Technisch directeur Maurits Hendriks van NOC*NSF
NOS Sport

NOC*NSF: laat topsporters zonder anderhalve meter afstand trainen

NOC*NSF wil de Nederlandse topsporters zo snel mogelijk weer laten trainen zonder de regel dat ze anderhalve meter afstand moeten houden. De sportkoepel heeft een nieuw veiligheidsprotocol naar het ministerie van VWS gestuurd. Ook contactsporters zouden weer volledig moet kunnen trainen.

Het kabinet versoepelt steeds meer de beperkende coronaregels voor de sportende jeugd. In eerste instantie bepaalde Den Haag bij de verruiming van de regels eind april dat de sportende jeugd tot en met 12 jaar geen 1,5 meter afstand hoefde te houden en de oudere jeugd en volwassenen nog wel. Inmiddels is die beperking ook voor de jeugd van 13 tot en met 18 jaar geschrapt. Ook binnensporten mogen vanaf 1 juli weer aan de slag.

Aangepast protocol

Topsporters kregen eind april toestemming weer met de training beginnen. Daarbij moest de 1,5 meter afstand wel van worden gehanteerd. Contactsporten vielen buiten die versoepeling. "Nu de regels in de sport meer en meer versoepeld worden, hebben we een aangepast protocol naar Den Haag gestuurd, waarbij we vragen de 1,5 meter afstand in de training op te heffen."

Sam Lammers en Joël Veltman

Omdat het om relatief kleine aantallen topsporters gaat, is het mogelijk de besmettingsrisico's flink te verminderen. In het nieuwe protocol wordt aangegeven hoe de sporten dat moeten gaan doen. Sporters zouden voor elke training kunnen worden gecheckt.

In het nieuwe protocol zijn ook de contactsporten meegenomen. Daarbij gaat het om bijvoorbeeld voetbal, hockey, judo en boksen. De sporters uit de contactsporten roepen al geruime tijd om opheffing van de beperkende regels. Sporten als voetbal willen begin september de competitie laten beginnen. Dan is training met volle intensiteit over een langere periode vooraf gewenst.

Wachten op antwoord

"Het is nu afwachten of en wanneer er toestemming komt om zonder die 1,5 meter afstand te gaan trainen", aldus de woordvoerder van NOC*NSF.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl