NOS Nieuws Binnenland Aangepast

De Jonge tempert hoop op snelle versoepelingen • Janssen levert maandag eerste vaccins

Liveblog gesloten
 • De Jonge tempert hoop op versoepelingen

  Coronaminister De Jonge heeft in het RTL-programma Beau de hoop op snelle versoepelingen getemperd. Aan het eind van een lang gesprek over het tempo van vaccineren vroeg De Jonge nog even het woord om deze boodschap voor het voetlicht te brengen. Hij wees op de grote drukte in de ziekenhuizen, waarin meer dan 2500 coronapatiënten worden verpleegd, en herhaalde wat hij eerder vandaag al zei: "We gaan geen gekke dingen doen".

  Een plan om later deze maand weer terrassen en winkels te openen en de avondklok af te schaffen ligt nu bij het Outbreak Management Team. Zondag praten de meest betrokken ministers in het Catshuis over het coronabeleid en dinsdag is er weer een coronapersconferentie. De Jonge zei niet op de besluitvorming vooruit te willen lopen, maar waarschuwde: "We zijn nog niet over de piek heen".

 • Janssen levert maandag eerste vaccins aan Nederland

  Farmaceut Janssen levert maandag zijn eerste flesjes coronavaccin aan Nederland. Er komen dan bijna 80.000 doses, zegt het RIVM. Wanneer de eerste mensen met het Janssen-vaccin geprikt worden is nog niet duidelijk. Eind deze maand komt er een tweede levering, van ongeveer 90.000 doses.

  Janssen is het vierde coronavaccin dat in Nederland beschikbaar komt. Er wordt al geprikt met de vaccins van AstraZeneca, Pfizer/BioNTech en Moderna. Met het vaccin van Pfizer/BioNTech zijn veruit de meeste mensen in Nederland gevaccineerd.

  De levering is goed nieuws voor de vaccinatiestrategie van het kabinet. Mogelijk kan het Janssen-vaccin het gat opvullen dat is ontstaan nu het kabinet heeft besloten om het AstraZeneca-vaccin niet meer te gebruiken voor mensen onder de 60. In totaal heeft Nederland meer dan 11 miljoen Janssen-doses besteld.

 • Opnieuw meer dan 4000 doden in één dag in Brazilië

  In Brazilië is het aantal coronadoden de afgelopen 24 uur uitgekomen op 4249. Niet eerder was dat aantal zo hoog. Eerder deze week kwam het aantal doden in het Zuid-Amerikaanse land voor het eerst boven de 4000. Eerder telde alleen de Verenigde Staten op dagbasis meer dan 4000 doden.

  In totaal zijn in het grootste land van Zuid-Amerika al bijna 340.000 mensen aan covid overleden. De pandemie is nog lang niet onder controle en er zijn nog maar weinig mensen gevaccineerd, maar toch worden veel maatregelen versoepeld, vaak door lokale bestuurders.

  De directeur van het Braziliaanse Instituut voor Gezondheidsstudies noemt de versoepelingen een vergissing en zegt dat ze tot nog hogere sterftecijfers zullen leiden. "Het verhaal dat president Bolsonaro steeds vertelt heeft gewonnen", aldus directeur Lago. Bolsonaro bagatelliseert de risico's van corona. Hij is tegen lockdowns, omdat die schade toebrengen aan de economie.

 • RIVM heeft geen volledig zicht meer op vaccinatiegraad kwetsbaren

  Er is geen compleet beeld meer van de vaccinatiegraad van verschillende kwetsbare groepen. Het RIVM, dat de cijfers bijhield, is er deze week mee gestopt. Dat betekent dat nu onduidelijk is hoeveel mensen in verpleeghuizen en instellingen een vaccinatie tegen het coronavirus hebben gehad.

  Hier lees je meer:

 • Pleidooi voor meer IC-bedden, maar is er ook personeel?

  Eerder vandaag pleitte het Landelijk Netwerk Acute Zorg voor meer IC-bedden. Dat is hoognodig, vinden ze ook in het UMC Utrecht. Maar met meer bedden ben je er nog niet.

  Het vinden van personeel is misschien nog wel een grotere bottleneck:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Binnenkijken op IC: niet aantal bedden, maar voldoende personeel is het probleem
 • RIVM gaat slachtoffers uitgestelde zorg onderzoeken

  Het RIVM gaat onderzoeken hoeveel mensen zijn overleden doordat hun operaties vanwege de druk op de ziekenhuizen zijn uitgesteld. Ook het aantal gevallen waarin mensen met ernstige complicaties te maken kregen, wordt in kaart gebracht. Door de coronacrisis kan al ruim een jaar een flink deel van de reguliere zorg niet doorgaan. De gevolgen daarvan zijn niet eerder landelijk onderzocht.

  "We gaan de effecten proberen in te schatten van al die operaties die niet door hebben kunnen gaan", vertelt RIVM-onderzoeker Ardine de Wit. "Dat tellen we bij elkaar op om tot schattingen voor heel Nederland te komen."

  In dit stuk van Nieuwsuur lees je er meer over:

 • Malta wil toeristen verleiden met premie

  Malta wil er alles aan doen om deze zomer toeristen te lokken. De minister van Toerisme heeft aangekondigd dat buitenlanders die minstens drie dagen naar het eiland in de Middellandse Zee komen een premie krijgen. De hoogte is afhankelijk van de luxe van het hotel waarvoor de toerist kiest. Een vijfsterrenhotel levert het meest op, 200 euro. Wie kiest voor een viersterrenonderkomen krijgt 150 euro en voor een driesterrenverblijf krijg je 100 euro.

  De toerismesector van Malta was voor de coronapandemie goed voor 27 procent van de economie. Er kwamen in 2019 meer dan 2,7 miljoen buitenlandse toeristen naar het eiland. Vorig jaar daalde dat tot iets meer dan 500.000.

  Malta ligt binnen de Europese Unie op kop als het gaat om het percentage gevaccineerden: 42 procent van de Maltezers heeft al minstens één prik gehad.

 • Noodverordening in Apeldoorn dit weekend vanwege aangekondigde protesten

  In Apeldoorn geldt dit weekend een noodverordening. De burgemeester heeft die in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie afgekondigd om te kunnen optreden tegen mensen die in de stad willen protesteren tegen politiegeweld en de coronamaatregelen.

  Op sociale media wordt door de organisatie Police for Freedom sinds gisteren opgeroepen om morgen naar het Stationsplein en het Amaliapark in Apeldoorn te komen. Hoeveel mensen worden verwacht, is niet duidelijk. De organisatoren hebben zich niet gemeld bij de gemeente. Door de korte voorbereidingstijd is het volgens de gemeente niet mogelijk om demonstraties te faciliteren op een manier die voor iedereen veilig is.

  Apeldoorn benadrukt dat demonstreren een grondrecht is, maar dan moeten organisatoren zich wel bijtijds melden. De noodverordening geldt van zaterdag 04.30 uur tot en met zondag 22.00 uur en geldt voor de hele stad.

 • UEFA bevestigt EK-wedstrijden met publiek in Amsterdam

  De Europese voetbalbond UEFA heeft bevestigd dat bij het komende EK in zeker acht steden wedstrijden met publiek worden afgewerkt. Amsterdam behoort tot die acht.

  Eerder deze week liet de KNVB al weten dat er met alle Nederlandse autoriteiten overeenstemming was bereikt voor ten minste 12.000 bezoekers in de Johan Cruijff Arena. In Amsterdam worden vier EK-wedstrijden gespeeld: de drie groepswedstrijden van Oranje en een achtstefinaleduel.

  Hieronder lees je meer:

 • Uitvaart prins Philip soberder door coronamaatregelen

  Prins Philip, de man van koningin Elizabeth die vandaag op 99-jarige leeftijd is overleden, had geen corona, maar de pandemie heeft wel invloed op zijn uitvaart. Die zal soberder zijn dan eigenlijk de bedoeling was. In een verklaring verwijst Buckingham Palace naar de maatregelen die in Groot-Brittannië van kracht zijn om de pandemie te beteugelen.

  Hoe de uitvaart er precies uit gaat zien, is nog niet bekend, maar het wordt in ieder geval geen staatsbegrafenis. Ook is nog niet bekend welke gasten er zullen komen.

  Over de dood van prins Philip houden we ook een liveblog bij. Dat vind je hier.

 • R-getal voor het eerst sinds eind februari weer onder de 1

  Het reproductiegetal is voor het eerst sinds eind februari onder de 1 gezakt. Volgens het coronadashboard staat het volgens de laatst bekende gegevens op 0,96. De vorige waarde was 1,01. Het verschil is belangrijk. Het R-getal geeft aan hoeveel mensen door iemand met het virus worden besmet. Bij een getal boven de 1 neemt de verspreiding toe, daaronder dooft die uit.

  De verspreiding van het coronavirus neemt nu dus af.

  Overigens is het alleen mogelijk om het R-getal achteraf vast te stellen. Het nieuwe getal van 0,96 is daarom eigenlijk niet de waarde van nu, maar van 25 maart. Het reproductiegetal wordt twee keer in de week berekend. Elke dinsdag en vrijdag komt het cijfer op het coronadashboard van de overheid te staan.

 • Extra zorgpersoneel onderweg naar Curaçao

  Een team van ruim veertig artsen, verpleegkundigen, vaccinatiemedewerkers en ondersteunende medewerkers is onderweg naar Curaçao. De zorg op het eiland is overbelast door het grote aantal coronabesmettingen. De intensivecareafdeling in het ziekenhuis op het eiland is bijna maximaal belast en er is een tekort aan personeel. Daarnaast gaat het Nederlandse team helpen met het vaccineren van de bevolking.

  Met Pasen vertrokken al zo'n twintig Nederlandse artsen en verpleegkundigen naar Curaçao.

 • Gezondheidsraad: vaccineer ook 16-en 17-jarigen uit risicogroepen

  Kinderen van 16 en 17 jaar die in een van de zogeheten hoog-risicogroepen vallen, moeten met voorrang in aanmerking komen voor vaccinatie tegen covid-19. Dit schrijft de Gezondheidsraad in een spoedadvies aan de minister De Jonge van VWS. Die had om het advies gevraagd.

  De raad adviseert het BioNTech/Pfizer-vaccin in te zetten voor deze groep. Dat vaccin is goedgekeurd voor gebruik vanaf 16 jaar.

  De meeste kinderen die met corona besmet worden, krijgen hooguit milde symptomen. Voor kinderen in risicogroepen kan dat anders zijn en kan het ziekteverloop ernstig zijn, zegt de raad. Het advies is om dezelfde risicogroepen te hanteren als voor volwassenen. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die een chronische afwijking van hun immuunsysteem hebben of diabetes. Kijk hier voor de volledige lijst.

 • Langer steun van overheid voor openbaarvervoerbedrijven

  Het kabinet trekt meer geld uit voor het openbaar vervoer. Dat kampt al sinds het begin van de coronatijd met veel minder reizigers en dus minder inkomsten. De regeling waarbij ov-bedrijven het verlies aan inkomsten gecompenseerd krijgen wordt verlengd tot eind dit jaar. Tot nu toe gold de regeling tot en met september.

  Dankzij de regeling kunnen ov-bedrijven tussen de 93 en 95 procent van hun kosten vergoed krijgen. In totaal is er dit jaar ongeveer 1,5 miljard euro beschikbaar.

  Staatssecretaris Van Veldhoven benadrukt het belang van het ov, ook nu veel mensen thuiswerken en studenten geen lessen en colleges volgen. "Het brengt een schoonmaker naar zijn nachtdienst in het ziekenhuis en een leerkracht naar school. Het openbaar vervoer is daarmee een belangrijke steunpilaar voor onze economie en maatschappij, niet alleen nu maar ook in de toekomst. Na corona wordt immers weer een flinke groei van reizigers voorzien."

 • Europese Unie wil nog eens 1,8 miljard coronavaccins bestellen

  De Europese Unie wil voor volgend jaar en het jaar daarop grote aantallen vaccins bijkopen. De lidstaten is gevraagd om in te stemmen met een bestelling van 1,8 miljard doses, meldt persbureau Reuters. De EU wil in eerste instantie met farmaceut Pfizer/BioNTech onderhandelen over de levering.

  De EU heeft al ruim voldoende vaccins besteld om de hele bevolking van de 27 lidstaten in te enten, maar er wordt rekening mee gehouden dat er meerdere vaccinaties nodig zijn. In de EU wonen zo'n 450 miljoen mensen.

  Het is onduidelijk hoelang de coronavaccins die nu worden gebruikt bescherming bieden. Ook is aanpassing van het vaccin waarschijnlijk nodig omdat het virus muteert.

  Tot nu toe zette de Europese Unie vooral in op het vaccin van AstraZeneca, al werden ook andere vaccins ingekocht. AstraZeneca kampte de afgelopen tijd met leveringsproblemen en er zijn vragen over de bijwerkingen.