NOS Nieuws

'Als ik niet zwanger was geweest had ik zeker een prik gehaald'

  • Melvin Captein

  • Melvin Captein

Gynaecologen, huisartsen en verloskundigen zien het aantal vragen van zwangere vrouwen over coronavaccinaties toenemen. Een werkgroep van medisch specialisten en wetenschappers stelde daarom onlangs een nieuw standpunt op voor de vaccins van Pfizer en Moderna.

Die adviseert vrouwen die in verwachting zijn te wachten met prikken tot na de zwangerschap, behalve als ze onderliggende ziekten hebben of werken op een plek waar de kans op besmetting groot is, zoals de zorg. "Theoretisch verwacht je geen ernstige effecten, maar we weten het niet zeker", zei gynaecoloog Christianne de Groot van de werkgroep daarover. Dat komt omdat de vaccins niet op zwangere vrouwen zijn getest. "Maar voor de risicogroepen wegen de voordelen op tegen de eventuele nadelen."

De uiteindelijke beslissing kan je het best in overleg met je huisarts nemen, stelt ook het RIVM. "En het is natuurlijk een advies", aldus De Groot. "Uiteraard is het ieders eigen vrije keuze."

Twijfel

Rosita Olivier (31) uit Papendrecht heeft die keuze te maken. Ze verwacht in mei haar eerste kindje en worstelt met de beslissing of ze zich wil laten vaccineren of niet. "Ik ben een voorstander en geloof in moderne wetenschap. Als ik niet zwanger was geweest had ik het vaccin direct genomen, maar nu twijfel ik heel erg."

Rosita Olivier bevalt in mei van haar eerste kind

Met astma en chronische bronchitis valt Rosita in de risicogroep van zwangeren. Om diezelfde reden zou ze rond april waarschijnlijk gevaccineerd kunnen worden. "Toch denk ik dat ik het niet doe. Ik mis een transparant verhaal dat op basis van data kan vertellen wat de risico's zijn."

Haar persoonlijke situatie speelt daarbij een belangrijke rol. Tot 1 januari werkte ze in een verpleeghuis, en viel ze dus in twee risicogroepen. Maar door financiële problemen is haar contract niet verlengd. "Als ik daar nog had gewerkt, had ik het waarschijnlijk wel gedaan. Dan was de kans op besmetting groter en in mijn situatie is dat extra gevaarlijk. Maar nu zit ik veel thuis en kom nagenoeg niet in contact met andere mensen."

Een berekende beslissing dus, maar dat wil niet zeggen dat de onzekerheid daarmee weg is. "Er zijn ook zorgen die een vaccin zouden kunnen wegnemen. Wie er wel of niet bij me in het ziekenhuis mag zijn of op kraamvisite kan komen bijvoorbeeld. Maar dat weegt niet op tegen eventuele risico's voor mijn ongeboren kind."

We zijn lang bezig geweest met deze zwangerschap, dus dan ben je heel voorzichtig.

Aanstaande moeder Denise Kieft

Voor Denise Kieft (31) uit Ane (Overijssel) ligt er nu al een vaccin. Ze werkt in de ouderenzorg en is 26 weken zwanger. Toch heeft ze voor nu besloten: geen prik. "Ik heb het geluk dat mijn baas me helpt. Over twee weken mag ik tot mijn verlof op kantoor werken, ook op advies van mijn verloskundige."

Als kantoormedewerker valt ze niet meer in de risicogroep die een hogere kans heeft op besmetting. "Ik geloof dat het vaccin werkt, maar ook als ik wel door had moeten werken had ik het niet gedaan. We zijn lang bezig geweest met deze zwangerschap, dus dan ben je heel voorzichtig."

Om die reden wacht ze ook tot na de borstvoeding, ondanks dat de richtlijn dan geen bezwaar ziet tegen vaccinatie. "Maar daarna ga ik mijn prik alsnog halen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl