liveblog
NOS NieuwsAangepast

Meerderheid Kamer voor beperken vluchten VK • Sneltest ook verplicht voor reizigers uit Ierland

  • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • GroenLinks en D66 willen dat het kabinet het aantal vluchten vanuit het Verenigd Koninkrijk drastisch verlaagt.
  • De eerste doses van het Janssen-vaccin zijn in april beschikbaar in de EU, zegt een functionaris.
  • Jaap van Dissel (RIVM) zegt dat het aantal visites moet worden beperkt.
  • RIVM: 6148 nieuwe besmettingen, laagste ziekenhuisbezetting in ruim twee weken.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten. Donderdag starten we een nieuw blog.

Storing CoronaMelder verholpen

De CoronaMelder kan alle gebruikers weer waarschuwen voor mogelijke coronabesmettingen. De waarschuwingsapp kampte woensdag met een storing, waardoor gebruikers met een Android-telefoon niet konden worden gewaarschuwd. Android-eigenaar Google laat weten dat het probleem is hersteld, schrijft ANP.

De meldingen zijn niet verloren gegaan, ze komen alleen later, liet het ministerie van Volksgezondheid eerder al weten. Door de storing haperden ook de coronamelders in andere landen, zoals Corona-Warn in Duitsland en NHS COVID-19 in Engeland en Wales.

Sneltest ook verplicht voor reizigers uit Ierland

Ook reizigers uit Ierland die met het vliegtuig of de veerboot naar Nederland komen, moeten binnenkort voor vertrek een sneltest laten doen. Alleen als die negatief is, kunnen ze naar Nederland reizen. Eerder werd al bekend dat de sneltest verplicht is voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika.

De maatregel is bedoeld om de verspreiding van de nieuwe varianten van het coronavirus in Nederland tegen te gaan. De extra maatregelen gaan binnen enkele dagen in, zegt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Een negatieve PCR-test blijft daarnaast ook verplicht. De verplichte sneltest geldt al voor reizigers die met de trein vanuit het VK komen.

Mogelijk avondklok van 20.00 tot 04.00 uur

Het kabinet hoopt al komend weekend van het Outbreak Management Team een spoedadvies te krijgen over het instellen van een avondklok. De eventuele invoering daarvan kwam vandaag ook aan bod in de Tweede Kamer.

Lees hier hoe de avondklok eruit zou kunnen zien:

Kamermeerderheid voor beperken vluchten uit Londen

Het kabinet heeft de motie van GroenLinks en D66 ontraden om het aantal vluchten uit Londen zoveel mogelijk te beperken. De Kamer moet nog over het voorstel stemmen, maar een meerderheid steunt het plan en roept het kabinet dus op het aantal vluchten terug te dringen.

Behalve van GroenLinks en D66 krijgt de motie steun van de SP, PvdA, 50Plus, SGP, PVV en regeringspartij ChristenUnie.

De Jonge zei eerder dat vluchten met voedsel en andere goederen wel gewoon moeten doorgaan.

WHO: 2021 kan zwaarder worden dan 2020

Het tweede jaar van de pandemie kan volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zwaarder worden dan het eerste. Dat komt omdat er met name op het noordelijk halfrond nieuwe, besmettelijker varianten rondgaan.

Na twee weken van dalende besmettingsaantallen werden door de WHO afgelopen week zo'n vijf miljoen nieuwe besmettingen geregistreerd. "Vooral in Europa en Noord-Amerika zagen we dat mensen naar binnen gingen en elkaar opzochten," zegt de Wereldgezondheidsorganisatie. Hoofd van de corona-werkgroep Maria Van Kerkhove verwacht dat het "in sommige landen veel erger zal worden voor het beter wordt".

Bij trimsalons staat de telefoon roodgloeiend

Sinds de lockdown zijn ook trimsalons voor huisdieren gesloten. Gisteren werd bekendgemaakt dat ze onder voorwaarden toch weer open mogen. Als het welzijn van een huisdier door een te lange vacht in gevaar komt, mag een trimsalon het dier toch behandelen.

Het gevaar kan ontstaan als de vacht helemaal in de klit raakt, legt trimmer Ina Kruize uit aan RTV Noord: "Dan is de vacht zo dicht dat de huid geen lucht meer krijgt. Dan kunnen er hotspots ontstaan. Dat is een aandoening waarbij de huid heel snel open en geïnfecteerd raakt. Als dat gebeurt, moet je naar de dierenarts."

Op het moment dat bekend werd dat trimsalons onder voorwaarden weer aan de slag mochten, stond de telefoon roodgloeiend, vertelt Kruize. "We moesten echt keuzes maken welke hond wel kon komen en welke niet. We kunnen meestal drie honden per dag behandelen. We kunnen niet te snel werken, want het moet wel pijnloos zijn voor de hond."

Piek in Zwitsers dorp door Britse toerist

Een Britse wintersporter wordt gezien als oorzaak van een piek in het aantal coronabesmettingen in Wengen, Zwitserland. Tot half december waren er slechts 10 coronagevallen bekend, maar dat aantal is gestegen naar 60. Vrijwel alle gevallen zijn te herleiden naar de Brit, die gedurende de feestdagen in een hotel in Wengen verbleef.

In tegenstelling tot Frankrijk en Italië hield Zwitserland de skipistes in de kerstvakantie open. Wel waren twee op de drie skiliften dicht en ook restaurants en cafés bleven gesloten.

Elk jaar is in Wengen rond deze tijd normaal gesproken de skiklassieker op de fameuze Lauberhorn, maar die moest vanwege de piek in het aantal besmettingen worden afgeblazen. Tot ontzetting van de Zwitsers is de wedstrijd verplaatst naar de grootste rivaal op wintersportgebied: Oostenrijk.

Bierbrouwers: 2020 was een rampjaar

De verkoop van bier in Nederland is vorig jaar met 14 procent gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. In de horeca en evenementenbranche werd ruim 58 procent minder bier verkocht, vooral door de horecasluiting en het afzeggen van evenementen. Branchevereniging Nederlandse Brouwers spreekt van een rampjaar.

Thuis werd zo'n 5 procent meer bier gedronken, maar dat is volgens de brouwers bij lange na niet genoeg om de daling te compenseren. De brouwers zien ook de nabije toekomst somber in, nu de horeca als gevolg van de lockdown nog zeker wekenlang dicht blijft. "Het is van belang dat de overheid snel met duidelijke kaders komt voor na de lockdown, waarin de horeca weer verantwoord open kan", zegt Nederlandse Brouwers. "Dat biedt iedereen wat meer perspectief."

Ondanks de crisis kwamen er in Nederland het afgelopen jaar 23 brouwerijen bij. Verder is het aantal bierbrouwers met een webshop flink toegenomen.

Portugal opnieuw in lockdown

Portugal gaat voor het eerst sinds het voorjaar weer in lockdown. Het aantal coronabesmettingen is fors toegenomen nadat de maatregelen rond de kerstdagen versoepeld waren.

De lockdown gaat vrijdag in en duurt zeker een maand, zei premier Costa. Onder meer restaurants, bioscopen en kappers moeten de deuren sluiten. Scholen en essentiële winkels blijven wel open. Inwoners worden verplicht om thuis te werken als dat mogelijk is en de boetes voor het niet naleven van de coronaregels, zoals het dragen van een mondkapje, worden verdubbeld.

Bij de presidentsverkiezingen op 24 januari worden de reisbeperkingen tijdelijk opgeheven. De laatste keer dat Portugal op slot ging, was tijdens de eerste golf in maart en april.

Premier Antonio Costa

11.000 inwoners Lansingerland hebben afspraak coronatest

Ruim 11.000 inwoners van de gemeente Lansingerland hebben een afspraak gemaakt voor een coronatest, heeft burgemeester Van de Stadt gezegd tegen de lokale omroep RTV Lansingerland. In de gemeente met zo'n 63.000 inwoners is vandaag het grootschalige onderzoek naar de Britse coronavariant van start gegaan. Het onderzoek moet inzichtelijk maken hoe het virus zich verspreidt en hoe besmettelijk het is.

"Het is heel fijn dat mensen massaal gehoor hebben gegeven aan de oproep om zich te laten testen", zegt Saskia Baas van de GGD tegen de regionale omroep Rijnmond. "Er staan al een heleboel afspraken ingepland."

In de loop van de week moet duidelijk worden hoeveel mensen zijn getest. Alle inwoners vanaf 2 jaar zijn opgeroepen om langs te komen voor een PCR-test. Kinderen bij wie dat niet lukt, krijgen een sabbelwatje dat ze tien minuten in de mond moeten houden.

10 miljoen Amerikanen gevaccineerd

In de VS zijn tot dusver 10 miljoen mensen gevaccineerd tegen het coronavirus, meldt volksgezondheidsinstituut CDC. Dat zijn er bijna 1 miljoen meer dan gisteren. Het gaat om inwoners die een eerste inenting hebben gehad van het middel van Moderna of dat van Pfizer/BioNTech.

In het land met zo'n 330 miljoen inwoners zijn tot nu toe ruim 29 miljoen doseringen gedistribueerd.

GroenLinks en D66: beperk aantal vluchten uit het VK

GroenLinks en D66 willen dat het kabinet het aantal vluchten uit het Verenigd Koninkrijk drastisch beperkt. De partijen vinden het onbegrijpelijk dat onder de huidige omstandigheden nog steeds acht vluchten per dag vanuit Londen naar Nederland komen, terwijl daar 1 op de 30 mensen besmet is.

De partijen roepen het kabinet op om paal en perk te stellen aan het aantal vluchten. Zowel Klaver (GroenLinks) als Jetten (D66) zien daar nu meer heil in dan in een avondklok. Volgens Klaver kan het niet dat "ondernemers zich aan keiharde maatregelen moeten houden en de vluchten vanuit Engeland gewoon kunnen doorgaan".

Het kabinet heeft nog niet op het voorstel gereageerd, maar minister De Jonge van Volksgezondheid zei eerder in het debat dat het kabinet nu niets voelt voor een algeheel vliegverbod. Er wordt bijvoorbeeld ook voedsel aangevoerd met passagiersvluchten. Ook moeten mensen voor dringende zaken, zoals een begrafenis, de mogelijkheid houden om het vliegtuig te kunnen pakken.

Minister De Jonge wijst de Kamer erop dat de reizigers eigenlijk drie keer een coronatest moeten doen: 72 uur voor vertrek, een sneltest bij het boarden en een test na vijf dagen quarantaine. "Dat is nu een proportionele maatregel, een soort driedubbelslot om het virus buiten te houden", aldus minister De Jonge. "Als het nodig is, gaan we alsnog over op een vliegverbod."

Hij is niet tegen een verplichte quarantaine, maar de controle daarop is heel lastig. "Het moet geloofwaardig zijn. Je kunt niet voor iedere deur een boa zetten."

'Eerste doses Janssen-vaccin in april beschikbaar'

De eerste doses van het coronavaccin van farmaceut Janssen uit Leiden zijn in april beschikbaar in de Europese Unie, meldt persbureau Reuters, op basis van een EU-functionaris die betrokken is bij onderhandelingen met farmaceuten. Voor het vaccin van Janssen volstaat één injectie, in tegenstelling tot de middelen van Pfizer/BioNTech en Moderna.

The New York Times meldde vandaag dat de productie vertraging heeft opgelopen. Het bedrijf weigert dat te bevestigen, maar zegt er alles aan te doen om dit jaar te voldoen aan de leveringsverplichtingen. De verwachting is dat er dit jaar 1 miljard doses worden geproduceerd. Eind deze maand of begin februari hoopt Johnson & Johnson meer duidelijkheid te kunnen geven over de effectiviteit van het middel.

Nederland kan op basis van de Europese verdeelsleutel aanspraak maken op bijna 8 miljoen doseringen. Eerder vandaag zei een EU-parlementariër dat Johnson & Johnson, het moederbedrijf van Janssen, waarschijnlijk volgende maand de aanvraag voor goedkeuring wil indienen bij het Europees medicijnagentschap EMA.

Restaurant Eindhoven: wij gaan zondag weer open

De eigenaren van een barbecuerestaurant in Eindhoven zijn van plan om zondag opnieuw de deuren te openen voor gasten, meldt Omroep Brabant. Afgelopen zondag zaten er ook al gasten te eten, iets dat vanwege de lockdown verboden is. De eigenaren kregen een waarschuwing.

Nu zijn er plannen om opnieuw open te gaan. "Onze stem moet gehoord worden en die gaat gehoord worden", zeggen de eigenaren in een videoboodschap op Facebook. "En daarom sluiten we ons aan bij alle ondernemers die op 17 januari opengaan."

Cafés en restaurants van tientallen afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland hadden gedreigd om op die datum open te gaan, maar dat is vanwege de coronacijfers afgeblazen. Burgemeester Jorritsma van Eindhoven heeft aangekondigd het restaurant te verzegelen als de heropening doorgaat. Ook volgt er dan een dwangsom.

SGP: wat nu als je een bepaald vaccin niet ziet zitten?

In het coronadebat in de Tweede Kamer vraagt SGP-leider Van der Staaij aan minister De Jonge wat er mogelijk is voor mensen die een bepaald vaccin niet willen. Is het dan mogelijk om voor een vaccin van een andere farmaceut te kiezen?

Volgens De Jonge is dat niet te doen:

De Jonge: zelf je vaccin kiezen is logistiek niet te doen

Britse variant dwingt Zwitserland tot nieuwe maatregelen

Een groot deel van de niet-essentiële winkels in Zwitserland moet vanaf maandag de deuren sluiten. Ook moeten inwoners zoveel mogelijk thuiswerken en in privésituaties mogen niet meer dan vijf mensen bij elkaar zijn.

De maatregelen worden aangescherpt vanwege mutaties van het coronavirus, zoals de besmettelijkere Britse variant. Het aantal vastgestelde besmettingen met de Engelse variant verdubbelt elke week, zei de Zwitserse minister van Volksgezondheid. Hij maakte samen met de Zwitserse president bekend op een persconferentie, waarbij er voor het eerst een plastic scherm tussen hen in stond.

De maatregelen die al van kracht waren, zijn met vijf weken verlengd. Dat betekent dat restaurants, culturele instellingen en sportvoorzieningen tot zeker eind februari gesloten zijn. Kappers, bloemenwinkels en bouwmarkten hoeven niet dicht. Ook de scholen in Zwitserland blijven grotendeels open.

Niet eerder zoveel coronadoden in Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië zijn in een etmaal 1564 coronadoden geregistreerd, het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie. Ook zijn er in de tweede golf nu meer sterfgevallen vastgesteld dan in de eerste coronagolf. In totaal hebben de Britten nu bijna 85.000 overlijdens geregistreerd. Daarmee staat het land wereldwijd op de vijfde plaats.

Het aantal nieuwe besmettingen neemt de laatste dagen wel iets af, mogelijk als gevolg van de lockdown. Wel zijn er nog altijd grote zorgen over de druk op de gezondheidszorg door de besmettelijkere Britse coronamutant.

Er liggen nu zo'n 32.000 coronapatiënten in het ziekenhuis, ongeveer 70 procent meer dan tijdens de piek in april. Het risico dat de intensive cares overbelast raken is aanzienlijk, zei premier Johnson tegen parlementsleden.

Groen licht van Turkije voor Chinees coronavaccin

Turkije heeft voor het eerst een coronavaccin goedgekeurd. Het gaat om het middel van het Chinese bedrijf Sinovac. Minister van Volksgezondheid Koca werd live op televisie als eerste ingeënt met het middel, dat CoronaVac heet.

Turkije heeft goedkeuring gegeven voor een noodtoelating, omdat de fase 3-studie naar het vaccin nog niet is afgerond. In deze laatste onderzoeksfase wordt een middel getest bij een groot aantal proefpersonen. Er zijn nu 50 miljoen doses besteld en tot nu toe zijn er in Turkije 3 miljoen doseringen geleverd. Personeel in de zorg is als eerste groep aan de beurt voor een vaccinatie.

Onderzoekers in Turkije claimden vorige maand dat het Chinese vaccin een effectiviteit heeft van 91,25 procent. In Indonesië, waar het vaccin ook wordt gebruikt, werd geconcludeerd dat het vaccin voor 65,3 procent effectief is.

Huisartsen verbaasd over brief over vaccins van actiegroep Viruswaarheid

Huisartsen, artsen en medisch specialisten hebben een brief gekregen van actiegroep Viruswaarheid, waarin de actiegroep zijn kijk op coronavaccinaties uit de doeken doet. Huisartsen zijn verbaasd over de brief, zegt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). "We hebben er tientallen meldingen over gekregen."

Rutte over avondklok: alsjeblieft Jetten en Wilders, doe geen deuren dicht

Premier Rutte heeft in de Tweede Kamer een nadrukkelijke oproep gedaan aan tegenstanders van de invoering van een avondklok. In het debat over de coronabestrijding zei de premier dat de snelle opmars van het Engelse coronavirus het kabinet dwingt om te kijken naar de avondklok, waartegen in Nederland en de Tweede Kamer veel weerstand is.

Rutte vraagt de kritische partijen, zoals coalitiepartij D66 en de PVV, om "geen deuren dicht te gooien". "Alsjeblieft Jetten en Wilders, doe het niet. Die luxe hebben we niet, zei de premier. Volgens Rutte zijn er eigenlijk geen alternatieven, behalve nog ingrijpender maatregelen zoals een totaal bezoekverbod. "Dat zijn geen vrolijke alternatieven, bijvoorbeeld voor eenzamen. Misschien is het voor hen fijner dat ze nog wel bezoek kunnen ontvangen, maar dat het bezoek wel op tijd naar huis moet."

Rutte zegt dat hij een avondklok ook verschrikkelijk vindt. "Ik vind het net zo erg, maar we have to face reality." De tegenstanders vinden dat de huidige maatregelen beter gehandhaafd moeten worden en dat de vluchten uit het Verenigd Koninkrijk geweerd moeten worden.

Het kabinet heeft het Outbreak Management Team gevraagd om op korte termijn met een advies te komen over de effecten van de avondklok.

Rutte doet smeekbede aan partijen: blokkeer avondklok niet

Buurthuis wordt klaslokaal in Rotterdam

Thuiswerken en de kinderen lesgeven is een uitdaging voor veel ouders. In een Rotterdamse straat hebben ze daar iets op gevonden: de schoolgaande kinderen zitten bij elkaar in een buurthuis, zodat een aantal ouders makkelijker kan doorwerken.

In deze Rotterdamse straat zijn ouders zelf een school begonnen

'Paus Franciscus ingeënt'

Paus Franciscus heeft de eerste vaccinatie gehad tegen het coronavirus, melden verschillende media op basis van Vaticaanse bronnen. Het Vaticaan wil het bericht niet bevestigen, maar zegt wel dat de vaccinaties in de stadstaat vandaag van start zijn gegaan.

De paus had al bekendgemaakt dat hij zich wilde laten inenten. Zondag riep hij iedereen op om een vaccinatie te halen. "Het is een morele keuze om niet met je eigen gezondheid en die van anderen te gokken", zei hij in een interview met een Frans tv-station.

Oppositie wil sneller vaccineren, quarantaineplicht en vluchten weren uit VK

De oppositie is nog niet tevreden over de corona-aanpak van het kabinet. De PVV, SP, GroenLinks en de PvdA bijvoorbeeld vinden dat er sneller gevaccineerd moet worden, bleek in het coronadebat dat gaande is in de Tweede Kamer. Volgens PVV-leider Wilders worden in Spanje en Duitsland 44.000 mensen per dag gevaccineerd, in Italië 74.000 en in Nederland 7000 per dag. "De snelheid is niet goed. Het is om moedeloos van te worden", zei Wilders. De SP dringt erop aan dat kwetsbare ouderen snel gevaccineerd worden.

De PvdA komt met tal van suggesties aan het kabinet: sneller vaccineren en een quarantaineverplichting. Ook moet de luchtvaart aan banden worden gelegd, vinden enkele oppositiepartijen, zoals de PvdA en GroenLinks. "Het aantal vluchten op Schiphol moet drastisch worden ingeperkt", zegt GroenLinks-leider Klaver.

Ook regeringspartij ChristenUnie noemt de dagelijkse vluchten uit het Verenigd Koninkrijk "een risico". De regeringspartijen maken zich vooral zorgen over de afnemende interesse om bij klachten een coronatest te doen en in quarantaine te gaan.

Storing met CoronaMelder-app

De app CoronaMelder kampt met een storing. Mensen die een Android-telefoon hebben, kunnen momenteel niet worden gewaarschuwd dat ze in de buurt zijn geweest van iemand die positief is getest op het coronavirus. Gebruikers met een iPhone hebben er geen last van.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid zit de storing bij Google en is de internetgigant dat probleem nu aan het oplossen. De meldingen gaan niet verloren, zegt het ministerie, maar komen aan als de storing is opgelost.

PVV en D66 blijven tegen avondklok

In het coronadebat in de Tweede Kamer gaat het onder meer over het instellen van een avondklok. Geert Wilders van de PVV wees erop dat de Tweede Kamer eerder al een motie aannam, waarin staat dat een avondklok geen goed idee is. Ook regeringspartij D66 steunde die motie.

Wilders riep de partij op de rug recht te houden en Rob Jetten van D66 zei dat een avondklok wat hem betreft nog steeds geen goed idee is. Mochten we in Londense situaties zitten dan moeten we het opnieuw overwegen, zei Jetten, maar zo ver is het nu niet. Ook GroenLinks, de Partij voor de Dieren en de SGP maakten vanmiddag duidelijk dat ze er niet blij mee zijn.

CDA-fractievoorzitter Heerma vindt dat de maatregel nu niet is uit te sluiten. "Ondanks de dilemma's vind ik het goed verdedigbaar." VVD-fractievoorzitter Dijkhoff noemt het "logisch" dat het kabinet ernaar kijkt.

PVV-leider Wilders wees erop dat de Kamer tegen een avondklok heeft gestemd:

PVV: geen avondklok, hoop dat D66 rug recht houdt

Sneltest verplicht voor reizigers uit Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika

Reizigers uit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika die met het vliegtuig of de veerboot naar Nederland willen reizen, moeten binnenkort voor vertrek een coronasneltest laten doen, op de luchthaven of bij de ferry-terminal. Alleen als ze negatief testen, kunnen ze naar Nederland reizen, heeft het ministerie van Infrastructuur bekendgemaakt.

De maatregel is bedoeld om de verspreiding van de nieuwe varianten van het coronavirus in Nederland tegen te gaan. Een negatieve PCR-test blijft daarnaast ook verplicht. Die mag maximaal 72 uur oud zijn. De verplichting gaat ook gelden voor vrachtwagenchauffeurs en voor de bemanning van ferry's en vliegtuigen.

Volgens het ministerie gaat de maatregel binnenkort in.

RIVM meldt 6148 nieuwe besmettingen, minder dan gemiddeld

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6148 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1183 meer dan gisteren, maar het is wel lager dan het gemiddelde van afgelopen week. Toen werden er per dag gemiddeld 6914 mensen positief getest. Gemiddeld genomen daalt het aantal positieve tests.

Er werden 122 overleden coronapatiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 153. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 99 doden per dag, tegen 98 doden per dag een week eerder.

Kamerdebat over ontwikkelingen coronavirus begonnen

In de Tweede Kamer is het debat begonnen over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Het debat is live te volgen via de NOS: via een livestream op de site en app, NPO Start en NPO Politiek. Op NPO Radio 1 zijn regelmatig updates.

Iets minder coronapatiënten in ziekenhuizen

De bezetting in de ziekenhuizen is sinds gisteren afgenomen. Er liggen nu 2521 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2640), van wie 700 op de IC (gisteren: 695), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Er werden 218 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen, 49 nieuwe opnames minder dan gisteren. Op de intensive care werden 46 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 3 nieuwe opnames meer dan gisteren.