NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Vaccinatie Waddeneilanden start dinsdag • Schoolleiders: middelbare scholen moeten snel open

 • Welkom in het coronablog van donderdag 11 februari. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • Het RIVM meldt 4472 nieuwe besmettingen, dat zijn er meer dan gemiddeld.
 • Groepen kwetsbaren krijgen voorrang voor het coronavaccin AstraZeneca, zegt het ministerie van VWS.
 • Utrecht wil proef voor veilig openen horeca.
 • Liveblog gesloten

  We sluiten dit liveblog van donderdag 11 februari. Morgen praten we je graag bij in een nieuw coronablog.

 • Schoolleiders Amsterdam en Rotterdam: middelbare scholen moeten snel open

  Schoolleiders van Amsterdamse en Rotterdamse middelbare scholen pleiten ervoor om ook middelbare scholieren weer naar school te laten gaan. Hierover hebben zij een brief geschreven aan demissionair minister Slob van Onderwijs. De schoolleiders zeggen zich zorgen te maken over "de ontwikkeling en het welzijn" van leerlingen en willen dat zij na de voorjaarsvakantie weer fysiek naar school kunnen.

  Omdat leerlingen nu niet naar school gaan, hebben zij te weinig sociale contacten, krijgen zij te weinig beweging en hebben zij te weinig leuke activiteiten, zeggen de scholen. "Ze houden dit niet lang meer vol. De schade die leerlingen nu oplopen is echt groter dan de schade van alleen studiestof niet tot zich hebben genomen."

  Bij een heropening van de middelbare scholen willen de schoolleiders bovendien af van de anderhalvemeterregel. Zij noemen het "onmogelijk" om goed onderwijs op anderhalve meter afstand te geven.

  De briefschrijvers erkennen dat de heropening van de middelbare scholen risico's met zich meebrengt. "De risico's voor leerlingen zijn echter groter wanneer we de scholen dicht houden". De schoolleiders vinden dat docenten dan ook voorrang moeten krijgen bij het vaccineren, om het risico op besmetting te verkleinen.

  Vorige week schreven de schoolleiders in het voortgezet onderwijs in de regio Utrecht ook al een brandbrief aan Slob. Ook zij willen dat de middelbare scholen snel open gaan.

 • Vaccinatie op Friese waddeneilanden start dinsdag

  Komende dinsdag start het vaccinatieprogramma op Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog, meldt de GGD Fryslân. Op Ameland en Terschelling zijn de 75-plussers en zorgmedewerkers als eerste aan de beurt. Op Vlieland en Schiermonnikoog ligt de leeftijdsgrens op 60 jaar, omdat daar te weinig 75-plussers wonen om een hele verpakking met vaccins aan op te maken. De vaccinatiestart op Texel (Noord-Holland) wordt binnenkort bekendgemaakt.

  Oorspronkelijk zouden eilanders naar een priklocatie op het vasteland moeten om gevaccineerd te worden, maar op verzoek van de gemeentebesturen van de Waddeneilanden krijgen de vijf eilanden een eigen inentingslocatie.

 • Soepelheid bij eindexamens dit jaar, extra onvoldoende mag

  Leerlingen die ondanks de eerder aangekondigde extra herkansing net niet slagen, mogen een extra onvoldoende op hun cijferlijst hebben. Dat lage cijfer mag alleen niet gescoord zijn op de kernvakken Nederlands, Engels of wiskunde.

  Veel eindexamenleerlingen hebben dit schooljaar achterstanden opgelopen vanwege coronaperikelen. Daarom ligt een aantal maatregelen klaar om het makkelijker te maken voor kandidaten, maar die staan nog niet helemaal vast. Morgen maakt minister Slob van Onderwijs de details officieel bekend.

 • Basketbalsters Oranje besmet met corona

  De teleurstellende trip naar Slowakije heeft voor vier van de Nederlandse basketbalvrouwen een vervelend staartje gekregen. Zij zijn met een coronabesmetting teruggekeerd uit Piestany, waar Oranje zaterdag het EK misliep.

  Het gaat om twee speelsters die in het buitenland spelen en twee die in de Nederlandse competitie actief zijn, meldt de basketbalbond op haar website. Drie speelsters hebben "lichte griepklachten". Uit voorzorg zijn ook alle andere speelsters en stafleden in thuisquarantaine gegaan.

 • Branchevereniging sportscholen: 'Situatie is nijpend'

  Januari is gewoonlijk de drukste maand voor fitnessclubs, yogascholen en sportverenigingen omdat mensen met het goede voornemen om meer te bewegen zich inschrijven. Maar door de coronacrisis vrezen veel sportscholen voor hun voortbestaan.

  Algemeen directeur Ronald Wouters van NL Actief, de branchevereniging van sport- en beweegbedrijven, voorziet dat een op de zeven clubs het dit jaar niet redt als er geen aanvullend steunpakket komt voor de sportbranche. "Voor de coronacrisis deden ruim 3 miljoen mensen aan fitness. Het zou jammer zijn als dat verdwijnt en mensen niet meer in hun eigen buurt kunnen kiezen te doen wat bij ze past. De diversiteit in het aanbod is juist zo mooi."

 • 'Laat jongeren voor bij nieuwe vrijheden'

  De geestelijke gevolgen van de lockdown voor jongeren zijn volgens een groepje prominenten, onder aanvoering van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, niet meer verantwoord. "De mentale en sociale impact van de lockdown is voor jongeren hevig en tast ook het welzijn van onze samenleving aan", schrijven ze in een manifest.

  De club pleit onder meer voor het oprekken van de leeftijdsgrens voor het georganiseerd buitensporten naar 25 jaar. Nu ligt dat op achttien jaar. "Cijfers laten zien dat jongeren tot zeker 25 jaar sterk te lijden hebben onder isolement."

 • Streep door NK marathon op natuurijs

  Slecht nieuws voor de marathonschaatsers. Het kabinet heeft vanuit corona-oogpunt geen toestemming gegeven om in deze vorstperiode een Nederlands kampioenschap op natuurijs te organiseren.

  Het kabinet is er niet van overtuigd dat de volksgezondheid buiten gevaar blijft. "Het is op dit moment al erg druk met mensen die op en rondom het ijs aanwezig zijn", zo schrijft het in een reactie. "Het kabinet heeft overlegd met het Veiligheidsberaad over het organiseren van een NK. We zijn gezamenlijk tot de conclusie gekomen dat het helaas vanwege de druk op de zorg en politie en handhaving nu niet mogelijk is coronaproof afgebakend buiten een wedstrijd te organiseren."

 • Ondanks sneeuw en ijs wordt er niet minder getest of gevaccineerd

  De landelijke GGD GHOR ziet geen terugloop in het aantal mensen dat zich laat testen of vaccineren vanwege het winterse weer. Zondag besloot de GGD alle test- en vaccinatielocaties vanwege code rood te sluiten. De 40.000 afspraken voor die dag zijn verzet naar een later moment.

  "We maken nu extra meters om dit in te lopen, maar er is voldoende capaciteit", verzekert woordvoerder Jacqueline Toonen. "Ondanks de sneeuw wisten mensen de afgelopen dagen onze test- en priklocaties wel te vinden. Heel fijn."

  Maandag heeft een kwart van de mensen die een vaccinatie zouden krijgen de afspraak moeten verzetten. "Er zijn maandag 19.411 mensen gevaccineerd, 6000 minder dan gepland. En op de testlocaties zijn er maandag 24.150 tests afgenomen, ongeveer 2000 minder dan gepland. Dinsdag werden er 30.920 mensen getest, 1900 minder dan gepland", aldus de woordvoerder.

 • 100 dagen tot Songfestival

  In Rotterdam is de aftrap gegeven voor het Eurovisie Songfestival. Over precies 100 dagen is de finale van het internationale liedjesfestijn in evenementenhal Ahoy. Burgemeester Aboutaleb onthulde daarom samen met de vier songfestival-presentatoren een grote klok bij Museum Boijmans van Beuningen, die aftelt naar de finaledag op zaterdag 22 mei.

  De aftrap was in de buitenlucht en vanwege de coronamaatregelen voor het publiek geheim gehouden. Toch was het een bijzonder moment, zegt organisator Sietse Bakker. "Het songfestivalseizoen is nu officieel begonnen. Vanaf vandaag gaan we ons verheugen op wat komen gaat."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Nog 100 dagen tot songfestival: 'Het krijgt eindelijk weer een beetje kleur'
 • Eindexamens gaan door, mogelijk extra onvoldoende toegestaan

  Het centraal examen gaat dit jaar door, bevestigen bronnen na berichtgeving van De Telegraaf. Vanwege corona ligt er een aantal maatregelen klaar om het makkelijker te maken voor kandidaten, maar die staan nog niet helemaal vast.

  Zo ligt een plan op tafel om kandidaten een extra onvoldoende toe te staan. Ook is er sprake van dat de verschillende examens nog meer gespreid worden. Morgen maakt minister Slob van Onderwijs het besluit en de details officieel bekend.

 • Turkije haalt coronapatiënten in Nederland en andere landen op

  Turkije heeft sinds de uitbraak van de coronapandemie 233 coronapatiënten uit andere landen opgehaald, zegt het Turkse ministerie van Volksgezondheid. 74 patiënten kwamen uit de Europese Unie, van wie zeker vier uit Nederland. Het gaat om Turken die volgens de Turkse regering niet de "benodigde en specifieke zorg" konden vinden in het land waar ze wonen.

  De vader van Furkan belandde met corona op een IC. Na een paar dagen wilde het ziekenhuis de behandeling stoppen, tegen de wil van de familie. Nu ligt Furkans vader in een Turks ziekenhuis:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De vader van Furkan werd hier opgegeven, Turkije liet het er niet bij zitten
 • Zorgautoriteit: 'Opnieuw iets meer operatiecapaciteit'

  Ziekenhuizen hebben weer iets meer ruimte voor het uitvoeren van operaties. Op dit moment is 32 procent van de capaciteit afgeschaald, ten opzichte van 35 procent een week eerder. Dat blijkt uit wekelijkse cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op basis van ZorgDomein, een verwijsplatform dat door ongeveer 90 procent van de huisartsen wordt gebruikt.

  Het aantal ziekenhuizen dat aangeeft alle 'kritiek planbare zorg' te kunnen leveren, steeg licht met 1 procent. Onder kritiek planbare zorg vallen bijvoorbeeld operatieve verwijderingen van kankertumoren, chemokuren en nier- en stamceltransplantaties.

  Huisartsen hebben wel iets minder mensen doorverwezen dan de week ervoor. Vorige week lag het aantal verwijzingen naar ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra op 85 procent van het verwachte aantal verwijzingen zonder corona-uitbraak, tegenover 86 procent de week ervoor.

 • Belgische kappers roepen op om niet naar België te komen

  De Belgische Beautyfederatie, de belangenvereniging van onder meer kappers, roept Nederlanders op niet de grens over te gaan om zich in België te laten knippen. Een uitzondering geldt voor mensen die uit de grensregio komen en die eerder ook al in België naar de kapper gingen, zegt een woordvoerder van de federatie.

  België besloot kappers dit weekend weer open te laten gaan, omdat die branche volgens de regering bijdraagt het welzijn van de bevolking. Wel zijn de regels nog strenger geworden: ramen en deuren moeten open blijven voor de ventilatie en als een klant geholpen is, is pas tien minuten later de volgende aan de beurt, zodat er tijd is om te ontsmetten. Bovendien moeten klanten vooraf een afspraak maken en buiten wachten op hun beurt.

  Alleen essentiële reizen tussen Nederland en België zijn toegestaan, een bezoek aan de kapper valt daar niet onder. De branchevereniging roept kappers dan ook op alleen een afspraak te maken met vaste klanten over de grens.

 • Enschedese kunstenaar krijgt taakstraf voor bedreigen minister De Jonge

  Een kunstenaar uit Enschede heeft 40 uur taakstraf gekregen voor het bedreigen van Volksgezondheidsminister Hugo de Jonge. 'Kilroy Jackson', zoals de 63-jarige Michael C. zichzelf noemt, heeft volgens de rechter twee cartoons op sociale media geplaatst waarop De Jonge onder meer te zien was met een strop om zijn nek.

  Op een van de afbeeldingen zou Hugo de Jonge als een gevangene achter tralies zijn afgebeeld, met buiten de cel een strop naast zijn hoofd. De andere tekening toonde de corona-minister met een strop om zijn nek, met de tekst 'Death' en 'Found guilty of treason'.

  De kunstenaar, die 'faliekant tegen de coronamaatregelen' is, ontkent dat hij minister De Jonge wilde bedreigen. Een van de afbeeldingen is niet eens van zijn hand, beweert hij. Volgens RTV Oost denkt C. dat iemand zijn internetverbinding heeft misbruikt en de cartoon onder zijn naam heeft gepost.

  De Almelose rechter gelooft het verhaal van de kunstenaar niet. Volgens hem staat vast dat C. beide cartoons plaatste. Naast een taakstraf waarschuwde de rechter ook dat C. bij herhaling een gevangenisstraf krijgt opgelegd.