NOS NieuwsAangepast

OMT-leden bedreigd, beveiliging ingeschakeld

Meerdere leden van het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over de bestrijding van het coronavirus, zijn de afgelopen tijd bedreigd. Ze kregen bezoek aan huis en brieven met intimiderende teksten, schrijft Nu.nl.

OMT-lid en viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC in Rotterdam heeft thuis brieven gehad en is ook via sociale media bedreigd. Zo kreeg ze berichten waarin een afbeelding van een strop was te zien met daarbij de teksten "it's waiting" en "nog even".

Voor haar was dat reden om voortaan met de auto naar haar werk te gaan en niet meer met de trein, zegt ze tegen Nu.nl.

Zij en andere OMT-leden denken er volgens Nu.nl over om te stoppen met mediaoptredens, omdat ze vooral daarna worden bedreigd.

Beveiliging

OMT-lid Andreas Voss, die geregeld op tv te zien is, kreeg een brief waarin hij voor "vreselijke aap" werd uitgemaakt. Er stond in dat er in de dierentuin nog wel plek voor hem is en: "Ga maar terug naar de Duitsers".

De brief werd niet per post verstuurd, maar door iemand bij hem in de brievenbus gestopt. "Ik vind het belachelijk dat dit gebeurt, maar voel me niet bedreigd", zegt Voss tegen de NOS.

OMT-lid Diederik Gommers zegt tegen Nu.nl dat dit "ernstige bedreigingen" zijn. Volgens hem wordt "een enkel OMT-lid" beveiligd. Of het om permanente beveiliging gaat, wil hij niet zeggen. "Maar als het nodig is, gebeurt dat."

Minister Grapperhaus is van de bedreigingen op de hoogte, maar wil niet op de details ingaan. Hij noemt het "buitengewoon slecht" dat mensen die "dit echt doen voor de samenleving" met bedreigingen te maken krijgen. Grapperhaus voegt eraan toe dat het kabinet al veel extra geld heeft uitgetrokken voor beveiliging en bewaking: "We gaan dit echt niet accepteren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl