1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

FrieslandCampina wil fabrieken sluiten en schrapt 1000 banen

Zuivelconcern FrieslandCampina wil kosten besparen en schrapt daarom bij een reorganisatie 1000 banen in vooral Nederland, België en Duitsland. De omzet van het concern is dit jaar gestegen, maar de coöperatie denkt dat de winst onder druk komt door de gevolgen van de coronacrisis.

Volgens topman Hein Schumacher kampt het bedrijf met een "perfecte storm". De onderneming noemt als problemen de klap voor de verkoop in restaurants wereldwijd, de val van verschillende valuta, lagere zuivelprijzen en de gesloten grens tussen China en Hongkong. FrieslandCampina verkocht melkpoeder aan China via de vestiging in Hongkong, maar dat is momenteel niet mogelijk. Ook Nigeria is een belangrijke markt voor FrieslandCampina, maar de opbrengsten dalen daar door de zwakke lokale munt.

24.000 werknemers

In Nederland, België en Duitsland kijkt FrieslandCampina welke productiefaciliteiten kunnen sluiten en of er werkzaamheden kunnen worden verplaatst. Op korte termijn wordt er meer duidelijk over die plannen. Eind 2021 is de reorganisatie afgerond. Gedwongen ontslagen zijn niet uitgesloten. Eerder dit jaar werd de fabriek in Rijkevoort gesloten.

Het bedrijf had de kostenbesparing voor later op de planning staan, maar wordt vanwege de coronacrisis naar voren gehaald. De top ziet voor dit jaar af van een langetermijnbonus. Bij FrieslandCampina werken wereldwijd zo'n 24.000 mensen, waarvan zo'n 8.000 in Nederland. Er zijn 11.500 boerderijen bij de coöperatie aangesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl