NOS Nieuws

Groepen kwetsbaren krijgen voorrang bij vaccinatie met AstraZeneca

Mensen met zwaar overgewicht, het syndroom van Down of een neurologische aandoening die de ademhaling bemoeilijkt, krijgen voorrang voor het coronavaccin AstraZeneca, heeft het ministerie van VWS besloten.

Huisartsen kunnen binnenkort per regio beginnen met het bestellen van de vaccins. Er zal begonnen worden in de regio Zeeland, zo laat een woordvoerder van VWS weten.

De Gezondheidsraad had al geadviseerd om mensen met één van deze aandoeningen voorrang te geven.

Morbide obesitas

De mensen met overgewicht en die met het syndroom van Down zullen tegelijk met de 63- en 64 jarigen door de huisartsen gevaccineerd worden. Het gaat dan om mensen met morbide obesitas tussen de 18 en 64 jaar met een BMI van boven de 40 en thuiswonende patiënten met het syndroom van Down van 19 en ouder. Naar schatting van het CBS zijn er zo'n 100.000 mensen met zwaar overgewicht.

Volgens een woordvoerder van de Landelijke Huisartsen Vereniging kunnen mensen uit de derde groep, die met neurologische aandoeningen, nog niet gevaccineerd worden. Zij zullen later door hun medisch specialist worden gevaccineerd.

Ook mensen met andere ernstige ziektes, waaronder ernstig nierfalen of aangeboren afwijkingen aan het immuunsysteem, moeten wat betreft de Gezondheidsraad eerder aan de beurt komen, evenals patiënten die een orgaan- of beenmergtransplantatie hebben ondergaan.

De drempel van de lente

Deze groepen zouden wat de Gezondheidsraad betreft tegelijk met de 70-jarigen gevaccineerd moeten worden met een mRNA vaccin, omdat dit bij deze specifieke aandoeningen beter werkt. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister De Jonge dat hij zo spoedig mogelijk op dit advies terugkomt, omdat alle beschikbare vaccins van Moderna en BioNTech/Pfizer voor de komende tijd toebedeeld zijn.

Vanaf 65 jaar krijgt iedereen Pfizer of Moderna, onder de 18 jaar wordt er niet gevaccineerd.

Over het toebedelen van vaccins aan groepen zei De Jonge al meermalen dat het een "hele ingewikkelde" puzzel is. Hij zei eerder te denken dat de meest kwetsbare mensen "op de drempel van de lente" zijn gevaccineerd. Volgens hem moet "op de drempel van de zomer" een goede start zijn gemaakt met gezonde mensen tussen 18 en 60 jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl