Het Russische vaccin Spoetnik V
NOS Nieuws

Rusland: vaccin is goedkoop en 95 procent werkzaam

Het Russische coronavaccin dat nog ontwikkeld wordt, is 42 dagen na toediening voor 95 procent werkzaam, claimen de gezondheidsautoriteiten in Moskou. Het vaccin Spoetnik V bestaat uit twee injecties, die samen op de internationale markt 20 dollar gaan kosten. Daarmee is het goedkoper dan de vaccins van Pfizer en Moderna, maar duurder dan het vaccin van AstraZeneca. Voor Russen wordt de vaccinatie gratis.

In het Westen is geen belangstelling voor het Russische vaccin, met uitzondering van Hongarije dat binnenkort gaat testen met Spoetnik V. Dat land negeert het feit dat medicijnen eerst door het Europees Geneesmiddelenbureau moeten worden goedgekeurd voordat ze op de Europese markt kunnen worden gebracht.

Inmiddels hebben vijftig landen, waaronder China en Brazilië en Afrikaanse en andere Zuid-Amerikaanse naties, grote belangstelling aan de dag gelegd voor het Russische vaccin. Het land hoopt dat er eind van het jaar 2 miljoen doses beschikbaar zijn. De productie wordt daarna volgens Moskou enorm opgeschroefd.

Derde testfase

Het vaccin verkeert nu in de derde testfase, waarbij 40.000 mensen het middel krijgen toegediend, Er zou nauwelijks sprake zijn van bijwerkingen. De Russen hopen dat de laatste testfase voor het eind van het jaar is afgerond. In internationale wetenschappelijke tijdschriften is nog niets gepubliceerd over de derde testfase.

Hoewel corona hard heeft toegeslagen in Rusland, is de weerstand tegen het vaccin groot, zegt correspondent David Jan Godfroid vanuit Moskou. In een enquête van eind oktober zegt 59 procent van de ondervraagden zich niet te laten inenten.

Dat heeft te maken met de snelheid waarmee van de zomer aan de ontwikkeling van het vaccin is begonnen, aldus Godfroid. Maar ook met het gegeven dat er weinig bekend wordt gemaakt, het ontwikkelingsproces is "veel meer iets dat zich in achterkamertjes afspeelt". Bovendien is het vertrouwen van Russen in de overheid laag en tieren complottheorieën welig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl