NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

'Agenten thuis opgezocht na coronarellen' • Twee Gelderse priklocaties zondag dicht

Liveblog gesloten
 • Coronaproof carnaval-drive-in in Monheim (Duitsland)

  1/4 AFP
  2/4 AFP
  3/4 AFP
  4/4 Carnavalsvierders hebben uitgepakt met versieringen AFP
 • Kritiek op Canada om ontvangen Covax-vaccins

  Canadese oppositiepartijen en hulporganisaties als Oxfam hebben kritiek geuit op premier Trudeau vanwege het afnemen van vaccins via het Covax-mechanisme. Dat programma van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie is bedoeld om vaccins te verstrekken aan arme landen en te voorkomen dat rijke landen alle vaccins opkopen, maar ook westerse landen als Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea en dus ook Canada ontvangen vaccins via Covax.

  Volgens de premier is het logisch dat Canada 'aftapt' van Covax. "Onze bijdrage aan het programma was bedoeld om zowel arme landen te steunen als zelf meer vaccins te verkrijgen", zei hij op een persconferentie. Canada ontvangt eind juni zo'n 1,9 miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin via Covax. Daarnaast heeft het ruim 400 miljoen doses aan vaccins direct bij zeven verschillende farmaceuten besteld, wat neerkomt op 10 prikken per inwoner.

  Het spreekt in Trudeaus voordeel dat zijn land na het Verenigd Koninkrijk de grootste donateur aan het Covax-programma is: Canada heeft zo'n 246 miljoen dollar toegezegd. Nederland draagt 6 miljoen dollar bij. Daarnaast heeft de Europese Commissie 117 miljoen dollar toegezegd.

 • Grapperhaus: agenten thuis opgezocht na coronarellen

  Sommige politieagenten zijn de afgelopen weken thuis opgezocht nadat avondklokrelschoppers hun adressen online hadden gezet. Dat zegt minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in een interview met het AD. Hij noemt het "echt het lafste en laagste wat er is".

  Relschoppers maken volgens Grapperhaus filmpjes waarbij de beelden verknipt zijn, zodat het lijkt dat agenten rellen uitlokken of zonder reden geweld gebruiken. Vervolgens worden privégegevens van die agenten opgezocht en verspreid via sociale media. Dat is volgens de minister tientallen keren gebeurd, waarbij in enkele gevallen daadwerkelijk agenten thuis zijn opgezocht. "Ik wil daarom in gesprek met internetbedrijven om zaken van het net te kunnen halen, want dit gaat echt alle grenzen voorbij."

  In het interview zegt Grapperhaus verder dat hij zich aanvankelijk tegen de avondklok heeft verzet, maar door de huidige situatie overtuigd is van het middel. Inmiddels zijn bijna 20.000 avondklokboetes uitgedeeld. Desondanks heeft het overgrote deel van de bevolking volgens hem "een soort Elfstedentocht-mentaliteit: zo van de-kiezen-op-mekaar".

 • Weekendlockdowns in delen van Griekenland

  Als gevolg van stijgende coronacijfers verzwaart Griekenland de coronamaatregelen in de regio's Athene en Thessaloniki. In het weekend geldt een avondklok van 18.00 tot 05.00 uur en is op essentiële winkels na alles gesloten. Doordeweeks geldt de 'normale' avondklok vanaf 21.00 uur en mogen niet-essentiële winkels open zijn voor het afhalen van bestellingen. De kinderopvang, lagere scholen en de eerste drie klassen van de middelbare school blijven open.

 • Britse biersector: 50 miljoen liter bier verspild

  Als gevolg van de horecasluiting zal zo'n 87 miljoen pints bier (zo'n 50 miljoen liter) moeten worden weggegooid. Dat meldt de British Beer and Pub Association (BBPA), die het nieuws "hartverscheurend" noemt. De pubs zouden zo'n 331 miljoen pond mislopen. De BBPA roept de Britse regering op het steunpakket uit te breiden.

 • Vaccinatielocaties Doetinchem en Apeldoorn zondag dicht

  De vaccinatielocaties in Doetinchem en Apeldoorn blijven komende zondag dicht. Dat heeft de GGD Noord- en Oost-Gelderland besloten vanwege het verwachte winterse weer. De afspraken worden verzet. De GGD-teststraten in de regio hebben aangepaste openingstijden.

  De GGD Zaanstreek-Waterland vraagt iedereen die komende zondag gevaccineerd zou worden om de afspraak te verzetten. Dat is sowieso in het hele land mogelijk via het Landelijk Vaccinatie Afsprakennummer, meldt de koepel GGD GHOR Nederland.

  Teststraten dicht

  Eerder vandaag besloot de GGD Rotterdam-Rijnmond nagenoeg alle testlocaties komende zondag te sluiten. Ook de regio Hollands Noorden sluit drie teststraten (Opmeer, Heerhugowaard en Bovenkarspel).

  In Groningen en de regio Haaglanden zijn alleen de openingstijden aangepast. Veel andere regio's, zoals Utrecht, Limburg-Noord en Fryslân, doen dat vooralsnog niet. GGD Hollands Midden houdt alle test- en vaccinlocaties geopend zolang niet het weeralarm code rood is afgegeven.

  De Zeeuwse GGD roept op niet te vroeg op een vaccinatie-afspraak te komen:

 • Brandbrief Utrechtse middelbare scholen aan Slob: 'Kabinet is doodstil'

  De sluiting van de middelbare scholen vanwege de lockdown heeft zeer ingrijpende gevolgen, met in het ergste geval zelfmoordpogingen en zware depressies. Dat schrijven 25 middelbare scholen uit de regio Utrecht in een brandbrief aan minister Slob van Onderwijs. De schoolleiders willen dat het voortgezet onderwijs zo snel mogelijk wordt geopend voor alle leerlingen.

  De brief is geschreven omdat het kabinet "doodstil" is over het perspectief voor de middelbare scholen, zegt een ondertekenaar van de brief tegen RTV Utrecht. "We hebben niets gehoord over mogelijke oplossingen."

  Volgens de ondertekenaars laat de coronacrisis "in verhevigde mate bij jongeren" sporen na. "Zij hebben behoefte aan positieve aandacht, erkenning en waardering om zelf nieuw perspectief te zien." Als de scholen gesloten blijven, zal er "grote schade op sociaal-emotioneel gebied" ontstaan.

  De schoolleiders hopen dat gemeenten meewerken aan creatieve oplossingen, zoals het beschikbaar stellen van sporthallen en lege zalen om klassen in onder te brengen.

 • Kabinet overweegt ander soort versoepeling coronaregels

  Het kabinet praat over een nieuwe strategie om uit de lockdown te komen. Bij de versoepeling na de eerste coronagolf koos het kabinet voor het heropenen per sector. Het kabinet denkt nu na of het beter is om meerdere sectoren heel beperkt te openen. "Je zou ook kunnen kijken of je veel sectoren een heel klein beetje iets kan laten doen", zei premier Rutte in het wekelijkse gesprek met de minister-president bij de NOS.

 • 'Britse variant vaker aanwezig in Slowakije dan in VK'

  In Slowakije beslaat de Britse coronavariant inmiddels bijna driekwart van alle coronabesmettingen. In Kosice, de tweede stad van het land, heeft zelfs 90 procent van de coronapatiënten in het ziekenhuis de Britse variant onder de leden. Dat melden de lokale gezondheidsautoriteiten. Volgens de vooraanstaande viroloog Pavel Jarcuska komt nergens in Europa de mutatie zo vaak voor als in Slowakije. "Zelfs niet in het Verenigd Koninkrijk zelf."

  Jarcuska zegt dat de Britse variant zich als een roofdier gedraagt. "Het is vooral erg dat het lijkt of er meer mensen overlijden. Ook belanden steeds jongere mensen in het ziekenhuis met een besmetting." De viroloog verwacht daarom niet dat er versoepeld kan worden. De voorgenomen opening van de scholen wordt vermoedelijk uitgesteld, schrijft nieuwssite Aktuality.sk.

 • 370 miljoen extra voor openbaar vervoer

  Het kabinet verlengt het coronasteunpakket voor de ov-sector met drie maanden tot eind september. Daar wordt 370 miljoen euro voor uitgetrokken. Eerder werd al ruim 2,2 miljard euro beschikbaar gesteld om 93 procent van de gemaakte kosten te compenseren.

  In ruil voor de steun moeten ov-bedrijven de dienstregelingen "zoveel mogelijk op peil houden". Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) noemt het belangrijk dat het openbaar vervoer op peil blijft, zodat mensen met een cruciaal beroep noodzakelijke reizen kunnen maken.

 • VS zet duizend militairen in voor vaccinatieprogramma

  Het Pentagon heeft zeker duizend militairen beschikbaar gesteld om het Amerikaanse vaccinatieprogramma te ondersteunen, meldt het Witte Huis. Een deel van hen zal binnen tien dagen worden ingezet in Californië. Zij zullen onder meer helpen bij het opzetten van massavaccinatielocaties. President Biden wil binnen een maand honderd van zulke centra opzetten.

 • Belgische kappers volgende week weer open

  Vanaf 13 februari mogen Belgische kapsalons weer hun deuren openen. Dat heeft premier De Croo bekendgemaakt na een overleg met alle betrokken regeringen. Andere contactberoepen, zoals massage- en schoonheidssalons, mogen pas op 1 maart weer aan het werk. "We zijn ons ten volle bewust van het feit dat lichaamsverzorging een belangrijke rol speelt in hoe we ons voelen", verklaart De Croo.

  Volgens Belgische media werd overwogen een tijdslimiet in te stellen aan kappersbezoeken, maar is daar vanwege praktische bezwaren van afgezien. Zo zou een maximumtijd het onuitvoerbaar maken om bijvoorbeeld haarkleuringen uit te voeren.

  Er zijn meer versoepelingen aangekondigd. Vakantieparken en dierenparken mogen vanaf maandag weer bezoekers verwelkomen. Makelaarskantoren mogen weer huisbezoeken uitvoeren. Een eerder voorgestelde 'kotbubbel', waarbij samenwonende studenten als één huishouden worden gezien, komt er voorlopig niet.

  De Croo noemt de stabiele coronacijfers in zijn land een "grote verwezenlijking". "De regels werken en dat komt omdat mensen de regels volgen. Wij hebben die prestatie geleverd terwijl de scholen en winkels maximaal openbleven, in tegenstelling tot andere landen."

 • Marengoproces uitgesteld vanwege coronacrisis

  De behandeling van het omvangrijke liquidatieproces Marengo wordt zeker een paar weken uitgesteld, omdat het volgens de rechtbank onverantwoord is om een proces met veel betrokkenen door te laten gaan. Alle zittingsdagen in februari worden geschrapt. Vanaf maart blijven de zittingsdagen vooralsnog staan.

  Het proces draait om zeventien verdachten, van wie Ridouan Taghi de belangrijkste is. De rechtbank verwacht tot diep in 2022 bezig te zijn met de zaak.

 • Branchevereniging blij met vaccinatie ouderenzorg

  Branchevereniging ActiZ noemt de keuze om het AstraZeneca-vaccin onder meer aan het personeel in de langdurige zorg toe te dienen "verstandig, gezien de omstandigheden". "Er zijn te weinig vaccins beschikbaar om het aan te pakken zoals het zou moeten, dus als het niet kan zoals het moet, dan moet het zoals het kan", laat een woordvoerder weten. Hij noemt het belangrijk om de zorg aan kwetsbare mensen door te laten draaien. "De ouderenzorg kun je niet op pauze zetten."

  Toch ziet hij geen reden om opgelucht te zijn. "De wijkverpleging staat onder immense druk. Het blijft alle hens aan dek de komende tijd. We zullen met het oog op de derde golf opnieuw alles uit de kast moeten halen om de zorg te kunnen blijven leveren."

 • 18-60-jarigen met medische indicatie worden later gevaccineerd

  De nieuwe volgorde van de vaccinatievolgorde is bekendgemaakt. Het belangrijkste verschil is dat 18- tot 60-jarigen met een medische indicatie iets later aan de beurt komen. Ook komt niet meer deze hele groep (zo'n 1,8 miljoen mensen) in één keer aan de beurt, maar wordt er voorrang gegeven aan de mensen met een hoog gezondheidsrisico. Verder is de tijdspanne voor de meeste groepen langer geworden.

  Zie hier de nieuwe vaccinatievolgorde (foto 1) en de volgorde die op 13 januari werd vastgesteld:

  1/2 De vaccinatievolgorde Rijksoverheid
  2/2 Rijksoverheid