NOS Nieuws

Nieuwe variant in Bretagne 'moeilijker te traceren', maar meer onderzoek nodig

  • Daan van den Enden

  • Daan van den Enden

In een ziekenhuis in Lannion, in het noordwesten van Bretagne, is een nieuwe coronavariant aangetroffen. Daar werden 79 gevallen getest. Bij acht testresultaten die eerst negatief uitpakten bleek het over een nog onbekende variant van het virus te gaan. Het RIVM heeft de 'Bretonse variant' in ons land nog niet waargenomen.

De onbekende variant werd ontdekt door genome sequencing, waarin het volledige genetische profiel van het virus in kaart wordt gebracht, meldt de Franse gezondheidsdienst vandaag. Bij verschillende patiënten bleek dat de variant gedetecteerd kon worden door dieper luchtwegonderzoek en bloedonderzoek. Bij onderzoek middels het traditionele neus- en keelonderzoek met wattenstaafjes bleef een positief testresultaat achterwege.

Daarbij geeft de gezondheidsdienst aan dat vooralsnog niet is aangetoond dat de Bretonse variant voor ernstiger ziekteverloop zorgt of besmettelijker is. Volgens epidemioloog Alma Tostmann van het Radboud UMC is die conclusie behoorlijk voorbarig: "Dat kun je nog niet zeggen over acht gevallen. Daarbij is er nog veel onbekend over deze variant."

Genetische letters

Zo is ook niet duidelijk waarom de variant eerst onopgemerkt bleef. Om de aanwezigheid van een virus te vinden, kan een PCR-test gebruikt worden of een sneltest. Daar wordt dan naar targets gezocht, kleine specifieke stukjes van het virus waar men naar op zoek is.

Als er meer details over het virus nodig zijn, om erachter te komen wat voor variant het is, dan moet er gekeken worden naar de genetische sequentie van dat virus.

"Hoe meer je in detail naar virussen kijkt, hoe groter de kans dat je nieuwe varianten zult vinden. Echter of die nieuwe varianten ook nieuwe eigenschappen hebben is nog maar de vraag", zegt epidemioloog en microbioloog Amrish Baidjoe. "Meer detail is beter. Maar dat duurt langer en is ook duurder."

Het zou logisch zijn als het niet op de plek zit waar normaal bemonsterd wordt

Lieke van Alphen, medisch moleculair microbioloog van het Maastricht UMC

Volgens Lieke van Alphen, medisch moleculair microbioloog van het Maastricht UMC, is de variant van het virus niet zodanig gemuteerd dat de PCR-test die in Maastricht wordt gebruikt het niet zou kunnen detecteren. "Ik kan niet met zekerheid zeggen of in Frankrijk dezelfde test is gebruikt, maar de test die wij gebruiken is wel breed gepubliceerd en wordt veel gebruikt, waaronder door het RIVM."

"Daarom zou het logisch zijn dat het virus niet op de plek zit waar normaal bemonsterd wordt in keel en neus, zoals ze in Frankrijk nu ook zeggen. Dan zou inderdaad met een bloedtest of een test in de diepere luchtwegen moeten worden getest", concludeert Van Alphen. "Maar voordat we dat weten is er dus nog verder onderzoek nodig."

Er is epidemiologisch geen reden om extra versoepelingen door te voeren

Epidemioloog Amrish Baidjoe

Een woordvoerder van het RIVM meldt dat er op dit moment geen geval van de Bretonse variant is aangetroffen in Nederland. Volgens epidemioloog Baidjoe is de kans groot dat de virusvariant al de grens over is. "Als je kijkt naar de zeer hoge infectiegraad van nu, dan is dat waarschijnlijk. Daarom blijft het onbegrijpelijk dat er wordt gedacht aan extra versoepelingen. Daar is epidemiologisch gezien geen reden toe en zo verlies je ook maatschappelijk draagvlak als de maatregelen straks weer worden aangescherpt. "

Zijn collega Tostmann sluit zich daarbij aan. "Dat er varianten komen is een feit en dat de werking van vaccinaties in het geding komt is ook mogelijk. Maar zelfs dan zijn er oplossingen en hoeven we niet meteen in paniek te raken." En er vallen zelfs gunstige resultaten te vieren, weet Tostmann. "Onder de huidige maatregelen zien we dat de oude varianten verdwijnen. Maar met nieuwe varianten is de ontwikkeling weer afwachten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl