liveblog

11 meldingen bloedstolling na AstraZeneca-prik België • Reizigers uit Bonaire in thuisquarantaine

  • Welkom in het coronablog van woensdag 17 maart. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws.
  • 5974 nieuwe besmettingen, 1003 meer dan gisteren.
  • 11 meldingen van stolselvorming na AstraZeneca-vaccinaties in België.
  • Polen vanaf zaterdag in lockdown.
  • WHO adviseert om niet te stoppen met AstraZeneca-vaccin.
liveblog gesloten

Aantal besmettingen Curaçao blijft stijgen

De afgelopen 24 uur zijn er 147 nieuwe besmettingen op Curaçao geconstateerd. Het aantal besmettingen stijgt daarmee tot 611.

Vorige week waren er nog ruim 150 besmettingen op het eiland. Acht mensen liggen in het ziekenhuis, van wie drie op de IC. Het aantal doden is 22.

Reizigers uit Bonaire vanaf morgen in thuisquarantaine

Reizigers uit Bonaire die vanaf morgen naar Nederland komen, moeten bij aankomst in thuisquarantaine. De maatregel gaat om middernacht in.

Behalve de thuisquarantaine geldt er vanaf 20 maart 2021 ook een testverplichting, schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het kabinet neemt dat besluit vanwege de toename van het aantal besmettingen op het eiland. Vandaag steeg het aantal positieve testen met 39 tot 328. In de meeste gevallen gaat het om de Britse variant van het coronavirus.

Vanaf morgen gaat Bonaire twee weken in lockdown, zei gezaghebber Edison Rijna gisteren. Er komt een avondklok, de scholen gaan dicht tot na de paasvakantie (dat is tot 12 april) en er gaat een alcoholverbod gelden.

11 meldingen bloedstollingen na AstraZeneca-prik België

In België zijn tot nu toe elf meldingen van bloedstolsels of trombose na het inenten met het AstraZeneca-vaccin binnengekomen. Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) zegt dat zes van die gevallen als niet-ernstig worden beschouwd, vijf wel. Twee ernstige gevallen worden verder onderzocht.

Die twee gevallen zijn doorgegeven aan het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), dat onderzoek doet naar het verband tussen het vaccin en de bijwerkingen. Bij een van die gevallen gaat het om een verminderd aantal bloedplaatjes. Bij de andere gaat het om trombose en een acute daling van het aantal bloedplaatjes.

In meerdere Europese landen is het inenten met het AstraZeneca-vaccin uit voorzorg tijdelijk stopgezet. Ook Nederland heeft de vaccinaties tot 28 maart opgeschort. België gaat vooralsnog door met inenten met het vaccin. Het EMA maakt morgen zijn bevindingen bekend.

Ziekenhuizen Griekenland onder grote druk

De ziekenhuizen in Griekenland komen onder steeds meer druk te staan. Het aantal coronabesmettingen is de afgelopen 24 uur met bijna 3500 gestegen. Dat is het hoogste aantal op een dag sinds november. Ook het aantal patiënten op de IC's, 630, is niet eerder zo hoog geweest.

De meeste besmettingen zijn in de regio Athene. Daar werd gisteren alarm geslagen, omdat bijna de volledige IC-capaciteit daar al benut is. Enkele ziekenhuizen zijn er nu op ingericht om alleen nog coronapatiënten op te nemen, zegt correspondent Conny Keessen.

De komende dagen worden meer privéklinieken en een tweede militair hospitaal ingezet om zowel covid- als niet-covidpatienten op te nemen, zegt de minister van Volksgezondheid Kikilias.

Ook riep hij artsen van buiten de ziekenhuiszorg op zich aan te melden om het overbelaste personeel te ondersteunen. "We hebben ten minste 200 gespecialiseerde artsen nodig. Als zij zich binnen 48 uur niet vrijwillig melden, zullen ze verplicht worden opgeroepen."

7 nieuwe aanhoudingen voor avondklokrellen Den Bosch en Eindhoven

De politie heeft zes mensen aangehouden die ervan worden verdacht dat ze meededen aan de avondklokrellen in Eindhoven. Onder hen is een jongen van 13 jaar oud. De politie heeft ook een 15-jarige aangehouden die verdacht wordt van opruiing voor de rellen in Den Bosch.

De zes uit Eindhoven worden verdacht van plunderingen in de Jumbo, vernielingen, diefstal uit een auto en stenen gooien. Bij een van hen is beslag gelegd op een auto, zodat schade zoveel mogelijk verhaald kan worden, zegt de politie.

De rellen in Den Bosch waren op 25 januari en die in Eindhoven op 24 januari.

Mogelijk 4 besmettingen bij proefconcert André Hazes

Tijdens het proefconcert van André Hazes op 7 maart in de Ziggo Dome zijn mogelijk vier mensen besmet geraakt met het coronavirus. Volgens organisator Fieldlab kan niet worden uitgesloten dat dat bij het optreden is gebeurd, "hoewel dat uiteraard niet de enige bron van besmetting moet zijn". De positief geteste mensen hadden vooral milde klachten en zijn inmiddels hersteld.

Het concert was een onderdeel van een serie proefevenementen. Zo werd er een dance-evenement gehouden en voetbalwedstrijden en theatervoorstellingen. Dat gebeurde om te onderzoeken hoe evenementen veilig gehouden kunnen worden. 86 procent van de bezoekers van het concert van Hazes is naderhand op het coronavirus getest.

Kaarten testwedstrijd Oranje binnen 1,5 uur uitverkocht

De 5000 kaarten die beschikbaar zijn voor de oefenwedstrijd tussen Nederland en Letland op 27 maart waren binnen anderhalf uur uitverkocht. Bij wijze van test worden toeschouwers in de Johan Cruijff Arena toegelaten.

Het experiment is bedoeld om te kijken of op korte termijn op een veilige manier weer publiek aanwezig kan zijn bij voetbalwedstrijden.

Polen vanaf zaterdag in lockdown

De Poolse minister van Volksgezondheid Adam Niedzielski heeft een landelijke lockdown aangekondigd. Vanaf zaterdag gaan onder meer theaters, winkelcentra, hotels en bioscopen dicht.

Het land met 38 miljoen inwoners registreerde woensdag ruim 25.000 nieuwe besmettingsgevallen. Dat is het grootste aantal op een dag sinds november vorig jaar. Niedzielski is bang dat Polen volgende week dagelijks met meer dan 30.000 besmettingen te maken krijgt.

5974 nieuwe besmettingen, 1003 meer dan gisteren

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5974 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1003 meer dan gisteren.

Het aantal is hoger dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 5740 mensen positief getest werden. Er liggen nu 1992 besmette mensen in het ziekenhuis, 45 minder dan gisteren. Van de mensen in het ziekenhuis liggen er 568 op de intensive care.

Het bevestigde aantal doden als gevolg van het coronavirus is opgelopen met 47.

WHO adviseert om niet te stoppen met AstraZeneca-vaccin

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseert landen om het inenten met het AstraZeneca-vaccin niet stil te leggen. De voordelen wegen zwaarder dan de risico's, zegt de WHO.

In meerdere Europese landen is het inenten met het AstraZeneca-vaccin uit voorzorg tijdelijk stopgezet, nadat gezondheidsautoriteiten in Denemarken en Noorwegen hadden geconcludeerd dat mensen die met het vaccin waren ingeënt last kregen van bloedproppen.

Ook in Nederland is het vaccineren opgeschort, voorlopig tot 28 maart. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) komt naar verwachting morgen met een nader oordeel over het vaccin van AstraZeneca.

'Diepste crisis ooit in gezondheidszorg Brazilië'

De gezondheidszorg in Brazilië maakt door de coronapandemie zijn diepste crisis ooit door, zegt het Braziliaanse zorginstituut Fiocruz. Gisteren werden 2841 coronadoden geteld, het hoogste aantal op een dag. In 24 van de 26 deelstaten en de hoofdstad Brasilia is 80 procent of meer van de IC-bedden bezet. In de zuidelijkste deelstaat Rio Grande do Sul is volgens de BBC geen enkel IC-bed meer beschikbaar.

Op de VS na kwamen nergens zo veel mensen om het leven door het coronavirus als in Brazilië: ruim 282.000. Het land begon in januari met vaccineren, maar het einde van de gezondheidscrisis is nog niet in zicht. De verwachting is dat het aantal coronadoden binnenkort de 3000 op een dag passeert.

Vandaag wordt een nieuwe minister van Volksgezondheid beëdigd, de derde die na het uitbreken van de pandemie aantrad. De gezondheidsautoriteiten in de deelstaat Sao Paulo en anderen deskundigen hebben hem gevraagd een nationale lockdown af te kondigen, maar president Bolsonaro wil daar niet aan. Voor hem telt de economische schade die een lockdown aanricht zwaarder dan de schade die het virus nu veroorzaakt.

Boris Johnson krijgt binnenkort AstraZeneca-vaccin

De Britse premier Johnson heeft in een debat in het Lagerhuis gezegd dat hij "zeer binnenkort" tegen corona wordt gevaccineerd. "Dat wordt zeker het AstraZeneca-vaccin", zei hij.

Johnson reageerde op de vraag hoe hij aankijkt tegen het besluit van Europese landen om het vaccineren met dit vaccin tijdelijk stop te zetten. Dit omdat enkele mensen van de miljoenen Europeanen die het vaccin toegediend kregen, bloedstollingen opliepen.

De Britse minister Hancock van Volksgezondheid zei eerder vandaag al dat het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut veilig is. "In dit land hebben meer dan 10 miljoen mensen dit vaccin gehad", zei hij. Hij wees erop dat ook de Britse gezondheidsautoriteit, de Wereldgezondheidsorganisatie en het Europese geneesmiddelenagentschap EMA zeggen dat het vaccin veilig is.

'AstraZeneca levert in tweede kwartaal nog minder vaccins'

AstraZeneca levert de EU-lidstaten in het tweede kwartaal van dit jaar nog minder dan vaccins dan in februari was toegezegd: niet 90 miljoen maar slechts 70 miljoen. Dat heeft de voorzitter van de Europese Commissie, Von der Leyen, bekendgemaakt. Ze zegt dat alle opties openstaan om AstraZeneca alsnog te dwingen de juiste hoeveelheid te leveren.

Vorige maand had de farmaceut de levering ook al naar beneden bijgesteld. In eerste instantie was afgesproken dat het bedrijf in het tweede kwartaal 180 miljoen vaccins zou leveren. Dat werd in februari al bijgesteld naar 90 miljoen.

Die bijstelling volgde op een eerdere reductie in de levering in het eerste kwartaal. De Europese landen hebben samen zeker 300 miljoen doses besteld bij de Zweeds-Britse farmaceut. Nederland heeft een optie voor zeker 12 miljoen doses.

Pfizer/Biontech en Moderna komen hun afspraken wel na, zei Von der Leyen. De eerste Janssen-vaccins worden in april verwacht. "De doelstelling om aan het eind van de zomer 70 procent van de volwassenen volledig ingeënt te hebben, is haalbaar", zei ze.

Vijf hoogrisicogroepen uitgenodigd om vaccinatie te halen

Vijf groepen patiënten met een hoog medisch risico krijgen zeer binnenkort een uitnodiging om een vaccinatie te komen halen. Het gaat om vier groepen patiënten bij wie het afweersysteem niet goed werkt en een groep met een neurologische aandoening bij wie de ademhaling is aangetast, schrijft het RIVM.

Bij elkaar gaat het om ongeveer 100.000 patiënten. Ze lopen een extra groot risico om ernstig ziek te worden of te overlijden als gevolg van een coronabesmetting.

De patiënten krijgen deze of volgende week een uitnodiging van het ziekenhuis waar ze onder behandeling staan en waar ze het Moderna-vaccin kunnen krijgen.

Patiënten die niet mobiel genoeg zijn om naar het ziekenhuis te komen, kunnen zich opgeven bij een meldpunt. Ze worden dan aan het eind van deze maand thuis gevaccineerd.

Hugo de Jonge in quarantaine na bericht op CoronaMelder

Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid moet in quarantaine. Hij kreeg op zijn CoronaMelder een bericht dat hij mogelijk in contact is geweest met iemand die kort geleden positief is getest.

"Gelukkig heb ik geen klachten", schrijft hij op Twitter. "Ik ga in quarantaine en werk door vanuit huis. Zaterdag zal ik een test doen (of eerder als ik toch klachten krijg)."

Buitenlanders met vaccinatiebewijs welkom in IJsland

IJsland laat vanaf morgen ook alle buitenlanders toe zonder hen een coronatest af te nemen en zonder dat ze in quarantaine moeten. De enige voorwaarde is dat ze een vaccinatiebewijs kunnen laten zien.

De regering van IJsland hoopt dat toeristen de door corona getroffen economie een impuls kunnen geven. Inwoners van Schengenlanden of de Europese Unie waren al welkom als ze een vaccinatiebewijs konden laten zien of konden aantonen dat ze corona hadden gehad. Maar vooral het toerisme uit het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en China zijn belangrijk voor de IJslandse economie.

Zeven keer hersentrombose in Duitsland na AstraZeneca-vaccin

In Duitsland hebben zes vrouwen en een man bloedproppen in de hersenen gekregen en een tekort aan bloedplaatjes opgelopen, nadat ze met het AstraZeneca-vaccin waren ingeënt. Dat gebeurde tussen vier en zestien dagen nadat ze waren gevaccineerd. De slachtoffers waren tussen de 20 en 50 jaar oud. Drie van hen zijn aan de gevolgen overleden, blijkt uit gegevens die het Paul Ehrlich-Instituut (PEI), de Duitse geneesmiddelenautoriteit, heeft bekendgemaakt.

In Duitsland zijn 1,5 tot 1,6 miljoen mensen met het AstraZeneca-vaccin ingeënt. Dat had volgens het PEI hooguit één trombosegeval moeten opleveren. Nu het er zeven zijn, is het volgens het PEI "niet onplausibel" dat er een verband is tussen het krijgen van een 'hersentrombose' en de AstraZeneca-prik. Of het verband er werkelijk is, wordt nu onderzocht, zegt het PEI op een Duitse apothekerssite.

In meerdere Europese landen is het inenten met het AstraZeneca-vaccin uit voorzorg stopgezet, nadat gezondheidsautoriteiten in Denemarken en Noorwegen hadden vastgesteld dat mensen die met het vaccin waren ingeënt last kregen van bloedproppen. Ook in Nederland is het vaccineren stopgezet, voorlopig tot 28 maart.

Het Europese geneesmiddelenagentschap EMA zegt dat er tot nu toe geen aanwijzing is dat de bloedproppen door het vaccin zijn veroorzaakt en adviseert de lidstaten om door te gaan met vaccineren. Het EMA stelt zelf ook een onderzoek in en neemt de informatie uit Duitsland daarin mee. Morgen geeft het EMA een persconferentie.

Gezondheidsraad: Janssen-vaccin eerst voor de kwetsbaarste groepen

Het Janssen-vaccin moet in Nederland eerst worden ingezet bij de kwetsbaarste groepen. Dat is het advies van de Gezondheidsraad aan demissionair minister De Jonge. Daarmee bedoelt de raad vooral 60-plussers en bepaalde medische risicogroepen. Als zij zijn gevaccineerd, kan het vaccin bij andere groepen worden ingezet.

"Het vaccin beschermt voor 66 procent tegen ziekte en voor 85 procent tegen ernstige ziekte", schrijft de Gezondheidsraad. "Ook is het voldoende veilig: er zijn alleen bijwerkingen gebleken die binnen twee dagen zijn verdwenen."

Trump roept aanhangers op coronaprik te halen

Donald Trump heeft zijn aanhang opnieuw opgeroepen om zich tegen corona te laten vaccineren. In een tv-interview zei hij dat hij mensen die geen prik willen, aanraadt om dat wel te doen. "Veel van die mensen hebben op mij gestemd", zei hij.

Vooral onder de Republikeinen is er verzet tegen het vaccin. Bij een recente peiling bleek dat 42 procent van de Amerikanen die zich Republikein noemt zich waarschijnlijk of zeker niet laat vaccineren. Bij de aanhang van de Democraten was dat 17 procent. "Iedereen is er vrij in en daar ben ik het ook mee eens", zei Trump bij Fox News. "Maar het is een fantastisch vaccin. Het is veilig en het werkt."

De Amerikaanse immunoloog en corona-adviseur Anthony Fauci noemde de cijfers uit de peiling verontrustend. Hij sprak op tv de hoop uit dat Trump zijn aanhang op andere gedachten zou brengen. "Dat een groot deel van een bepaalde groep mensen zich niet zou willen laten vaccineren alleen maar uit politieke overwegingen, dat slaat nergens op", zei Fauci.

Trump werd er tijdens zijn presidentschap vaak van beschuldigd dat hij de ernst van de coronapandemie onderschatte. Eind februari, nadat hij het Witte Huis had verlaten, riep hij de Amerikanen ook al op om een coronaprik te halen.

Sportwereld mist het thema sport in de verkiezingscampagne

Bestuurders uit de sportwereld vinden dat politici in de verkiezingscampagne te weinig aandacht hebben voor de rol van de sport in de samenleving, zeker in coronatijd. Sportkoepel NOC*NSF stelde vorig jaar zomer al vast dat de sportdeelname van kinderen door de coronacrisis was gehalveerd en dat een derde van de volwassenen was gestopt met sporten. Bijna een jaar later is Nederland miljoenen kilo's aangekomen.

Toch heeft algemeen directeur Gerard Dielessen met een vergrootglas moeten zoeken naar de standpunten van de partijen over sport. "Nederland is tot stilstand gekomen en als je daar niets aan doet, krijg je uiteindelijk de rekening drie keer gepresenteerd aan de kant van de gezondheid. Dat zou je toch niet moeten willen."

"Er zijn blijkbaar heel weinig politici die het nu aandurven om sport tot een strijdpunt te maken", zegt Joop Alberda, technisch directeur van volleybalbond Nevobo. "Dat vind ik heel zorgwekkend. We krijgen in deze pandemie aan alle kanten het bewijs dat sport naast vaccineren het gratis medicijn is om een immune samenleving te creëren."

Ook Frank van Eekeren, lector Impact of Sport aan de Haagse Hogeschool, verbaast zich over de kleine rol van sport in de politieke campagnes. Hij begrijpt dat het thema sport niet op dezelfde hoogte staat als de thema's klimaat, onderwijs en de coronacrisis. "Maar het is wel een van die knoppen waar je aan kan draaien om de samenleving er weer bovenop te krijgen."

'Militairen met ontslag bedreigd voor weigeren coronaprik'

Een commandant van de Luchtmobiele Brigade heeft ten onrechte gedreigd dat militairen die de coronavaccinatie weigeren worden ontslagen. De militaire vakbond ACOM zegt dat er meerdere meldingen zijn binnengekomen van militairen die zich zorgen maken, schrijft het AD. De bond is boos en heeft een klacht ingediend bij de landmacht.

Het ministerie van Defensie heeft nog niet besloten of een coronavaccinatie verplicht wordt voor militairen die op missie gaan. Daarom kwam dat bericht als een verrassing voor de militairen. Een woordvoerder van Defensie "kan niet uitsluiten dat enkele commandanten doordraven in hun communicatie naar de manschappen", schrijft de krant. Volgens de woordvoerder is ontslag niet aan de orde.

Sint-Maarten klaagt bij VN over racisme door Nederland

Het parlement van Sint-Maarten heeft bij de Verenigde Naties gevraagd om Nederland op de vingers te tikken vanwege racisme en het schenden van mensenrechten, schrijft het AD. Volgens de klacht gebruikt Nederland de pandemie en de wederopbouw van orkaanschade om Sint-Maarten op een neokoloniale manier te dwingen soevereiniteit op te geven.

In ruil voor 30 miljoen euro coronahulp wordt een toezichtsorgaan opgericht. Daarin zitten drie door Nederland benoemde leden. Als controleurs merken dat Sint-Maarten niet genoeg hervormt, kan de financiering stopgezet worden. De indieners van de klacht zeggen ook dat Nederland meer geld uitgeeft aan onderwijs en zorg voor Europese Nederlanders en daardoor racistisch is tegenover de Caribische Nederlanders.

Staatssecretaris Knops zegt in dezelfde krant "onaangenaam verrast" te zijn over de klacht. Hij heeft de regering van Sint-Maarten om opheldering gevraagd.

'Bretonse variant' ontdekt in ziekenhuis in Bretagne

In een ziekenhuis in Lannion, in het noordwesten van Bretagne, is een nieuwe coronavariant aangetroffen. Daar werden 79 gevallen getest. Bij 8 testresultaten die eerst negatief uitpakten, bleek het om een besmetting met een nog onbekende variant van het virus te gaan.

Bij het traditionele neus- en keelonderzoek met wattenstaafjes kwamen de besmettingen niet aan het licht, maar wel bij dieper luchtweg- en bij bloedonderzoek.

Het RIVM heeft de 'Bretonse variant' in ons land nog niet waargenomen. Voor zover nu bekend, is deze variant niet besmettelijker en zorgt hij niet voor een ernstiger ziekteverloop.

Veel medewerkers acute zorg nog niet gevaccineerd

In de ziekenhuizen werken nog steeds veel niet-gevaccineerde zorgverleners met coronapatiënten. Het gaat onder anderen om nieuwe medewerkers of personeel dat op vakantie of verlof was toen er werd geprikt. Dat zei Wim van Harten, bestuursvoorzitter van het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem in Nieuwsuur.

In zijn ziekenhuis zijn zo'n 750 medewerkers in de acute zorg gevaccineerd, maar 200 tot 250 wachten nog op een prik. "Zij komen nu met coronapatiënten in aanraking, terwijl ze niet gevaccineerd zijn", zei Van Harten. Zijn ziekenhuis wil nu graag gebruikmaken van vaccins die elders zijn overgebleven.

Goedemorgen!

Welkom in het corona-liveblog van woensdag 17 maart. Het blog van gisteren teruglezen? Dat kan hier.