liveblog
NOS NieuwsAangepast

Harry reageert met korte verklaring • Philip krijgt geen staatsbegrafenis

liveblog gesloten

Liveblog wordt afgesloten

Het liveblog over het overlijden van prins Philip wordt nu afgesloten.

Reactie website prins Harry: 'U zult enorm worden gemist'

Op de website van de Archewell Foundation, de liefdadigheidsinstelling van prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle, staat de volgende tekst ter nagedachtenis aan Philip: "Dank u voor uw diensten ... U zult enorm worden gemist."

Bloemen bij de hekken van Buckingham Palace

Veel voorbijgangers hebben bloemen achtergelaten bij de hekken van Buckingham Palace om hun medeleven te betuigen.

Bloemenzee voor prins Philip: 'Het is een groot verlies'

Barack Obama schrijft over ontmoeting prins Philip: 'Voorbeeld van ondersteunende echtgenoot'

In een post op Facebook heeft de Amerikaanse oud-president Obama zijn herinnering aan prins Philip achtergelaten. Over de eerste ontmoeting die hij en zijn vrouw Michelle hadden met Philip en koningin Elizabeth zegt hij: "De koningin en prins Philip stelden ons onmiddellijk op hun gemak en maakten van een ceremoniële gelegenheid iets veel natuurlijkers, zelfs iets comfortabels."

Volgens Obama liet prins Philip de wereld zien wat het betekende om een ondersteunende echtgenoot te zijn voor een machtige vrouw. "Toch vond hij ook een manier om leiding te geven zonder de schijnwerpers op te eisen: hij diende in de Tweede Wereldoorlog, voerde het bevel over een fregat bij de Royal Navy en reisde onvermoeibaar de wereld rond om op te komen voor het Britse bedrijfsleven en Britse uitmuntendheid."

Overal in Londen hangen vlaggen halfstok

Op veel bekende gebouwen in Londen, zoals de Tower of London en het parlementsgebouw, hangen de vlaggen halfstok.

Vlaggen in Londen halfstok

'Prins Harry vliegt naar Engeland voor begrafenis opa'

De tabloidkranten Daily Mail en New York Post zeggen bronnen gesproken te hebben die ervan uitgaan dat prins Harry bij de begrafenis van Philip zal zijn. Het zou voor het eerst zijn dat Harry terugkeert naar Engeland sinds hij in juli naar Amerika verhuisde. Onduidelijk is of of Harry's zwangere vrouw Meghan ook meekomt.

Aangenomen wordt dat Harry voor vertrek uit de VS en bij aankomst in het VK op covid-19 zal worden getest, om de gangbare quarantaineregels te omzeilen. Normaal gesproken zou hij minstens vijf dagen in quarantaine moeten.

Biden: 'Philip leeft voort door zijn liefdadigheid'

De Amerikaanse president Joe Biden zegt in een reactie op het overlijden van de prins op Twitter dat diens nalatenschap niet alleen zal voortleven via zijn familie, maar ook door zijn betrokkenheid bij allerlei liefdadigheidsacties. "Jill en ik houden zijn kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen en de mensen in het Verenigd Koninkrijk in ons hart."

'Het is gewoon erg verdrietig nieuws voor de koninklijke familie'

Voorbijgangers in Londen reageren op het overlijden van prins Philip, die zij niet anders hebben meegemaakt dan als de man van koningin Elizabeth.

'Prins Philip speelde een belangrijke rol in het leven van de Britten'

Grand National-paardenrace gaat morgen door

Het overlijden van prins Philip komt een dag voor de Grand National-paardenrace in de plaats Aintree. Er was even sprake van dat de beroemde race zou worden uitgesteld.

Maar na overleg met de regering is besloten om de beroemde race te laten doorgaan. "In verband met het droevige nieuws van het overlijden van de Hertog van Edinburgh, wordt voorafgaand aan de race twee minuten stilte in acht genomen", zegt de organisatie. "De jockeys is verzocht een zwarte armband te dragen. Vlaggen langs de baan hangen halfstok."

Philip als menner vierspan op beeld van Fries Film Museum

Het Fries Film Museum heeft beelden waarop Philip tijdens een menwedstrijd te zien is. Hij neemt het in de tuin van Windsor Castle op tegen onder meer een vierspan Friese paarden. Philip werd vijfde, het Friese vierspan met menner Leo Kraaijenbrink vierde.

De beelden zijn uit de jaren 70. Ze staan op de site van Omrop Fryslân.

Bericht van overlijden opgehangen aan hek Buckingham Palace en weer weggehaald

Het bericht van het overlijden van Philip werd vanmiddag door twee medewerkers van het hof opgehangen aan het hek van Buckingham Palace in Londen.

Het bericht werd na ongeveer een uur weer weggehaald, melden Britse media. De autoriteiten zijn bang dat de coronamaatregelen niet kunnen worden nageleefd, als er veel mensen op afkomen.

Overlijdensbericht aan hek Buckingham Palace gehangen

Geen staatsbegrafenis voor Philip, geen mogelijkheid tot afscheid

Prins Philip krijgt in verband met de coronamaatregelen geen staatsbegrafenis. Dat hebben de autoriteiten laten weten.

Er komt voor het publiek ook geen mogelijkheid om afscheid van de prins te nemen.

Hij ligt nu opgebaard in Windsor Castle. Daar vindt ook de begrafenisplechtigheid plaats, in de kapel die tot het complex behoort. "Dit is in overeenstemming met de gebruiken en de wens van Zijne Koninklijke Hoogheid", staat in een verklaring.

BBC past programmering aan

De BBC heeft zijn programmering in verband met het overlijden van Philip omgegooid.

"In verband met het droevige nieuws over het overlijden van Zijne Koninklijke Hoogheid prins Philip, de Hertog van Edinburgh, zijn de geplande programma's op alle netten geschrapt om zijn leven en zijn dienstbetoon aan de samenleving te herdenken", zegt de Britse publieke omroep.

Ook makers The Crown betreuren heengaan Philip

De makers van de Netflix-serie The Crown laten weten "zeer bedroefd" te zijn over de dood van Philip. "Onze gedachten zijn op dit moment bij de koninklijke familie", zegt schrijver Peter Morgan.

Netflix zond vier zeer succesvolle seizoenen uit over het wel en wee van het Britse koningshuis. Prins Philip was daarin een van de hoofdpersonages. Er komen nog zeker twee seizoenen bij.

De trailer van het eerste seizoen, met Matt Smith als Philip en Claire Foy als Elizabeth:

Vlag halfstok

Op Buckingham Palace, het paleis in het centrum van Londen waar koningin Elizabeth woont, hangt de vlag vanwege het overlijden van prins Philip halfstok.

Op Buckingham Palace hangt de vlag halfstok

'Begrafenis wordt grote plechtigheid, ondanks de coronacrisis'

NOS-correspondent Arjen van der Horst denkt dat de begrafenis van prins Philip ook in deze coronatijd een grote gebeurtenis gaat worden.

"Er is nog niets over bekend", zei hij op NPO Radio1. "We moeten ver terug in de tijd dat de Britten een heel grote begrafenis hebben meegemaakt. De laatste was in 2002, toen de Queen Mother, de moeder van Queen Elizabeth, werd begraven."

Zij werd eerst opgebaard in de Royal Chapel of All Saints in Windsor. Daarna was de begrafenisplechtigheid in Westminster Abbey in Londen. Van der Horst vermoedt dat dit met Philip ook gaat gebeuren.

De kist met de Queen Mother bij de plechtigheid in 2002 in Windsor

Verkiezingscampagne in Schotland opgeschort

De politieke partijen in Schotland hebben in verband met het overlijden van Philip hun verkiezingscampagnes met onmiddellijke ingang opgeschort.

Na premier Sturgeon van de Schotse SNP-partij betreuren ook de leiders van de Conservatieve Partij en Labour het heengaan van Philip. Anas Sarwar van Labour wees op de grote liefde die Philip voor Schotland koesterde. "We komen als een land samen in de herinnering aan zijn leven en zijn buitengewone loopbaan."

De verkiezingen voor de Holyrood, het Schotse parlement, zijn op 6 mei.

Condoleances van koning Filip van België, Zweeds vorstenhuis verliest een vriend

Ook reacties van andere vorstenhuizen komen binnen. Koning Filip van België heeft koningin Elizabeth gecondoleerd en zegt dat hij haar snel persoonlijk hoopt te spreken.

Koning Carl Gustaf en koningin Silvia van Zweden zeggen dat prins Philip jarenlang een heel goede vriend van de familie was. "De toewijding aan zijn land zal ons allemaal blijven inspireren."

Reactie koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix

Ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix hebben een reactie op het overlijden van prins Philip gegeven.

"Met groot respect gedenken wij ZKH Prins Philip", staat op de website van het Koninklijk Huis. "Toegewijd stelde hij zijn lange leven in dienst van het Britse volk en van zijn vele plichten en verantwoordelijkheden. Zijn levendige persoonlijkheid maakte een onuitwisbare indruk."

Ook betuigen ze hun deelneming aan koningin Elizabeth en alle leden van de Britse koninklijke familie.

Reactie van premiers van Noord-Ierland en Wales

Premier Foster van Noord-Ierland heeft haar deelneming aan de koningin en de koninklijke familie betuigd "in deze verdrietige tijd".

Premier Drakefort van Wales zegt in een tweet dat Philip de kroon met onbaatzuchtige toewijding heeft gediend en door de inwoners van Wales ernstig zal worden gemist.

Labour: huwelijk met Elizabeth was een symbool van kracht, stabiliteit en hoop

De leider van oppositiepartij Labour, Keir Starmer, zegt dat het Verenigd Koninkrijk een bijzondere overheidsdienaar is kwijtgeraakt.

"Prins Philip heeft zijn leven aan dit land gewijd. Van zijn eminente carrière in de Royal Navy in de Tweede Wereldoorlog tot zijn werk in de jaren als hertog van Edinburgh."

"Hij blijft vooral in onze herinnering vanwege zijn buitengewone toewijding aan de koningin. Meer dan zeven decennia was hij aan haar zijde. Hun huwelijk was een symbool van kracht, stabiliteit en hoop in tijden dat de wereld veranderde, zoals nu in de pandemie. Hun partnerschap heeft miljoenen Britten en anderen geïnspireerd."

Terugblik op het leven van de Britse prins Philip

Terugblik op het leven van de Britse prins Philip

Reacties vanuit de Britse politiek

De Schotse premier Sturgeon heeft bedroefd gereageerd op het nieuws. "Ik stuur mijn persoonlijke en diepste condoleances, en die van de regering en de inwoners van Schotland, naar de koningin en haar familie', meldt ze op Twitter. Ook de premier van Noord-Ierland zegt mee te leven met de familie.

Mededeling van overlijden op hek Buckingham Palace

Op het hek van Buckingham Palace in Londen is een mededeling opgehangen waarin de dood van Philip wordt gemeld.

"Het is met diepe rouw dat hare majesteit de koningin de dood van haar geliefde echtgenoot bekendmaakt, zijne koninklijke hoogheid prins Philip, hertog van Edinburgh", staat op de brief. "Zijne Koninklijke Hoogheid is vanochtend vredig gestorven op Windsor Castle. Nadere aankondigingen zullen te zijner tijd worden gedaan. De koninklijke familie rouwt samen met mensen over de hele wereld over zijn verscheiden."

Johnson: diepe rouw om dood Philip

De Britse premier Johnson heeft in een korte tv-toespraak gereageerd op de dood van prins Philip. Hij zegt dat het land meerouwt met de koninklijke familie en koningin Elizabeth, rouwt.

"We herinneren de prins vooral om zijn steun aan Hare Majesteit de Koningin. Niet alleen als haar prins-gemaal, maar ook als haar partner, haar steun en toeverlaat voor meer dan 70 jaar."

Boris Johnson: 'We rouwen samen met koningin Elizabeth'

Britse prins Philip overleden

De Britse prins Philip is op 99-jarige leeftijd overleden. De man van koningin Elizabeth overleed vanochtend op Windsor Castle, meldt Buckingham Palace.

"Het is met diepe rouw dat hare majesteit de koningin de dood van haar geliefde echtgenoot bekendmaakt, zijne koninklijke hoogheid prins Philip, hertog van Edinburgh", staat in een verklaring. Volgens het koninklijk paleis is hij vredig gestorven, drie maanden voor zijn 100ste verjaardag. Over de uitvaart is nog niets bekend.

Philip, geboren in Griekenland in 1921, trouwde in 1947 met Elizabeth. Hij was daarmee de langst dienende prins-gemaal van het Verenigd Koninkrijk.