Hongarije keurt Brits en Russisch coronavaccin goed zonder Europese tussenkomst
Het Hongaarse medicijnagentschap heeft twee coronavaccins goedgekeurd die in de rest van de Europese Unie nog niet zijn toegelaten, melden Hongaarse media. Het gaat om het Russische Spoetnik V en het middel van de universiteit van Oxford en AstraZeneca. Daarmee omzeilt Boedapest het Europees Medicijnagentschap (EMA), dat de vaccins nog niet heeft goedgekeurd.
Via een noodprocedure is het voor EU-lidstaten mogelijk om af te wijken van de gezamenlijke Europese goedkeuring. De EMA-procedure voor het AstraZeneca-vaccin loopt nog, het Russische middel is nog niet in behandeling genomen. Tot dusver zijn alleen de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie.
De Hongaarse premier Orbán klaagt al langer dat de verspreiding van vaccins in de EU te traag gaat en is daarover op ramkoers beland met Brussel. De Hongaarse regering wil ook Chinese vaccins aankopen, zonder Europese tussenkomst. Orban claimt dat hij met het gebruik van Russische en Chinese vaccins in enkele weken de gehele bevolking kan laten inenten.
Het is maar de vraag of dat haalbaar is, want de vaccinatiebereidheid van het Centraal-Europese land behoort tot de laagste van de EU. Volgens een recent onderzoek van het Hongaarse bureau voor statistiek is niet meer dan 27 procent van de bevolking van plan een prik te halen.
De toestemming, die in eerste instantie voor zes maanden geldt, leidt er niet direct toe dat het Russische vaccin kan worden ingezet. De Hongaarse evenknie van het RIVM, die tot nu toe de Europese lijn heeft gevolgd, moet nog plannen ontwikkelen om met het inenten met de nieuwe vaccins over te gaan.
De fabrikant van Spoetnik V heeft aangekondigd de distributie van vaccins naar Hongarije in gang te zetten.
Botsing met Brussel
De afwijking van het EU-beleid komt op een opvallend moment. De Hongaarse minister Szijjarto van Buitenlandse Zaken brengt vandaag een bezoek aan Moskou om over de strijd tegen het coronavirus te spreken. Vanavond is er een online top van Europese regeringsleiders, waarbij wordt gesproken over gezamenlijke, nieuwe maatregelen en de Europese samenwerking.
Afgelopen najaar botste Hongarije, samen met Polen en Slovenië, ook al met Brussel. Toen werden de Europese begroting en het coronaherstelfonds lange tijd tegengehouden door dreiging met een veto, omdat er een combinatie met sancties dreigde voor landen die de regels van de rechtsstaat overtreden. Daardoor zou Boedapest mogelijk miljoenen aan subsidies kunnen mislopen. Na lang soebatten werd daar een compromis over bereikt.