NOS Schaatsen

Natuurijs kan verloren seizoen marathonschaatsers goedmaken: 'Zou mooi zijn'

Marathonschaatsers balen van verloren seizoen: 'Heel frustrerend'

Lange tijd lag de Nederlandse sportwereld stil vanwege de coronacrisis, maar veel is inmiddels weer opgestart, zoals het volleybal, korfbal en basketbal. Ze vallen onder de uitzondering van de topsportcompetities. Het marathonschaatsen werd echter definitief afgelast. Tot grote teleurstelling van de schaatsers. "De grootste reden is dat het peloton te groot is", zegt Gary Hekman, die vorig jaar Nederlands kampioen werd.

"We rijden met zeventig of tachtig man op een 400-meterbaan die elkaar af en toe de baan uit duwen. Dat is maatschappelijk natuurlijk niet verantwoord. Dus ik begrijp het wel, maar het is heel frustrerend. Je wil graag koersen, daar train je uiteindelijk voor."

'Mijn werk'

Ook collega-schaatser Sjoerd den Hertog snapt de beslissing. "We doen wel aan een contactsport, maar ik vond het jammer dat wij niet tussen de sporten stonden die weer van start mochten. Wij hebben namelijk ook een nationale competitie. Marathonschaatsen is namelijk wel m'n werk."

Toch is het voor Den Hertog niet helemaal einde oefening. Want in tegenstelling tot een groot gedeelte van zijn marathoncollega's, kunnen hij en de schaatsers van zijn ploeg (Team Zaanlander) nog wel trainen. De equipe van Jillert Anema heeft namelijk een langebaanlicentie. "We mogen onze handen dichtknijpen", erkent Den Hertog.

Marathonschaatser Sjoerd den Hertog

Komend weekeinde staat er voor Den Hertog een trainingswedstrijd op het programma in Thialf. "Ik ga de vijf of de drie kilometer rijden en hoop dat er nog een PR inzit." Daarnaast hoopt hij, net als Hekman, nog wat meters te kunnen maken op natuurijs deze winter. "Dat zou een mooie afsluiting van het seizoen zijn. Het gaat dan echt om het toeren en genieten van natuurijs."

Lange pauze

De 32-jarige Hekman heeft inmiddels bijna een maand zelfs helemaal niet meer op de schaats gestaan. "Ik hoop dat ik het nog kan! Misschien kunnen we in maart nog even het ijs op, als het dan weer mag. Anders wordt de stap naar volgend seizoen wel heel groot."

Want de eerstvolgende marathonwedstrijd is nu pas weer in oktober. "Superzonde", vindt Hekman, die ook niet verwacht dat er nog een marathon op natuurijs kan worden gereden dit jaar. "Dat wordt een publieke hype dan. Als er een wedstrijd op natuurijs komt, zullen er toch mensen zijn die dat willen zien en dat is natuurlijk niet te verantwoorden."

Gary Hekman met zijn krans, behorend bij de Nederlandse titel

Ook Den Hertog baalt van de geschrapte wedstrijdkalender. "Je hebt nu niet elke zaterdag een wedstrijd waarvoor je het doet", aldus de schaatser. "Ik moet nu mijn doelen wat verder vooruit zetten. Het lukt niet elke dag even goed om er nog plezier uit te halen."

Hekman, die nu voornamelijk op de fiets is te vinden, geniet daarentegen wel volop van het trainen. "Ik vind het supergaaf en echt leuk om te doen. Sinds 1 februari heb ik tegen mezelf gezegd dat ik weer strikter zou gaan trainen, dus toen kwamen de racefiets en de wattagemeter weer tevoorschijn. Ik heb de laatste tijd vooral veel in het bos gereden, lekker om me heen gekeken en genoten van de natuur."

Advertentie via Ster.nl