NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Meerderheid Kamer voor beperken vluchten VK • Sneltest ook verplicht voor reizigers uit Ierland

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • GroenLinks en D66 willen dat het kabinet het aantal vluchten vanuit het Verenigd Koninkrijk drastisch verlaagt.
 • De eerste doses van het Janssen-vaccin zijn in april beschikbaar in de EU, zegt een functionaris.
 • Jaap van Dissel (RIVM) zegt dat het aantal visites moet worden beperkt.
 • RIVM: 6148 nieuwe besmettingen, laagste ziekenhuisbezetting in ruim twee weken.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is gesloten. Donderdag starten we een nieuw blog.

 • Storing CoronaMelder verholpen

  De CoronaMelder kan alle gebruikers weer waarschuwen voor mogelijke coronabesmettingen. De waarschuwingsapp kampte woensdag met een storing, waardoor gebruikers met een Android-telefoon niet konden worden gewaarschuwd. Android-eigenaar Google laat weten dat het probleem is hersteld, schrijft ANP.

  De meldingen zijn niet verloren gegaan, ze komen alleen later, liet het ministerie van Volksgezondheid eerder al weten. Door de storing haperden ook de coronamelders in andere landen, zoals Corona-Warn in Duitsland en NHS COVID-19 in Engeland en Wales.

 • Sneltest ook verplicht voor reizigers uit Ierland

  Ook reizigers uit Ierland die met het vliegtuig of de veerboot naar Nederland komen, moeten binnenkort voor vertrek een sneltest laten doen. Alleen als die negatief is, kunnen ze naar Nederland reizen. Eerder werd al bekend dat de sneltest verplicht is voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika.

  De maatregel is bedoeld om de verspreiding van de nieuwe varianten van het coronavirus in Nederland tegen te gaan. De extra maatregelen gaan binnen enkele dagen in, zegt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

  Een negatieve PCR-test blijft daarnaast ook verplicht. De verplichte sneltest geldt al voor reizigers die met de trein vanuit het VK komen.

 • Mogelijk avondklok van 20.00 tot 04.00 uur

  Het kabinet hoopt al komend weekend van het Outbreak Management Team een spoedadvies te krijgen over het instellen van een avondklok. De eventuele invoering daarvan kwam vandaag ook aan bod in de Tweede Kamer.

  Lees hier hoe de avondklok eruit zou kunnen zien:

 • Kamermeerderheid voor beperken vluchten uit Londen

  Het kabinet heeft de motie van GroenLinks en D66 ontraden om het aantal vluchten uit Londen zoveel mogelijk te beperken. De Kamer moet nog over het voorstel stemmen, maar een meerderheid steunt het plan en roept het kabinet dus op het aantal vluchten terug te dringen.

  Behalve van GroenLinks en D66 krijgt de motie steun van de SP, PvdA, 50Plus, SGP, PVV en regeringspartij ChristenUnie.

  De Jonge zei eerder dat vluchten met voedsel en andere goederen wel gewoon moeten doorgaan.

 • WHO: 2021 kan zwaarder worden dan 2020

  Het tweede jaar van de pandemie kan volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zwaarder worden dan het eerste. Dat komt omdat er met name op het noordelijk halfrond nieuwe, besmettelijker varianten rondgaan.

  Na twee weken van dalende besmettingsaantallen werden door de WHO afgelopen week zo'n vijf miljoen nieuwe besmettingen geregistreerd. "Vooral in Europa en Noord-Amerika zagen we dat mensen naar binnen gingen en elkaar opzochten," zegt de Wereldgezondheidsorganisatie. Hoofd van de corona-werkgroep Maria Van Kerkhove verwacht dat het "in sommige landen veel erger zal worden voor het beter wordt".

 • Bij trimsalons staat de telefoon roodgloeiend

  Sinds de lockdown zijn ook trimsalons voor huisdieren gesloten. Gisteren werd bekendgemaakt dat ze onder voorwaarden toch weer open mogen. Als het welzijn van een huisdier door een te lange vacht in gevaar komt, mag een trimsalon het dier toch behandelen.

  Het gevaar kan ontstaan als de vacht helemaal in de klit raakt, legt trimmer Ina Kruize uit aan RTV Noord: "Dan is de vacht zo dicht dat de huid geen lucht meer krijgt. Dan kunnen er hotspots ontstaan. Dat is een aandoening waarbij de huid heel snel open en geïnfecteerd raakt. Als dat gebeurt, moet je naar de dierenarts."

  Op het moment dat bekend werd dat trimsalons onder voorwaarden weer aan de slag mochten, stond de telefoon roodgloeiend, vertelt Kruize. "We moesten echt keuzes maken welke hond wel kon komen en welke niet. We kunnen meestal drie honden per dag behandelen. We kunnen niet te snel werken, want het moet wel pijnloos zijn voor de hond."

 • Piek in Zwitsers dorp door Britse toerist

  Een Britse wintersporter wordt gezien als oorzaak van een piek in het aantal coronabesmettingen in Wengen, Zwitserland. Tot half december waren er slechts 10 coronagevallen bekend, maar dat aantal is gestegen naar 60. Vrijwel alle gevallen zijn te herleiden naar de Brit, die gedurende de feestdagen in een hotel in Wengen verbleef.

  In tegenstelling tot Frankrijk en Italië hield Zwitserland de skipistes in de kerstvakantie open. Wel waren twee op de drie skiliften dicht en ook restaurants en cafés bleven gesloten.

  Elk jaar is in Wengen rond deze tijd normaal gesproken de skiklassieker op de fameuze Lauberhorn, maar die moest vanwege de piek in het aantal besmettingen worden afgeblazen. Tot ontzetting van de Zwitsers is de wedstrijd verplaatst naar de grootste rivaal op wintersportgebied: Oostenrijk.

 • Bierbrouwers: 2020 was een rampjaar

  De verkoop van bier in Nederland is vorig jaar met 14 procent gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. In de horeca en evenementenbranche werd ruim 58 procent minder bier verkocht, vooral door de horecasluiting en het afzeggen van evenementen. Branchevereniging Nederlandse Brouwers spreekt van een rampjaar.

  Thuis werd zo'n 5 procent meer bier gedronken, maar dat is volgens de brouwers bij lange na niet genoeg om de daling te compenseren. De brouwers zien ook de nabije toekomst somber in, nu de horeca als gevolg van de lockdown nog zeker wekenlang dicht blijft. "Het is van belang dat de overheid snel met duidelijke kaders komt voor na de lockdown, waarin de horeca weer verantwoord open kan", zegt Nederlandse Brouwers. "Dat biedt iedereen wat meer perspectief."

  Ondanks de crisis kwamen er in Nederland het afgelopen jaar 23 brouwerijen bij. Verder is het aantal bierbrouwers met een webshop flink toegenomen.

 • Portugal opnieuw in lockdown

  Portugal gaat voor het eerst sinds het voorjaar weer in lockdown. Het aantal coronabesmettingen is fors toegenomen nadat de maatregelen rond de kerstdagen versoepeld waren.

  De lockdown gaat vrijdag in en duurt zeker een maand, zei premier Costa. Onder meer restaurants, bioscopen en kappers moeten de deuren sluiten. Scholen en essentiële winkels blijven wel open. Inwoners worden verplicht om thuis te werken als dat mogelijk is en de boetes voor het niet naleven van de coronaregels, zoals het dragen van een mondkapje, worden verdubbeld.

  Bij de presidentsverkiezingen op 24 januari worden de reisbeperkingen tijdelijk opgeheven. De laatste keer dat Portugal op slot ging, was tijdens de eerste golf in maart en april.

  Premier Antonio Costa EPA
 • 11.000 inwoners Lansingerland hebben afspraak coronatest

  Ruim 11.000 inwoners van de gemeente Lansingerland hebben een afspraak gemaakt voor een coronatest, heeft burgemeester Van de Stadt gezegd tegen de lokale omroep RTV Lansingerland. In de gemeente met zo'n 63.000 inwoners is vandaag het grootschalige onderzoek naar de Britse coronavariant van start gegaan. Het onderzoek moet inzichtelijk maken hoe het virus zich verspreidt en hoe besmettelijk het is.

  "Het is heel fijn dat mensen massaal gehoor hebben gegeven aan de oproep om zich te laten testen", zegt Saskia Baas van de GGD tegen de regionale omroep Rijnmond. "Er staan al een heleboel afspraken ingepland."

  In de loop van de week moet duidelijk worden hoeveel mensen zijn getest. Alle inwoners vanaf 2 jaar zijn opgeroepen om langs te komen voor een PCR-test. Kinderen bij wie dat niet lukt, krijgen een sabbelwatje dat ze tien minuten in de mond moeten houden.

 • 10 miljoen Amerikanen gevaccineerd

  In de VS zijn tot dusver 10 miljoen mensen gevaccineerd tegen het coronavirus, meldt volksgezondheidsinstituut CDC. Dat zijn er bijna 1 miljoen meer dan gisteren. Het gaat om inwoners die een eerste inenting hebben gehad van het middel van Moderna of dat van Pfizer/BioNTech.

  In het land met zo'n 330 miljoen inwoners zijn tot nu toe ruim 29 miljoen doseringen gedistribueerd.

 • GroenLinks en D66: beperk aantal vluchten uit het VK

  GroenLinks en D66 willen dat het kabinet het aantal vluchten uit het Verenigd Koninkrijk drastisch beperkt. De partijen vinden het onbegrijpelijk dat onder de huidige omstandigheden nog steeds acht vluchten per dag vanuit Londen naar Nederland komen, terwijl daar 1 op de 30 mensen besmet is.

  De partijen roepen het kabinet op om paal en perk te stellen aan het aantal vluchten. Zowel Klaver (GroenLinks) als Jetten (D66) zien daar nu meer heil in dan in een avondklok. Volgens Klaver kan het niet dat "ondernemers zich aan keiharde maatregelen moeten houden en de vluchten vanuit Engeland gewoon kunnen doorgaan".

  Het kabinet heeft nog niet op het voorstel gereageerd, maar minister De Jonge van Volksgezondheid zei eerder in het debat dat het kabinet nu niets voelt voor een algeheel vliegverbod. Er wordt bijvoorbeeld ook voedsel aangevoerd met passagiersvluchten. Ook moeten mensen voor dringende zaken, zoals een begrafenis, de mogelijkheid houden om het vliegtuig te kunnen pakken.

  Minister De Jonge wijst de Kamer erop dat de reizigers eigenlijk drie keer een coronatest moeten doen: 72 uur voor vertrek, een sneltest bij het boarden en een test na vijf dagen quarantaine. "Dat is nu een proportionele maatregel, een soort driedubbelslot om het virus buiten te houden", aldus minister De Jonge. "Als het nodig is, gaan we alsnog over op een vliegverbod."

  Hij is niet tegen een verplichte quarantaine, maar de controle daarop is heel lastig. "Het moet geloofwaardig zijn. Je kunt niet voor iedere deur een boa zetten."

 • 'Eerste doses Janssen-vaccin in april beschikbaar'

  De eerste doses van het coronavaccin van farmaceut Janssen uit Leiden zijn in april beschikbaar in de Europese Unie, meldt persbureau Reuters, op basis van een EU-functionaris die betrokken is bij onderhandelingen met farmaceuten. Voor het vaccin van Janssen volstaat één injectie, in tegenstelling tot de middelen van Pfizer/BioNTech en Moderna.

  The New York Times meldde vandaag dat de productie vertraging heeft opgelopen. Het bedrijf weigert dat te bevestigen, maar zegt er alles aan te doen om dit jaar te voldoen aan de leveringsverplichtingen. De verwachting is dat er dit jaar 1 miljard doses worden geproduceerd. Eind deze maand of begin februari hoopt Johnson & Johnson meer duidelijkheid te kunnen geven over de effectiviteit van het middel.

  Nederland kan op basis van de Europese verdeelsleutel aanspraak maken op bijna 8 miljoen doseringen. Eerder vandaag zei een EU-parlementariër dat Johnson & Johnson, het moederbedrijf van Janssen, waarschijnlijk volgende maand de aanvraag voor goedkeuring wil indienen bij het Europees medicijnagentschap EMA.

 • Restaurant Eindhoven: wij gaan zondag weer open

  De eigenaren van een barbecuerestaurant in Eindhoven zijn van plan om zondag opnieuw de deuren te openen voor gasten, meldt Omroep Brabant. Afgelopen zondag zaten er ook al gasten te eten, iets dat vanwege de lockdown verboden is. De eigenaren kregen een waarschuwing.

  Nu zijn er plannen om opnieuw open te gaan. "Onze stem moet gehoord worden en die gaat gehoord worden", zeggen de eigenaren in een videoboodschap op Facebook. "En daarom sluiten we ons aan bij alle ondernemers die op 17 januari opengaan."

  Cafés en restaurants van tientallen afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland hadden gedreigd om op die datum open te gaan, maar dat is vanwege de coronacijfers afgeblazen. Burgemeester Jorritsma van Eindhoven heeft aangekondigd het restaurant te verzegelen als de heropening doorgaat. Ook volgt er dan een dwangsom.