NOS Nieuws Binnenland Aangepast

11 meldingen bloedstolling na AstraZeneca-prik België • Reizigers uit Bonaire in thuisquarantaine

 • Welkom in het coronablog van woensdag 17 maart. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws.
 • 5974 nieuwe besmettingen, 1003 meer dan gisteren.
 • 11 meldingen van stolselvorming na AstraZeneca-vaccinaties in België.
 • Polen vanaf zaterdag in lockdown.
 • WHO adviseert om niet te stoppen met AstraZeneca-vaccin.
Liveblog gesloten
 • Aantal besmettingen Curaçao blijft stijgen

  De afgelopen 24 uur zijn er 147 nieuwe besmettingen op Curaçao geconstateerd. Het aantal besmettingen stijgt daarmee tot 611.

  Vorige week waren er nog ruim 150 besmettingen op het eiland. Acht mensen liggen in het ziekenhuis, van wie drie op de IC. Het aantal doden is 22.

 • Reizigers uit Bonaire vanaf morgen in thuisquarantaine

  Reizigers uit Bonaire die vanaf morgen naar Nederland komen, moeten bij aankomst in thuisquarantaine. De maatregel gaat om middernacht in.

  Behalve de thuisquarantaine geldt er vanaf 20 maart 2021 ook een testverplichting, schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het kabinet neemt dat besluit vanwege de toename van het aantal besmettingen op het eiland. Vandaag steeg het aantal positieve testen met 39 tot 328. In de meeste gevallen gaat het om de Britse variant van het coronavirus.

  Vanaf morgen gaat Bonaire twee weken in lockdown, zei gezaghebber Edison Rijna gisteren. Er komt een avondklok, de scholen gaan dicht tot na de paasvakantie (dat is tot 12 april) en er gaat een alcoholverbod gelden.

 • 11 meldingen bloedstollingen na AstraZeneca-prik België

  In België zijn tot nu toe elf meldingen van bloedstolsels of trombose na het inenten met het AstraZeneca-vaccin binnengekomen. Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) zegt dat zes van die gevallen als niet-ernstig worden beschouwd, vijf wel. Twee ernstige gevallen worden verder onderzocht.

  Die twee gevallen zijn doorgegeven aan het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), dat onderzoek doet naar het verband tussen het vaccin en de bijwerkingen. Bij een van die gevallen gaat het om een verminderd aantal bloedplaatjes. Bij de andere gaat het om trombose en een acute daling van het aantal bloedplaatjes.

  In meerdere Europese landen is het inenten met het AstraZeneca-vaccin uit voorzorg tijdelijk stopgezet. Ook Nederland heeft de vaccinaties tot 28 maart opgeschort. België gaat vooralsnog door met inenten met het vaccin. Het EMA maakt morgen zijn bevindingen bekend.

 • Ziekenhuizen Griekenland onder grote druk

  De ziekenhuizen in Griekenland komen onder steeds meer druk te staan. Het aantal coronabesmettingen is de afgelopen 24 uur met bijna 3500 gestegen. Dat is het hoogste aantal op een dag sinds november. Ook het aantal patiënten op de IC's, 630, is niet eerder zo hoog geweest.

  De meeste besmettingen zijn in de regio Athene. Daar werd gisteren alarm geslagen, omdat bijna de volledige IC-capaciteit daar al benut is. Enkele ziekenhuizen zijn er nu op ingericht om alleen nog coronapatiënten op te nemen, zegt correspondent Conny Keessen.

  De komende dagen worden meer privéklinieken en een tweede militair hospitaal ingezet om zowel covid- als niet-covidpatienten op te nemen, zegt de minister van Volksgezondheid Kikilias.

  Ook riep hij artsen van buiten de ziekenhuiszorg op zich aan te melden om het overbelaste personeel te ondersteunen. "We hebben ten minste 200 gespecialiseerde artsen nodig. Als zij zich binnen 48 uur niet vrijwillig melden, zullen ze verplicht worden opgeroepen."

 • 7 nieuwe aanhoudingen voor avondklokrellen Den Bosch en Eindhoven

  De politie heeft zes mensen aangehouden die ervan worden verdacht dat ze meededen aan de avondklokrellen in Eindhoven. Onder hen is een jongen van 13 jaar oud. De politie heeft ook een 15-jarige aangehouden die verdacht wordt van opruiing voor de rellen in Den Bosch.

  De zes uit Eindhoven worden verdacht van plunderingen in de Jumbo, vernielingen, diefstal uit een auto en stenen gooien. Bij een van hen is beslag gelegd op een auto, zodat schade zoveel mogelijk verhaald kan worden, zegt de politie.

  De rellen in Den Bosch waren op 25 januari en die in Eindhoven op 24 januari.

 • Mogelijk 4 besmettingen bij proefconcert André Hazes

  Tijdens het proefconcert van André Hazes op 7 maart in de Ziggo Dome zijn mogelijk vier mensen besmet geraakt met het coronavirus. Volgens organisator Fieldlab kan niet worden uitgesloten dat dat bij het optreden is gebeurd, "hoewel dat uiteraard niet de enige bron van besmetting moet zijn". De positief geteste mensen hadden vooral milde klachten en zijn inmiddels hersteld.

  Het concert was een onderdeel van een serie proefevenementen. Zo werd er een dance-evenement gehouden en voetbalwedstrijden en theatervoorstellingen. Dat gebeurde om te onderzoeken hoe evenementen veilig gehouden kunnen worden. 86 procent van de bezoekers van het concert van Hazes is naderhand op het coronavirus getest.

 • Kaarten testwedstrijd Oranje binnen 1,5 uur uitverkocht

  De 5000 kaarten die beschikbaar zijn voor de oefenwedstrijd tussen Nederland en Letland op 27 maart waren binnen anderhalf uur uitverkocht. Bij wijze van test worden toeschouwers in de Johan Cruijff Arena toegelaten.

  Het experiment is bedoeld om te kijken of op korte termijn op een veilige manier weer publiek aanwezig kan zijn bij voetbalwedstrijden.

 • Polen vanaf zaterdag in lockdown

  De Poolse minister van Volksgezondheid Adam Niedzielski heeft een landelijke lockdown aangekondigd. Vanaf zaterdag gaan onder meer theaters, winkelcentra, hotels en bioscopen dicht.

  Het land met 38 miljoen inwoners registreerde woensdag ruim 25.000 nieuwe besmettingsgevallen. Dat is het grootste aantal op een dag sinds november vorig jaar. Niedzielski is bang dat Polen volgende week dagelijks met meer dan 30.000 besmettingen te maken krijgt.

 • 5974 nieuwe besmettingen, 1003 meer dan gisteren

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5974 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1003 meer dan gisteren.

  Het aantal is hoger dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 5740 mensen positief getest werden. Er liggen nu 1992 besmette mensen in het ziekenhuis, 45 minder dan gisteren. Van de mensen in het ziekenhuis liggen er 568 op de intensive care.

  Het bevestigde aantal doden als gevolg van het coronavirus is opgelopen met 47.

 • WHO adviseert om niet te stoppen met AstraZeneca-vaccin

  De Wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseert landen om het inenten met het AstraZeneca-vaccin niet stil te leggen. De voordelen wegen zwaarder dan de risico's, zegt de WHO.

  In meerdere Europese landen is het inenten met het AstraZeneca-vaccin uit voorzorg tijdelijk stopgezet, nadat gezondheidsautoriteiten in Denemarken en Noorwegen hadden geconcludeerd dat mensen die met het vaccin waren ingeënt last kregen van bloedproppen.

  Ook in Nederland is het vaccineren opgeschort, voorlopig tot 28 maart. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) komt naar verwachting morgen met een nader oordeel over het vaccin van AstraZeneca.

 • 'Diepste crisis ooit in gezondheidszorg Brazilië'

  De gezondheidszorg in Brazilië maakt door de coronapandemie zijn diepste crisis ooit door, zegt het Braziliaanse zorginstituut Fiocruz. Gisteren werden 2841 coronadoden geteld, het hoogste aantal op een dag. In 24 van de 26 deelstaten en de hoofdstad Brasilia is 80 procent of meer van de IC-bedden bezet. In de zuidelijkste deelstaat Rio Grande do Sul is volgens de BBC geen enkel IC-bed meer beschikbaar.

  Op de VS na kwamen nergens zo veel mensen om het leven door het coronavirus als in Brazilië: ruim 282.000. Het land begon in januari met vaccineren, maar het einde van de gezondheidscrisis is nog niet in zicht. De verwachting is dat het aantal coronadoden binnenkort de 3000 op een dag passeert.

  Vandaag wordt een nieuwe minister van Volksgezondheid beëdigd, de derde die na het uitbreken van de pandemie aantrad. De gezondheidsautoriteiten in de deelstaat Sao Paulo en anderen deskundigen hebben hem gevraagd een nationale lockdown af te kondigen, maar president Bolsonaro wil daar niet aan. Voor hem telt de economische schade die een lockdown aanricht zwaarder dan de schade die het virus nu veroorzaakt.

 • Boris Johnson krijgt binnenkort AstraZeneca-vaccin

  De Britse premier Johnson heeft in een debat in het Lagerhuis gezegd dat hij "zeer binnenkort" tegen corona wordt gevaccineerd. "Dat wordt zeker het AstraZeneca-vaccin", zei hij.

  Johnson reageerde op de vraag hoe hij aankijkt tegen het besluit van Europese landen om het vaccineren met dit vaccin tijdelijk stop te zetten. Dit omdat enkele mensen van de miljoenen Europeanen die het vaccin toegediend kregen, bloedstollingen opliepen.

  De Britse minister Hancock van Volksgezondheid zei eerder vandaag al dat het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut veilig is. "In dit land hebben meer dan 10 miljoen mensen dit vaccin gehad", zei hij. Hij wees erop dat ook de Britse gezondheidsautoriteit, de Wereldgezondheidsorganisatie en het Europese geneesmiddelenagentschap EMA zeggen dat het vaccin veilig is.

 • 'AstraZeneca levert in tweede kwartaal nog minder vaccins'

  AstraZeneca levert de EU-lidstaten in het tweede kwartaal van dit jaar nog minder dan vaccins dan in februari was toegezegd: niet 90 miljoen maar slechts 70 miljoen. Dat heeft de voorzitter van de Europese Commissie, Von der Leyen, bekendgemaakt. Ze zegt dat alle opties openstaan om AstraZeneca alsnog te dwingen de juiste hoeveelheid te leveren.

  Vorige maand had de farmaceut de levering ook al naar beneden bijgesteld. In eerste instantie was afgesproken dat het bedrijf in het tweede kwartaal 180 miljoen vaccins zou leveren. Dat werd in februari al bijgesteld naar 90 miljoen.

  Die bijstelling volgde op een eerdere reductie in de levering in het eerste kwartaal. De Europese landen hebben samen zeker 300 miljoen doses besteld bij de Zweeds-Britse farmaceut. Nederland heeft een optie voor zeker 12 miljoen doses.

  Pfizer/Biontech en Moderna komen hun afspraken wel na, zei Von der Leyen. De eerste Janssen-vaccins worden in april verwacht. "De doelstelling om aan het eind van de zomer 70 procent van de volwassenen volledig ingeënt te hebben, is haalbaar", zei ze.

 • Vijf hoogrisicogroepen uitgenodigd om vaccinatie te halen

  Vijf groepen patiënten met een hoog medisch risico krijgen zeer binnenkort een uitnodiging om een vaccinatie te komen halen. Het gaat om vier groepen patiënten bij wie het afweersysteem niet goed werkt en een groep met een neurologische aandoening bij wie de ademhaling is aangetast, schrijft het RIVM.

  Bij elkaar gaat het om ongeveer 100.000 patiënten. Ze lopen een extra groot risico om ernstig ziek te worden of te overlijden als gevolg van een coronabesmetting.

  De patiënten krijgen deze of volgende week een uitnodiging van het ziekenhuis waar ze onder behandeling staan en waar ze het Moderna-vaccin kunnen krijgen.

  Patiënten die niet mobiel genoeg zijn om naar het ziekenhuis te komen, kunnen zich opgeven bij een meldpunt. Ze worden dan aan het eind van deze maand thuis gevaccineerd.

 • Hugo de Jonge in quarantaine na bericht op CoronaMelder

  Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid moet in quarantaine. Hij kreeg op zijn CoronaMelder een bericht dat hij mogelijk in contact is geweest met iemand die kort geleden positief is getest.

  "Gelukkig heb ik geen klachten", schrijft hij op Twitter. "Ik ga in quarantaine en werk door vanuit huis. Zaterdag zal ik een test doen (of eerder als ik toch klachten krijg)."