liveblog
NOS NieuwsAangepast

Meerderheid Kamer voor beperken vluchten VK • Sneltest ook verplicht voor reizigers uit Ierland

  • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • GroenLinks en D66 willen dat het kabinet het aantal vluchten vanuit het Verenigd Koninkrijk drastisch verlaagt.
  • De eerste doses van het Janssen-vaccin zijn in april beschikbaar in de EU, zegt een functionaris.
  • Jaap van Dissel (RIVM) zegt dat het aantal visites moet worden beperkt.
  • RIVM: 6148 nieuwe besmettingen, laagste ziekenhuisbezetting in ruim twee weken.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten. Donderdag starten we een nieuw blog.

Storing CoronaMelder verholpen

De CoronaMelder kan alle gebruikers weer waarschuwen voor mogelijke coronabesmettingen. De waarschuwingsapp kampte woensdag met een storing, waardoor gebruikers met een Android-telefoon niet konden worden gewaarschuwd. Android-eigenaar Google laat weten dat het probleem is hersteld, schrijft ANP.

De meldingen zijn niet verloren gegaan, ze komen alleen later, liet het ministerie van Volksgezondheid eerder al weten. Door de storing haperden ook de coronamelders in andere landen, zoals Corona-Warn in Duitsland en NHS COVID-19 in Engeland en Wales.

Sneltest ook verplicht voor reizigers uit Ierland

Ook reizigers uit Ierland die met het vliegtuig of de veerboot naar Nederland komen, moeten binnenkort voor vertrek een sneltest laten doen. Alleen als die negatief is, kunnen ze naar Nederland reizen. Eerder werd al bekend dat de sneltest verplicht is voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika.

De maatregel is bedoeld om de verspreiding van de nieuwe varianten van het coronavirus in Nederland tegen te gaan. De extra maatregelen gaan binnen enkele dagen in, zegt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Een negatieve PCR-test blijft daarnaast ook verplicht. De verplichte sneltest geldt al voor reizigers die met de trein vanuit het VK komen.

Mogelijk avondklok van 20.00 tot 04.00 uur

Het kabinet hoopt al komend weekend van het Outbreak Management Team een spoedadvies te krijgen over het instellen van een avondklok. De eventuele invoering daarvan kwam vandaag ook aan bod in de Tweede Kamer.

Lees hier hoe de avondklok eruit zou kunnen zien:

Kamermeerderheid voor beperken vluchten uit Londen

Het kabinet heeft de motie van GroenLinks en D66 ontraden om het aantal vluchten uit Londen zoveel mogelijk te beperken. De Kamer moet nog over het voorstel stemmen, maar een meerderheid steunt het plan en roept het kabinet dus op het aantal vluchten terug te dringen.

Behalve van GroenLinks en D66 krijgt de motie steun van de SP, PvdA, 50Plus, SGP, PVV en regeringspartij ChristenUnie.

De Jonge zei eerder dat vluchten met voedsel en andere goederen wel gewoon moeten doorgaan.

WHO: 2021 kan zwaarder worden dan 2020

Het tweede jaar van de pandemie kan volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zwaarder worden dan het eerste. Dat komt omdat er met name op het noordelijk halfrond nieuwe, besmettelijker varianten rondgaan.

Na twee weken van dalende besmettingsaantallen werden door de WHO afgelopen week zo'n vijf miljoen nieuwe besmettingen geregistreerd. "Vooral in Europa en Noord-Amerika zagen we dat mensen naar binnen gingen en elkaar opzochten," zegt de Wereldgezondheidsorganisatie. Hoofd van de corona-werkgroep Maria Van Kerkhove verwacht dat het "in sommige landen veel erger zal worden voor het beter wordt".

Bij trimsalons staat de telefoon roodgloeiend

Sinds de lockdown zijn ook trimsalons voor huisdieren gesloten. Gisteren werd bekendgemaakt dat ze onder voorwaarden toch weer open mogen. Als het welzijn van een huisdier door een te lange vacht in gevaar komt, mag een trimsalon het dier toch behandelen.

Het gevaar kan ontstaan als de vacht helemaal in de klit raakt, legt trimmer Ina Kruize uit aan RTV Noord: "Dan is de vacht zo dicht dat de huid geen lucht meer krijgt. Dan kunnen er hotspots ontstaan. Dat is een aandoening waarbij de huid heel snel open en geïnfecteerd raakt. Als dat gebeurt, moet je naar de dierenarts."

Op het moment dat bekend werd dat trimsalons onder voorwaarden weer aan de slag mochten, stond de telefoon roodgloeiend, vertelt Kruize. "We moesten echt keuzes maken welke hond wel kon komen en welke niet. We kunnen meestal drie honden per dag behandelen. We kunnen niet te snel werken, want het moet wel pijnloos zijn voor de hond."

Piek in Zwitsers dorp door Britse toerist

Een Britse wintersporter wordt gezien als oorzaak van een piek in het aantal coronabesmettingen in Wengen, Zwitserland. Tot half december waren er slechts 10 coronagevallen bekend, maar dat aantal is gestegen naar 60. Vrijwel alle gevallen zijn te herleiden naar de Brit, die gedurende de feestdagen in een hotel in Wengen verbleef.

In tegenstelling tot Frankrijk en Italië hield Zwitserland de skipistes in de kerstvakantie open. Wel waren twee op de drie skiliften dicht en ook restaurants en cafés bleven gesloten.

Elk jaar is in Wengen rond deze tijd normaal gesproken de skiklassieker op de fameuze Lauberhorn, maar die moest vanwege de piek in het aantal besmettingen worden afgeblazen. Tot ontzetting van de Zwitsers is de wedstrijd verplaatst naar de grootste rivaal op wintersportgebied: Oostenrijk.

Bierbrouwers: 2020 was een rampjaar

De verkoop van bier in Nederland is vorig jaar met 14 procent gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. In de horeca en evenementenbranche werd ruim 58 procent minder bier verkocht, vooral door de horecasluiting en het afzeggen van evenementen. Branchevereniging Nederlandse Brouwers spreekt van een rampjaar.

Thuis werd zo'n 5 procent meer bier gedronken, maar dat is volgens de brouwers bij lange na niet genoeg om de daling te compenseren. De brouwers zien ook de nabije toekomst somber in, nu de horeca als gevolg van de lockdown nog zeker wekenlang dicht blijft. "Het is van belang dat de overheid snel met duidelijke kaders komt voor na de lockdown, waarin de horeca weer verantwoord open kan", zegt Nederlandse Brouwers. "Dat biedt iedereen wat meer perspectief."

Ondanks de crisis kwamen er in Nederland het afgelopen jaar 23 brouwerijen bij. Verder is het aantal bierbrouwers met een webshop flink toegenomen.

Portugal opnieuw in lockdown

Portugal gaat voor het eerst sinds het voorjaar weer in lockdown. Het aantal coronabesmettingen is fors toegenomen nadat de maatregelen rond de kerstdagen versoepeld waren.

De lockdown gaat vrijdag in en duurt zeker een maand, zei premier Costa. Onder meer restaurants, bioscopen en kappers moeten de deuren sluiten. Scholen en essentiële winkels blijven wel open. Inwoners worden verplicht om thuis te werken als dat mogelijk is en de boetes voor het niet naleven van de coronaregels, zoals het dragen van een mondkapje, worden verdubbeld.

Bij de presidentsverkiezingen op 24 januari worden de reisbeperkingen tijdelijk opgeheven. De laatste keer dat Portugal op slot ging, was tijdens de eerste golf in maart en april.

Premier Antonio Costa

11.000 inwoners Lansingerland hebben afspraak coronatest

Ruim 11.000 inwoners van de gemeente Lansingerland hebben een afspraak gemaakt voor een coronatest, heeft burgemeester Van de Stadt gezegd tegen de lokale omroep RTV Lansingerland. In de gemeente met zo'n 63.000 inwoners is vandaag het grootschalige onderzoek naar de Britse coronavariant van start gegaan. Het onderzoek moet inzichtelijk maken hoe het virus zich verspreidt en hoe besmettelijk het is.

"Het is heel fijn dat mensen massaal gehoor hebben gegeven aan de oproep om zich te laten testen", zegt Saskia Baas van de GGD tegen de regionale omroep Rijnmond. "Er staan al een heleboel afspraken ingepland."

In de loop van de week moet duidelijk worden hoeveel mensen zijn getest. Alle inwoners vanaf 2 jaar zijn opgeroepen om langs te komen voor een PCR-test. Kinderen bij wie dat niet lukt, krijgen een sabbelwatje dat ze tien minuten in de mond moeten houden.

10 miljoen Amerikanen gevaccineerd

In de VS zijn tot dusver 10 miljoen mensen gevaccineerd tegen het coronavirus, meldt volksgezondheidsinstituut CDC. Dat zijn er bijna 1 miljoen meer dan gisteren. Het gaat om inwoners die een eerste inenting hebben gehad van het middel van Moderna of dat van Pfizer/BioNTech.

In het land met zo'n 330 miljoen inwoners zijn tot nu toe ruim 29 miljoen doseringen gedistribueerd.

GroenLinks en D66: beperk aantal vluchten uit het VK

GroenLinks en D66 willen dat het kabinet het aantal vluchten uit het Verenigd Koninkrijk drastisch beperkt. De partijen vinden het onbegrijpelijk dat onder de huidige omstandigheden nog steeds acht vluchten per dag vanuit Londen naar Nederland komen, terwijl daar 1 op de 30 mensen besmet is.

De partijen roepen het kabinet op om paal en perk te stellen aan het aantal vluchten. Zowel Klaver (GroenLinks) als Jetten (D66) zien daar nu meer heil in dan in een avondklok. Volgens Klaver kan het niet dat "ondernemers zich aan keiharde maatregelen moeten houden en de vluchten vanuit Engeland gewoon kunnen doorgaan".

Het kabinet heeft nog niet op het voorstel gereageerd, maar minister De Jonge van Volksgezondheid zei eerder in het debat dat het kabinet nu niets voelt voor een algeheel vliegverbod. Er wordt bijvoorbeeld ook voedsel aangevoerd met passagiersvluchten. Ook moeten mensen voor dringende zaken, zoals een begrafenis, de mogelijkheid houden om het vliegtuig te kunnen pakken.

Minister De Jonge wijst de Kamer erop dat de reizigers eigenlijk drie keer een coronatest moeten doen: 72 uur voor vertrek, een sneltest bij het boarden en een test na vijf dagen quarantaine. "Dat is nu een proportionele maatregel, een soort driedubbelslot om het virus buiten te houden", aldus minister De Jonge. "Als het nodig is, gaan we alsnog over op een vliegverbod."

Hij is niet tegen een verplichte quarantaine, maar de controle daarop is heel lastig. "Het moet geloofwaardig zijn. Je kunt niet voor iedere deur een boa zetten."

'Eerste doses Janssen-vaccin in april beschikbaar'

De eerste doses van het coronavaccin van farmaceut Janssen uit Leiden zijn in april beschikbaar in de Europese Unie, meldt persbureau Reuters, op basis van een EU-functionaris die betrokken is bij onderhandelingen met farmaceuten. Voor het vaccin van Janssen volstaat één injectie, in tegenstelling tot de middelen van Pfizer/BioNTech en Moderna.

The New York Times meldde vandaag dat de productie vertraging heeft opgelopen. Het bedrijf weigert dat te bevestigen, maar zegt er alles aan te doen om dit jaar te voldoen aan de leveringsverplichtingen. De verwachting is dat er dit jaar 1 miljard doses worden geproduceerd. Eind deze maand of begin februari hoopt Johnson & Johnson meer duidelijkheid te kunnen geven over de effectiviteit van het middel.

Nederland kan op basis van de Europese verdeelsleutel aanspraak maken op bijna 8 miljoen doseringen. Eerder vandaag zei een EU-parlementariër dat Johnson & Johnson, het moederbedrijf van Janssen, waarschijnlijk volgende maand de aanvraag voor goedkeuring wil indienen bij het Europees medicijnagentschap EMA.

Restaurant Eindhoven: wij gaan zondag weer open

De eigenaren van een barbecuerestaurant in Eindhoven zijn van plan om zondag opnieuw de deuren te openen voor gasten, meldt Omroep Brabant. Afgelopen zondag zaten er ook al gasten te eten, iets dat vanwege de lockdown verboden is. De eigenaren kregen een waarschuwing.

Nu zijn er plannen om opnieuw open te gaan. "Onze stem moet gehoord worden en die gaat gehoord worden", zeggen de eigenaren in een videoboodschap op Facebook. "En daarom sluiten we ons aan bij alle ondernemers die op 17 januari opengaan."

Cafés en restaurants van tientallen afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland hadden gedreigd om op die datum open te gaan, maar dat is vanwege de coronacijfers afgeblazen. Burgemeester Jorritsma van Eindhoven heeft aangekondigd het restaurant te verzegelen als de heropening doorgaat. Ook volgt er dan een dwangsom.

SGP: wat nu als je een bepaald vaccin niet ziet zitten?

In het coronadebat in de Tweede Kamer vraagt SGP-leider Van der Staaij aan minister De Jonge wat er mogelijk is voor mensen die een bepaald vaccin niet willen. Is het dan mogelijk om voor een vaccin van een andere farmaceut te kiezen?

Volgens De Jonge is dat niet te doen:

De Jonge: zelf je vaccin kiezen is logistiek niet te doen

Britse variant dwingt Zwitserland tot nieuwe maatregelen

Een groot deel van de niet-essentiële winkels in Zwitserland moet vanaf maandag de deuren sluiten. Ook moeten inwoners zoveel mogelijk thuiswerken en in privésituaties mogen niet meer dan vijf mensen bij elkaar zijn.

De maatregelen worden aangescherpt vanwege mutaties van het coronavirus, zoals de besmettelijkere Britse variant. Het aantal vastgestelde besmettingen met de Engelse variant verdubbelt elke week, zei de Zwitserse minister van Volksgezondheid. Hij maakte samen met de Zwitserse president bekend op een persconferentie, waarbij er voor het eerst een plastic scherm tussen hen in stond.

De maatregelen die al van kracht waren, zijn met vijf weken verlengd. Dat betekent dat restaurants, culturele instellingen en sportvoorzieningen tot zeker eind februari gesloten zijn. Kappers, bloemenwinkels en bouwmarkten hoeven niet dicht. Ook de scholen in Zwitserland blijven grotendeels open.

Niet eerder zoveel coronadoden in Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië zijn in een etmaal 1564 coronadoden geregistreerd, het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie. Ook zijn er in de tweede golf nu meer sterfgevallen vastgesteld dan in de eerste coronagolf. In totaal hebben de Britten nu bijna 85.000 overlijdens geregistreerd. Daarmee staat het land wereldwijd op de vijfde plaats.

Het aantal nieuwe besmettingen neemt de laatste dagen wel iets af, mogelijk als gevolg van de lockdown. Wel zijn er nog altijd grote zorgen over de druk op de gezondheidszorg door de besmettelijkere Britse coronamutant.

Er liggen nu zo'n 32.000 coronapatiënten in het ziekenhuis, ongeveer 70 procent meer dan tijdens de piek in april. Het risico dat de intensive cares overbelast raken is aanzienlijk, zei premier Johnson tegen parlementsleden.

Groen licht van Turkije voor Chinees coronavaccin

Turkije heeft voor het eerst een coronavaccin goedgekeurd. Het gaat om het middel van het Chinese bedrijf Sinovac. Minister van Volksgezondheid Koca werd live op televisie als eerste ingeënt met het middel, dat CoronaVac heet.

Turkije heeft goedkeuring gegeven voor een noodtoelating, omdat de fase 3-studie naar het vaccin nog niet is afgerond. In deze laatste onderzoeksfase wordt een middel getest bij een groot aantal proefpersonen. Er zijn nu 50 miljoen doses besteld en tot nu toe zijn er in Turkije 3 miljoen doseringen geleverd. Personeel in de zorg is als eerste groep aan de beurt voor een vaccinatie.

Onderzoekers in Turkije claimden vorige maand dat het Chinese vaccin een effectiviteit heeft van 91,25 procent. In Indonesië, waar het vaccin ook wordt gebruikt, werd geconcludeerd dat het vaccin voor 65,3 procent effectief is.

Huisartsen verbaasd over brief over vaccins van actiegroep Viruswaarheid

Huisartsen, artsen en medisch specialisten hebben een brief gekregen van actiegroep Viruswaarheid, waarin de actiegroep zijn kijk op coronavaccinaties uit de doeken doet. Huisartsen zijn verbaasd over de brief, zegt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). "We hebben er tientallen meldingen over gekregen."

Rutte over avondklok: alsjeblieft Jetten en Wilders, doe geen deuren dicht

Premier Rutte heeft in de Tweede Kamer een nadrukkelijke oproep gedaan aan tegenstanders van de invoering van een avondklok. In het debat over de coronabestrijding zei de premier dat de snelle opmars van het Engelse coronavirus het kabinet dwingt om te kijken naar de avondklok, waartegen in Nederland en de Tweede Kamer veel weerstand is.

Rutte vraagt de kritische partijen, zoals coalitiepartij D66 en de PVV, om "geen deuren dicht te gooien". "Alsjeblieft Jetten en Wilders, doe het niet. Die luxe hebben we niet, zei de premier. Volgens Rutte zijn er eigenlijk geen alternatieven, behalve nog ingrijpender maatregelen zoals een totaal bezoekverbod. "Dat zijn geen vrolijke alternatieven, bijvoorbeeld voor eenzamen. Misschien is het voor hen fijner dat ze nog wel bezoek kunnen ontvangen, maar dat het bezoek wel op tijd naar huis moet."

Rutte zegt dat hij een avondklok ook verschrikkelijk vindt. "Ik vind het net zo erg, maar we have to face reality." De tegenstanders vinden dat de huidige maatregelen beter gehandhaafd moeten worden en dat de vluchten uit het Verenigd Koninkrijk geweerd moeten worden.

Het kabinet heeft het Outbreak Management Team gevraagd om op korte termijn met een advies te komen over de effecten van de avondklok.

Rutte doet smeekbede aan partijen: blokkeer avondklok niet

Buurthuis wordt klaslokaal in Rotterdam

Thuiswerken en de kinderen lesgeven is een uitdaging voor veel ouders. In een Rotterdamse straat hebben ze daar iets op gevonden: de schoolgaande kinderen zitten bij elkaar in een buurthuis, zodat een aantal ouders makkelijker kan doorwerken.

In deze Rotterdamse straat zijn ouders zelf een school begonnen

'Paus Franciscus ingeënt'

Paus Franciscus heeft de eerste vaccinatie gehad tegen het coronavirus, melden verschillende media op basis van Vaticaanse bronnen. Het Vaticaan wil het bericht niet bevestigen, maar zegt wel dat de vaccinaties in de stadstaat vandaag van start zijn gegaan.

De paus had al bekendgemaakt dat hij zich wilde laten inenten. Zondag riep hij iedereen op om een vaccinatie te halen. "Het is een morele keuze om niet met je eigen gezondheid en die van anderen te gokken", zei hij in een interview met een Frans tv-station.

Oppositie wil sneller vaccineren, quarantaineplicht en vluchten weren uit VK

De oppositie is nog niet tevreden over de corona-aanpak van het kabinet. De PVV, SP, GroenLinks en de PvdA bijvoorbeeld vinden dat er sneller gevaccineerd moet worden, bleek in het coronadebat dat gaande is in de Tweede Kamer. Volgens PVV-leider Wilders worden in Spanje en Duitsland 44.000 mensen per dag gevaccineerd, in Italië 74.000 en in Nederland 7000 per dag. "De snelheid is niet goed. Het is om moedeloos van te worden", zei Wilders. De SP dringt erop aan dat kwetsbare ouderen snel gevaccineerd worden.

De PvdA komt met tal van suggesties aan het kabinet: sneller vaccineren en een quarantaineverplichting. Ook moet de luchtvaart aan banden worden gelegd, vinden enkele oppositiepartijen, zoals de PvdA en GroenLinks. "Het aantal vluchten op Schiphol moet drastisch worden ingeperkt", zegt GroenLinks-leider Klaver.

Ook regeringspartij ChristenUnie noemt de dagelijkse vluchten uit het Verenigd Koninkrijk "een risico". De regeringspartijen maken zich vooral zorgen over de afnemende interesse om bij klachten een coronatest te doen en in quarantaine te gaan.

Storing met CoronaMelder-app

De app CoronaMelder kampt met een storing. Mensen die een Android-telefoon hebben, kunnen momenteel niet worden gewaarschuwd dat ze in de buurt zijn geweest van iemand die positief is getest op het coronavirus. Gebruikers met een iPhone hebben er geen last van.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid zit de storing bij Google en is de internetgigant dat probleem nu aan het oplossen. De meldingen gaan niet verloren, zegt het ministerie, maar komen aan als de storing is opgelost.

PVV en D66 blijven tegen avondklok

In het coronadebat in de Tweede Kamer gaat het onder meer over het instellen van een avondklok. Geert Wilders van de PVV wees erop dat de Tweede Kamer eerder al een motie aannam, waarin staat dat een avondklok geen goed idee is. Ook regeringspartij D66 steunde die motie.

Wilders riep de partij op de rug recht te houden en Rob Jetten van D66 zei dat een avondklok wat hem betreft nog steeds geen goed idee is. Mochten we in Londense situaties zitten dan moeten we het opnieuw overwegen, zei Jetten, maar zo ver is het nu niet. Ook GroenLinks, de Partij voor de Dieren en de SGP maakten vanmiddag duidelijk dat ze er niet blij mee zijn.

CDA-fractievoorzitter Heerma vindt dat de maatregel nu niet is uit te sluiten. "Ondanks de dilemma's vind ik het goed verdedigbaar." VVD-fractievoorzitter Dijkhoff noemt het "logisch" dat het kabinet ernaar kijkt.

PVV-leider Wilders wees erop dat de Kamer tegen een avondklok heeft gestemd:

PVV: geen avondklok, hoop dat D66 rug recht houdt

Sneltest verplicht voor reizigers uit Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika

Reizigers uit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika die met het vliegtuig of de veerboot naar Nederland willen reizen, moeten binnenkort voor vertrek een coronasneltest laten doen, op de luchthaven of bij de ferry-terminal. Alleen als ze negatief testen, kunnen ze naar Nederland reizen, heeft het ministerie van Infrastructuur bekendgemaakt.

De maatregel is bedoeld om de verspreiding van de nieuwe varianten van het coronavirus in Nederland tegen te gaan. Een negatieve PCR-test blijft daarnaast ook verplicht. Die mag maximaal 72 uur oud zijn. De verplichting gaat ook gelden voor vrachtwagenchauffeurs en voor de bemanning van ferry's en vliegtuigen.

Volgens het ministerie gaat de maatregel binnenkort in.

RIVM meldt 6148 nieuwe besmettingen, minder dan gemiddeld

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6148 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1183 meer dan gisteren, maar het is wel lager dan het gemiddelde van afgelopen week. Toen werden er per dag gemiddeld 6914 mensen positief getest. Gemiddeld genomen daalt het aantal positieve tests.

Er werden 122 overleden coronapatiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 153. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 99 doden per dag, tegen 98 doden per dag een week eerder.

Kamerdebat over ontwikkelingen coronavirus begonnen

In de Tweede Kamer is het debat begonnen over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Het debat is live te volgen via de NOS: via een livestream op de site en app, NPO Start en NPO Politiek. Op NPO Radio 1 zijn regelmatig updates.

Iets minder coronapatiënten in ziekenhuizen

De bezetting in de ziekenhuizen is sinds gisteren afgenomen. Er liggen nu 2521 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2640), van wie 700 op de IC (gisteren: 695), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Er werden 218 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen, 49 nieuwe opnames minder dan gisteren. Op de intensive care werden 46 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 3 nieuwe opnames meer dan gisteren.

Teleurstelling en begrip over uitstel van proeven met evenementen

De organisator die later deze maand bij vier evenementen als proef publiek mocht toelaten, is teleurgesteld over het besluit om de experimenten uit te stellen. "We hebben nog steeds de overtuiging dat onze praktijkonderzoeken in een veilige omgeving plaatsvinden, zelfs met de Britse variant die nu is opgedoken", zegt Riemer Rijpkema van Fieldlab Evenementen. Onder meer de evenementensector, de Alliantie van Evenementenbouwers en meerdere ministeries zijn hierbij betrokken.

"Maar we hebben er begrip voor dat men de impact van die variant nader wil onderzoeken", zegt Rijpkema. "We weten dat van dit uitstel geen afstel komt. De onderzoeken van Fieldlab zijn en blijven nodig voor het perspectief van de gehele evenementenbranche."

Het ging om experimenten voor voetbalwedstrijden, concerten en bioscoopbezoek. De proeven waren in november aangekondigd.

Lockdown begint effect te hebben, zegt Johnson

De lockdown die de Britse regering vorige week heeft afgekondigd begint volgens premier Johnson z'n vruchten af te werpen. "Het is heel belangrijk om te benadrukken dat het nog pril is, maar we zien nu dat het effect begint te krijgen in veel regio's. Dat is nog bij lange na niet overal zo en het is pas het begin", zei hij in de Lagerhuis.

Johnson sluit niet uit dat er toch verdere aanscherpingen nodig zijn om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. "We blijven de beperkingen onder de loep nemen."

Testen alle inwoners Lansingerland begonnen

In de gemeente Lansingerland is begonnen met het testen van alle inwoners. De operatie werd maandag aangekondigd. De GGD Rotterdam-Rijnmond en het Erasmus MC willen zo beter inzicht krijgt in de verspreiding van het coronavirus en de Britse variant. Zo'n dertig besmettingen met deze variant zijn te linken aan een uitbraak op een basisschool in de gemeente.

Massaal testen Lansingerland: 'zonde van het geld' of 'burgerplicht'

Van Dissel: Britse variant niet op heel korte termijn al dominant

Jaap van Dissel (RIVM) verwacht niet dat de Britse coronavariant op heel korte termijn de dominante virusvariant wordt in Nederland. Hij reageerde daarmee op een vraag van GroenLinks-Kamerlid Kröger, die vroeg of deze variant "binnen vier tot zes weken" dominant zou worden in Nederland.

Van Dissel acht die kans niet zo groot. Wel verwacht hij dat de Engelse variant ons oude type op den duur zal verdringen. "Maar dat is eigenlijk een natuurlijk proces." Hij noemde hierbij geen termijn.

Volgens Van Dissel blijkt uit onderzoek verder dat kinderen de Britse variant niet extra verspreiden, zoals eerder wel werd gevreesd.

De briefing in de Tweede Kamer is voorbij. Vanaf 15.00 uur debatteert de Tweede Kamer over de stand van zaken rond het coronavirus.

Van Delden: volgende week 60.000 vaccins

Het RIVM verwacht volgende week 60.000 vaccinaties te zetten, zei Jaap van Delden, programmadirecteur van het vaccinatieprogramma van het RIVM. In de opslag liggen nog zo'n 200.000 doses. Volgens Van Delden is het geen optie om al die vaccins ook te gebruiken, omdat mensen die een eerste dosis van het Pfizer/BioNTech-vaccin al hebben gehad ook moeten kunnen rekenen op de tweede dosis. Die is nodig voor optimale bescherming.

Het kan volgens hem wel zijn dat het kabinet besluit om "meer risico te nemen op voorraadbeheer" als het uit de hand loopt, waardoor in eerste instantie mogelijk maar één prik wordt gezet. "Wij zijn al aan het kijken: hoe krijgen we dit voor elkaar? Alleen de levering van vaccins is beperkend voor de snelheid van vaccinatie."

Van Delden zei tegen de Kamer ook dat het percentage vaccin dat wordt verspild vijf procent is. Eerder was berekend dat de zogenoemde spillage tussen de 10 en 20 procent zou liggen. Bij het vaccineren worden meer doses uit een flesje gehaald. Dat zou eerst vijf zijn, maar een paar dagen geleden werd besloten dat zes doses uit een flesje gehaald kunnen worden.

2,8 miljard aan salarissteun, vooral naar horeca en detailhandel

Het salaris van 1,3 miljoen mensen wordt deels door de overheid betaald via de derde NOW-regeling. Het UWV heeft de aanvragen van zo'n 77.000 bedrijven voor steun toegekend. Ze krijgen samen 2,8 miljard euro. Bijna de helft van alle aanvragen komt van horecazaken en detailhandel. Van iets minder dan 4.000 bedrijven is de aanvraag afgewezen.

Via de derde NOW-regeling konden bedrijven steun vragen voor het betalen van salarissen over oktober tot en met december van afgelopen jaar. Om steun te krijgen moesten werkgevers minimaal 20 procent omzetverlies hebben. Ze krijgen maximaal 80 procent van het salaris vergoed, afhankelijk van het omzetverlies.

Gemiddeld hielden ondernemers rekening met een omzetverlies van 51,5 procent. In de horeca was het verwachte omzetverlies met 68,5 procent het hoogst. In de cultuursector hielden ondernemingen rekening met een verlies van bijna 60 procent.

Extra aanvragen na lockdown

De aanvraag voor de derde NOW-regeling kon aanvankelijk tot 13 december worden gedaan, maar het loket ging een paar dagen later opnieuw open na de aankondiging van de lockdown. Ongeveer een kwart van de aanvragen werd gedaan nadat de lockdown was aangekondigd.

De eerste NOW-regeling liep van maart tot en met mei van vorig jaar. In die regeling werd er 7,9 miljard euro betaald aan 139.500 bedrijven. De tweede regeling was met 63.500 aanvragen (4,3 miljard euro) een stuk minder populair. De regelingen voor steun gaan tot 1 juni van dit jaar door. In februari gaat waarschijnlijk het loket open om steun aan te vragen voor de eerste drie maanden van 2021.

Beperking van visite is nodig, zegt Van Dissel

In Nederland moet "op de een of andere manier" het aantal visites beperkt worden. Volgens Jaap van Dissel van het RIVM is dat nodig om "vat krijgen op de epidemiologische situatie".

"Uit het bron- en contactonderzoek weten we van 60 procent waar de besmetting vandaan komt. De helft daarvan is besmetting binnen het huishouden, 36 procent komt van visites, inclusief feestjes met meerdere mensen", zei Van Dissel tegen de Kamer. "We moeten zoeken naar maatregelen die deze verspreiding kunnen tegengegaan. We zien de bezoeksituatie nu duidelijk als het zwakke punt."

Nu adviseert het kabinet om niet meer dan twee mensen per dag te ontvangen, maar Van Dissel zei niet of dit aantal moet worden aangescherpt. Gisteren werd duidelijk dat met de kerstdagen het percentage besmettingen door visites is toegenomen en het aantal besmettingen op het werk is afgenomen.

Van Dissel: verspreiding Engelse variant is zorgwekkend

Jaap van Dissel van het RIVM vindt de Engelse variant van het coronavirus zorgwekkend, mede omdat de verspreiding van het virus zich ook onder de huidige lockdownmaatregelen in Engeland verspreidt. "Die Engelse variant wil je gewoon niet", zegt hij.

Volgens Van Dissel "kunnen we ervan uitgaan" dat de Engelse variant zich in heel Europa al verspreid heeft.

Hij zei ook dat het Outbreak Management Team gaat kijken naar nog aanvullende opties vanwege de Engelse variant. "Dat kan niet anders dan het nog meer verminderen van contacten, helaas."

Van Dissel zegt dat je al snel komt op "draconische maatregelen". "Dat je beperkingen moet opleggen in de tijd dat je het huis uit mag ofwel de tijd dat je terug moet zijn, ofwel de mobiliteit rond het huis. Daar zullen we ons als OMT over buigen en hopelijk snel advies over geven."

Burgemeester Bunschoten blij met massaal testen van bewoners

Burgemeester Van de Groep van Bunschoten is blij dat alle inwoners van zijn gemeente worden getest op corona. "Het is een unieke kans om de schouders eronder te zetten en om een van de eerste coronavrije gemeenten in Nederland te worden", zegt hij tegen RTV Utrecht.

Ook in de Rotterdamse wijk Charlois en in de gemeente Dronten worden alle inwoners getest. Zij doen mee aan een proef met testen op grote schaal, maakte minister De Jonge gisteren bekend.

In Bunschoten zijn al weken meer besmettingen dan het landelijk gemiddelde. Alle inwoners, op zeer jonge kinderen na, krijgen een oproep om zich te melden bij een nieuwe teststraat. Het is niet verplicht om mee te doen.

De proef begint op 1 februari en duurt zes weken. "We willen zo snel mogelijk beginnen, maar alles moet nog georganiseerd worden. Wij vinden 1 februari al best ambitieus", zegt de burgemeester.

Van Dissel: percentage positieve testen moet omlaag

Volgens Jaap van Dissel van het RIVM is het percentage positieve testen nog te hoog. "Het is 12 tot 13 procent en dat zou ongeveer de helft moeten worden", zegt hij in de briefing voor de Tweede Kamer. "Het aantal testen loopt iets terug, maar met de daling van het percentage positieve testen is dat toch wel een stap in de goede richting."

Gemiddeld zijn er 275 besmettingen op 100.000 inwoners. Twente springt er nog uit, met 400 tot 450 gevallen per 100.000 inwoners. De afname van het aantal positieve testen wordt bij alle leeftijdsgroepen gezien, behalve bij de 18-24 jarigen. Daar was afgelopen week een toename van 12 procent.

Van Dissel zegt ook dat er bij kinderen tot 12 jaar weinig clusters van besmettingen zijn. Bij de categorie 13-17 jaar dragen kinderen meer bij aan de uitbraak. Sporten en vrije tijd leiden tot een kwart van de besmettingen, school ongeveer de helft en de rest van de besmettingen komt uit de thuissituatie.

Van Dissel wijst ook op onderzoek van het Imperial College London. Daaruit blijkt dat 1 op de 5 kinderen met corona geen klachten heeft. "Dat versterkt ons idee dat kinderen veel milder ziek worden dan volwassenen en vaak zelfs geen klachten hebben", zegt hij tegen de Kamer. "En dat de kans dat ze het overdragen in het gezin ook veel geringer is. Kinderen krijgen het ook minder vaak. Ze dragen dus in mindere mate bij aan de uitbraak."

OMT-lid: effect lockdown in elke situatie anders

Volgens Anja Schreijer, arts-infectieziektebestrijding bij de GGD en OMT-lid, is het moeilijk om te zeggen hoe effectief een avondklok zou zijn. "Het effect is anders in elke situatie, bij andere getallen", zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal. Het kabinet heeft het OMT gevraagd om een spoedadvies te geven over het instellen van een avondklok.

"Op dit moment hebben we zo'n 5000 besmettingen per dag. Maar we hebben ook te maken met 100.000 mensen die besmettelijk zijn voor anderen. In elke fase van de epidemie heeft zo'n avondklok een ander effect en daarom moeten de modelleurs daar nu opnieuw naar kijken en is op dit moment niet te zeggen wat het effect zal zijn."

CNN-verslaggever breekt na tiende bezoek aan ziekenhuis

Een verslaggever van de Amerikaanse nieuwszender CNN is live op zender in tranen uitgebarsten toen ze vertelde over haar reportage in een ziekenhuis. "Dit is mijn tiende bezoek aan een ziekenhuis. Om te moeten zien wat de families moeten doormaken en het diepe leed. Het is moeilijk om dat te verwerken", zei Sara Sidner geëmotioneerd.

Afgelopen dag zijn in de VS ruim 4300 coronadoden gemeld, het hoogste aantal tot nu toe. Meer dan 130.000 Amerikaanse coronapatiënten liggen in het ziekenhuis.

Kuipers: personeelstekort grootste knelpunt bij uitbreiding IC-capaciteit

Kuipers zegt dat het grootste knelpunt om het aantal IC-bedden te verhogen gediplomeerd personeel is. "Het tekort aan personeel is niet zomaar opgelost, die mensen moeten goed opgeleid worden", zegt hij. "Het tekort zit niet in de muren, de bedden of de infuuspompen, maar in ervaren personeel."

Er zijn voorbereidingen getroffen om het aantal bedden op de intensive cares uit te breiden naar 1700. "Als het nodig is, zetten we dat neer", zegt Kuipers. "We kunnen de IC-capaciteit zelfs opvoeren tot 1 verpleegkundige op 4 patiënten. Maar ergens is een limiet."

Hij reageerde ook op een vraag van Wybren van Haga (FvD) over de noodzaak voor een lockdown. "Als we nu een discussie willen voeren over het loslaten van de lockdown, dan moet u ook de discussie voeren of u de beelden accepteert zoals we zagen in China of nu in Engeland. Als we het helemaal laten gaan, dan krijgen we situaties die we in Nederland niet willen hebben."

Belgische maatregelen 'stilletjes' verlengd tot maart

De Belgische regering heeft de coronamaatregelen verlengd tot begin maart. Dat is niet bekendgemaakt op een persconferentie, maar bleek uit één zinnetje in het ministeriële besluit over de situatie van rijscholen. Daarin staat dat alle geldende maatregelen zijn verlengd tot 1 maart.

Minister Verlinden van Binnenlandse Zaken bevestigt het besluit en legt aan de VRT uit waarom niet is gekozen voor een verlenging met enkele weken. "We moeten vooruitziend zijn. Met betrekking tot de reizen en de krokusvakantie hebben we de uitdrukkelijke vraag gekregen om daar al een indicatie van te hebben, zowel van de kant van de burgers uit als van de kant van de reisbureaus." Ze sluit niet uit dat er tussentijds aanpassingen worden gedaan.

Kuipers: sneller vaccineren

Volgens Kuipers moet Nederland zo snel mogelijk doorgaan met vaccineren. "Dat moet gebeuren volgens het plan van de Gezondheidsraad: nu vaccineren, geen vaccins ongebruikt laten liggen. Er moet een versnelling op komen", zegt hij in de briefing in de Tweede Kamer. "Dat is een signaal aan de bevolking en aan de zorgmedewerkers."

In de ziekenhuizen is de druk hoog. "Veel zorgverleners zien dat de reguliere niet-covidzorg in het gedrang komt", zegt Kuipers. "Het is steeds weer puzzelen om een bed of een operatie te kunnen plannen. Dat geeft onrust bij het personeel en patiënten." Kuipers zegt dat de vaccinatie van het acute zorgpersoneel een belangrijke bijdrage heeft geleverd. "95 procent heeft zich laten vaccineren."

Extra hulp in ziekenhuizen blijft beperkt, zegt Kuipers

Volgens Ernst Kuipers is assistentie in de zorg op veel plaatsen nodig. "Maar voor veel taken in het ziekenhuis is in veel gevallen een vorm van specialisatie vereist."

Bij verpleeghuizen is het volgens hem makkelijker om in te springen, en dat geldt ook voor teststraten en vaccinatiestraten. "Ook belangrijk is ondersteuning op vlakken als kinderopvang, parkeerfaciliteiten en hulp daarbij", zegt hij. Hulp van mensen uit zelfstandige klinieken in de acute zorg wordt wel gebruikt, maar het gaat volgens Kuipers tot nu toe om een handvol mensen.

Kuipers: geen enkel zorgsysteem kan uitbraak zoals in VK aan

Op een vraag van PVV-Kamerlid Agema of de Nederlandse zorg een Engelse situatie niet aan zou kunnen, antwoordt Kuipers: "Als je een verspreiding krijgt die zo snel gaat als in Engeland, dan is er geen enkel zorgsysteem dat dat aankan. Als de R-waarde zo hoog wordt, lopen wij ergens tegen de limiet aan."

Kuipers bij de briefing van de Tweede Kamer

Kuipers: daling verwacht, maar grote onzekerheid

Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg voorspelt ook in de komende drie weken een "geleidelijke daling" van het aantal nieuwe corona-opnames in de ziekenhuizen. "Dan kom je op 31 januari uit op 2000 covidpatiënten in de ziekenhuizen", zegt hij.

Maar er is volgens hem wel een grote onzekerheid. Dat is de Britse variant van het virus. "Als het omslaat is dat zorgelijk." Volgens Kuipers is de druk op de zorg hoog. "We hebben al langere tijd zo'n 1300 tot 1350 ic-bedden nodig."

Persconferentie trok bijna 6,5 miljoen kijkers

Bijna 6,5 miljoen mensen hebben gisteravond de persconferentie met premier Rutte en minister De Jonge gezien. Op NPO 1 waren ruim 4,5 miljoen kijkers. Via RTL 4 keken bijna 1,5 miljoen mensen en SBS6 trok een half miljoen kijkers.

Naar de vorige reguliere persconferentie van begin december keken 5,5 miljoen mensen. De toesprak van premier Rutte op 14 december werd gezien door 8,4 miljoen mensen.

Ernst Kuipers en Jaap van Dissel bij technische briefing

Om 09.30 begint de technische briefing in de Tweede Kamer. Onder anderen Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg en Jaap van Dissel van het RIVM zullen de stand van zaken van het coronavirus bespreken. De briefing is te volgen via NPO 1, NPO Politiek, NPO Start, de sociale mediakanalen van de NOS en de livestream op de NOS-site.

OMT: met dit tempo pas in maart versoepelingen

Het duurt nog even voor de druk op de zorg voldoende is gedaald om de coronamaatregelen te versoepelen. Dat schrijven de experts van het Outbreak Management Team (OMT) in hun 95ste advies aan het kabinet. Als de huidige daling van het aantal besmettingen doorzet, duurt het tot zeker begin maart voor de drempelwaarde van veertig ziekenhuisopnames en tien ic-opnames per dag is bereikt. Vanwege het griepseizoen kan het zelfs nog langer duren.

Het aantal opnames in de ziekenhuizen en op de intensive care-afdelingen stabiliseerde zich de afgelopen weken. Deze week was er een daling te zien. Maar we zijn er nog lang niet, stelt het OMT. Als het in dit tempo doorgaat zouden er op 30 maart drie IC-opnames per dag zijn, wat betekent dat de coronauitbraak onder controle is. Maar dat is dus lang niet zeker.

LHV: later vaccineren huisartsen gevaarlijk

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) vindt het onbegrijpelijk dat huisartsen pas vanaf 25 januari aan de beurt zijn om een vaccin te krijgen. "Ik heb de indruk dat het niet serieus wordt genomen", zei voorzitter Ella Kalsbeek in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens haar kunnen de huisartsen makkelijk eerder aan de beurt komen, omdat er wekelijks 150.000 Pfizer-vaccins worden verspreid. "Daarvan hebben huisartsen er 15.000 nodig. Dus dat is maar 10 procent van wat er per week wordt aangeleverd." Kalsbeek schat dat voorrang voor de huisartsen een halve dag vertraging oplevert voor anderen die nu in aanmerking komen voor een vaccin.

De LHV noemt de vertraging gevaarlijk. "Huisartsen zien verreweg de meeste coronapatiënten. Ook ouderen, want van de 85-plussers woont 70 procent thuis. Als die corona krijgen dan hebben ze grote kans om erg ziek te worden of te overlijden. Dus dan moeten huisartsen beschikbaar zijn om ze te helpen." Volgens Kalsbeek is het ziekteverzuim onder huisartsen nu 15 procent. "Dus het later vaccineren is niet alleen heel jammer voor huisartsen, maar ook voor de patiënt."

Topsport worstelt met uitzonderingspositie

Binnen de topsportcompetities is discussie ontstaan of ze wel door moeten gaan met hun wedstrijden. Zo heeft de handbalbond besloten om de competitie toch niet te starten. "De 24 eredivisieclubs waren erg verdeeld", zegt Sjors Röttger, algemeen directeur van de handbalbond. "Uiteindelijk hebben we besloten dat het ethisch niet verantwoord is om wel veel plezier te hebben, terwijl Nederland het zo zwaar heeft en de mensen weinig tot niets kunnen."

Ook onder korfballers was er discussie, zegt bondsdirecteur Rodenburg. "In het begin was er zeker twijfel. Dat jij wel gaat sporten en anderen niet, zorgt voor ethische dilemma's." Uiteindelijk besloot de bond om de competitie wel te starten, maar clubs de ruimte te geven om toch niet mee te doen. "Maar vooralsnog zijn alle clubs nog toegewijd om te spelen."

Nog snellere groei moederbedrijf Thuisbezorgd door lockdowns

Just Eat Takeaway, het Nederlands-Britse moederbedrijf van Thuisbezorgd, profiteert van de lockdowns die veel landen in het najaar hebben ingesteld. Wereldwijd steeg de omzet in het vierde kwartaal met 57 procent.

De sterkste groei was er in Australië met 166 procent. In Canada steeg de omzet met 94 procent en in Groot-Brittannië 58 procent. In Nederland groeide het bedrijf met 39 procent. Just Eat Takeaway groeit al jaren hard en door gesloten restaurants krijgt die ontwikkeling een extra impuls.

Onderwijs: begrip voor maatregelen

De koepelorganisaties voor het primair en voortgezet onderwijs hebben begrip voor de besluiten die het kabinet gisteravond bekendmaakte. Basisscholen blijven tot zeker 25 januari dicht. Daarna gaan ze alleen open als uit onderzoek blijkt dat dat verantwoord is met de Britse variant. De PO-Raad vindt dat verstandig. "De veiligheid staat voorop en we wachten de uitkomsten van het onderzoek af", zei vicevoorzitter Anko van Hoepen in het NOS Radio 1 Journaal.

Ook middelbare scholen blijven voorlopig dicht, behalve voor het praktijkonderwijs, kwetsbare leerlingen en eindexamenleerlingen. Vanaf nu moeten zij - voor zover mogelijk - ook 1,5 meter afstand houden. "Dat is natuurlijk hartstikke vervelend, want onderwijs is ontmoeting", zegt voorzitter Paul Rosenmöller van de VO-Raad. Volgens hem bleek na de eerste golf dat afstand houden op scholen "heel moeilijk werkt".

Toch is Rosenmöller begripvol. "Scholen staan al bijna een jaar in de stand om zich te richten naar besluiten die worden genomen. En ook wij hebben zorgen over de Britse variant en het personeel maakt zich ongerust."

Meeste Chinese besmetting in 5 maanden

In China zijn 115 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd, het hoogste aantal in vijf maanden. Vier steden zijn nu in lockdown: Shijiazhuang, Xingtai, Langfang en Suihua. De maatregel treft 28 miljoen inwoners.

Volgens correspondent Garrie van Pinxteren lijken de maatregelen misschien overdreven met 'slechts' 115 besmettingen. "Als je kijkt waar de besmettingen vandaan komen, dan zijn de zorgen begrijpelijk. Het virus heeft waarschijnlijk een tijdje kunnen rondwaren, mogelijk op het platteland, voordat het werd ontdekt. En juist dat baart zorgen: hoeveel mensen zijn er besmet zonder dat iemand dat weet."

Ook in haar woonplaats Peking is er extra alertheid, merkt Van Pinxteren. Zo moet iedereen die haar gebouw binnenkomt zich registreren en de temperatuur laten opnemen. "En je voelt onder de mensen dat de angst terugkomt."

Volgens de Chinese autoriteiten zijn de besmettingen met een Europese variant van het coronavirus. Maar het zou niet gaan om de Britse of Zuid-Afrikaanse variant, die extra besmettelijk is.

In de getroffen steden wordt op grote schaal getest

De Jonge: volgende week 15.000 kwetsbaren ingeënt

Volgende week zijn naar verwachting zo'n 15.000 kwetsbaren gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat schrijft minister De Jonge van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer. Maandag worden de eerste BioNTech/Pfizer-vaccins gegeven aan bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking. In de zes weken daarna moeten uit dezelfde groep zo'n 140.000 mensen worden ingeënt.

De Jonge wil dat vanaf 25 januari bewoners van kleinere verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een beperking worden ingeënt met het Moderna-vaccin. Huisartsen moeten die vaccins plaatsen en mogen dan ook zichzelf inenten. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) had gehoopt eerder aan de beurt te zijn. "De minister laat de huisartsen en daarmee hun patiënten in de kou staan", zegt LHV-voorzitter Ella Kalsbeek.

Maatregelen op een rij

Premier Rutte en minister De Jonge kondigden gisteravond aan dat de lockdown met drie weken wordt verlengd. Voor het onderwijs komt er een aanscherping: ook middelbare scholieren moeten - waar mogelijk - afstand houden.

Verder blijven de maatregelen in grote lijnen hetzelfde. Scholen blijven voorlopig gesloten, net als niet-cruciale winkels en de horeca. In dit artikel zetten we de besluiten op een rijtje:

Liveblog geopend

Welkom in het liveblog over het coronavirus van vandaag. Het coronablog van gisteren is hier terug te lezen.