Sport en corona
Lammers na uitstel start F1-seizoen: 'Zandvoort blij met plek in september'

Het Formule 1-seizoen begint dit jaar op 28 maart met de Grand Prix van Bahrein. Het seizoen zou eigenlijk op 21 maart van start gaan in Melbourne, maar vanwege de reisrestricties door het coronavirus is die race voorlopig verplaatst naar 21 november.

Het tweede raceweekend van het seizoen is verplaatst naar Italië. De Grand Prix van China, die gepland stond voor 18 april, gaat niet door en wordt op die datum vervangen door een race op het circuit van Imola.

Er wordt nog gekeken of er later in het seizoen een grand prix in China verreden kan worden.

De Grand Prix van Nederland, de eerste sinds 1985, staat vooralsnog gewoon voor 5 september op de planning.

Het is het tweede jaar op rij dat de Grand Prix van Australië niet doorgaat als openingsrace van het seizoen. Vorig jaar werd de race in Melbourne, toen het hele racecircus al in Australië aanwezig was, op het laatste moment geschrapt. Uiteindelijk begon het Formule 1-seizoen toen pas in juli in Oostenrijk. Australië keerde toen niet terug op de racekalender.

Portimão?

Naast het uitstel van de GP van Australië en het schrappen van de GP van China moet de leiding van de Formule 1 nog de derde race van het seizoen invullen. Op 2 mei komt waarschijnlijk de Grand Prix van Portugal te staan, net als vorig jaar op het circuit van Portimão.

Formule 1-analist Jan Lammers is niet verrast door het besluit dat de koningsklasse van de autosport niet in Australië van start kan gaan. "Australië hanteert strenge regels ter bestrijding van het coronavirus. Gezien de situatie wereldwijd denk ik niet dat er iemand van uit is gegaan dat er in maart in Australië gereden zou worden."

Geen gevolgen Zandvoort

Lammers is zeer nauw betrokken bij de GP van Nederland, die op 5 september op Zandvoort wordt gereden. De terugkeer van de Formule 1 in Nederland ging vorig jaar niet door wegens het coronavirus.

Dit jaar verwacht Lammers geen problemen. "Voor Zandvoort heeft de aanpassing van de kalender geen gevolgen. We zijn blij dat we een plek later in het seizoen hebben: 5 september lijkt een veilige datum. Racen in mei, de oorspronkelijke periode, zou waarschijnlijk toch weer serieus discussiepunt zijn geweest."

Formule 1-commentator Louis Dekker: 'Zandvoort moet blij zijn met nieuwe GP-datum'

Volgens F1-commentator Louis Dekker van de NOS wordt het opnieuw een Formule 1-seizoen met mitsen en maren. "De kalender die er nu ligt is zeer ambitieus. De vraag is of het allemaal wel mogelijk is door het coronavirus", stelt Dekker.

Zwaar reisschema

"Daarnaast gaat het circus vanaf begin oktober flink reizen. Na Singapore volgen dan de GP's van Japan, de Verenigde Staten, Mexico, Brazilië, Australië, Saudie-Arabië en Abu Dhabi", geeft Dekker het reisschema weer.

In zijn ogen moet Zandvoort blij zijn met de nieuwe datum van 5 september. "De oorspronkelijke datum in mei zou waarschijnlijk een groot probleem hebben opgeleverd."

STER reclame