NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Kabinet vraagt OMT om spoedadvies avondklok • CBR schrapt alle theorie- en praktijkexamens

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • Het kabinet verlengt de lockdown zoals verwacht met drie weken. De lockdown duurt in ieder geval tot en met 9 februari.
 • Premier Rutte zei zich tijdens de persconferentie ernstig zorgen te maken over de Britse variant van het coronavirus.
 • De regering heeft het OMT om een spoedadvies over een avondklok gevraagd.
 • Als het kan gaan basisscholen en de kinderopvang op 25 januari weer open.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten voor vandaag dit liveblog.

 • Wethouders grote steden komen met noodplan voor onderwijs

  Onderwijswethouders in de vier grote steden luiden gezamenlijk de noodklok bij minister Slob van Onderwijs. Door de coronacrisis groeit de ongelijkheid in het basis- en voortgezet onderwijs, zeggen de wethouders van Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam. De wethouders in de steden maken zich zorgen over de negatieve effecten als gevolg van de schoolsluiting in het voorjaar en nu.

  Op korte termijn willen de wethouders dat de scholen zo snel mogelijk opengaan. Maar ook presenteren zij vier maatregelen die de ongelijkheid op langere termijn moet terugdringen.

  Zo willen de steden gratis toegang tot voorschoolse voorzieningen voor kinderen van 0 tot 4 jaar, ongeacht het inkomen van hun ouders. Ook willen de wethouders dat het kabinet extra geldt vrijmaakt voor kinderen en jongeren extra onderwijstijd en begeleiding nodig hebben. Leerlingen van ouders met een beperkt inkomen krijgen nu minder vaak bijles dan kinderen van welvarende ouders.

  In de brief schrijven de wethouders dat zij begrijpen dat het kabinet nu alle pijlen richt om de crisis onder controle te krijgen. "We mogen echter niet onze ogen sluiten voor de situatie binnen het onderwijs en de wijze waarop Corona hier ook keihard toeslaat met alle gevolgen van dien", vervolgen zij.

  Ook de Onderwijsraad waarschuwde van de zomer al dat de coronacrisis de kansenongelijkheid in het onderwijs verder dreigt te vergroten. De raad concludeerde in juni eveneens dat kinderen met een achterstand door de pandemie verder achter raken.

 • Wisselende reacties bij ondernemersverenigingen

  Ondernemersverenigingen reageren wisselend op de persconferentie. INretail, de branchevereniging voor winkels waar geen eten wordt verkocht, is blij met de extra steun. "Maar reden om te juichen is er niet zolang details ontbreken", zegt een woordvoerder. Ze roepen op tot maatwerk voor verschillende typen winkels en pleiten er opnieuw voor dat afhalen van bestellingen aan de winkeldeur toegestaan wordt. "Dat kan absoluut veilig."

  Koninklijke Horeca Nederland noemt het kwalijk dat er nog steeds geen duidelijkheid is over hoe het steunpakket er precies uit gaat zien. "Aanvullende steun is cruciaal, al is de schade niet alleen in geld uit te drukken", zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen. KHN wil dat de NOW-regeling niet verder afgebouwd, maar juist verhoogd wordt. Ook de vaste lastenvergoeding moet volgens de horecabranche omhoog en starters zouden een eigen regeling moeten krijgen.

  De reissector vraagt niet alleen om passende steunmaatregelen, maar zet ook vraagtekens bij de langere lockdown. "De reissector heeft er totaal geen begrip voor dat zij als enige sector 'op slot' staat tot eind maart", schrijft brancheorganisatie ANVR. De organisatie wil gelijk opgaan met andere sectoren.

 • Vakbonden ongerust over verlenging thuiswerkperiode

  Vakbonden maken zich ongerust over het nog langer thuiswerken en over de anderhalvemeterregel voor scholieren. "Overal lopen mensen op hun tandvlees. Het thuiswerken eist zijn tol, en veel ouders komen in de knel met het combineren van werk, de zorg voor jonge kinderen en het begeleiden van thuisonderwijs", zegt FNV-voorzitter Han Busker.

  "De mensen die nog wel naar hun werk kunnen gaan, ondervinden hinder omdat collega's ziek thuisblijven, door de maatregelen die op de werkvloer nageleefd moeten worden of de angst om het coronavirus op te lopen." FNV pleit daarom opnieuw voor een betaald coronaverlof.

  Volgens vakbond CNV komen scholen in de knoop door dat ze met onmiddellijke ingang weer moeten zorgen dat leerlingen boven de 12 jaar afstand gaan houden. "Het betekent veel extra werk voor roostermakers, schoolleiding en docenten. Daarom roepen wij scholen op om de tijd te nemen die nodig is om afstandsbepalingen door te voeren", zegt Daniëlle Woestenberg, voorzitter CNV Onderwijs.

 • Brabantse veiligheidsregio's zetten streep door carnaval

  De Brabantse veiligheidsregio's hebben definitief een streep gezet door het carnaval van 2021. Nu het kabinet de lockdown met drie weken heeft verlengd, zien de autoriteiten zich genoodzaakt het feest dit jaar over te slaan. Ook de Britse variant van het virus en de langzame daling van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames, wegen mee bij het besluit.

  "Ondanks de lockdown die sinds 16 december 2020 geldt, ondanks de inzet van zoveel van u. We snakken allemaal naar meer ruimte, letterlijk en figuurlijk, maar het zit er op dit moment simpelweg niet in", schrijven de veiligheidsregio's in een gezamenlijke verklaring. "Zoals de Brabantse Carnaval Federatie en alle verenigingen al zagen aankomen. Het is dus niet onverwacht, maar evengoed een grote teleurstelling voor velen van u."

  In december had de Brabantse Carnavals Federatie al gezegd dat carnaval in de provincie uitsluitend in huiselijke kring zou worden gevierd.

 • Tot en met 9 februari geen theorie- en praktijkexamens bij CBR

  Het CBR schrapt tot en met 9 februari, het voorlopige einde van de lockdown, alle theorie- en praktijkexamens. Ook tussentijdse toetsen en rijtesten gaan niet door. De maatregel zou aanvankelijk tot en met 19 januari gelden. "Die periode is uitgebreid door het besluit van het kabinet om de lockdown te verlengen", schrijft het CBR.

  Met de maatregel komen 120.000 examens, toetsen en rijtesten te vervallen. Dat aantal komt bovenop de 190.000 toetsen en examens die van 15 december tot en met 19 januari werden geschrapt. Wie na de lockdown een examen in wil halen, kan dat zonder extra kosten doen. Medische beoordelingen gaan overigens wel gewoon door.

 • Derde politicus na bestorming Capitool positief getest

  Opnieuw is een politicus die zich vorige week verschool tijdens de bestorming van het Capitool besmet geraakt met het coronavirus. Het gaat om Brad Schneider, die lid is van het Huis van Afgevaardigden. Hij is in isolatie gegaan.

  Schneider schrijft de besmetting toe aan het feit dat hij vorige week woensdag moest onderduiken tijdens de ongeregeldheden in Washington. In een verklaring haalt de politicus uit naar collega's met wie hij naar eigen zeggen uren in een kleine ruimte zat, en die toen geen mondkapje op hadden. Het gedrag van de mondkapweigeraars noemt hij "arrogant en egoïstisch."

  Eerder kregen twee andere Democraten al een positieve uitslag. "Ik heb net een positieve covid-19-test gekregen, nadat ik opgesloten had gezeten in het Capitool met Republikeinse collega's, die gruwelijk genoeg weigerden een mondkapje te dragen", twitterde Congreslid Pramila Jayapal maandag. Volgens haar dreven de Republikeinen de spot met collega's die hen een kapje aanboden.

  Bonnie Watson Coleman tweette eerder ook dat ze zich had laten testen omdat collega's met wie zij zat ondergedoken weigerden een mondmasker te dragen. CNN bracht beelden naar buiten van zes Republikeinse afgevaardigden die tijdens de bestorming geen kapje op hadden.

 • Zorgen over Britse variant: 'We hebben naast covid een soort nieuw probleem'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Zorgen over Britse variant: 'We hebben naast covid een soort nieuw probleem'
 • Vliegverbod heeft 'verregaande consequenties', zegt Rutte

  "Als het aan mij ligt doen we het morgen", zei Rutte over de mogelijkheid van een vliegverbod. Hij reageerde daarmee op vragen na afloop van de persconferentie. Maar volgens de premier is zo'n verbod niet mogelijk vanwege de "verregaande consequenties", zoals familieleden die elkaar dan niet meer kunnen bezoeken als ze naar het buitenland moeten.

  Op vakantie gaan naar het buitenland, is verder een buitengewoon slecht idee, benadrukt Rutte. "Iedereen in Nederland die denkt dat zij het kunnen maken om op vakantie te gaan, dan ben je ontzettend asociaal bezig, ik reken erop dat we elkaar daarop aanspreken."

 • 'Alles erop gericht om verkiezingen 17 maart te laten plaatsvinden'

  "Er is geen aanleiding om aan te nemen dat de verkiezingen niet kunnen doorgaan", zei Rutte. Volgens hem is "alles erop gericht" om de stembusgang in maart te laten plaatsvinden. Er worden allerlei maatregelen getroffen, voegde hij toe.

  Over een maand komt minister Ollongren van Binnenlandse Zaken met meer informatie daarover.

 • De Jonge: honderd besmettingen met Britse variant

  In Nederland zijn nu zo'n honderd gevallen van besmettingen van de Britse variant bekend, zei minister De Jonge. De helft daarvan komt uit Lansingerland. Die gemeente gaat alle inwoners vanaf 2 jaar oproepen om zich te laten testen op het coronavirus.

 • 'Als je op 10 nieuwe IC-opnames zit per dag, dan kan je weer iets'

  Is er een cijfer waar we aan moeten voldoen om te kunnen versoepelen, werd zojuist aan premier Rutte gevraagd. Daarop antwoordde de premier: "Als je op tien nieuwe IC-opnames zit per dag, dan kan je weer iets."

  Het kabinet gaat werken aan een routekaart voor als dat moment is aangebroken, zegt Rutte. Maar hij benadrukt dat dat nu nog echt niet het geval is.

 • Proeven met evenementen uitgesteld

  De vier evenementen die later deze maand zouden plaatsvinden met honderden bezoekers worden op de lange baan geschoven vanwege de Britse variant van het coronavirus. Twee voetbalwedstrijden, waarbij 1500 supporters aanwezig mochten zijn, een zakelijk congres en een show van cabaretier Guido Weijers voor 500 man werden aangewezen als test, om te zien wat mogelijk was in coronatijd.

  Wanneer wel weer geëxperimenteerd mag worden met evenementen, moet nog blijken. Juist die onzekerheid leidt tot onrust bij de evenementenbranche, omdat die sector al maanden op slot zit. Bedrijven willen juist perspectief en duidelijkheid over wanneer ze weer open mogen.

 • De Jonge: Voor de lente alle kwetsbaren gevaccineerd

  "We streven ernaar voor het begin van de lente alle kwetsbaren gevaccineerd te hebben", zei minister De Jonge. Op 18 januari zijn de verpleeghuizen aan de beurt, daarna kleinschalig wonen en half februari de ouderen die thuiswonen. Voor de zomer moeten dan alle 60-plussers een prik hebben gehad, zei De Jonge.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De Jonge: 'Als alles meezit, is in de herfst het hele land beschermd'
 • 'Op 2 februari kijken wat vanaf 9 februari weer kan'

  Hoelang de lockdown nog gaat duren, wilde premier Rutte niet zeggen. "Op 2 februari gaan we kijken wat er kan vanaf 9 februari. Het moet echt stap voor stap." Dat Engelse virus is een nieuw probleem, waarvan we niet weten hoe het zich gaat ontwikkelen, zei hij.