Een brandende auto voor het station in Eindhoven
NOS NieuwsAangepast

Plunderingen en vernielingen na demonstratie in Eindhoven, stad urenlang onrustig

Relschoppers hebben in de binnenstad van Eindhoven op grote schaal vernielingen aangericht en winkels bij het station geplunderd. Dat gebeurde nadat een illegale demonstratie tegen de coronamaatregelen door de politie was beëindigd. De politie zette daarbij traangas in.

Het bleef daarna lang onrustig in de binnenstad. Groepjes relschoppers misdroegen zich urenlang en richtten vernielingen aan. Rond 20.30 uur was er nog steeds een aantal relschoppers op straat, maar was volgens de politie de rust zo goed als teruggekeerd. In totaal werden er 55 mensen opgepakt. De politie hoopt op basis van videobeelden later meer relschoppers aan te houden.

Volgens de driehoek van gemeente, politie en Openbaar Ministerie was geweld gebruiken vanaf het begin het doel: "Deze groep was alleen maar uit op rellen. Dit heeft niets meer te maken met het uiten van je mening, maar dit is gewoon crimineel gedrag", staat in een verklaring van de driehoek.

Burgemeester Jorritsma van Eindhoven noemt de gebeurtenissen in Eindhoven schandalig: "Het dagelijks leven in tijden van corona is voor iedereen zwaar. Dat iedereen snakt naar vrijheid begrijp ik. Maar dit is gewoon een dikke middelvinger naar iedereen die probeert ons land gezond en veilig te houden."

Traangas

Omstreeks 14.00 uur greep de politie in toen een verboden demonstratie tegen coronamaatregelen uit de hand liep. Het 18 Septemberplein werd schoongeveegd. Rond 15.30 uur keerden demonstranten terug op het plein. Dat deden ze omdat het voertuig met het waterkanon van de politie een lekke band had. Vervolgens besloot de politie traangas te gebruiken en richtten de demonstranten op verschillende plekken een ravage aan.

Zo werden er fietsen en auto's in brand gestoken, onder meer een auto van ProRail bij het station. Het trein- en busverkeer vanaf het station werd stilgelegd. Daarna werd het station zelf een doelwit van de demonstranten. Ze plunderden daar winkels en gooiden ruiten in. Ook de stationspiano werd vernield.

Fietsen uit de stalling van het station werden gebruikt om barricades op te werpen tegen de ME.

Onder meer de Jumbo op het station werd geplunderd:

De straten van de binnenstad lagen bezaaid met stenen, resten van in brand gestoken fietsen en onderdelen van scooters, schrijft Omroep Brabant. Tientallen mensen zijn gearresteerd.

Door een losgebroken politiepaard raakte één vrouw gewond. Ze is geopereerd en ligt in het ziekenhuis, zegt de politie op Twitter.

Rond 22.30 kwam het treinverkeer in Eindhoven weer op gang. In een reactie zei NS-directeur Marjan Rintel geschrokken te zijn van de gebeurtenissen: "Het station moet een veilige plek zijn voor collega's en reizigers. Wij rijden nu juist voor de mensen met een cruciale rol in de strijd tegen het coronavirus. Zij moeten veilig thuis kunnen komen."

Nadat de betogers verdreven waren, werd de schade op het stationsplein duidelijk:

Het stationsplein in Eindhoven na de rellen: leeg en toegetakeld

Advertentie via Ster.nl