liveblog

Bijna helft personeel Limburgs vleesbedrijf besmet • 'Spreid decemberinkopen'

  • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • De Europese Commissie heeft definitief besloten tot aanschaf van het coronavaccin van Pfizer.
  • Bloedbank Sanquin heeft 4000 doses met antistoffen tegen het coronavirus geproduceerd.
  • De Tweede Kamer wil dat er ook coronasteun komt voor sekswerkers die geen beroep kunnen doen op het economische steunpakket.
  • Minister De Jonge verwacht dat bioscopen, musea en bibliotheken volgende week weer open kunnen
liveblog gesloten

Geen juridische basis voor ruimen Deense nertsenfokkerijen

Er is geen juridische basis om per direct in Denemarken alle nertsenfokkerijen te sluiten, zoals de regering in Kopenhagen vorige week voorstelde. Daarom komt het kabinet nu met een wetsvoorstel om de ruiming van de 15 miljoen nertsen in Denemarken toch door te kunnen zetten. De regering lag onder vuur van de oppositie omdat ze met de ruiming wilde beginnen voordat er zo'n wet was en voordat er plannen lagen om de nertsenfokkers en hun personeel te compenseren.

"Ik betreur de gang van zaken", zei premier Mette Frederiksen daar vanmiddag over in het parlement. "Hoewel het snel ging, spreekt het voor zich dat volkomen duidelijk is dat hier nieuwe wetgeving nodig is."

Denemarken is de grootste nertsenproducent ter wereld. De regering wil de fokkerijen sluiten omdat er een nertsen-variant van het coronavirus bij mensen is aangetroffen die volgens het Deense Vaccinatie-instituut mogelijk resistent is voor komende vaccins.

Bijna helft van personeel Limburgse vleesverwerker positief getest

Bijna de helft van de 225 medewerkers van de Limburgse vleesverwerker Verhey Vlees uit Nuth is besmet met het coronavirus. Dat meldt de veiligheidsregio Zuid-Limburg. Vorige week legde de vleesverwerker de productie al stil, nadat 41 medewerkers positief waren getest. Daarna is dat aantal dus nog flink opgelopen. Het precieze aantal besmettingen is niet bekend, zegt 1Limburg.

Ruim de helft van de werknemers van Verhey Vlees is arbeidsmigrant. Deze arbeidsmigranten werken via verschillende uitzendbureaus bij de vleesverwerker en daarom was het bron- en contactonderzoek "een ingewikkelde klus", aldus de veiligheidsregio. Verhey Vlees heeft inmiddels een plan van aanpak opgesteld om de besmettingen terug te dringen en weer veilig open te kunnen. Zo wordt er intensiever schoongemaakt en is er toezicht op de huisvesting en het vervoer van medewerkers.

In mei waren er ook al meerdere corona-uitbraken bij vleesverwerkers, onder meer in Apeldoorn en Helmond.

Veiligheidsregio Haaglanden: 'Spreid decemberinkopen'

De veiligheidsregio Haaglanden roept de inwoners op om inkopen voor Sinterklaas en Kerst zo veel mogelijk te spreiden, bijvoorbeeld door zaterdagmiddagen te mijden. Ook vraagt de veiligheidsregio winkeliers om terughoudend te zijn met acties rond Black Friday, de uit de Verenigde Staten overgewaaide dag na Thanksgiving waarop veel winkeliers flinke kortingen geven. Dit jaar valt Black Friday officieel op 27 november, de kortingsacties duren vaak een paar dagen.

"Stunten met prijzen geeft een onnodige drukte in de winkelstraten op één specifiek moment", zegt Jan van Zanen, voorzitter van de veiligheidsregio Haaglanden en burgemeester van Den Haag. "Dat is onverstandig. Winkeliers nemen maatregelen om te zorgen hun winkel coronaproof is. Help ze daarbij door niet op drukke momenten te komen en je inkopen, waar mogelijk, digitaal te doen bij lokale ondernemers."

Gisteren deed Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad (waarin de burgemeesters van alle 25 veiligheidsregio's zitten), een soortgelijke oproep. Hij raadde mensen aan om alleen kerstinkopen te doen op rustige momenten en zo veel mogelijk via internet te bestellen.

VWS: Coronaregels blijven voorlopig gelden, ook na start vaccineren

Pas als een substantieel deel van de Nederlandse bevolking straks is ingeënt, kan er flexibeler worden omgegaan met de coronaregels. Dat zegt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) naar aanleiding van berichten in het AD.

Die krant meldde dat mensen zonder vaccinatie zich mogelijk langer aan de regels moeten houden dan mensen die wél gevaccineerd zijn. Volgens de woordvoerder van het ministerie komt die situatie pas in beeld als de vaccinatiegraad hoog genoeg is, en dan nog alleen maar in zeer specifieke gevallen. Ook als het vaccineren straks begint zullen de regels, zoals het houden van anderhalve meter afstand en het dragen van een mondkapje, volgens VWS nog gewoon nodig zijn.

Carnavalsseizoen van start zonder optredens

Big Benny, de artiestennaam van carnavalsartiest Ben Peters, zou het carnavalsseizoen morgen - de elfde van de elfde - aftrappen in zijn woonplaats Roermond. In de maanden daarna had hij nog zo'n 120 optredens gepland staan. Maar door het coronavirus zijn alle evenementen van dit carnavalsseizoen geschrapt. En daardoor loopt Peters zo'n 100.000 euro mis.

"Een behoorlijke aderlating", zegt hij:

Een carnavalsseizoen zonder optredens: 'Ik loop 100.000 euro mis'

Italië telt recordaantal coronadoden

In Italië zijn vandaag iets meer dan 35.000 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Het aantal overleden coronapatiënten nam toe met 580, het hoogste aantal sinds 14 april. Toen werden 602 coronadoden gemeld.

In maart en april gold in Italië een strenge lockdown. Ook nu dreigt het land weer op slot te gaan, omdat het aantal besmettingen er blijft stijgen. Er gelden al strengere maatregelen: er is een avondklok van kracht, alle zwembaden, sportscholen, theaters en bioscopen zijn gesloten en de horeca moet om 18.00 uur dicht. In vier regio's, waaronder Lombardije (met als hoofdstad Milaan) en Piemonte (hoofdstad Turijn), geldt momenteel al een volledige lockdown.

Aangescherpt advies voor Griekenland en Oslo

Ook voor Griekenland en de Noorse hoofdstad Oslo zijn de reisadviezen aangescherpt. In Griekenland geldt een verhoogd risico doordat het aantal coronabesmettingen er is toegenomen, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het land stond al op oranje.

In Noorwegen geldt eigenlijk alleen voor de hoofdstad Oslo een verhoogd risico, aldus Buitenlandse Zaken. Reizigers die daar zijn geweest moeten bij terugkomst in Nederland tien dagen in quarantaine. Voor wie in andere Noorse gebieden is geweest of rechtstreeks via het vliegveld in Oslo is gereisd, geldt die quarantaineplicht niet. "Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit de rest van Noorwegen voor Nederland", zegt Buitenlandse Zaken. Omdat Noorwegen wel strenge reisbeperkingen heeft voor reizigers uit Nederland, geldt toch voor het hele Scandinavische land een oranje advies.

Ook reisadvies Zweden nu oranje

Het reisadvies voor Zweden is aangepast van geel naar oranje: alleen noodzakelijke reizen. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is de kleurcode aangepast omdat het aantal besmettingen in het Scandinavische land is toegenomen. Zweden was het enige land in Europa dat nog niet op oranje stond.

Wereldwijd krijgen nu alleen de Canarische eilanden en Curaçao en Bonaire nog een geel reisadvies van het ministerie. De rest van de landen staat op oranje of rood, vanwege het coronavirus of andere veiligheidsrisico's. Ook landen die zelf inreisverboden hebben ingesteld voor Nederlanders staan op oranje.

Sanquin: 4000 doses met antistoffen tegen corona

Bloedbank Sanquin heeft de afgelopen maanden 4000 doses met antistoffen tegen het coronavirus geproduceerd. De antistoffen komen uit gedoneerd bloed van mensen die het coronavirus hebben gehad. Het is de bedoeling dat het medicijn in eerste instantie wordt toegediend aan mensen met een verzwakt immuunsysteem die mogelijk besmet zijn geraakt met corona, zoals kankerpatiënten die in aanraking zijn geweest met iemand die het virus heeft.

Minister De Jonge van Volksgezondheid stelde eerder dit jaar 10 miljoen euro beschikbaar voor de plasma-inzameling en de ontwikkeling van doses met antistoffen tegen corona. "Knap werk, en veel dank aan iedereen die bloed doneerde", zegt De Jonge. "Nu snel door naar de volgende stap: starten met deze innovatieve behandeling." De minister stelt ook geld beschikbaar voor een onderzoek naar de effectiviteit van de antistoffen bij ouderen in verpleeghuizen.

Sanquin gaat de komende tijd door met het inzamelen van bloedplasma en de productie van antistoffen. Naar verwachting zijn er in januari opnieuw 4000 doses beschikbaar. Ook roept de bloedbank recent genezen coronapatiënten op om bloed te blijven doneren.

'Profvoetballers in Nederland tevreden over coronabeleid bij hun club'

Een enquête van spelersvakbond VVCS laat zien dat 92 procent van de profspelers in Nederland tevreden of zeer tevreden is over de manier waarop hun club met het coronavirus omgaat. De 350 respondenten zijn wel bijna allemaal bezorgd over hun (financiële) toekomst als de competitie opnieuw stopgezet zou worden.

Zo'n twee derde van de ondervraagde profvoetballers zegt in de huidige situatie ook zonder publiek prima te kunnen presteren.

Vrijwilligers staan continu paraat met 'dorpstelefoon'

Inwoners van het Drentse Oranjedorp kunnen in coronatijd niet altijd meer de deur uit. Met behulp van de dorpstelefoon kunnen zij de hulp inroepen van vrijwilligers in de buurt.

Dag en nacht paraat met de dorpstelefoon: 'Hij gaat ook mee naar de slaapkamer'

Kamer wil coronasteun ook voor sekswerkers

De Tweede Kamer wil dat het kabinet en gemeenten onderzoeken of het economische steunpakket voor de coronacrisis voldoende is voor prostituees en andere sekswerkers. Als blijkt dat zij in bepaalde gevallen geen beroep kunnen doen op de steunmaatregelen terwijl ze wel schade hebben, dan moet er alsnog steun voor hen komen, vindt de Kamer.

Vanwege de extra maatregelen die vorige week ingingen, moesten alle prostitutieramen twee weken dicht. De prostitutieramen vallen in de categorie 'seksinrichting', net als seksclubs, privéhuizen en erotische massagesalons. Tippelzones en escorts vallen er niet onder.

Tokio wil vanaf maart weer grote evenementen organiseren

De Olympische Spelen in Tokio, die vanwege de coronapandemie een jaar zijn uitgesteld, beginnen op 23 juli 2021. Om aan de wereld te laten zien dat dat veilig is, wil Tokio vanaf maart weer grote evenementen met publiek gaan organiseren.

Afgelopen zondag was er ook al een turntoernooi in de Japanse hoofdstad, waarvoor 22 atleten uit Rusland, China en de Verenigde Staten werden ingevlogen. Een paar duizend belangstellenden mochten het evenement bijwonen. Door deelnemers na aankomst in quarantaine te plaatsen en dagelijks te testen, is het gelukt om het evenement voor de sporters en hun begeleiding coronavrij te houden.

De Jonge: regionale avondklok van de baan, horeca tot zeker half december dicht

Minister De Jonge verwacht dat bioscopen, musea en bibliotheken volgende week weer open kunnen. Dat was ook de verwachting toen het kabinet twee weken geleden aankondigde dat deze gelegenheden moesten sluiten.

De gedeeltelijke lockdown, waarbij onder meer de horeca is gesloten, zal in ieder geval tot half december duren, denkt de minister:

De Jonge verwacht: musea volgende week weer open

Het kabinet ziet voorlopig af van strengere maatregelen in de regio's Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland-Zuid en Twente. Vorige week dreigde het kabinet daar met een avondklok en sluiting van middelbare scholen, maar volgens minister De Jonge loopt het aantal coronagevallen in die gebieden nu minder snel op. Daarom zijn extra maatregelen er nu niet nodig.

RIVM: 4695 nieuwe besmettingen, R onder 1 gezakt

Bij het RIVM zijn de afgelopen dag 4695 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 6 minder dan gisteren.

Ten opzichte van een week eerder is het aantal nieuwe besmettingen afgelopen week fors gedaald. In een week tijd zijn er 43.624 nieuwe positieve testen bij het RIVM gemeld. Een week eerder waren dat er 64.036. Dat is een afname van 32 procent. Vorige week daalde het aantal besmettingen met 5 procent.

Ook het percentage positieve tests is gedaald. Van alle mensen die getest werden, was 14,5 positief. Een week eerder was dat 16,6 procent.

Het zogenoemde besmettingsgetal R was op 23 oktober 0,91. Dat betekent dat 100 mensen samen 91 anderen besmetten. Alleen als de R onder de 1 zakt, neemt de verspreiding van het virus af.

565 doden in een week

Afgelopen week zijn er door de GGD's 565 doden gemeld bij het RIVM, van wie 98 vandaag. Een week eerder waren dat er 435. In totaal zijn er nu 8141 bevestigde coronapatiënten overleden aan het virus.

Of het aantal doden verder stijgt hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er waren op 8 november 658 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 611. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.

Eurosonic Noorderslag in Groningen volgend jaar alleen digitaal door corona

Eurosonic Noorderslag (ESNS) gaat volgend jaar januari door, maar alleen digitaal. Het fysieke deel van het internationale muziekfestival in de stad Groningen is geschrapt vanwege de coronapandemie, meldt RTV Noord.

Twee maanden geleden sprak de organisatie nog de hoop uit dat er naast het al geplande digitale gedeelte ook nog ruimte was voor fysieke optredens, met publiek op anderhalve meter afstand. Die hoop is definitief vervlogen.

Eurosonic Noorderslag wordt gehouden van 13 tot en met 16 januari. Bezoekers van de digitale ESNS kunnen kijken en luisteren naar optredens en sprekers en meedoen aan online panels.

RIVM-cijfers vertraagd

De wekelijkse RIVM-cijfers over de verspreiding van het coronavirus worden vandaag iets later bekend dan gebruikelijk, meldt het RIVM. Normaal gesproken worden deze cijfers tussen 14.00 en 15.00 uur gepubliceerd.

81 opnames meer op verpleegafdelingen dan gisteren

Er zijn 258 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 81 nieuwe opnames meer dan gisteren.

Op de intensive care werden 39 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat is 1 nieuwe opname minder dan gisteren.

In totaal liggen er nu 2295 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2317), van wie 598 op de IC (gisteren: 600). Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen dan opgenomen.

Drie dagen van rouw in Palestijnse gebieden voor Erekat

Als reactie op de dood van Saeb Erekat (zie 10.35 uur) aan de gevolgen van het coronavirus heeft de Palestijnse president Mahmoud Abbas drie dagen van rouw aangekondigd. Hij noemde het overlijden van zijn "broeder en vriend" een enorm verlies voor de Palestijnen.

Erekat (65) gold de afgelopen decennia als een belangrijk gezicht van de Palestijnen naar de buitenwereld, schrijft correspondent Ties Brock:

Artis schrapt tientallen banen

Artis lijdt dit jaar een miljoenenverlies en schrapt daarom tot een kwart van de banen. Het gaat om twintig tot veertig werknemers, hoeveel precies moet nog duidelijk worden. "Het is een moeilijke boodschap, maar het is nodig om Artis te kunnen behouden voor de toekomst", zegt directeur Rembrandt Sutorius.

Sinds vorige week is de Amsterdamse dierentuin voor de tweede keer dit jaar gesloten vanwege de coronapandemie. Over het hele jaar genomen is het bezoekersaantal gehalveerd, waardoor de inkomsten enorm zijn gedaald. Het verlies loopt dit jaar waarschijnlijk op tot 10 miljoen euro.

Ook andere dierentuinen hebben zwaar te lijden onder de coronacrisis. Eerder werd al bekend dat de Rotterdamse zoo Blijdorp daarom een kwart van het personeel ontslaat.

EU rondt onderhandelingen over Pfizer-vaccin af

De Europese Commissie heeft definitief besloten tot aanschaf van het coronavaccin van Pfizer. Duitse media meldden op basis van bronnen in Brussel vanochtend als eerste dat de deal rond is. Morgen neemt de Europese Commissie het officiële besluit over de aankoop, zegt een Commissiewoordvoerder tegen persbureau Reuters.

De timing is toeval, zegt hij. Gisteren meldde Pfizer dat uit voorlopig onderzoek blijkt dat het vaccin in ruim 90 procent van de gevallen effectief is. Commissievoorzitter Von der Leyen zei toen al dat ze snel een deal zou sluiten met de farmaceut. De Commissie sprak al in september met de farmaceut af om 200 miljoen doses af te nemen, met een optie voor nog eens 100 miljoen.

EenVandaag: een derde coronatests buiten GGD om

Van alle coronatests die in Nederland worden afgenomen, gebeurt een derde niet door de GGD. Dat is de inschatting van EenVandaag na een steekproef onder 137 commerciële testlocaties en een rondgang langs importeurs van sneltesten. In de laatste week van oktober ging het om 170.000 testen, stelt de nieuwsrubriek.

Commerciële aanbieders zijn volgens de wet verplicht om positieve resultaten te melden bij de GGD, maar de inspectie betwijfelt of dat altijd netjes gebeurt. De GGD-cijfers die het RIVM dagelijks meldt zijn daardoor vertekend, maar volgens het rijksinstituut is dat niet erg.

Het ontbreken van de commerciële tests heeft namelijk geen effect op het berekenen van het reproductiegetal, dat aangeeft hoeveel mensen worden besmet door één besmettelijke persoon. Dat r-getal kan op meerdere manieren worden berekend: via positieve testuitslagen, via ziekenhuis- en via ic-opnames.

Topje van de ijsberg

Gisteren meldde de NOS dat het ministerie van Volksgezondheid weet heeft van een kleine 30.000 commerciële reguliere tests die wekelijks in laboratoria worden uitgevoerd. Het ministerie gaf zelf al toe dat dit "het topje van de ijsberg is".

Over commerciële sneltesten was niets bekend. EenVandaag schat dat het er 30.000 zijn. Daarbij komen nog 40.000 pcr-tests, 10.000 meer dus dan het ministerie kent. De overige 100.000 testen laten bedrijven en zorgaanbieders zelf afnemen.

Formule 1 volgend jaar begin september op circuit Zandvoort

De Grand Prix van Nederland op het circuit van Zandvoort wordt volgend jaar van 3 tot en met 5 september gereden. Aanvankelijk zou de GP dit jaar op 3 mei plaatsvinden, maar de uitbraak van het coronavirus maakte dat onmogelijk. Het zou de eerste Formule 1-race in Nederland in 35 jaar zijn.

Hoofdonderhandelaar Palestijnen sterft aan gevolgen coronavirus

Een van de prominentste Palestijnse politici is overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Saeb Erekat was 65 jaar.

Erekat was meer dan dertig jaar een belangrijke internationale woordvoerder van de Palestijnen en zat sinds 1991 bij vrijwel alle vredesonderhandelingen met Israël aan tafel. Hij lag al sinds 19 oktober op de intensive care van het Hadassah-ziekenhuis in Jeruzalem.

Erekat geeft een persconferentie in 2019

Infectieradar zoekt nieuwe deelnemers

Het RIVM heeft de Infectieradar opengezet voor nieuwe deelnemers. Die site is bedoeld om te zien in welke regio's en doelgroepen coronagerelateerde klachten voorkomen, en daarmee dus mogelijk ook het coronavirus. Daarvoor geven deelnemers aan Infectieradar wekelijks door of ze zulke klachten hebben. "Hoe meer mensen meedoen, hoe beter", stelt het rijksinstituut.

In juni werd de website uit de lucht gehaald, nadat de NOS had gemeld dat de site een ernstig beveiligingslek bevatte. Daarmee was de inhoud van ingevulde vragenlijsten te zien. Half oktober kwam de site weer online, maar toen alleen voor bestaande deelnemers.

Avondklok in Lissabon: 'Ik ben buiten vanwege werk, anders zou ik hier niet zijn'

In Portugese regio's met de meeste coronabesmettingen is gisteravond een avondklok ingegaan. Mensen mogen alleen vanwege hun werk tussen 23.00 en 05.00 uur naar buiten.

Onder meer in Lissabon controleerden agenten of mensen zich aan die regel hielden:

Avondklok in Lissabon om corona: 'Ik ben buiten vanwege werk, anders zou ik hier niet zijn'

FrieslandCampina reorganiseert vanwege corona

Zuivelconcern FrieslandCampina wil kosten besparen en schrapt daarom bij een reorganisatie duizend banen in vooral Nederland, België en Duitsland. De omzet van het concern is dit jaar gestegen, maar het bedrijf denkt dat de winst onder druk komt door de gevolgen van de coronacrisis.

Coronabehandeling met antilichamen toegestaan in VS

De Amerikaanse medicijnautoriteit FDA heeft het gebruik van een experimentele antilichamentherapie toegestaan voor de behandeling van bepaalde coronapatiënten.

Het middel bamlanivimab van farmaceut Eli Lilly mag worden gegeven aan mensen die milde of matige klachten hebben en die niet in het ziekenhuis zijn opgenomen, maar wel een verhoogd risico lopen op complicaties. Dat kan met hun leeftijd of met al aanwezige chronische aandoeningen te maken hebben. Uit onderzoek blijkt dat één dosis van het middel de kans op een ziekenhuisopname of een bezoek aan de eerste hulp vermindert.

Het middel is toegestaan voor patiënten van 12 jaar en ouder met onderliggend lijden en voor alle 65+'ers met milde symptomen. Het is niet bedoeld voor patiënten die zuurstof krijgen toegediend.

President Trump (74) kreeg een vergelijkbare experimentele behandeling nadat hij een infectie had opgelopen. Dat middel, van concurrent Regeneron, is nog niet door de FDA goedgekeurd.

'Deelnemer vaccinonderzoek Brazilië overleden'

De reden dat het onderzoek naar het Chinese coronavaccin in Brazilië is stilgelegd, is het overlijden van een van de deelnemers. Dat heeft de directeur van het Braziliaanse instituut Butantan, dat het vaccinonderzoek uitvoert, gezegd op tv.

Hij zei verder vraagtekens te zetten bij het besluit om het onderzoek te pauzeren, omdat de dood van de vrijwilliger niets te maken zou hebben met het vaccin. "Er zijn meer dan 10.000 deelnemers en er kan altijd iemand overlijden. Maar er is geen verband met het vaccin en daarom is het nu niet het moment om het onderzoek stil te leggen." Bovendien is het overlijden al op 29 oktober gemeld.

In Brazilië woedt een politieke vaccinoorlog, zegt correspondent Marc Bessems. "Het Chinese vaccin is het paradepaardje van de gouverneur van São Paulo. Zijn politieke rivaal is president Bolsonaro en die heeft zijn geld gezet op het Britse Oxford-vaccin. Degene die straks als eerste een vaccin kan uitdelen, gaat politiek scoren en beide heren hebben ambities om de verkiezingen van 2022 te winnen."

Parlement Peru stemt voor afzetten president Vizcarra

Het Peruaanse parlement heeft voor de afzetting van president Martin Vizcarra gestemd. Volksvertegenwoordigers nemen hem onder meer zijn aanpak van de coronacrisis kwalijk. Het land kent een van de hoogste sterftecijfers ter wereld als gevolg van covid-19.

Medewerker luchthaven Shanghai besmet; 8000 mensen getest

In Shanghai zijn 186 mensen in quarantaine gezet en ruim 8000 mensen getest nadat bij een medewerker van de grootste internationale luchthaven het coronavirus was vastgesteld. Hoe de 51-jarige man het virus heeft opgelopen, is onbekend.

Het virus heeft nauwelijks voet aan de grond gekregen in de Chinese miljoenenstad en de autoriteiten willen dat graag zo houden. Tot nu toe zijn er geen nieuwe besmettingen gevonden.

Brazilië legt proeven met Chinees vaccin stil na "ernstig negatief voorval"

De Braziliaanse overheid heeft proeven met het Chinese vaccin Sinovac stilgelegd na een "ernstig negatief voorval". Het incident deed zich voor op 29 oktober, zegt de gezondheidsdienst van de Braziliaanse overheid, Anvisa. Het instituut gaf echter geen verdere details over de gebeurtenis, en maakte ook niet bekend waar het zich voordeed of waarom het pas nu naar buiten is gebracht.

Het Braziliaanse onderzoeksinstituut Butantan zal op vandaag om 11.00 uur een persconferentie houden over het stilleggen van de proeven, dat is om 15.00 uur in Nederland. Naar verwachting wordt dan meer bekend over de tegenslag bij de proeven.

De Braziliaanse regering kondigde vorige maand aan om 46 miljoen doses Sinovac te kopen, zodat er in januari kan worden begonnen met een grootschalige vaccinatiecampagne. Nederland heeft nog niet geïnvesteerd in het Chinese middel, dat gezien wordt als een van de meest vergevorderde vaccins in ontwikkeling.

Grapperhaus: we zijn er nog niet

De besmettings- en ziekenhuiscijfers mogen dan de goede kant op gaan, minister Grapperhaus wil nog niet speculeren over versoepelingen. "We zijn er nog niet. We moeten meer thuiswerken, en ervoor zorgen dat we de maatregelen naleven", zei hij gisteravond na overleg met het Veiligheidsberaad, dat bestaat uit de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's.

Grapperhaus zei nog niets te kunnen zeggen over de feestdagen, en of er dan meer mogelijk is, bijvoorbeeld qua groepsgrootte. "Maar het is duidelijk dat de decembermaand anders zal zijn dan voorgaande jaren. We moeten nog een stap zetten, de huid niet verkopen voordat de beer geschoten is."

Welkom!

Welkom in het liveblog van dinsdag 10 november 2020. Het liveblog van gisteren lees je hier terug.