Broek in Waterland, 2010
NOS NieuwsAangepast

'Sneeuwballen gooien of schaatsen met eigen huishouden of één vriend of vriendin'

De Rijksoverheid heeft in verband met de vorst en de sneeuw die er aankomt een richtlijn opgesteld voor schaats- en sneeuwliefhebbers in coronatijd.

Of je nu gaat schaatsen, sleetje rijden of sneeuwballen gooien, de centrale boodschap voor het naar buiten gaan, blijft hetzelfde: doe dat met mensen van je eigen huishouden of met één iemand van daarbuiten.

De andere regels van de lockdown, zoals thuisblijven bij klachten, blijven ook gewoon gelden.

Toertochten en schaatswedstrijden verboden

Om nieuwe besmettingen zoveel mogelijk te voorkomen, is het organiseren van wedstrijden en evenementen verboden. Dat geldt ook voor schaatswedstrijden en toertochten.

Zelf een tocht maken of rondjes rijden op een natuurbaan kan dus wel, maar alleen zonder publiek en dus alleen met mensen uit hetzelfde huishouden of één vriend of vriendin. In het laatste geval moet ook nog 1,5 meter afstand worden gehouden.

Kinderen tot en met 17 jaar mogen wel samen schaatsen of in de sneeuw spelen. Zij hoeven daarbij niet verplicht afstand te houden.

Koek-en-zopies

Eerder vandaag hanteerden de verschillende veiligheidsregio's nog hun eigen richtlijnen. Die waren nauwelijks anders, maar er waren wel kleine verschillen.

Zo mochten koek-en-zopies in de Veiligheidsregio Fryslân wel open, maar in de Veiligheidsregio Utrecht niet. In de landelijke richtlijn staat dat het opzetten van een koek-en-zopie afhankelijk is van lokale regels. Net als in de horeca geldt dat je er alleen eten en drinken mag afhalen.

Eerder vandaag zei voorzitter Bruls van het Veiligheidsberaad al dat schaatsen is toegestaan, ook in coronatijd. "Ja, u mag schaatsen", zei hij in Jan Willem Start Op op NPO Radio 2. "U kunt het 't beste vergelijken met als u de natuur in gaat, het park in loopt of buiten gaat sporten. Dat mag allemaal."

Bruls heeft het idee dat ijsclubs met een schaatsbaan zich goed hebben voorbereid. "Die hebben allemaal een protocol van de KNSB, de schaatsbond, en die zullen waarschijnlijk gaan werken met toelating van mensen. Bijvoorbeeld een bepaald aantal per uur. Als het te druk wordt en het lukt allemaal niet, zal in het uiterste geval gezegd moeten worden: nu kan het schaatsen op deze baan even niet doorgaan."

Bruls vroeg mensen die de komende week het ijs of de weg op gaan goed op te letten. "De ziekenhuizen hebben het al druk genoeg. Het zou vervelend als het op de spoedeisendehulpafdelingen heel erg druk gaat worden met ijs- en sneeuwongelukken. Dat kunnen we niet hebben."

De beroepsvereniging van spoedeisendehulpartsen (NVSHA) maakt zich geen zorgen over een grote toeloop, ook niet door extra ongelukken in het verkeer.

"Daar zijn we op voorbereid", zegt voorzitter Annemarie van der Velden. "Dit hoort bij de winter." Er staan extra gipsverbandmeesters klaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl