaan.

"Het is een forse tegenvaller en leidt waarschijnlijk tot vertraging op korte termijn", zegt Gideon Kersten, bijzonder hoogleraar vaccinontwikkeling en oud-wetenschappelijk directeur van vaccin-onderzoeksinstantie Intravacc. "Maar het is allemaal op te vangen."

Wat zeggen de cijfers en wat zijn de scenario's? Lees verder:

GGD schrapt 9000 prikafspraken AstraZeneca

De GGD gaat alle 9000 openstaande afspraken voor inentingen met het AstraZeneca-vaccin schrappen, zegt een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR. Aanleiding is het besluit van het kabinet om bij mensen onder 60 alleen nog andere vaccins te gebruiken.

Van de 9000 afspraken zijn er ongeveer 1500 met mensen van 60 jaar en ouder; zij krijgen binnenkort een nieuwe afspraak en worden dan alsnog geprikt met AstraZeneca. De afspraken moeten opnieuw worden ingepland om verspilling van het vaccin te voorkomen.

De overige 7500 afspraken, met mensen die jonger zijn dan 60 jaar, worden definitief geschrapt. Het is nog niet bekend met welk vaccin ze op een ander moment alsnog kunnen worden ingeënt.

Welkom in het coronaliveblog

Goedemorgen! Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag uit binnen- en buitenland. Het blog van gisteren lees je hier terug.