Kinderen sporten minder
NOS Sport

NOC*NSF: sportdeelname kinderen fors gedaald vanwege coronacrisis

Het aantal sportende kinderen in de leeftijd tussen vijf en twaalf jaar is in de maand april, in vergelijking met dezelfde maand in 2019, met 50 procent gedaald. Dit is het gevolg van het sluiten van de sportaccommodaties in Nederland vanwege de uitbraak van het coronavirus.

Sportkoepel NOC*NSF maakte de volgens voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg "desastreuze daling" bekend bij de presentatie van het rapport 'Zo sport Nederland, trends en ontwikkelingen in sportdeelname (2013-2019)'.

De jaarlijkse rapportage van NOC*NSF gaat nog over de 'oude wereld', die van voor het uitbreken van de coronacrisis. "De schrik slaat me om het hart", aldus Van Zanen-Nieberg. "Van 85 procent wekelijks sportende kinderen naar nu 35 procent. Net nu we die 85 naar 95 procent wilden brengen, slaat het coronavirus toe."

NOC*NSF ziet 'desastreuze daling' onder sportende kinderen

Als de situatie rond het coronavirus niet verslechtert de komende tijd, gaan de binnensporten per 1 juli weer open (net als de sportscholen en sportkantines) en dat is volgens Van Zanen-Nieberg heel belangrijk. "We zijn het aan alle kinderen verplicht om ze op te laten groeien met sport en bewegen, onder passende voorwaarden. Dus laat sporten binnen en buiten weer volop actief worden."

Uitdaging

Het rapport dat nu is verschenen, is de laatste indicator van sportdeelname in Nederland voor het uitbreken van de coronacrisis. Van Zanen-Nieberg: "Laten we elkaar uitdagen om de cijfers van 2019 weer snel te bereiken en zelfs te overtreffen."

Uit de cijfers blijkt ook dat sinds 2013 het aantal sportende mensen is gestegen met 1,6 miljoen naar een totaal van 10,2 miljoen Nederlanders. Die hebben dan gedurende een maand of langer minimaal een keer per week gesport. Dat betekent dat ongeveer 65 procent van de Nederlandse bevolking van vijf tot tachtig jaar actief heeft gesport. Nederland sportte gemiddeld 9,0 keer per maand.

Lichte afname leden

Het aantal leden en lidmaatschappen neemt licht af. In 2019 waren 4.270.000 sporters lid bij één of meerdere bij NOC*NSF aangesloten sportbonden. In totaal waren er 5,1 miljoen lidmaatschappen.

NOC*NSF concludeert dat het aantal leden en lidmaatschappen jaarlijks blijft afnemen. Het verlies aan leden sinds 2013 bedraagt ruim 220.000.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl