NOS Nieuws

Minister De Jonge: volgende week 15.000 kwetsbaren gevaccineerd

Minister De Jonge (Volksgezondheid) verwacht dat er volgende week zo'n 15.000 kwetsbaren zijn ingeënt met het vaccin van BioNTech/Pfizer. Dat schrijft hij in een Kamerbrief.

Maandag wordt begonnen met het vaccineren van bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking.

In de zes weken daarna moeten er nog zo'n 140.000 inwoners van verpleeghuizen en instellingen worden gevaccineerd. Daarmee komt De Jonge naar eigen zeggen tegemoet aan de toezegging het BioNTech/Pfizer-vaccin zo snel mogelijk ook beschikbaar te stellen voor bewoners van verpleeghuizen. Vooralsnog zijn enkel zorgmedewerkers ingeënt met het vaccin.

Huisartsen niet blij

Daarnaast wil de minister vanaf 25 januari bewoners van kleinere verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een beperking inenten met het vaccin van Moderna. Huisartsen kunnen die prikken zetten en mogen dan ook meteen zichzelf inenten, schrijft De Jonge.

Maar dat is wel later dan waarop de huisartsen hadden gerekend, schrijft de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) in een persbericht. "De minister laat de huisartsen en daarmee hun patiënten in de kou staan", zegt LHV-voorzitter Ella Kalsbeek, die vindt dat De Jonge zijn afspraken niet nakomt.

Volgens het vaccinatieplan van de minister moeten begin maart alle verpleeghuisbewoners zijn gevaccineerd. Half februari zijn de thuiswonende 60-plussers aan de beurt. Zij krijgen het Pfizer-vaccin of het dan mogelijk goedgekeurde vaccin van AstraZeneca.

Advies Gezondheidsraad

Eerder had de Gezondheidsraad al meerdere keren in adviezen benadrukt de vaccins van Pfizer en Moderna vooral voor ouderen te gebruiken. "Mensen van 60 jaar en ouder hebben het grootste risico op ernstige ziekte en sterfte door covid-19. Het vaccin van Moderna laat een zeer hoge werkzaamheid zien bij deze groep", staat in het recentste advies.

De Gezondheidsraad noemde het "een onwenselijke situatie" dat enkel zorgverleners vooralsnog zijn gevaccineerd. Het betekent dat er minder vaccins beschikbaar zijn voor ouderen.

De Jonge zei gisteren op de persconferentie over de coronacrisis dat het streven is dat alle kwetsbaren voor het begin van de lente gevaccineerd zijn.

In de herfst moet het hele land dan zijn beschermd tegen het virus:

De Jonge: 'Als alles meezit, is in de herfst het hele land beschermd'

In zijn brief aan de Kamer schrijft De Jonge verder dat er afgelopen week 58.602 coronatests zijn afgenomen, om eraan toe te voegen dat de capaciteit daarmee maar voor de helft wordt benut. "Daarom blijft het kabinet iedereen oproepen om zich snel te laten testen."

Het reproductiegetal, of r-getal, dat aangeeft hoe snel de verspreiding gaat, was volgens schattingen op 25 december 0,95. Dat is ongeveer dezelfde waarde als een week eerder. "Dat duidt niet op een serieuze afname van de virusverspreiding", aldus De Jonge.

Naar schatting zijn er meer dan honderdduizend mensen in Nederland besmettelijk, oftewel 1 op de 124 mensen.

Mogelijk gaan we binnenkort ook meer medische mondkapjes in het straatbeeld zien, zoals in sommige delen van Duitsland al het geval is. Het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) heeft inmiddels meer dan voldoende voorraad aan persoonlijke beschermingsmiddelen. Daarom zijn onlangs 2 miljoen medische mondmaskers gedoneerd aan de voedselbanken. Het Armoedefonds en de Stichting Burgerinitiatief Woudenberg krijgen er komende tijd ook 5 miljoen, staat in de brief.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl