Afgelopen weekend ging de Dutch Basketball League weer van start. Donar won overtuigend van regerend landskampioen Landstede Hammers.
NOS Sport

Lockdown brengt topsport in morele spagaat, maar sportieve drang wint

  • Jiske van Haga

  • Jiske van Haga

De verlengde lockdown, zoals die door het kabinet gisteravond werd aangekondigd, plaatst de topsportcompetitites voor de nodige dilemma's. Het opstellen van protocollen en de inkoop van tests is het probleem niet, maar met een land in een strenge lockdown knaagt het geweten.

Want hoe leg je uit dat bijna heel Nederland verplicht thuis moet zitten, terwijl jouw sporters wél mogen reizen en weer met z'n allen mogen spelen in een afgesloten zaal?

Bij de start van de volleybalcompetitie op nieuwjaarsdag ontstond bij verschillende clubs al enige twijfel. Ook andere zaalsporten als korfbal, basketbal en handbal voelen de morele spagaat steeds meer. De handbalbond heeft besloten nog niet met de competitie te starten, in tegenstelling tot korfbal en basketbal.

"De 24 eredivisieclubs waren erg verdeeld; sommige wilden niet, andere liever alleen trainen en een paar wilde wel graag", zegt Sjors Röttger, algemeen directeur van de handbalbond. "Uiteindelijk hebben we besloten dat het ethisch niet verantwoord is om wel veel plezier te hebben, terwijl Nederland het zo zwaar heeft en de mensen weinig tot niets kunnen."

Ruimte om af te zeggen

De clubs uit de Korfbal League hebben ook die twijfels gekend, maar zij beginnen aanstaande zaterdag toch aan de zaalcompetitie. "Toen de eerste strenge lockdown werd afgekondigd en wij weer mochten trainen, vroegen de clubs ons wel hoe we dat gingen doen", zegt Kees Rodenburg, directeur van de korfbalbond. "In het begin was er zeker twijfel. Dat jij wel gaat sporten en anderen niet, zorgt voor ethische dilemma's."

De bond besloot daarop clubs de ruimte te geven om te kunnen zeggen "we doen niet meer mee", vervolgt Rodenburg. "Maar vooralsnog zijn alle clubs nog toegewijd om te spelen."

Na maandenlang wachten trapt Esther Cordus zaterdag met haar team KZ de competitie af.

Ook bij het korfbalteam van KZ verheugen de spelers zich op de herstart. Want na tien maanden geen competitiewedstrijd, willen zij vooral 'gewoon' weer spelen. "Ik snap die morele twijfel heel goed en er valt wat voor te zeggen, maar persoonlijk heb ik niet getwijfeld", zegt Esther Cordus, speelster van KZ en het nationale team.

"Juist om twijfels weg te nemen hebben we de degradatieregeling dit jaar uit de Korfbal League gehaald", stelt Rodenburg. "Om mensen niet duivelse dilemma's te bezorgen of verkeerde druk op de schouders te leggen. We willen niet dat mensen denken: als ik de club in de steek laat, dan liggen ze er misschien uit."

Een duivels dilemma waar in het handbal helemaal niet over nagedacht hoeft te worden. "Voorlopig starten wij nog niet. Aankomende week gaan we weer overleggen met elkaar, we mikken nu op een herstart in maart", zegt Röttger.

De directeur benadrukt dat het belang in het handbal anders is dan bij basketbal of korfbal het geval is. "Onze eredivisie bestaat voor 95 procent uit amateurs, de topsporters handballen in het buitenland en kunnen daar trainen en spelen", aldus Röttger. In het korfbal en basketbal ligt dat anders, daar spelen veel topsporters - zoals Cordus - gewoon hier.

Vizier op herstart

Nadat de twijfels overwonnen werden, is in het korfbal het vizier al snel weer op de herstart gericht. "We koesteren wat wel kan en nemen onze verantwoordelijkheid", stelt Rodenburg. "We zijn erg fel op ons protocol en proberen dat besef er echt in te krijgen."

Het is ook niet verrassend dat Cordus inmiddels al versie vijf van het protocol in handen gedrukt heeft gekregen. "De bond is erg strikt in het naleven van de regels. Je moet extra voorzichtig zijn. We hebben ook een verantwoordelijkheid richting teamgenoten, de staf en de maatschappij en willen laten zien dat het kan", aldus Cordus.

De eigenaar van basketbalclub Heroes Den Bosch, Bob van Oosterhout, stelt dat zijn spelers vooral weer staan te springen om te spelen. "Ik had de grootste moeite om uit te leggen dat zij niet mochten trainen met hun teamgenoten, terwijl even verderop auto's drie rijen dik geparkeerd stonden voor het tuincentrum."

Sport zonder publiek voelt een beetje als Kerstmis op Mauritius. Het is het allemaal net niet.

Bob van Oosterhout, eigenaar Heroes Den Bosch

Ondanks de euforie verkeert Van Oosterhout ook in een spagaat. "Aan de ene kant zijn we natuurlijk blij dat we weer kunnen beginnen, dat hebben we gemist. Tegelijkertijd zie je om je heen hoe de wereld ervoor staat. De horeca nog steeds dicht, mensen bevolken nog steeds de ic, we zijn verre van klaar met corona."

Een dubbel gevoel dus; blijdschap, maar ook gewetensnood. Afgelopen weekend ging de Basketball League na een drie maanden lange coronapauze weer van start, aankomende zaterdag beginnen ook de vrouwen weer. Niet alleen omdat de sportieve drang overheerst, ook voor het vermaak van de achterban.

Twee keer nadenken

Het gemis van publiek laat zich nog altijd in alle hevigheid voelen. Van Oosterhout: "Sport zonder publiek voelt een beetje als Kerstmis op Mauritius. Het is het allemaal net niet." Bij de spelers ging de champagne open toen bleek dat ze weer aan de bak mochten, maar bij de eigenaar van de club gaat de kurk pas van de fles als de tribunes weer vol zitten.

Voor nu moeten de topsportcompetities het doen met strenge protocollen, wekelijks testen én met publiek op afstand via verschillende livestreams. Dat laatste zorgt er volgens KZ-speelster Cordus ook voor dat je wel twee keer nadenkt voordat je iemand een high five geeft.

"De wedstrijden worden uiteindelijk door duizenden mensen bekeken. Je wilt daarin ook laten zien dat je je aan de regels houdt."

Advertentie via Ster.nl