NOS VoetbalAangepast

EK-directeur De Jong blij met 12.000 fans, maar extra duels ziet hij niet zitten

EK-directeur De Jong blij met 12.000 fans, maar zit niet te wachten op extra duels

Gijs de Jong, toernooidirecteur van de EK-duels in Amsterdam, spreekt van 'een heugelijke dag'. Voetbalbond KNVB heeft een plan gepresenteerd waarbij minstens 12.000 fans op de tribunes kunnen zitten bij de drie groepswedstrijden en de achtste finale van het EK in de Johan Cruijff Arena.

De Jong hoopt dat dat aantal, wanneer de beperkingen die het coronavirus met zich meebrengt afnemen, nog fors oploopt. "Daar hoop ik nog steeds op. 12.000 is een mooi begin", zegt hij.

"Nederland-Letland werd met 5.500 mensen gespeeld, dit is het dubbele. We gaan de komende weken hard werken om te kijken of we naar de 20.000 of 30.000 toe kunnen gaan. Dat zou natuurlijk geweldig zijn."

Ontwikkeling van het virus

Toch is het ook mogelijk dat er minder dan 12.000 mensen op de tribunes zitten bij de duels van het Nederlands elftal tegen Oekraïne, Oostenrijk en Noord-Macedonië.

"Als het virus zich op een andere manier ontwikkelt, kan alles veranderen", is De Jong realistisch. "Zoals het er nu naar uitziet, zijn we in juni uit de huidige situatie, deels door het vaccineren en de zomer die eraan komt. Daar is deze beslissing op gebaseerd."

27 maart 2021: toeschouwer bij Oranje tegen Letland in Amsterdam

Daarnaast wacht De Jong op de resultaten van de Fieldlab-onderzoeken rond twee eerstedivisieduels en de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en Letland. Daar werd geëxperimenteerd met de aanwezigheid van publiek in voetbalstadions in coronatijd.

"We hopen dat we, als die uitkomst positief is, nog iets verder kunnen groeien."

De Jong wil geen extra EK-duels in Nederland

Het EK wordt gehouden in twaalf steden. De UEFA wil alleen spelen voor publiek, maar vanwege de coronapandemie is nog niet duidelijk of dat overal kan. Bilbao en Dublin kunnen vooralsnog geen toeschouwers garanderen.

Wanneer er gezocht gaat worden naar alternatieven, dan staat Nederland niet te springen om wedstrijden over te nemen. De Jong: "We zullen niet de eerste zijn die dan zijn hand opsteekt. We doen er al alles aan om onze vier wedstrijden te realiseren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl