NOS Nieuws

Ministerie en ziekenhuizen botsen over vaccinatiecijfers

In Nederland zijn tot en met vandaag naar schatting 346.790 prikken tegen het coronavirus gezet, staat op het coronadashboard van het ministerie van Volksgezondheid. Dat is veel meer dan de 226.298 prikken die gisteren werden gemeld. Dat komt door een nieuwe manier waarop het aantal vaccinaties wordt becijferd.

De vaccinatiecijfers die tot vandaag werden gepubliceerd waren vaak niet compleet, omdat veel huisartsen, ziekenhuizen en instellingen voor langdurige zorg de cijfers vaak pas later doorgeven. Er was daarom sprake van onderrapportage: het werkelijke aantal vaccinaties ligt, kortom, veel hoger dan tot nu toe werd gemeld, zegt het ministerie.

Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) noemt de lezing van het ministerie dat er sprake is van onderrapportage in de ziekenhuizen "apert onjuist". Het netwerk heeft vanaf 6 januari dagelijks de vaccinatiecijfers gerapporteerd, zegt een woordvoerder. "Aangezien de ziekenhuizen ook de huisartsen vaccineren, heeft het LNAZ ook de vaccinatiecijfers van de huisartsen gerapporteerd. Beide getallen zijn telkens gemeld aan VWS en gepubliceerd op de website van het LNAZ, het VWS-dashboard en in de media."

Kritiek op vaccinatiebeleid

"Het ministerie krijgt de afgelopen tijd veel kritiek op de voortgang van de vaccinaties en wil graag laten zien dat er meer gevaccineerd wordt dan de cijfers laten zien", legt politiek verslaggever Lars Geerts uit. "Ze hebben ervoor gekozen om daarom een schatting te maken op basis van het aantal geleverde doses vaccin".

Het dashboard geeft vanaf nu dagelijks een schatting van het werkelijke aantal vaccinaties. Dat cijfer is gebaseerd op het aantal vaccins dat in opdracht van het RIVM op de priklocaties is afgeleverd. Volgens minister De Jonge komen er de komende week zo'n kwart miljoen prikken bij.

Op 27 januari kregen de eerste mensen een tweede prik. Sinds die dag ligt het aantal prikken dus hoger dan het aantal mensen dat is gevaccineerd. Het ministerie zegt het aantal volledig gevaccineerden te publiceren op het dashboard zodra er betrouwbare cijfers beschikbaar zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl