NOS NieuwsAangepast

Kabinet versnelt vaccineren door nog minder in voorraad te houden

Het kabinet wil het vaccineren tegen het coronavirus versnellen door nog minder voorraad aan te houden. Dat zeggen ingewijden tegen de NOS. Hoe dat precies geregeld wordt verschilt per vaccin, maar de bedoeling is om alle leveringen die binnenkomen direct te gebruiken voor de eerste vaccinatie.

Wat Pfizer betreft stapt het kabinet af van de strategie om per twee eerste prikken die zijn gezet, één tweede prik op voorraad te hebben. Het beleid wordt nu om voor enkele dagen voorraden aan te houden, met de verwachting dat die tijdig worden aangevuld.

Aanvankelijk lag voor elke persoon die de eerste prik kreeg, de tweede al direct in de vriezer. Maar omwille van de snelheid werd daar al eerder vanaf gestapt.

Tijd tussen prikken

De geadviseerde tijd tussen de twee prikken van Pfizer is drie weken, maar minister De Jonge van Volksgezondheid zei dat dat kan worden opgerekt naar zes weken, om sneller meer mensen te kunnen inenten.

Dat was omstreden, omdat het Europees Medicijnagentschap vorige week nog met een dringend advies kwam om de drie weken aan te houden. De Jonge vroeg daarop een nieuw advies aan de Gezondheidsraad en volgens ingewijden staat daarin dat toch de zes weken kunnen worden aangehouden.

Verder wordt het beleid om voor de vaccins AstraZeneca en Moderna nauwelijks voorraden aan te houden. Voor AstraZenenca geldt dat er 10 tot 12 weken tussen de twee prikken moet zitten. Het idee is dat de voorraad in die periode wel kan worden aangevuld.

Volgens bronnen hoopt het kabinet eind volgende week of de week erna te beginnen met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin. De startdatum hangt af van de levering door de farmaceut. Zodra de ampullen binnen zijn duurt het nog minimaal drie dagen voordat de eerste prik gezet kan worden. Die tijd is nodig om de kwaliteit van de levering te onderzoeken.

Kleine aantallen

AstraZeneca is het vaccin dat het makkelijkst te hanteren is. Donderdag krijgt De Jonge een advies van de Gezondheidsraad over welke groepen het beste als eerste met dit vaccin kunnen worden ingeënt.

Wat betreft het Moderna-vaccin gaat het voorlopig om zulke kleine aantallen die naar Nederland komen (enkele tienduizenden) dat het kabinet er geen bezwaar in ziet om doses bestemd voor eerste prikken te gebruiken als tweede prik. In andere woorden: als er schaarste is worden mensen die een eerste afspraak hebben afgezegd, om vervolgprikken uit te kunnen delen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl