NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Oudejaarsconference Youp van 't Hek gaat door • VK scherpt coronaregels aan

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Hierbij sluiten we het coronablog van 19 december. Morgen is er weer een nieuw blog met het laatste coronanieuws. Goedenacht!

 • Oudejaarsconference Youp van 't Hek gaat door

  De Oudejaarsconference van Youp van 't Hek gaat door. Dat heeft de cabaretier bekendgemaakt in het tv-programma Even tot hier. Het is onduidelijk in welke vorm en of er publiek bij de voorstelling zal zijn.

  De gemeente Amsterdam wilde Van 't Hek geen toestemming geven om meer dan dertig mensen te ontvangen in theater Carré, waarop hij afzag van een optreden daar. Sindsdien denkt hij met omroep BNNVARA na over een andere vorm.

 • 'EU betaalt minder voor vaccins dan VS'

  De Europese Unie betaalt minder voor sommige vaccins tegen het coronavirus dan de Verenigde Staten. Uit een vergelijking van The Washington Post blijkt dat Europa 24 procent minder betaalt voor het middel van BioNTech/Pfizer. Voor het vaccin van AstraZeneca zou het gaan om een verschil van bijna 50 procent.

  De Amerikaanse krant kon de vergelijking maken, omdat een Belgische staatssecretaris de prijzen van de verschillende coronavaccins online heeft gezet. De krant verklaart de prijsverschillen onder meer door EU-subsidies en afspraken over het aantal leveringen.

  Voor het Moderna-vaccin betaalt de VS juist 20 procent minder.

 • Premier Netanyahu laat zich inenten voor camera

  De Israëlische premier Netanyahu heeft zich voor de camera laten inenten tegen het coronavirus. Hij is daarmee de eerste in Israël die het Pfizer-vaccin kreeg. "Een kleine injectie voor een mens en een grote stap voor de gezondheid van ons allemaal", zei Netanyahu.

  Met de prik hoopt de premier het goede voorbeeld te geven. Vanaf nu wordt in Israël op grotere schaal gevaccineerd tegen het coronavirus.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Israëlische premier Netanyahu laat zich inenten voor camera
 • Ook strengere coronaregels voor Schotland

  Net als in delen van Engeland zijn ook in Schotland de coronaregels aangescherpt. Reizen vanuit Schotland naar de rest van het Verenigd Koninkrijk is niet langer toegestaan. Binnen Schotland mogen mensen zich alleen met Kerst verplaatsen.

  De geplande versoepeling van de maatregelen in de dagen op en rond Kerst worden deels teruggedraaid. Alleen op Eerste Kerstdag mogen acht mensen uit maximaal drie huishoudens samenkomen, maar aangeraden wordt om daar terughoudend mee om te gaan. Vanaf Tweede Kerstdag geldt een lockdown, waarbij alle niet-essentiële winkels en horeca de deuren moeten sluiten. Huishoudens mogen dan niet meer samenkomen.

  De lockdown geldt voor drie weken.

 • Heel Nederland is nu risiconiveau 'zeer ernstig'

  In heel Nederland geldt nu het risiconiveau 'zeer ernstig', blijkt uit het corona-dashboard van de Rijksoverheid. Vanwege de stijging van het aantal coronabesmettingen geldt nu ook in veiligheidsregio's Zeeland, Friesland, Groningen en Drenthe niveau 4.

  Voor die vier regio's gold nog risiconiveau 'ernstig'. Een regio gaat over van 'ernstig' naar 'zeer ernstig' als er meer dan een week meer dan 250 positieve testuitslagen per 100.000 inwoners zijn.

  In Zeeland werd een recordaantal van 234 besmettingen gemeld, schrijft Omroep Zeeland. En in Friesland naderde het aantal besmettingen een recordhoogte, volgens Omroep Fryslân, met 288 nieuwe gevallen.

 • Verenigd Koninkrijk kondigt regionale lockdown aan

  De Britse premier Johnson heeft de coronaregels voor Londen en een deel van het zuiden van Engeland aangescherpt, vanwege het toenemende aantal coronabesmettingen. Zo mogen bewoners Kerst alleen met leden van hun eigen huishouden vieren en moeten ze zo veel mogelijk thuisblijven.

  Overnachten buitenshuis is niet toegestaan, net zo min als het maken van een reis naar het buitenland. De nieuwe maatregelen houden ook in dat niet-essentiële winkels vanaf morgen dichtblijven en dat iedereen zo veel mogelijk moet thuiswerken.

  Inhumaan

  Een aantal dagen geleden noemde Johnson het nog 'inhumaan' om de regels voor Kerst aan te scherpen. Hij zegt het besluit te hebben genomen vanwege een nieuwe variant van het coronavirus, die zich sneller zou verspreiden. "Er is voor mij geen alternatief", zei Johnson.

  Chris Whitty, de belangrijkste gezondheidsadviseur van de Britse regering, waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag voor de nieuwe stam. Er is geen bewijs dat de variant ook een hoger sterftecijfer oplevert, schreef Whitty aan de WHO.

 • Willem Engel aangehouden bij coronaprotest

  Bij een demonstratie tegen de coronaregels in Hilversum is Willem Engel, de voorman van de actiegroep Viruswaarheid, aangehouden, schrijft SVJ Media. De politie wil zijn aanhouding niet bevestigen.

  Engel zou rond 15.30 uur zijn aangehouden op de Groest. In totaal zijn er tien mensen opgepakt, zegt de politie.

  De Hilversumse burgemeester Broertjes had de aangekondigde demonstratie 'Stop de lockdown' gisteren verboden omdat hij vreesde dat demonstranten zich niet aan de coronaregels zouden houden. Toch verzamelden zich vanmiddag tientallen betogers bij NS-station Hilversum, bij het gemeentehuis en in een parkje in de buurt van het Mediapark.

  Willem Engel wordt opgepakt in Hilversum:

  Willem Engel wordt opgepakt in Hilversum hilversum.hu.nl
 • Situatie besmette president Macron stabiel

  De conditie van de met het coronavirus besmette president Macron is stabiel. Een medisch onderzoek dat de Franse president onderging leverde volgens zijn arts geruststellende resultaten op.

  Macron, die donderdag positief werd getest, werkt door terwijl hij in isolatie zit. Hij heeft nog steeds last van coronaklachten als hoesten, vermoeidheid en stijve spieren.

 • 12.282 nieuwe besmettingen, 56 doden

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 12.282 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 281 meer dan gisteren.

  Het aantal ligt hoger dan gemiddeld afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 10.475 positieve tests bijkwamen. Dat is slecht nieuws: als het aantal tests boven het gemiddelde ligt, kan dat wijzen op een toename.

  Ook werden 56 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 85. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 63 doden per dag, tegen 52 doden per dag een week eerder. Dat zijn doden van wie bekend is dat ze het coronavirus droegen; volgens het CBS ligt het werkelijke aantal doden hoger.

  Hoe snel het aantal doden verder stijgt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 642 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 586. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.

 • Politie grijpt in bij kerstborrel Geldrop

  De politie heeft gisteravond ingegrepen bij een kerstborrel in Geldrop. In het pand van een garagebedrijf werden vijftien mensen op de bon geslingerd omdat ze geen afstand hielden.

  Eigenaar van het garagebedrijf Robert van Hoof zegt bij Omroep Brabant zich van geen kwaad bewust te zijn. "We hebben een grote ruimte waar we veel afstand kunnen houden. Ik had er geen erg in dat we de regels overtraden", aldus Van Hoof. "Als we fout zitten, nemen we natuurlijk gewoon de schuld op ons."

  De politie greep in om 22.00 uur nadat de buurt had geklaagd over geluidsoverlast. Zeven politieauto's werden naar de straat gestuurd. Binnen troffen de agenten tussen de 20 en 25 mensen aan. Nadat veertien mensen en de eigenaar waren bekeurd, werd de borrel beëindigd.

 • 290 opnames op verpleegafdelingen, 45 erbij op de IC

  In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. In totaal liggen er nu 2065 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2034), van wie 560 op de IC (gisteren: 549), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  Er werden 290 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis. Dat zijn 26 nieuwe opnames meer dan gisteren. Op de intensive care werden 45 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 7 nieuwe opnames minder dan gisteren. Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan dat er werden ontslagen of overleden.

 • Weinig winkelende Nederlanders in Belgisch Limburg

  Belgische burgemeesters van grensplaatsen bij Maastricht zien nog weinig winkelende Nederlanders. In België zijn alle winkels open, terwijl in Nederland een groot deel dicht is. België vreesde voor een grote Nederlandse toestroom, maar die blijft tot nu toe uit.

  Volgens burgemeester Marino Keulen van Lanaken bleef het de afgelopen dagen ook al kalm. "Vanochtend hebben we zeven of acht auto's extra de grens zien passeren, maar er gaan er elke dag duizenden, dus dat valt erg mee. Nederlanders houden zich goed aan de oproep om niet te komen." Ook de burgemeester van Maasmechelen ziet geen grote toeloop van Nederlanders.

 • Oproep vanwege drukte: kom niet naar natuurgebieden rond Breda

  Het is druk in de bossen rondom Breda. Wandelaars worden daarom opgeroepen om niet naar Liesbos, Mastbos en Boswachterij Dorst te gaan om een frisse neus te halen. Die gebieden kleuren rood in de Brabantse druktemeter, een initiatief van VisitBrabant in samenwerking met Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Brabants Landschap.

  Ook in andere Brabantse natuurgebieden, zoals de Loonse en Drunense Duinen, is het drukker dan normaal. Daar kleurt de kaart oranje.

 • Acteur Bram van der Vlugt (86) overleden aan corona

  Acteur Bram van der Vlugt, bij het grote publiek vooral bekend als Sinterklaas, is op 86-jarige leeftijd overleden. Zijn familie laat in een persbericht weten dat hij is overleden aan de gevolgen van het coronavirus.