liveblog
NOS NieuwsAangepast

Duitsland verlengt lockdown grotendeels • AstraZeneca wil veel meer produceren

  • Welkom in het coronablog van woensdag 10 februari. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • Duitsland verlengt lockdown grotendeels tot 7 maart. De kappers gaan wel weer open.
  • AstraZeneca wil op termijn veel meer produceren.
  • Britse minister: boek voorlopig nog geen vakanties.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

We sluiten dit liveblog van woensdag 10 februari. Morgen praten we je graag bij in een nieuw coronablog.

CDC: Strakke of dubbele mondkapjes verbeteren bescherming

Het dragen van twee mondkapjes over elkaar kan de bescherming van drager en de omgeving flink verbeteren. Dat hebben Amerikaanse onderzoekers van de CDC, het Amerikaanse RIVM, vastgesteld na experimenteel onderzoek. Het heeft er volgens de onderzoekers mee te maken dat de maskers strakker om het gezicht zitten als ze over elkaar worden gedragen, waardoor er minder lucht wordt verplaatst langs de randen. Ook een strakker mondkapje heeft dat effect.

De combinatie van een stoffen mondkapje met een (wegwerp) medisch kapje is volgens de onderzoekers al effectief. Als een besmette persoon en een gezonde persoon allebei op die manier hun dubbele mondkapjes dragen, kan de verspreiding van het virus met maximaal 96,5 procent worden verminderd. Een enkel medisch kapje hield volgens het onderzoek tijdens het hoesten 42 procent van de aerosolen tegen. Wanneer de elastiekjes van zo'n kapje kruislings werden gedaan, waardoor de ruimte tussen het kapje en het gezicht kleiner was, was dat zo'n 63 procent.

Het Amerikaanse experiment met de dubbele kapjes werd overigens gedaan met één merk medische kapjes en één soort stoffen kapjes. Of andere combinaties dezelfde percentages bescherming bieden, is niet bekend.

De CDC adviseert niet direct Amerikanen om twee maskers te gaan dragen. Het belangrijkste is volgens het instituut dat iedereen überhaupt een mondkapje draagt. "Het belangrijkste is: het dragen van maskers werkt en ze werken het beste als ze goed passen en correct worden gedragen", zegt directeur Walensky van de CDC tegen The New York Times.

Duitsland verlengt lockdown grotendeels tot 7 maart

De lockdown in Duitsland wordt grotendeels verlengd tot en met 7 maart. Dat heeft bondskanselier Merkel aangekondigd na overleg met de leiders van de deelstaten. De regering mikte eerder op een verlenging tot 14 maart, maar lijkt nu tegemoet te zijn gekomen aan wensen van de deelstaten die een kortere verlenging wilden.

Eerder lekte al uit dat kappers wel weer open kunnen gaan, op 1 maart al, dus voordat de lockdown ten einde komt. Dat geldt ook voor andere bedrijven die lichaamsverzorging aanbieden, zoals voetverzorgingssalons. Nagelstudio's, tatoeëerders en schoonheidssalons blijven dicht.

Scholen en kinderdagverblijven kunnen ook opengaan, daar besluiten de deelstaten zelf over. Er wordt ook onderzocht of leerkrachten eerder ingeënt kunnen worden.

De meeste winkels blijven dicht gedurende deze verlengde lockdown. Wel is er ruimte om eventueel gedeeltelijk open te gaan. Wanneer er een week lang maximaal 35 nieuwe besmettingen op 100.000 inwoners zijn, kan worden besloten om winkels te openen.

NOS Jeugdjournaal Kinderpersconferentie op 16 februari

Op dinsdag 16 februari beantwoorden premier Rutte en minister De Jonge in de Kinderpersconferentie van het NOS Jeugdjournaal vragen van kinderen over het coronavirus. Gaat de eindtoets van groep 8 door? Wanneer kunnen er weer sportwedstrijden worden gespeeld?

Vragen die bij kinderen leven worden op de coronapersconferentie voorgelegd aan de bewindslieden. Rutte en De Jonge beginnen de persconferentie met een statement, waarna de vragen worden gesteld door acht kinderen in de perszaal. Ook een gebarentolk is aanwezig.

Het programma voor kinderen wordt op 16 februari om 18.45 uur uitgezonden. Het wordt gepresenteerd door Jeugdjournaal-presentatoren Joris Marseille en Milou Stoop.

Presentatoren Joris Marseille en Milou Stoop

AstraZeneca wil op termijn veel meer produceren

De Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca verkent of het mogelijk is om samen met het Duitse IDT Biologika sneller vaccins te gaan produceren. AstraZeneca zegt te onderzoeken of de productie zo in het tweede kwartaal van het jaar opgeschroefd kan worden. Ook wordt gemikt op een nog verdere uitbreiding in 2022.

Ze zijn van plan om samen investeringen te doen in vijf grote bioreactoren die in staat zijn om maandelijks tientallen miljoenen extra doses te produceren. Deze reactoren, die bij IDT Biologika in Dessau zouden moeten komen, moeten eind 2022 operationeel zijn. Het Duitse bedrijf, dat zelf ook een vaccin ontwikkelde maar daar begin dit jaar mee stopte, zegt trots te zijn op de samenwerking.

Het nieuws van AstraZeneca volgt op de tegenvallers van vorige maand, toen duidelijk werd dat AstraZeneca op korte termijn veel minder vaccins dan verwacht levert aan de Europese Unie.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft verder geadviseerd om volwassenen van alle leeftijden, dus ook boven de 65, in te enten met het vaccin van Oxford en AstraZeneca. Verscheidene landen besloten dat onlangs niet te doen vanwege twijfels over de effectiviteit in die leeftijdsgroep, waarop dit vaccin nog niet uitgebreid was getest. Volgens de experts die de WHO adviseren, wijst niets erop dat de effectiviteit voor 65-plussers anders is dan in andere leeftijdsgroepen.

'Duitse kappers heropenen op 1 maart'

In Duitsland kunnen kapperszaken op 1 maart weer opengaan. Dat is een van de besluiten na beraad tussen bondskanselier Merkel en de leiders van de deelstaten, melden Duitse media, waaronder Der Spiegel en Focus, op basis van ingewijden. Er is een overleg gaande over mogelijke versoepelingen na 14 februari, wanneer de huidige lockdown afloopt.

De versoepeling zou niet alleen gelden voor kappers. Ook andere bedrijven die lichaamsverzorging aanbieden, zoals voetverzorgingsstudio's, kunnen weer open. Dit soort bedrijven is dicht sinds half december, toen Duitsland in lockdown ging.

De heropening op 1 maart wordt uitgelegd als een overwinning voor Merkel. Zij was daar een groot voorstander van, terwijl de premiers van de deelstaten het voornemen hadden om de kapsalons al op 22 februari te heropenen. Merkel zou op haar beurt weer een stap in de richting van de deelstaten hebben gedaan op het gebied van onderwijs. De deelstaten zouden zelf mogen bepalen wanneer ze de scholen weer openen. In ruil daarvoor zouden ze gaan onderzoeken of leraren eerder ingeënt kunnen worden.

Britse minister: boek voorlopig nog geen vakanties

Britten moeten nog geen vakantie boeken in het binnen- of buitenland. Dat is de boodschap van de Britse minister van Transport, Grant Shapps. Pas als er meer duidelijk is over het succes van het vaccinatieprogramma in het land kunnen weer vakanties worden geboekt, vindt hij.

"Boek alstublieft niet alvast vakanties zolang we nog niet de weg uit de lockdown weten", zei hij in gesprek met BBC Radio 4. Hij wees er ook op dat het met de huidige maatregelen niet is toegestaan om op vakantie te gaan. Gisteren werden in het land nog nieuwe maatregelen aangekondigd, waarmee reizigers die liegen over waar ze zijn geweest hoge boetes en een gevangenisstraf tot 10 jaar kunnen krijgen.

De branchevereniging voor reisorganisaties (ABTA) zegt in reactie op de opmerkingen van Shapps dat er wel degelijk gewoon zomervakanties geboekt kunnen worden, omdat het mogelijk is om geld terug te krijgen bij sommige reizen als er van de zomer een reisverbod geldt. Ook zijn reisbureaus volgens de branchevereniging flexibel in verband met de onzekerheid door de pandemie.

De Britten hebben op dit moment 12,6 miljoen mensen een vaccindosis gegeven. De regering zegt meer te willen weten over het effect daarvan op de verspreiding van het virus voordat er beslissingen worden genomen over versoepelingen van de maatregelen. Op 22 februari houdt premier Johnson naar verwachting een persconferentie waarin hij plannen presenteert voor versoepelingen.

Ollongren: verkiezingen kunnen gewoon doorgaan

De Tweede Kamerverkiezingen kunnen volgende maand gewoon doorgaan, zegt minister Ollongren. In NRC zei een aantal OMT-leden bezorgd te zijn over de besmettingsrisico's in stembureaus. Enkele burgemeesters hebben al voorgesteld om de verkiezingen op een later moment te houden, maar Ollongren blijft erbij dat alles coronaproof wordt georganiseerd. Kwetsbare mensen boven de 70 kunnen vanwege corona per brief stemmen.

Israël lijkt vaccinatiesucces te zien, komt met 'groene pas'

In Israël, dat zo'n 40 procent van de bevolking heeft gevaccineerd met het Pfizer-vaccin, lijkt het erop dat het het vaccinatieprogramma zijn eerste successen heeft. Onder 60-plussers is het aantal nieuwe besmettingen met ongeveer de helft gedaald ten opzichte van drie weken geleden. "Dat is ook de groep die als eerste is gevaccineerd", zegt correspondent Ties Brock. "Onder de groep die jonger is dan 60 gaat het aantal besmettingen ook naar beneden, maar veel langzamer. Dat is wel een duidelijke aanwijzing dat het vaccin werkt."

In het land werden de maatregelen tegen het virus zondag al wat versoepeld. "Dat gebeurde ook een beetje met de hoop dat de vaccinaties hun vruchten zouden afwerpen", zegt Brock, die erop wijst dat het aantal besmettingen met gisteren nog zo'n 6000 nieuwe gevallen nog altijd hoog ligt.

Verder komt Israël binnen twee weken met een 'groene pas' voor mensen die geregistreerd zijn als geïmmuniseerd. Met die kaart mogen ze binnen Israël weer naar onder meer hotels en sportscholen. "Ook dat is natuurlijk een manier om ervoor te zorgen dat meer Israëliërs die prik krijgen. Al meer dan de helft van de mensen die dat kan laten doen heeft dat nu ook laten doen - dat is nu iedereen boven de 16 - maar veel mensen zijn toch nog huiverig. Die hopen ze ook over de streep te trekken met dit soort maatregelen", zegt Brock.

Nieuwsuur zocht eerder uit hoe Israël zo snel de bevolking vaccineert:

RIVM: 3226 nieuwe besmettingen, minder dan gemiddeld

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 3226 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1455 meer dan gisteren. Dat zijn er fors meer dan de afgelopen twee dagen, maar toen was het beeld vertekend doordat een groot aantal testlocaties was gesloten in verband met het winterweer.

Het aantal ligt lager dan dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 3406 mensen positief getest werden.

78 sterfgevallen

Bij het RIVM werden 78 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 85. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 61 doden per dag, tegen 63 doden per dag een week eerder.

Hoe het aantal doden zich ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 537 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 603. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.

Brabantse basisschool sluit alweer na twee dagen

Een basisschool in Oudenbosch, in Brabant, heeft twee dagen na de heropening van de scholen alweer de deuren gesloten. Een leerling blijkt besmet te zijn met het coronavirus en omdat het kind voor de heropening de noodopvang bezocht, zijn er zoveel contacten geweest met andere kinderen dat een bron- en contactonderzoek niet meer mogelijk is.

"Heel frustrerend. We hebben overleg gehad met de GGD en dit was de enige optie", zegt bestuurder Lex Polman van basisschool De Bukehof tegen Omroep Brabant.

De school blijft de hele week dicht, maar de noodopvang blijft wel open. In de regio is het volgende week voorjaarsvakantie. Daarna is de hoop dat de school weer open kan.

Ceremoniële onthulling monument Nagasaki opnieuw uitgesteld

De ceremoniële onthulling van het monument voor de Nederlandse slachtoffers van de atoomaanval op Nagasaki, in 1945, wordt opnieuw verplaatst in verband met het coronavirus. Dat heeft de Stichting Monument Nagasaki besloten, in samenspraak met de Nederlandse ambassade in Tokio.

Vorig jaar had het monument op 9 augustus onthuld moeten worden, 75 jaar na de atoombom op Nagasaki. Toen kon het ook al niet doorgaan in verband met corona. De onthulling werd daarop verplaatst naar 4 mei dit jaar. Wanneer het de ceremonie wel kan plaatsvinden, wordt op een later moment bepaald.

Het monument zal er wel al op 4 mei staan, in het park bij het Atoombommuseum. Op die datum zal het ook ingezegend worden, zoals traditie is met monumenten in Japan. De stichting heeft slachtoffers, nabestaanden en belanghebbenden daarover geïnformeerd. Door middel van een livestream kunnen ze online getuige zijn van de inzegening. Ook wordt in de omgeving van Arnhem gezocht naar een locatie om centraal de virtuele inzegening te volgen.

In de Tweede Wereldoorlog waren 150 Nederlanders tewerkgesteld op de Mitsubishi-scheepswerf in Nagasaki. Daar waren ze zo'n 1800 meter verwijderd van de plek waar de bom ontplofte. Vier krijgsgevangenen kwamen direct om en nog eens vier overleden enkele weken later. Anderen liepen zware brandwonden op.

1990 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de Nederlandse ziekenhuizen is de bezetting afgenomen. Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen of overleden dan dat er werden opgenomen.

Er liggen nu 1990 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2010), van wie 533 op de IC (gisteren: 550), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Gratis coronatests voor huisdieren in Seoul

Inwoners van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul die zijn besmet met corona kunnen hun honden en katten gratis op het virus laten testen.

Het gemeentebestuur stelt dat er geen aanwijzingen zijn dat de huisdieren hun baasjes besmetten. Maar in de samenleving zijn volgens Seoul zorgen ontstaan nadat corona eind vorig maand voor het eerst was vastgesteld bij een kat. "We bieden de test aan om de veiligheid van de dieren te verzekeren", zegt een woordvoerder.

Vanochtend was de primeur voor deze 8-jarige cockerspaniël, die een loopneus had. De testuitslag is nog niet bekend.

Tsjechië wacht met Spoetnik-vaccin op EMA

Tsjechië wacht toch op goedkeuring van het Russische Spoetnik-vaccin door de Europese Medicijnautoriteit EMA voordat het land het middel inzet.

Vrijdag zei premier Babis dat hij overwoog om vaccins in te zetten die nog niet door het EMA waren goedgekeurd. Het EMA is nog niet aan het Spoetnik-vaccin begonnen, omdat het wacht op onderzoeksresultaten.

Babis zei vandaag dat zijn land zeker zal wachten op het EMA-oordeel. Wel gaat Tsjechië mogelijk al partijen van het Spoetnik-vaccin inslaan, zodat het die op voorraad heeft mocht het worden goedgekeurd.

Zuid-Afrika wil gaan inenten met Janssen-vaccin

Omdat het AstraZeneca-vaccin niet aan de verwachtingen voldoet, gaat Zuid-Afrika vol inzetten op het Janssen-vaccin. Dat laat volgens minister van Volksgezondheid Mkhize goede resultaten zien, ook als het gaat om de Zuid-Afrikaanse variant. De eerste prik aan het zorgpersoneel moet dan volgens schema halverwege februari gezet kunnen worden.

Excuses Von der Leyen in Europees Parlement voor vaccinbeleid

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen ging vanochtend tijdens een debat in het Europees Parlement door het stof. Ze maakte excuses voor het vaccinbeleid. "We waren te zelfverzekerd. De productie was veel ingewikkelder dan we hadden gedacht."

Bekende ouderen 'stropen hun mouw op'

De Rijksoverheid zet zes BN'ers in om ouderen ervan te overtuigen om een coronaprik te halen. Oud-Journaallezers Eugènie Herlaar en Noraly Beyer, Normaal-voorman Bennie Jolink, tv-dokter Ted van Essen, VVD-coryfee Erica Terpstra en voetbaltrainer Foppe de Haan 'stropen hun mouw op'.

"Ik laat mij vaccineren, omdat ik mijn normale leven weer terug wil", zegt De Haan. Dat wil Terpstra ook. "Alleen als we ons allemaal laten inenten, helpen we onze samenleving weer 'normaler' te maken. Zodat we weer kunnen leven, werken en sporten zoals we dat deden."

Vorig jaar minder verkeersboetes door corona

Er zijn vorig jaar bijna 7,8 miljoen verkeersovertredingen geconstateerd. Dat zijn er minder dan een jaar eerder, toen er 8,4 miljoen boetes werden opgelegd. De daling is te danken aan corona.

Ook Charles en Camilla zijn ingeënt

De Britse prins Charles (72) en zijn vrouw Camilla (73) hebben de eerste dosis van het coronavaccin gekregen, heeft het koninklijk huis bekendgemaakt. Het is niet duidelijk wanneer ze de prik kregen en welk vaccin het was.

Koningin Elizabeth (94) en haar prins Philip (99) kregen vorige maand al de eerste dosis. De Britse regering wil dat alle 70-plussers aan het eind van de week zijn ingeënt. Tot nu toe hebben meer dan 12,5 miljoen Britten hun eerste prik gehad.

Camilla en Charles half december bij een bezoek aan een priklocatie in Gloucestershire

Grootschalig testen begonnen in Dronten

In de gemeente Dronten is vanochtend een proef begonnen met het grootschalig testen van de bevolking op het coronavirus. Eerder deze week gebeurde dat ook al in Bunschoten en vorige maand in Lansingerland en Rotterdam-Charlois.

In de gemeente worden de komende zes weken alle inwoners van 12 jaar en ouder opgeroepen om zich te laten testen. Met de proef wil de GGD vooral onderzoeken hoe het grootschalig afnemen van coronatesten het beste werkt. "Welke mensen komen er wel en welke niet en hoe moeten we daar bij een groter onderzoek rekening mee houden?", zegt Charlie van der Weijden van de GGD Flevoland tegen Omroep Flevoland. Daarom is er voor gekozen om geen testlocatie in Biddinghuizen te openen, om te kijken of mensen bereid zijn 10 kilometer naar Dronten te reizen voor een test.

Burgemeester Gebben liet zich vanmorgen als eerste testen:

Steeds meer hotels vangen daklozen op

Door de combinatie van het koude weer en het coronavirus openen steeds meer hotels hun deuren voor daklozen. Sommige hotels bieden kamers aan die zijn overgebleven, andere hebben een vast aantal kamers per nacht beschikbaar.

Hotel Kimpton de Witt in Amsterdam verwelkomde dit weekend de eerste zeven daklozen. "Dit is natuurlijk geen weer om buiten te slapen", zegt de manager tegen NH Nieuws. "Ze kunnen in ieder geval deze week nog blijven, daarna kijken we wat nog nodig is vanwege de kou."

Een man uit Hongarije, die tijdens de eerste coronagolf zijn baan kwijtraakte, is erg blij dat hij even in het hotel kan slapen. "Anders was ik naar de nachtopvang gegaan, maar hier kan ik echt even alleen zijn en tot rust komen."

Ook het Amrâth Hotel in Alkmaar vangt daklozen op in het geval dat de nachtopvang vol zit. "Dat aantal wisselt, maar zodra er geen plekje is, zijn deze mensen hier welkom", zegt een receptioniste. En dat is niet alleen fijn voor de daklozen, ook de medewerkers zijn blij dat ze weer wat te doen hebben. "Zo heb je toch nog wat gasten in je hotel."

Rechtszaak over poststemmen: 'Waarom moet ik mijn gezondheid op het spel zetten?'

In Den Haag dient vandaag een kort geding over stemmen per post. Vanwege de coronapandemie mogen 70+'ers per brief hun stem uitbrengen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Jongere mensen met een kwetsbare gezondheid mogen dat niet; de Partij voor de Dieren vindt dat discriminatie.

Koningsspelen gaan dit jaar wel door, -ontbijt niet

Vorig jaar werden ze vanwege de uitbraak van het coronavirus nog afgelast, dit jaar gaan ze wel door: de Koningsspelen. Op 23 april zullen basisschoolleerlingen samen sporten, om hen het idee mee te geven dat sporten niet alleen gezond, maar ook heel leuk is. Het tweede onderdeel van de dag, het gezamenlijke ontbijt, gaat niet door omdat het volgens de organisatie niet wenselijk is binnen de huidige maatregelen.

"In welke vorm de Koningsspelen plaatsvinden, kleinschalig op school of thuis, hangt af van de situatie op 23 april", zegt Richard Krajicek, initiatiefnemer van de Koningsspelen. Scholen bepalen zelf hoe ze de spelen organiseren. Ze krijgen in elk geval de keuze uit een online beweegprogramma en smaaklessen over het ontbijt en alle scholen krijgen een sport- en feestpakket.

'Duitsland van plan om lockdown te verlengen'

De Duitse autoriteiten zijn van plan om de lockdown, die sinds half december geldt, tot 14 maart te verlengen. Dat staat in een voorlopig akkoord tussen bondkanselier Merkel en de leiders van de zestien deelstaten, melden Duitse media en persbureau Reuters.

De Duitse lockdown houdt onder meer in dat scholen, winkels en horeca zijn gesloten. Ook geldt op sommige plekken een avondklok. Merkel en de deelstaatpresidenten overleggen vandaag over de coronamaatregelen.

Vorige week wilde Merkel geen datum prikken voor het einde van de lockdown. "We zien nu in grote delen van het land een gunstige ontwikkeling, maar er zijn ook plekken waar het aantal besmettingen hoger ligt", zei ze in een interview. "Het mag niet zo zijn dat we maatregelen gaan versoepelen en dat er dan een exponentiële stijging van het aantal besmettingen volgt."

Extra steun voor festivalsector Vlaanderen

De Vlaamse regering maakt tientallen miljoenen euro's vrij voor de festivalsector. De ministers van Economie en van Toerisme willen zo de verloren festivalzomer van vorig jaar goedmaken. "Alles wat veilig kan doorgaan, moet veilig kunnen doorgaan", zeggen ze tegen de VRT. Een besluit over hoe festivals kunnen doorgaan, volgt op zijn vroegst half maart.

10 miljoen is bestemd om festivals aan te sporen zich voor te bereiden op een nieuw seizoen en de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen te bedenken. Kleine festivals kunnen maximaal 75.000 euro krijgen, grote 750.000 euro. Festivalorganisaties en -leveranciers kunnen ook aanspraak maken op 50 miljoen aan voorschotten, die ze later moeten terugbetalen.

Limburgs ziekenhuis: stop met nare berichten

Het Zuyderland-ziekenhuis in Zuid-Limburg heeft mensen op Facebook opgeroepen om "te stoppen met nare berichten de wereld in te helpen waarin wordt geschreven dat er over patiëntenaantallen wordt gelogen". Aanleiding is een bericht op het sociale medium dat honderden keren is gedeeld en waarin wordt gesuggereerd dat het heel rustig is in het ziekenhuis.

"Het vormt een belediging voor ons hardwerkende personeel", zegt het Zuyderland. "Iedereen binnen Zuyderland doet ontzettend zijn best om de drukte - die wel degelijk aan de orde van de dag is - het hoofd te kunnen bieden. Stop dus alsjeblieft met onze IC te bellen met de vraag of daar echt patiënten liggen en stop met onze telefonisten te 'ondervragen' terwijl er patiënten in de wacht staan."

Zoomen blijft ingewikkeld

Een Amerikaanse advocaat wist niet wat hij zag toen hij inlogde voor een hoorzitting via Zoom: hij zag de hoofden van collega's en de rechter verschijnen, maar zijn eigen gezicht werd vervangen door dat van een kat.

Advocaat blundert met filter tijdens hoorzitting via Zoom: 'Ik ben geen kat'

Corona hakt erin bij Heineken en ABN Amro

ABN Amro heeft afgelopen jaar voor het eerst in tien jaar verlies geleden. Dat komt vooral door de economische gevolgen van de coronacrisis en door de lage rente. Het verlies bedroeg 45 miljoen euro, waar er vorig jaar nog een winst van ruim 2 miljard werd geboekt.

Ook Heineken heeft zijn jaarcijfers gepresenteerd. Doordat wereldwijd horecagelegenheden werden gesloten en er vanwege corona soms zelfs een totaalverbod op alcohol was, zoals in Mexico en Zuid-Afrika, verkocht de brouwer 8 procent minder bier. De operationele winst nam met bijna driekwart af en kwam uit op 778 miljoen euro. Afschrijvingen op merken en bezittingen en een reservering voor een reorganisatie resulteerde uiteindelijk in een nettoverlies van 204 miljoen, waar een jaar eerder nog 2,2 miljard euro winst was gemaakt.

Om kosten te besparen gaat de Amsterdamse bierbrouwer het komende jaar wereldwijd 8000 van de ongeveer 85.000 banen schrappen. In oktober werd al bekendgemaakt dat er banen zouden verdwijnen op het hoofdkantoor.

Winkels open voor afhalen bestellingen

Winkels mogen vanaf vandaag weer open voor het afhalen van online of per telefoon bestelde producten. Ook wel click and collect genoemd. Er moet minimaal 4 uur tussen het bestellen en het afhalen zitten. Dat is om plezierwinkelen te voorkomen.

Niet-essentiële zaken waren gesloten sinds het begin van de harde lockdown die half december inging. Onder meer supermarkten en apotheken mochten open blijven. Bouwmarkten mochten hun producten al laten afhalen omdat ze spullen verkopen die nodig zijn voor reparaties in en om het huis.

'OMT bezorgd over besmettingsrisico tijdens Tweede Kamer-verkiezingen'

Leden van het Outbreak Management Team (OMT) maken zich zorgen over de besmettingsrisico's bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Dat blijkt uit een rondgang van NRC. Het kabinet heeft het OMT nog niet om advies gevraagd over de vraag of de verkiezingen moeten doorgaan, of op welke manier. Verschillende OMT-leden vinden wel dat het OMT de potentiële gevolgen moet doorrekenen en bespreken.

Tot nu toe heeft het demissionaire kabinet steeds gezegd dat de verkiezingen op 15, 16 en 17 maart kunnen doorgaan. Vorige week heeft een aantal burgemeesters wel gevraagd om uitstel.

Er zijn voorzorgsmaatregelen gepland om de verkiezingen veiliger te laten verlopen: 70-plussers mogen per post stemmen, een groot aantal stemlokalen gaat vervroegd open en er is meer ruimte om een andere kiezer te machtigen.

Nieuw liveblog

Goedemorgen, welkom in het coronablog van woensdag 10 februari. Het liveblog van gisteren is hier terug te lezen.