Bram van der Vlugt
NOS NieuwsAangepast

Acteur Bram van der Vlugt (86) overleden

Acteur Bram van der Vlugt is op 86-jarige leeftijd overleden. Zijn familie laat in een persbericht weten dat hij in zijn slaap is overleden aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus.

Van der Vlugt was bekend als toneelacteur, speelde in series als Medisch Centrum West en Unit 13, maar was toch vooral bekend als de man onder de baard van Sinterklaas. Een kwart eeuw was hij voor velen de verpersoonlijking van de goedheiligman dankzij zijn scherpe en ironische opmerkingen.

Van der Vlugts eerste optreden was de sinterklaasintocht in Zutphen in 1986. De aankomst ging nog bijna fout doordat de stoomboot te ver was doorgevaren, maar gelukkig kwam de sint daar nog op tijd achter.

Bij zijn afscheid in 2010 gaf Van der Vlugt in een speciale mei-editie van het Sinterklaasjournaal het stokje over aan de nieuwe hulpsinterklaas, Stefan de Walle. Vanuit Spanje liet de sint weten dat Van der Vlugt zijn Grote Boek mocht houden, als dank voor een kwart eeuw trouwe dienst.

De herinneringen aan zijn periode als belangrijkste hulpsint beschrijft Van der Vlugt in 2012 in het boek Sinterklaas bestaat! Zijn allerlaatste Sinterklaasoptreden was dit jaar nog, in De Grote Sinterklaasfilm.

Sinterklaas op bezoek in Sesamstraat

Van der Vlugt werd in 1934 geboren in Den Haag. Hij had een Joodse moeder, die in de Tweede Wereldoorlog werd vermoord in vernietigingskamp Auschwitz. Zelf werd hij niet gedeporteerd, omdat zijn vader niet-Joods was.

Na de oorlog volgde hij de toneelopleiding aan de Toneelschool in Amsterdam. Hij studeerde in 1961 af als acteur en regisseur. In de jaren 60 brak Van der Vlugt door als dokter Finlay in de tv-serie Memorandum van een dokter.

Ook op hoge leeftijd was hij nog actief als acteur. "Ik kan nog aardig praten, denken, lopen en onthouden en dan kun je toneelspelen", was zijn conclusie. Deze zomer speelde hij nog in een toneelstuk en voor de komende jaren stonden nog een tournee, een reprise en twee speelfilms op de agenda.

"Bram van der Vlugt wilde nog lang geen afscheid nemen van dit vak en het vak niet van hem", zegt zijn manager in een necrologie.

Bang voor corona

In een interview met het AD zei hij in oktober nog dat hij het plan had om 95 jaar te worden en dat hij allesbehalve dacht aan stoppen. Hij noemde in dat interview de coronatijd "verschrikkelijk".

Van der Vlugt: "Ik ben banger dan in maart. Nu kom je niet meer weg met: ach ja, misschien word ik maar een beetje ziek. Dat zou kunnen, maar op mijn leeftijd niet meer, denk ik."

De mooiste rollen van zijn leven:

Acteur Bram van der Vlugt op 86-jarige leeftijd overleden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl