ANP
NOS Sport

Basketbalsters kunnen in bubbel reuzenstap zetten naar eerste EK in 31 jaar

Zoals de basketballers van de NBA vier maanden in een volledig afgesloten bubbel in Disney World leefden, doen de Nederlandse basketbalvrouwen dat ook deze week, maar dan in het klein. Samen met de nationale ploegen van Slowakije en Hongarije leeft Oranje in een gecreëerde bubbel in een hotel langs de A4 bij Schiphol.

En dat allemaal speciaal voor de twee EK-kwalificatiewedstrijden aankomende donderdag en zaterdag. Een week waarin Nederland voor het eerst in 31 jaar weer een ticket voor een eindronde kan bemachtigen.

Met de winst op Hongarije in het eerste pouleduel (66-56) heeft de ploeg een reuzenstap gezet naar een nieuwe eindronde. In 1989 speelden de Nederlandse basketbalsters voor het laatst op een EK, met een zesde plaats als resultaat.

De sfeer is ontspannen bij de ploeg. Er heerst vooral blijdschap dat de beslissende kwalificatiewedstrijden gewoon in Nederland gespeeld kunnen worden.

Basketbalvrouwen zitten in eigen bubbel tijdens jacht op EK-ticket

Het kwalificatieschema telt negen poules, waarvan de poulewinnaars en de vijf beste nummers twee zich plaatsen voor het EK van 2021 in Spanje en Frankrijk.

Twee keer winst en ticket is binnen

Aanstaande donderdag begint Nederland de jacht op het EK-ticket met een wedstrijd tegen Slowakije, waarna zaterdag Hongarije wacht. Als Nederland die duels wint, is het felbegeerde ticket binnen. Zo niet, dan moeten de basketbalsters nog even in de wachtkamer plaatsnemen en volgt in februari - bij de laatste poulewedstrijden - een laatste kans om kwalificatie af te dwingen.

Stand in groep H

1. Hongarije 2-3 (+4)
2. Nederland 1-2 (+10)
3. Slowakije 1-1 (-14)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl