Oudejaarsconference Youp van 't Hek gaat door • VK scherpt coronaregels aan
- Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
- RIVM meldt 12.282 nieuwe besmettingen en 56 doden.
- VK scherpt coronaregels aan om nieuwe variant virus.
- Zwitserland keurt vaccin van Pfizer-BioNTech goed.
- Artsen pleiten voor 'winterpersoneel' voor IC's.
Liveblog gesloten
Hierbij sluiten we het coronablog van 19 december. Morgen is er weer een nieuw blog met het laatste coronanieuws. Goedenacht!
Oudejaarsconference Youp van 't Hek gaat door
De Oudejaarsconference van Youp van 't Hek gaat door. Dat heeft de cabaretier bekendgemaakt in het tv-programma Even tot hier. Het is onduidelijk in welke vorm en of er publiek bij de voorstelling zal zijn.
De gemeente Amsterdam wilde Van 't Hek geen toestemming geven om meer dan dertig mensen te ontvangen in theater Carré, waarop hij afzag van een optreden daar. Sindsdien denkt hij met omroep BNNVARA na over een andere vorm.
'EU betaalt minder voor vaccins dan VS'
De Europese Unie betaalt minder voor sommige vaccins tegen het coronavirus dan de Verenigde Staten. Uit een vergelijking van The Washington Post blijkt dat Europa 24 procent minder betaalt voor het middel van BioNTech/Pfizer. Voor het vaccin van AstraZeneca zou het gaan om een verschil van bijna 50 procent.
De Amerikaanse krant kon de vergelijking maken, omdat een Belgische staatssecretaris de prijzen van de verschillende coronavaccins online heeft gezet. De krant verklaart de prijsverschillen onder meer door EU-subsidies en afspraken over het aantal leveringen.
Voor het Moderna-vaccin betaalt de VS juist 20 procent minder.
Premier Netanyahu laat zich inenten voor camera
De Israëlische premier Netanyahu heeft zich voor de camera laten inenten tegen het coronavirus. Hij is daarmee de eerste in Israël die het Pfizer-vaccin kreeg. "Een kleine injectie voor een mens en een grote stap voor de gezondheid van ons allemaal", zei Netanyahu.
Met de prik hoopt de premier het goede voorbeeld te geven. Vanaf nu wordt in Israël op grotere schaal gevaccineerd tegen het coronavirus.
Ook strengere coronaregels voor Schotland
Net als in delen van Engeland zijn ook in Schotland de coronaregels aangescherpt. Reizen vanuit Schotland naar de rest van het Verenigd Koninkrijk is niet langer toegestaan. Binnen Schotland mogen mensen zich alleen met Kerst verplaatsen.
De geplande versoepeling van de maatregelen in de dagen op en rond Kerst worden deels teruggedraaid. Alleen op Eerste Kerstdag mogen acht mensen uit maximaal drie huishoudens samenkomen, maar aangeraden wordt om daar terughoudend mee om te gaan. Vanaf Tweede Kerstdag geldt een lockdown, waarbij alle niet-essentiële winkels en horeca de deuren moeten sluiten. Huishoudens mogen dan niet meer samenkomen.
De lockdown geldt voor drie weken.
Heel Nederland is nu risiconiveau 'zeer ernstig'
In heel Nederland geldt nu het risiconiveau 'zeer ernstig', blijkt uit het corona-dashboard van de Rijksoverheid. Vanwege de stijging van het aantal coronabesmettingen geldt nu ook in veiligheidsregio's Zeeland, Friesland, Groningen en Drenthe niveau 4.
Voor die vier regio's gold nog risiconiveau 'ernstig'. Een regio gaat over van 'ernstig' naar 'zeer ernstig' als er meer dan een week meer dan 250 positieve testuitslagen per 100.000 inwoners zijn.
In Zeeland werd een recordaantal van 234 besmettingen gemeld, schrijft Omroep Zeeland. En in Friesland naderde het aantal besmettingen een recordhoogte, volgens Omroep Fryslân, met 288 nieuwe gevallen.
Verenigd Koninkrijk kondigt regionale lockdown aan
De Britse premier Johnson heeft de coronaregels voor Londen en een deel van het zuiden van Engeland aangescherpt, vanwege het toenemende aantal coronabesmettingen. Zo mogen bewoners Kerst alleen met leden van hun eigen huishouden vieren en moeten ze zo veel mogelijk thuisblijven.
Overnachten buitenshuis is niet toegestaan, net zo min als het maken van een reis naar het buitenland. De nieuwe maatregelen houden ook in dat niet-essentiële winkels vanaf morgen dichtblijven en dat iedereen zo veel mogelijk moet thuiswerken.
Inhumaan
Een aantal dagen geleden noemde Johnson het nog 'inhumaan' om de regels voor Kerst aan te scherpen. Hij zegt het besluit te hebben genomen vanwege een nieuwe variant van het coronavirus, die zich sneller zou verspreiden. "Er is voor mij geen alternatief", zei Johnson.
Chris Whitty, de belangrijkste gezondheidsadviseur van de Britse regering, waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag voor de nieuwe stam. Er is geen bewijs dat de variant ook een hoger sterftecijfer oplevert, schreef Whitty aan de WHO.
Willem Engel aangehouden bij coronaprotest
Bij een demonstratie tegen de coronaregels in Hilversum is Willem Engel, de voorman van de actiegroep Viruswaarheid, aangehouden, schrijft SVJ Media. De politie wil zijn aanhouding niet bevestigen.
Engel zou rond 15.30 uur zijn aangehouden op de Groest. In totaal zijn er tien mensen opgepakt, zegt de politie.
De Hilversumse burgemeester Broertjes had de aangekondigde demonstratie 'Stop de lockdown' gisteren verboden omdat hij vreesde dat demonstranten zich niet aan de coronaregels zouden houden. Toch verzamelden zich vanmiddag tientallen betogers bij NS-station Hilversum, bij het gemeentehuis en in een parkje in de buurt van het Mediapark.
Willem Engel wordt opgepakt in Hilversum:
Situatie besmette president Macron stabiel
De conditie van de met het coronavirus besmette president Macron is stabiel. Een medisch onderzoek dat de Franse president onderging leverde volgens zijn arts geruststellende resultaten op.
Macron, die donderdag positief werd getest, werkt door terwijl hij in isolatie zit. Hij heeft nog steeds last van coronaklachten als hoesten, vermoeidheid en stijve spieren.
12.282 nieuwe besmettingen, 56 doden
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 12.282 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 281 meer dan gisteren.
Het aantal ligt hoger dan gemiddeld afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 10.475 positieve tests bijkwamen. Dat is slecht nieuws: als het aantal tests boven het gemiddelde ligt, kan dat wijzen op een toename.
Ook werden 56 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 85. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 63 doden per dag, tegen 52 doden per dag een week eerder. Dat zijn doden van wie bekend is dat ze het coronavirus droegen; volgens het CBS ligt het werkelijke aantal doden hoger.
Hoe snel het aantal doden verder stijgt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 642 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 586. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.
Politie grijpt in bij kerstborrel Geldrop
De politie heeft gisteravond ingegrepen bij een kerstborrel in Geldrop. In het pand van een garagebedrijf werden vijftien mensen op de bon geslingerd omdat ze geen afstand hielden.
Eigenaar van het garagebedrijf Robert van Hoof zegt bij Omroep Brabant zich van geen kwaad bewust te zijn. "We hebben een grote ruimte waar we veel afstand kunnen houden. Ik had er geen erg in dat we de regels overtraden", aldus Van Hoof. "Als we fout zitten, nemen we natuurlijk gewoon de schuld op ons."
De politie greep in om 22.00 uur nadat de buurt had geklaagd over geluidsoverlast. Zeven politieauto's werden naar de straat gestuurd. Binnen troffen de agenten tussen de 20 en 25 mensen aan. Nadat veertien mensen en de eigenaar waren bekeurd, werd de borrel beëindigd.
290 opnames op verpleegafdelingen, 45 erbij op de IC
In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. In totaal liggen er nu 2065 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2034), van wie 560 op de IC (gisteren: 549), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Er werden 290 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis. Dat zijn 26 nieuwe opnames meer dan gisteren. Op de intensive care werden 45 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 7 nieuwe opnames minder dan gisteren. Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan dat er werden ontslagen of overleden.
Weinig winkelende Nederlanders in Belgisch Limburg
Belgische burgemeesters van grensplaatsen bij Maastricht zien nog weinig winkelende Nederlanders. In België zijn alle winkels open, terwijl in Nederland een groot deel dicht is. België vreesde voor een grote Nederlandse toestroom, maar die blijft tot nu toe uit.
Volgens burgemeester Marino Keulen van Lanaken bleef het de afgelopen dagen ook al kalm. "Vanochtend hebben we zeven of acht auto's extra de grens zien passeren, maar er gaan er elke dag duizenden, dus dat valt erg mee. Nederlanders houden zich goed aan de oproep om niet te komen." Ook de burgemeester van Maasmechelen ziet geen grote toeloop van Nederlanders.
Oproep vanwege drukte: kom niet naar natuurgebieden rond Breda
Het is druk in de bossen rondom Breda. Wandelaars worden daarom opgeroepen om niet naar Liesbos, Mastbos en Boswachterij Dorst te gaan om een frisse neus te halen. Die gebieden kleuren rood in de Brabantse druktemeter, een initiatief van VisitBrabant in samenwerking met Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Brabants Landschap.
Ook in andere Brabantse natuurgebieden, zoals de Loonse en Drunense Duinen, is het drukker dan normaal. Daar kleurt de kaart oranje.
Acteur Bram van der Vlugt (86) overleden aan corona
Acteur Bram van der Vlugt, bij het grote publiek vooral bekend als Sinterklaas, is op 86-jarige leeftijd overleden. Zijn familie laat in een persbericht weten dat hij is overleden aan de gevolgen van het coronavirus.
Wat doet de lockdown met de economie?
Nederland is op slot gegaan. Negen maanden na de eerste keer, en een stuk zwaarder. Wat doet zo'n lockdown met een economie die al sinds maart te maken heeft met contactbeperkende maatregelen?
Drukte op KPN-netwerk sinds lockdown
Na het ingaan van de lockdown afgelopen dinsdag, is de drukte op het netwerk van KPN door massaal thuiswerken toegenomen, concludeert het bedrijf. Zowel op het telefoonnet als online registreert KPN duidelijke pieken.
"Sinds dinsdag zien we eigenlijk weer het patroon van half maart terug op ons netwerk", zegt Paul Slot, verantwoordelijk voor de KPN-infrastructuur, tegen persbureau ANP. "Het is niet alleen overdag stukken drukker maar ook 's avonds, dan kijken we massaal tv of streamen video's van de populaire platforms." Volgens Slot kan dat worden verklaard doordat winkels en sportscholen gesloten zijn.
Slot denkt dat het komende week rustiger zal zijn op het netwerk, omdat veel mensen kerstvakantie hebben.
Zijn er genoeg vaccins beschikbaar voor ontwikkelingslanden?
3,9 miljard vaccins zijn er besteld door rijke landen, veel meer dan ze nodig hebben voor hun eigen bevolking. Het komt de landen op veel kritiek te staan.
Is die kritiek terecht? Hoeveel vaccins zijn er beschikbaar voor ontwikkelingslanden? En zorgt het inkopen van vaccins door Nederland en andere westerse landen er inderdaad voor dat er minder overblijft voor de rest van de wereld?
Zwitserland keurt vaccin van Pfizer-BioNTech goed
De Zwitserse geneesmiddelenautoriteit heeft het coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Pfizer en het Duitse BioNTech goedgekeurd. Eerder deden onder meer het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten dat al. Het Europees Geneesmiddelenbureau komt maandag met een besluit over het vaccin.
Het Zwitserse instituut Swissmedic is naar eigen zeggen de eerste geneesmiddelenautoriteit die na een normale procedure goedkeuring verleent. In andere landen gebeurde dat na een noodprocedure. "Volgens de data die zijn beoordeeld is het beschermingsniveau zeven dagen na de tweede vaccinatie meer dan 90 procent", aldus Swissmedic.
Terug naar coronabrandhaard Oost-Brabant
Meer dan 10.000 Nederlanders overleden dit jaar aan coronavirus. Een van de zwaarst getroffen regio's is Oost-Brabant, waar eind maart de talloze uitvaarten het openbare leven domineerden.
Nieuwsuur ging terug naar twee Brabanders die direct zijn geconfronteerd met de dood. Kort voor het ingaan van de strenge lockdown werd hen gevraagd hoe ze terugkijken op de afgelopen tijd en hoe ze het vele leed een plek geven.
Peiling EenVandaag: mensen ervaren meer agressie in coronatijd
We ergeren ons meer aan elkaar en incidenten lopen vaker uit de hand in coronatijd, meldt EenVandaag op basis van eigen onderzoek. Aan een peiling van het opiniepanel deden 22.000 leden mee.
Bijna twee derde van de ondervraagden vindt dat mensen in coronatijd vaker een kort lontje hebben. De meeste deelnemers hebben opvliegende reacties van anderen meegemaakt. Veel deelnemers maken melding van irritaties bij dagelijkse activiteiten.
Vooral in supermarkten ontstaan irritaties. "Een man kwam te dichtbij in de supermarkt. Toen ik beleefd vroeg om afstand te houden werd hij boos en zei: 'Hou je bek, teringwijf!'", luidt een van de reacties. Ook op straat, in het verkeer en in winkels maken veel mensen conflicten mee.
Een op de zes zegt zelf ook weleens geïrriteerder te reageren. "Ik mocht niet naar binnen toen ik met mijn moeder bij het ziekenhuis was. Toen heb ik ze bij de balie uitgescholden en ik heb mijn middelvinger opgestoken."
Geen drive-in- maar drijf-inbioscoop in de Filipijnen
In de Filipijnen bedachten ze een oplossing voor het openen van de bioscoop in coronatijd. Liefhebbers kunnen dobberend genieten van de laatste films op het witte doek.
Spelen in een leeg stadion: heeft het invloed?
Heeft het spelen in een leeg stadion invloed op de voetbaluitslagen? De NOS vroeg de analisten van Opta Sports een analyse te maken. Zij pakten data van de vijf grote competities (Engeland, Spanje, Duitsland, Italië en Frankrijk) en de eredivisie.
Koopmans: nu voorbereiden op volgende uitbraak
Viroloog Marion Koopmans roept in een interview met Trouw op te waken voor een volgende pandemie van een nieuwe ziekte. "We moeten nu investeren om ons te wapenen tegen een volgende uitbraak." Koopmans is naast hoogleraar virologie lid van het Outbreak Management Team en adviseur van de Wereldgezondheidsorganisatie en de Europese Commissie.
Koopmans ziet een belangrijke rol weggelegd voor de wetenschap. "Het lijkt me een enorme uitdaging om te onderzoeken of je zo'n uitbraak kunt voorspellen. Of je de wereld in het lab kunt miniaturiseren om te zien wat er werkelijk gebeurt. Wanneer krijgt een virus pandemische potentie?"
Als het coronavirus binnenkort onder controle is moeten we volgens Koopmans niet 'terug naar normaal'. "Die fout moeten we niet maken. Ik hoop dat het besef blijft hangen dat we moeten nadenken over onze eigen rol in het ontstaan van pandemieën, dat door klimaatverandering, door ontbossing en door onze manier van leven virussen steeds vaker overspringen. Iedereen weet nu wat altijd wordt bedoeld als virologen waarschuwden."
Op de bedreigingen aan het adres van OMT-leden reageert ze nuchter. "Ik laat het van me afglijden. Sommige mensen zeggen dat dit erbij hoort. Dat vind ik niet, die bedreigingen zijn niet oké. Maar in het besef dat het een heel selectief deel van de mensheid is dat zich daar zo roert, probeer ik er niet naar te kijken."
De toespraak van Rutte ontleed
Het was de week van de Torentjes-toespraak van Rutte. Maandagavond keken 8,4 miljoen mensen live naar de bijzondere speech van de premier. Hij besprak in 18 minuten en 48 seconden de lockdown en nieuwe coronamaatregelen.
NOS op 3 neemt in de bijzondere toespraak van Rutte onder de loep, op zoek naar wat je níet ziet:
Amsterdam verbiedt alcohol rond Noordermarkt en in De Pijp
Het is vanaf vandaag verboden om alcohol te drinken of aangebroken flessen en dergelijke bij je te hebben op en rond de Noordermarkt en in De Pijp in Amsterdam. De stad wil zo groepsvorming en drukte voorkomen. Vooral op die plekken was het de afgelopen tijd te druk op straat, zegt de gemeente. De maatregel geldt in ieder geval tot het eind van de lockdown op 19 januari. Wie zich er niet aan houdt, riskeert een boete van 95 euro.
De gemeente wil voorkomen dat mensen bij de supermarkt drank kopen en vervolgens op straat of in het park opdrinken. Het verbod geldt op en rond de Noordermarkt, met daarbij de Lindengracht, de Westerstraat en tussengelegen straten, en op en rond het Gerard Douplein en de Eerst van der Helststraat in de wijk De Pijp.
Een alcoholverbod was al van kracht op bekende uitgaanslocaties als de Wallen, het Sarpathipark. Het drinken van alcohol op straat na 20.00 uur is door de Rijksoverheid al verboden.
Acht doden bij brand in Turks ziekenhuis
Bij een brand op de IC-afdeling voor coronapatiënten van een ziekenhuis in het zuidoosten van Turkije zijn acht mensen omgekomen. De doden zijn tussen de 56 en 85 jaar oud. Het Turkse staatspersbureau Anadolu meldt op basis van een verklaring van het ziekenhuis dat veertien andere patiënten op de afdeling zijn overgeplaatst naar nabijgelegen ziekenhuizen. De gouverneur van de provincie spreekt van elf gewonden.
De brand in het universitair ziekenhuis Sanko in Gaziantep ontstond toen een zuurstoftank ontplofte. Het vuur was snel onder controle.
'FNV wil gesloten supermarkten met Kerst'
Supermarkten moeten hun deuren sluiten met de Kerstdagen. Die oproep doet FNV Handel aan het kabinet, meldt het AD. De maatregel is volgens de vakbond nodig om het personeel in de winkels rust te geven. Medewerkers zouden wel moeten worden doorbetaald.
"Medewerkers willen na dit zware jaar Kerstmis met hun dierbaren doorbrengen en niet in een overvolle supermarkt", zegt FNV-bestuurder Mari Martens tegen de krant. "Iedereen heeft het over de zorg, maar ook supermarktmedewerkers lopen op hun tenen."
Ook denkt hij dat het vanwege de drukte moeilijk is om de coronamaatregelen na te leven. "Het is nu al razend druk. In de supermarkten werken bovendien veel jonge mensen. Het is onverantwoord hen met deze toeloop van mensen op te zadelen. Bij het merendeel van deze winkels is geen beveiliging, de coronamaatregelen worden absoluut niet overal nageleefd noch gehandhaafd."
Veel supermarkten zijn rond de feestdagen juist langer open om de drukte zoveel mogelijk te spreiden. Bovendien is online bestellen vanwege de drukte nauwelijks nog mogelijk. Martens denkt desondanks niet dat het sluiten van supermarkten tot nóg meer drukte zal leiden. "De meesten zorgen er echt wel voor dat ze hun boodschappen tijdig in huis hebben."
Rustiger in steden na lockdown, maar nog steeds drukker dan in eerste golf
Sinds de nieuwe lockdown dinsdag van start ging, is het rustiger in de steden. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag was het voor de aankondiging van de lockdown maandag juist drukker dan een jaar geleden. Maar sinds de aankondiging van het nieuwe pakket maatregelen, inclusief de sluiting van winkels, zakte het aantal parkeertransacties tot 15 à 25 procent onder het gemiddelde van vorig jaar. Er zijn wel verschillen met de eerste golf: het is in de meeste steden drukker dan toen.
Artsen pleiten voor 'winterpersoneel' voor IC's
Het coronavirus zal de komende jaren vooral in de winter druk leggen op Nederlandse ziekenhuizen en daarom zou er speciaal 'winterpersoneel' moeten komen. Dat zeggen artsen in het AD. Corona heeft volgens hen een vergelijkbaar verloop als het griepvirus.
"Je moet toe naar seizoenarbeiders in de zorg", zegt intensivist Hans Kuijsten van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis tegen de krant. Hij stelt voor om mensen in de winter als 'reservist' op de intensive care te laten werken als dat nodig is.
Ook zou er een reserve-IC kunnen worden gecreëerd, zegt hoofd intensive care Peter van der Voort van het UMC Groningen. "Die kun je in normale tijden voor iets anders gebruiken, maar als de nood aan de man komt als IC. Daarvoor heb je een flexibele schil van personeel nodig dat ook een IC-basis heeft."
Omgeving Sydney deels op slot, kwart miljoen mensen moeten thuis blijven
Zo'n 250.000 inwoners van buitenwijken van de Australische stad Sydney moeten tot woensdag thuisblijven vanwege een nieuwe uitbraak van het coronavirus. Ze mogen daarom alleen het huis uit om medische redenen, voor werk, om boodschappen te doen of om te zorgen voor een ander.
De afgelopen 24 uur meldde Sydney 23 nieuwe coronabesmettingen, waarmee het totaalaantal van de afgelopen dagen uitkomt op 41. Op twee na zijn alle besmettingen te herleiden naar het zogeheten 'Avalon-cluster', vernoemd naar een dorp met zo'n 10.000 inwoners ten noorden van Sydney.
Premier Berejiklian van de staat New South Wales zegt dat de beperkingen nodig zijn om Sydney uitzicht te geven op een redelijk normale Kerst. "We hopen dat dit ons voldoende tijd zal geven om het virus onder controle te krijgen", zegt ze. "Zodat we de teugels wat kunnen laten vieren tijdens Kerst en Oud en Nieuw." Of de rest van Sydney ook met nieuwe beperkingen te maken gaat krijgen is nog onduidelijk. Morgen willen de autoriteiten daar meer over bekendmaken.
In Australië werden tot deze week al twee weken geen lokale coronabesmettingen meer vastgesteld en de meeste restricties waren opgeheven. In het gebied waar nu de nieuwe restricties gelden, waren zwembaden, stranden, speeltuinen en veel horecagelegenheden al vrijwillig gesloten.
Zoekactie naar coronapatiënt in Hongkong
De autoriteiten in Hongkong zijn een zoekactie gestart naar een coronapatiënt die de benen heeft genomen uit een ziekenhuis. De 63-jarige man, bekend als patiënt 7379, werd eerder deze week naar de isolatieafdeling overgebracht, nadat bevestigd was dat hij het coronavirus had opgelopen.
De man wilde echter niet en vertrok gisteren via het trappenhuis. Volgens het Queen Elizabeth Hospital droeg hij een jas over de kleding van het ziekenhuis, waardoor hij in eerste instantie niet opviel. Medewerkers hadden later wel in de gaten wat er aan de hand was en probeerden hem tevergeefs te achterhalen.
Het is volgens persbureau Reuters het eerste bekende geval van een coronapatiënt die uit het ziekenhuis ontsnapt. De lokale autoriteiten melden dat Hongkong 7970 coronagevallen heeft geregistreerd. In de afgelopen twee dagen stierven twee patiënten (84 en 85 jaar oud) aan de gevolgen van het virus.
Stevige boete voor president Chili zonder mondkapje
De president van Chili, Sebastian Piñera, heeft een boete gekregen van zo'n 3000 euro omdat hij zonder mondkapje op de foto ging met een voorbijganger op een strand. In het Zuid-Amerikaanse land moet iedereen een mondkapje dragen op publieke plaatsen. Wie dat niet doet, kan rekenen op hoge boetes of zelfs een celstraf.
De gewraakte foto van de president ging begin deze maand rond op sociale media. Piñera gaf als verklaring dat hij alleen over het strand liep in de buurt van zijn huis, toen een vrouw hem vroeg met hem op de foto te gaan. Te zien is dat de president en de vrouw dicht bij elkaar staan en geen mondkapje dragen.
In Chili neemt het aantal coronabesmettingen de laatste tijd weer toe. Sinds de uitbraak in maart begon zijn er ruim 581.000 besmettingen vastgesteld. Ruim 16.000 mensen stierven aan de gevolgen van het virus.
VS laat Moderna-vaccin formeel toe
De Amerikaanse medicijnwaakhond FDA heeft zoals verwacht het coronavaccin van farmaceut Moderna goedgekeurd. Het officiële bericht volgt op een tweet gisteren van president Trump, die al meldde dat het vaccin "in overweldigende mate" was goedgekeurd. Daar had de FDA niet op gereageerd. De VS heeft 200 miljoen doses besteld. De eerste zes miljoen worden naar verwachting dit weekend uitgeleverd.
Strenge coronabeperkingen in Italië in kerstvakantie
In heel Italië is rond de feestdagen een gedeeltelijke lockdown van kracht, heeft premier Conte zoals verwacht aangekondigd. Van 24 tot 27 december, 31 december tot 3 januari en op 5 en 6 januari moeten niet-essentiële winkels dicht. Ook mogen Italianen in die periode alleen reizen voor hun werk, bij gezondheidssituaties of in noodgevallen.
De niet-essentiële winkels mogen wel open tussen 28 en 30 december en op 4 januari. Mensen zijn dan ook vrij om te gaan waar ze heen willen. Cafés en restaurants blijven in die periode wel gesloten. Premier Conte sprak in een persconferentie van een "pijnlijk besluit". "Het virus blijft overal rondgaan. We kunnen het ombuigen, maar we kunnen het niet verslaan. Bij onze deskundigen zijn er grote zorgen dat het aantal besmettingen tijdens de kerstperiode sterk kan stijgen."
De strenge maatregelen waren al verwacht.
Hilversum verbiedt protest tegen lockdown
Burgemeester Broertjes van Hilversum heeft een protest verboden tegen de lockdown, dat voor vandaag gepland stond. De gemeente zegt er onvoldoende vertrouwen in te hebben dat de organisatie zich houdt aan de coronaregels, omdat de organisatie niet wil betogen op een plek die door de gemeente is aangewezen.
"De afgelopen dagen zijn er meerdere gesprekken geweest met de organisatie van de demonstratie. Tijdens de gesprekken is geen overeenstemming bereikt over de locatie waar de demonstratie plaats kan vinden, zonder dat er natuurschade of belemmeringen in de doorstroming van verkeer en/ of hulpdiensten ontstaat", aldus de Noord-Hollandse gemeente in een persverklaring. "De door de gemeente ter beschikking gestelde locatie is afgewezen door de organisatoren."
De gemeente zegt daardoor niet in te kunnen staan voor de gezondheid van de betogers, omstanders en hulpverleners. "Ook is het hierdoor niet mogelijk om de openbare orde te handhaven en de veiligheid van haar bewoners te waarborgen."
Wijkverpleegkundige: niet overhaasten met vaccineren
Pauline Arts moet zich als wijkverpleegkundige aan veel en strenge hygiëneregels houden. En dat bij elke cliënt opnieuw. Vaccineren zou haar cliënten en haarzelf kunnen helpen. Toch wil ze dat niet overhaasten.
Welkom in het coronablog
Goedemorgen en hartelijk welkom in het liveblog over de coronacrisis van zaterdag 19 december. Wil je het blog van gisteren teruglezen? Dat kan hier.