NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Brazilië legt proeven stil na "ernstig negatief effect" • Grapperhaus: we zijn er nog niet

Liveblog gesloten
 • Brazilië legt proeven met Chinees vaccin stil na "ernstig negatief effect"

  De Braziliaanse overheid heeft proeven met het Chinese vaccin Sinovac stilgelegd na een "ernstig negatief effect". Het incident deed zich voor op 29 oktober, zegt de gezondheidsdienst van de Braziliaanse overheid, Anvisa. Het instituut gaf echter geen verdere details over de gebeurtenis, en maakte ook niet bekend waar het zich voordeed of waarom het pas nu naar buiten is gebracht.

  Het Braziliaanse onderzoeksinstituut Butantan zal op dinsdag om 11.00 uur een persconferentie houden over het stilleggen van de proeven, dat is om 15.00 uur in Nederland. Naar verwachting wordt dan meer bekend over de tegenslag bij de proeven.

  De Braziliaanse regering kondigde vorige maand aan om 46 miljoen doses Sinovac te kopen, zodat er in januari kan worden begonnen met een grootschalige vaccinatiecampagne. Nederland heeft nog niet geïnvesteerd in het Chinese middel, dat gezien wordt als een van de meest vergevorderde vaccins in ontwikkeling.

 • Grapperhaus: we zijn er nog niet

  De cijfers mogen dan de goede kant op gaan, over versoepelingen moeten we nog niet speculeren. Die boodschap gaf minister Grapperhaus vanavond na overleg met het Veiligheidsberaad, dat bestaat uit de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's. "We zijn er nog niet. We moeten meer thuiswerken, en ervoor zorgen dat we de maatregelen naleven."

  Grapperhaus zei nog niets te kunnen zeggen over de feestdagen, en of er dan meer mogelijk is, bijvoorbeeld qua groepsgrootte. "Maar het is duidelijk dat de decembermaand anders zal zijn dan voorgaande jaren. We moeten nog een stap zetten, de huid niet verkopen voordat de beer geschoten is."

  Door de verbeterende cijfers qua nieuwe coronabesmettingen en de bezetting in ziekenhuizen, zijn verscherpingen, ook regionaal, voorlopig niet aan de orde. Dat geldt ook voor het invoeren van een regionale avondklok, die het kabinet vorige week zei te overwegen.

  Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad zei dat de detailhandel de protocollen die zijn opgesteld door de branche beter moet naleven. "Het gaat op sommige plekken ontzettend goed, maar op veel plekken is het te druk." Bruls deed ook een oproep aan winkels om Black Friday-uitverkoopacties op te schorten. "Eigenlijk moet je dat niet willen."

 • President van Oekraïne test positief, werkt vanuit huis

  De Oekraïense president Zelensky is positief getest op het coronavirus. Hij zal tijdens zijn behandeling in zelfisolatie blijven werken, heeft hij bekendgemaakt.

  Hij meldt op Twitter dat hij zich goed voelt en veel vitamines neemt. "Ik zal zoals de meeste mensen covid-19 overwinnen. Het komt!"

  Het aantal besmettingen nam in Oekraïne in de nazomer flink toe. In het land worden dokters flink onderbetaald, en zijn ziekenhuizen slecht uitgerust. Daardoor staat de zorg er zwaar onder druk.

 • Aanvoerder juridische strijd Trump test positief

  Een belangrijke Trump-adviseur is positief getest op het coronavirus. David Bossie heeft de leiding over de politieke en juridische strijd die Trump sinds de verkiezingen voert. De president vroeg Bossie vorige week voor deze rol toen zijn stafchef, Mark Meadows, het coronavirus kreeg. Nu is Bossie ook positief getest, melden onder meer de persbureaus Reuters en Bloomberg. Wat de gevolgen van zijn besmetting zijn is nog niet duidelijk.

 • Nederlandse basketbalsters leven in een bubbel

  Zoals de basketballers van de NBA vier maanden in een volledig afgesloten bubbel in Disney World leefden, doen de Nederlandse basketbalvrouwen dat ook deze week, maar dan in het klein. Samen met de nationale ploegen van Slowakije en Hongarije leeft Oranje in een gecreëerde bubbel in een hotel langs de A4 bij Schiphol.

  En dat allemaal speciaal voor de twee EK-kwalificatiewedstrijden aankomende donderdag en zaterdag. Een week waarin Nederland voor het eerst in 31 jaar weer een ticket voor een eindronde kan bemachtigen.

 • Vaccin heeft eerste lakmoesproef doorstaan, maar nog wat losse eindjes

  Een geweldige dag voor de wetenschap en de mensheid, noemt farmaciebedrijf Pfizer de recentste resultaten bij de ontwikkeling van een vaccin tegen covid-19. Het vaccin van Pfizer lijkt in 90 procent van de gevallen effectief. Ook in Nederland reageren wetenschappers over het algemeen verheugd.

  Wel zijn er volgens hen ook nog wat losse eindjes. Meerdere experts plaatsen tegenover de NOS kanttekeningen bij het nieuws:

 • Van commerciële tests op het coronavirus is alleen topje van ijsberg bekend

  Het zicht op de verspreiding van het coronavirus is nog steeds niet optimaal. De uitslagen van commerciële tests komen niet allemaal terecht in de officiële cijfers.

  In dit artikel beantwoorden we vijf vragen over commerciële tests:

 • Biden rekent nog steeds op 'zeer donkere winter'

  Joe Biden heeft in een toespraak benadrukt dat de coronapandemie een van de belangrijkste gevechten van zijn regering gaat worden. Hij zal voortdurend worden geïnformeerd door wetenschappers, want alleen zo kan het publiek erop vertrouwen dat het vaccin veilig en effectief is, zei hij.

  Hij deed de uitspraak naar aanleiding van het goede nieuws rond een coronavaccin, eerder vandaag. Het Amerikaanse farmaciebedrijf Pfizer meldde positieve resultaten in de derde testfase van zijn vaccin tegen het coronavirus. Toch waarschuwde Biden voor een "zeer donkere winter" in de Verenigde Staten.

  Hij denkt dat het nog maanden duurt voordat een vaccin beschikbaar zal zijn. "Ik smeek je: draag een masker. Doe het voor jezelf. Doe het voor je buurman. Een mondkapje is geen politiek statement", klonk het. Biden voegde eraan toe dat hij er wanneer hij beëdigd is alles in het werk zal stellen om de pandemie de kop in te drukken.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Biden van start met corona-aanpak: 'Een team van experts gaat ons helpen'
 • Kuipers grijnst: 'Dit is echt heel goed nieuws'

  Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding is blij met de laatste besmettingscijfers. "Dat is om te beginnen goed nieuws voor al die uitgestelde zorg", zei hij vanmiddag. "Dat kunnen we niet allemaal vandaag al inplannen, maar volgend op de ontwikkelingen van de nieuwe besmettingen weet je dat je daar weer ruimte voor kunt maken."

  Als deze trend zich voortzet, hoeven de verscherpte maatregelen ook niet langer dan twee weken te duren, denkt Kuipers.

 • Arrestaties voor vernielen coronatestlocatie Beek en Donk

  De politie heeft twee mannen opgepakt vanwege het vernielen van een coronatestlocatie in het Brabantse Beek en Donk. De verdachten zijn een 25-jarige man uit Beek en Donk en een man van 21 uit Gemert. Over het motief van de vernieling is nog niets bekend.

  De vernielingen werden vrijdagnacht aangericht in een speciale container naast een huisartsenpost. Vermoedelijk is de testlocatie bestookt met zwaar vuurwerk.

 • Duitse minister blij met bericht over vaccin, verwacht dat vaccineren niet voor januari begint

  De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn is blij dat het coronavaccin van het farmaciebedrijf Pfizer veelbelovend lijkt te zijn, maar verwacht niet voor januari met vaccineren te kunnen beginnen.

  Pfizer maakte vandaag bekend dat zijn vaccin in de derde testfase bij 90 procent van de gevaccineerde proefpersonen effectief is. Het hoopt dat het over twee weken een aanvraag kan indienen bij de Amerikaanse toezichthouder FDA om het vaccin op de markt te brengen. Ook de EU heeft dit vaccin besteld.

  "Als de berichten kloppen, is dat een goed signaal, omdat het laat zien dat dit vaccin het verschil kan maken", zegt de Duitse minister Spahn. Maar hij waarschuwt niet te vroeg te juichen, omdat er nog tegenvallers kunnen komen.

  Vaccinatiecentra

  Duitsland zal vaccinatiecentra inrichten waar kwetsbare groepen als ouderen en chronisch zieken het eerst aan de beurt zijn. Daarna komen zorgmedewerkers aan de beurt, gevolgd door hun leidinggevenden, politie- en veiligheidspersoneel, brandweerlieden en leraren.

  Mensen die niet naar een vaccinatiecentrum kunnen komen, krijgen bezoek van een mobiel vaccinatieteam.

 • Biden maakt coronateam bekend

  Aanstaand president Joe Biden heeft bekendgemaakt wie er in zijn twaalfkoppige coronateam komen. Het gaat om deskundigen die aanbevelingen zullen doen om het coronavirus in de Verenigde Staten onder controle te krijgen. Onder hen is de ontslagen klokkenluider Rick Bright.

  De viroloog werd in april ontslagen bij de vooraanstaande Biomedical Advanced Research and Development Authority, naar eigen zeggen omdat hij weigerde middelen als chloroquine en hydroxychloroquine aan te prijzen, die volgens president Trump kunnen werken tegen het coronavirus.

  Biden wil na zijn inauguratie begin volgend jaar geen tijd verliezen in de strijd tegen het coronavirus. "De coronaviruspandemie het hoofd bieden is een van de belangrijkste gevechten van onze regering, en ik zal worden geïnformeerd door de wetenschap en experts", aldus Biden.

  Donald Trump sloeg advies van experts het afgelopen jaar meerdere keren in de wind. Het aantal coronabesmettingen en doden blijft in de VS toenemen.

 • Vanaf nu rijden er ook coronatestbussen door Nederland

  Er gaan in totaal tien coronatestbussen door Nederland rijden. Vijf grote bussen en vijf wat kleinere bussen. Volgens de GGD kunnen ze op deze manier snel reageren op uitbraken op specifieke locaties, zoals verzorgingshuizen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Vanaf nu rijden er ook coronatestbussen door Nederland
 • Marathon Rotterdam in 2021 in het najaar

  Al 39 edities achtereen wordt de marathon van Rotterdam in het voorjaar georganiseerd - sinds 1983 steevast in april - maar voor het jubileum wordt uitgeweken naar het najaar. De 40ste marathon in de Maasstad zal gelopen worden op zondag 24 oktober.

  De coronapandemie is de reden om uit te wijken naar later in 2021, zoals ook dit jaar een streep ging door de oorspronkelijke datum van 5 april en de blik naar eind oktober ging. Al in juli werd duidelijk dat ook die nieuwe datum niet haalbaar was.

  Door ook voor volgend jaar een dag in oktober te prikken, hoopt de organisatie alsnog een mooie jubileumeditie te kunnen vieren.

 • 'Afname coronapatiënten eerste aanzet voor hervatting reguliere zorg'

  De ziekenhuisbezetting is in de afgelopen 24 uur licht gestegen. Maar volgens Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding is dat niet verontrustend. Hij ziet dat de tweede golf duidelijk omslaat.

  Er liggen vandaag dus iets meer coronapatiënten in het ziekenhuis dan gisteren, maar Kuipers wordt daar niet zenuwachtig van. "De daling ging zo snel dat je dit kon verwachten. Het is dus ontzettend goed nieuws." In een kleine week is de ziekenhuisbezetting met 300 covid-patiënten afgenomen. Die afname is vooral goed nieuws voor non-covid-patiënten. "Het is nog iets te vroeg om de reguliere zorg te hervatten, maar het is wel een eerste aanzet."