Nederland-Letland in een schaars gevulde Arena
NOS Voetbal

UEFA bevestigt EK-wedstrijden met publiek in Amsterdam; vier speelsteden nog onzeker

De Europese voetbalbond UEFA heeft bevestigd dat bij het komende EK in zeker acht steden wedstrijden met publiek worden afgewerkt. Amsterdam behoort tot die acht. Het viertal München, Rome, Bilbao en Dublin is nog onzeker en krijgt tot 19 april uitstel om extra informatie over hun plannen te verschaffen.

Naast Amsterdam zijn Boedapest, Boekarest, Bakoe, Glasgow, Londen, Kopenhagen en Sint-Petersburg zeker als speelstad. De betreffende landen hebben volgens de UEFA de aanwezigheid van publiek toegezegd "op basis van de gezondheidssituatie in juni en juli, het vaccinatiebeleid, de heropening van de economie en de te verwachten afname van de verspreiding van het coronavirus in het warmere weer".

Eerder deze week liet de KNVB al weten dat er met alle Nederlandse autoriteiten overeenstemming was bereikt voor ten minste 12.000 bezoekers in de Johan Cruijff Arena bij de vier wedstrijden die in Amsterdam worden gehouden. De UEFA bevestigt dat Amsterdam een capaciteit van 25 tot 33 procent heeft toegezegd.

Kijk hieronder naar een tabel met de actuele capaciteitstoezeggingen van de speelsteden

Speelsteden EK en capaciteit

Speelstad Toeschouwers Percentage capaciteit
Amsterdam, Johan Cruijff Arena 12.000, later besluit over meer toeschouwers 25-33%
Bilbao, San Mamés Onzeker
Boekarest, Arena Nationala 13.000, later besluit over meer toeschouwers 25-33%
Boedapest, Puskas Stadium 67.000, onder strikte voorwaarden 100%
Kopenhagen, Parken 11.000, later besluit over meer toeschouwers 25-33%
Dublin, Aviva Stadium Onzeker
Glasgow, Hampden Park 12.000, later besluit over meer toeschouwers 25-33%
Londen, Wembley 22.500 groepsfase en achtste finales, later besluit over halve finales/finale 25%
München, Allianz Arena Onzeker
Rome, Stadio Olimpico Onzeker
Sint-Petersburg, Zenit Arena 34.000, later besluit over meer toeschouwers 50%
Bakoe, Olympisch Stadion 34.000, bezoekers komen alleen met negatieve coronatest land in 50%

Bij de vier steden München, Rome, Bilbao en Dublin is nog geen duidelijkheid over het toelaten van publiek. Op 19 april beslist de UEFA over het huisvesten van wedstrijden in die steden. De KNVB liet bij monde Gijs de Jong, toernooidirecteur van de EK-duels in Amsterdam. deze week weten niet meer dan de toegewezen vier wedstrijden te willen organiseren.

Nadrukkelijk zegt de UEFA bij het opstellen van alle plannen samen te werken met de wereldgezondheidsorganisatie WHO. Ook waarschuwt de instantie fans die naar wedstrijden in het buitenland willen reizen voor restricties aan de grens. In veel gevallen zal het dan gaan om het kunnen tonen van een negatieve coronatest bij binnenkomst van het land. Fans die een ticket voor een uitwedstrijd kopen, zullen daar straks zo snel mogelijk over worden geïnformeerd.

Gijs de Jong, toernooidirecteur van de EK-duels in Amsterdam, vertelde woensdag over het plan om 12.000 toeschouwers toe te laten in de Johan Cruijff Arena.

EK-directeur De Jong blij met 12.000 fans, maar zit niet te wachten op extra duels

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl