NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Avondklok in Italiaanse regio's • Toverland stopt halloweenthema-avonden

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten het corona-liveblog voor nu af. Morgenochtend is er weer een nieuw blog met het laatste nieuws rondom de coronacrisis. Fijne nacht!

 • Kerken in actie tegen honger en armoede door corona

  Onder de noemer en hashtag #Nietalleen gaan kerken en lokale hulporganisaties mensen helpen die het moeilijk hebben door de coronacrisis. Ook de Marcuskerk in de Haagse Moerwijk doet mee.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Kerken in actie tegen honger en armoede door corona
 • Gouverneur São Paulo: akkoord over aanschaf Chinees vaccin

  De Braziliaanse regering gaat 46 miljoen doses van het door China geproduceerde vaccin Sinovac kopen. Dat zegt de gouverneur João Doria van deelstaat São Paulo. Het vaccinatieprogramma kan volgens hem in januari beginnen, meldt persbureau Reuters.

  Gouverneurs hadden vandaag overleg met de minister van Volksgezondheid. De uitkomst daarvan is dat het Chinese vaccin onderdeel wordt van de landelijke aanpak van de coronacrisis, zegt Doria.

  In Brazilië is het Sinovac-vaccin op grote schaal getest, evenals het door AstraZeneca en de Universiteit van Oxford geproduceerde coronavaccin. Beide middelen worden straks gebruikt in het nationale inentingsprogramma. Brazilië is met ruim 150.000 doden en ruim vijf miljoen vastgestelde besmettingen op de VS na wat betreft het dodental het zwaarst getroffen land van de coronapandemie.

 • Toverland stopt halloweenthema-avonden na kritiek

  Het Limburgse pretpark Toverland stopt vanaf morgen met de Halloween Nights. De reden voor dat besluit is het "vele onbegrip in de media" over de thema-avonden, citeert regionale omroep L1 het pretpark.

  Viroloog Bert Niesters uitte maandag in het AD kritiek op de griezelavonden met acteurs. "Het is gek dat het kabinet adviseert drukke plekken te mijden, maar dat deze activiteiten met duizenden bezoekers per dag door kunnen gaan", zei hij. Eerder had pretpark Walibi besloten om dezelfde soort thema-avonden te schrappen vanwege de coronacrisis.

  Het bestuur van Toverland mailt naar medewerkers: 'Wij zijn enorm trots op de Halloween Nights en vinden het bijzonder jammer dat we deze themabeleving moeten annuleren."

 • Drents horecapersoneel aan de slag in de zorg, initiatief landelijk opgepikt

  "Hier doen we de triage, zorgen we dat de mondkapjes op zijn en de handen ontsmet." Angelique Oldewening stond nog niet zolang geleden achter de tap in een zalencentrum, nu heeft ze haar eerste dag in een woonzorgcentrum in Hoogeveen.

  NOS

  Oldewening is een van de veertig horecamedewerkers die inmiddels in het rooster staan bij NNCZ, een coöperatie van zorgorganisaties in Drenthe en Groningen. De branchevereniging van zorgorganisaties Actiz wil het Drentse initiatief landelijk uitvoeren.

  Lees verder:

 • Coronaweek in grafieken: groei besmettingen lijkt iets af te vlakken

  Drie weken nadat het kabinet voor het eerst maatregelen aankondigde om de tweede coronagolf te bedwingen, is er voor het eerst iets van een effect te zien. Het aantal nieuwe besmettingen groeide afgelopen week minder hard dan een week eerder.

  In een week tijd zijn er 55.587 nieuwe positieve testen bij het RIVM gemeld. Een week eerder waren dat er 43.855. Dat is een toename van 27 procent. Vorige week was de toename groter, namelijk 60 procent. Uiteindelijk is het doel dat het aantal nieuwe besmettingen afneemt, dus meer dan een klein lichtpunt is het niet.

  NOS
 • Avondklok in Lombardije en mogelijk ook in Campania

  In twee Italiaanse regio's worden strenge maatregelen genomen om het aantal besmettingen tegen te gaan. Het noordelijke Lombardije heeft een avondklok ingevoerd en dat overweegt ook het bestuur van Campania, de regio waar Napels onder valt.

  Het aantal dagelijkse besmettingen is de afgelopen maand fors gestegen in Italië. De afgelopen 24 uur werden er 10.874 nieuwe gevallen geregistreerd en 89 sterfgevallen gemeld.

  "Lombardije is opnieuw de regio waar het virus zich het snelst verspreidt", zegt correspondent Mustafa Marghadi op Twitter. In deze door de eerste golf zwaar getroffen regio mag daarom niemand meer de straat op na 23.00 uur.

  "We zitten in een compleet andere situatie dan tijdens de eerste golf", zei premier Conte op een persconferentie. Hij moedigt lokale autoriteiten aan om passende maatregelen te nemen voor de situatie in hun regio. Maar een aantal plaatselijke bestuurders vindt dat er juist landelijke maatregelen nodig zijn.

 • Amalia en Alexia bleven achter in Griekenland

  Prinses Amalia en haar zus Alexia bleven nog tot vandaag in Griekenland, dat bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst aan de NOS. Ze keren vanavond terug naar Nederland. In het vliegtuig van zaterdag was niet genoeg plaats voor het hele gezin, zegt de RVD.

  Lees verder:

 • Premier Johnson: strengere maatregelen in Manchester

  Vanaf vrijdag gelden voor de stadregio Manchester strengere coronamaatregelen, zei de Britse premier Johnson op een persconferentie. Ook zei hij dat de stad geen hogere lockdown-vergoeding krijgt dan andere steden in het hoogste risiconiveau.

  Onderhandelingen tussen de regering en het bestuur van Manchester over deze financiële compensatie liepen eerder op de dag op niets uit. Manchester wilde meer geld dan bijvoorbeeld Liverpool om de klap van de gedeeltelijke lockdown op te vangen. Volgens burgemeester Andy Burnham is de geboden compensatie te weinig om de armste inwoners van de regio voldoende te helpen. Maar daar gaat Johnson niet in mee. Labour-politicus Burnham noemt het besluit schandalig.

  Vanaf vrijdag sluiten in Manchester de kroegen en cafés die geen eten serveren, evenals alle casino's. De Britse premier sluit een landelijke lockdown niet uit.

  Vandaag meldde het Verenigd Koninkrijk een recordaantal vastgestelde besmettingen op een dag. De afgelopen 24 uur zijn er 21.330 nieuwe besmettingen gemeld. Er zijn ook 241 nieuwe coronadoden gemeld, het hoogste aantal sinds juni.

 • Ziekenhuisopnamecijfers LCPS kloppen niet

  Vanaf vandaag meldt de NOS naast de actuele bezetting van coronapatiënten in het ziekenhuis ook het aantal nieuwe ziekenhuisopnames van het LCPS. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding heeft echter na publicatie van de cijfers vandaag laten weten dat enkele ziekenhuisregio's geen of verkeerde data hebben doorgegeven.

  Hierdoor klopt het eerder in dit liveblog gemelde aantal nieuwe opnames op verpleegafdelingen (252) en IC's (32) niet. Wat de juist aantallen zijn, dat onderzoekt het centrum nog.

 • UvA: storing voorbij, online tentamens gaan door

  De storing bij het inlogsysteem van de Universiteit van Amsterdam is voorbij. De UvA meldt dat de online tentamens van morgen doorgaan.

  Vanmiddag kregen zo'n 3000 studenten te horen dat hun tentamen werden geschrapt vanwege de storing. De oorzaak van het probleem is nog niet achterhaald.

 • Noodtoestand verlengd in Marokko

 • Londen en Manchester steggelen over coronamaatregelen

  De Britse regering en het bestuur van de stadsregio Manchester zijn het niet eens geworden over strengere coronamaatregelen. De onderhandelingen tussen Londen en de tweede stad van het land over de hoogte van een lockdownvergoeding zijn vastgelopen.

  Manchester is ingedeeld in het hoogste risiconiveau vanwege het oplopende aantal besmettingen. Daarom moeten nagenoeg alle bedrijven in de regio dicht. Het bestuur van Manchester wil meer geld van de regering om de klap op te vangen voor bedrijven en medewerkers.

  Liverpool en Lancashire zitten op hetzelfde risiconiveau en kregen omgerekend rond de 44 miljoen euro. Manchester vindt dat bedrag te laag, omdat het bestuur 80 procent van het loon van werknemers wil doorbetalen. In tegenstelling tot twee derde van het loon zoals bij de andere steden.

  Premier Johnson geeft later vandaag waarschijnlijk een persconferentie over de nieuwe coronamaatregelen.

 • Rechter zet streep door eis om horeca te heropenen

  De rechter heeft de eis van een groep horecaondernemers om de horeca per direct te openen, afgewezen. Het besluit van de overheid om de horeca vier weken te sluiten, is volgens de rechtbank in Den Haag gegrond.

 • Nog eens acht spelers van AZ besmet

  Bij voetbalclub AZ zijn vandaag acht nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. In totaal zijn nu dertien spelers geïnfecteerd met het virus.

  Desondanks reist de club uit Alkmaar af naar Italië, meldt AZ op de website. Donderdagavond staat een Europa League-wedstrijd tegen Napoli gepland. Die gaat ook wat de UEFA betreft gewoon door. AZ reist morgen met een selectie van zeventien spelers naar Italië.