Rutte doet smeekbede aan Kamer om avondklok niet te blokkeren
De Tweede Kamer vindt het instellen van een avondklok om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan nog steeds een slecht idee. Verschillende partijen vinden het een te zwaar middel, dat de vrijheid van burgers te veel aantast. Toch denkt premier Rutte dat een avondklok misschien nodig is. In een debat smeekte hij de Kamer om het middel niet te blokkeren.
In november nam de Kamer al een motie aan van Geert Wilders (PVV) die zich uitsprak tegen de avondklok. De hele oppositie en regeringspartij D66 steunden die motie. Desondanks kondigde premier Rutte gisteravond aan dat het kabinet het Outbreak Management Team (OMT) om een spoedadvies heeft gevraagd over de avondklok.
In de Tweede Kamer deed Rutte vanmiddag een oproep aan het parlement om de mogelijkheid van een avondklok niet uit te sluiten. "Ik baal ook als een stekker om er überhaupt over na te denken, maar gooi geen instrumenten weg! Die luxe is er nu niet."
Hij wees op de cijfers en beelden uit Groot-Brittannië en Ierland, waar het aantal besmettingen explosief stijgt door de Britse variant van het virus, met desastreuze gevolgen voor de zorg. Die veel besmettelijkere Britse variant zal ook in Nederland de overhand krijgen, zo is de verwachting van het kabinet. Daarom wordt de avondklok toch overwogen. Rutte wil er volgende week op terugkomen, als het spoedadvies van het OMT binnen is. Volgens een advies van experts aan het kabinet zou het om een avondklok van 8 uur 's avonds tot 4 uur 's ochtends gaan.
Disproportioneel
In het Kamerdebat maakten PVV, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren en SGP duidelijk dat ze niet blij mee zijn met de mogelijke avondklok. Volgens PVV-leider Wilders kan het misschien tot meer gevoel van urgentie leiden onder de bevolking. "Maar daarvoor is dit middel disproportioneel."
"Ik zeg tegen het kabinet: nu niet doen", zei D66-fractievoorzitter Rob Jetten over de avondklok. Hij denkt dat die niet te handhaven is omdat politie en boa's het al veel te druk hebben. Alleen als er sprake is van 'Londense toestanden' waar de ziekenhuizen inmiddels vol liggen met corona-patiënten, wil D66 de mogelijkheid overwegen.
GroenLinks vindt net als PVV en D66 dat het kabinet eerst maar eens een eind moet maken aan de vele vluchten die nu nog dagelijks vanuit het Verenigd Koninkrijk op Schiphol landen. Dat zijn er nog 20 per dag. "Dan is een avondklok niet het eerste waar ik aan denk", zei GroenLinks-leider Jesse Klaver.
Het kabinet maakte vandaag wel bekend dat alle reizigers uit het VK, voordat ze op het vliegtuig of de veerboot stappen een sneltest moeten ondergaan. Alleen als die negatief blijkt, mogen ze verder reizen. Ook blijft de verplichting van een recente, negatieve pcr-test.
VVD en CDA hebben minder moeite met de mogelijkheid van een avondklok. CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma vindt dat de maatregel nu niet uit te sluiten valt. "Ondanks de dilemma's vind ik het goed verdedigbaar." Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff van de VVD noemt het "logisch" dat het kabinet naar de avondklok kijkt.