NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Bijna helft personeel Limburgs vleesbedrijf besmet • 'Spreid decemberinkopen'

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • De Europese Commissie heeft definitief besloten tot aanschaf van het coronavaccin van Pfizer.
 • Bloedbank Sanquin heeft 4000 doses met antistoffen tegen het coronavirus geproduceerd.
 • De Tweede Kamer wil dat er ook coronasteun komt voor sekswerkers die geen beroep kunnen doen op het economische steunpakket.
 • Minister De Jonge verwacht dat bioscopen, musea en bibliotheken volgende week weer open kunnen
Liveblog gesloten
 • Geen juridische basis voor ruimen Deense nertsenfokkerijen

  Er is geen juridische basis om per direct in Denemarken alle nertsenfokkerijen te sluiten, zoals de regering in Kopenhagen vorige week voorstelde. Daarom komt het kabinet nu met een wetsvoorstel om de ruiming van de 15 miljoen nertsen in Denemarken toch door te kunnen zetten. De regering lag onder vuur van de oppositie omdat ze met de ruiming wilde beginnen voordat er zo'n wet was en voordat er plannen lagen om de nertsenfokkers en hun personeel te compenseren.

  "Ik betreur de gang van zaken", zei premier Mette Frederiksen daar vanmiddag over in het parlement. "Hoewel het snel ging, spreekt het voor zich dat volkomen duidelijk is dat hier nieuwe wetgeving nodig is."

  Denemarken is de grootste nertsenproducent ter wereld. De regering wil de fokkerijen sluiten omdat er een nertsen-variant van het coronavirus bij mensen is aangetroffen die volgens het Deense Vaccinatie-instituut mogelijk resistent is voor komende vaccins.

 • Bijna helft van personeel Limburgse vleesverwerker positief getest

  Bijna de helft van de 225 medewerkers van de Limburgse vleesverwerker Verhey Vlees uit Nuth is besmet met het coronavirus. Dat meldt de veiligheidsregio Zuid-Limburg. Vorige week legde de vleesverwerker de productie al stil, nadat 41 medewerkers positief waren getest. Daarna is dat aantal dus nog flink opgelopen. Het precieze aantal besmettingen is niet bekend, zegt 1Limburg.

  Ruim de helft van de werknemers van Verhey Vlees is arbeidsmigrant. Deze arbeidsmigranten werken via verschillende uitzendbureaus bij de vleesverwerker en daarom was het bron- en contactonderzoek "een ingewikkelde klus", aldus de veiligheidsregio. Verhey Vlees heeft inmiddels een plan van aanpak opgesteld om de besmettingen terug te dringen en weer veilig open te kunnen. Zo wordt er intensiever schoongemaakt en is er toezicht op de huisvesting en het vervoer van medewerkers.

  In mei waren er ook al meerdere corona-uitbraken bij vleesverwerkers, onder meer in Apeldoorn en Helmond.

 • Veiligheidsregio Haaglanden: 'Spreid decemberinkopen'

  De veiligheidsregio Haaglanden roept de inwoners op om inkopen voor Sinterklaas en Kerst zo veel mogelijk te spreiden, bijvoorbeeld door zaterdagmiddagen te mijden. Ook vraagt de veiligheidsregio winkeliers om terughoudend te zijn met acties rond Black Friday, de uit de Verenigde Staten overgewaaide dag na Thanksgiving waarop veel winkeliers flinke kortingen geven. Dit jaar valt Black Friday officieel op 27 november, de kortingsacties duren vaak een paar dagen.

  "Stunten met prijzen geeft een onnodige drukte in de winkelstraten op één specifiek moment", zegt Jan van Zanen, voorzitter van de veiligheidsregio Haaglanden en burgemeester van Den Haag. "Dat is onverstandig. Winkeliers nemen maatregelen om te zorgen hun winkel coronaproof is. Help ze daarbij door niet op drukke momenten te komen en je inkopen, waar mogelijk, digitaal te doen bij lokale ondernemers."

  Gisteren deed Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad (waarin de burgemeesters van alle 25 veiligheidsregio's zitten), een soortgelijke oproep. Hij raadde mensen aan om alleen kerstinkopen te doen op rustige momenten en zo veel mogelijk via internet te bestellen.

 • VWS: Coronaregels blijven voorlopig gelden, ook na start vaccineren

  Pas als een substantieel deel van de Nederlandse bevolking straks is ingeënt, kan er flexibeler worden omgegaan met de coronaregels. Dat zegt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) naar aanleiding van berichten in het AD.

  Die krant meldde dat mensen zonder vaccinatie zich mogelijk langer aan de regels moeten houden dan mensen die wél gevaccineerd zijn. Volgens de woordvoerder van het ministerie komt die situatie pas in beeld als de vaccinatiegraad hoog genoeg is, en dan nog alleen maar in zeer specifieke gevallen. Ook als het vaccineren straks begint zullen de regels, zoals het houden van anderhalve meter afstand en het dragen van een mondkapje, volgens VWS nog gewoon nodig zijn.

 • Carnavalsseizoen van start zonder optredens

  Big Benny, de artiestennaam van carnavalsartiest Ben Peters, zou het carnavalsseizoen morgen - de elfde van de elfde - aftrappen in zijn woonplaats Roermond. In de maanden daarna had hij nog zo'n 120 optredens gepland staan. Maar door het coronavirus zijn alle evenementen van dit carnavalsseizoen geschrapt. En daardoor loopt Peters zo'n 100.000 euro mis.

  "Een behoorlijke aderlating", zegt hij:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Een carnavalsseizoen zonder optredens: 'Ik loop 100.000 euro mis'
 • Italië telt recordaantal coronadoden

  In Italië zijn vandaag iets meer dan 35.000 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Het aantal overleden coronapatiënten nam toe met 580, het hoogste aantal sinds 14 april. Toen werden 602 coronadoden gemeld.

  In maart en april gold in Italië een strenge lockdown. Ook nu dreigt het land weer op slot te gaan, omdat het aantal besmettingen er blijft stijgen. Er gelden al strengere maatregelen: er is een avondklok van kracht, alle zwembaden, sportscholen, theaters en bioscopen zijn gesloten en de horeca moet om 18.00 uur dicht. In vier regio's, waaronder Lombardije (met als hoofdstad Milaan) en Piemonte (hoofdstad Turijn), geldt momenteel al een volledige lockdown.

 • Aangescherpt advies voor Griekenland en Oslo

  Ook voor Griekenland en de Noorse hoofdstad Oslo zijn de reisadviezen aangescherpt. In Griekenland geldt een verhoogd risico doordat het aantal coronabesmettingen er is toegenomen, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het land stond al op oranje.

  In Noorwegen geldt eigenlijk alleen voor de hoofdstad Oslo een verhoogd risico, aldus Buitenlandse Zaken. Reizigers die daar zijn geweest moeten bij terugkomst in Nederland tien dagen in quarantaine. Voor wie in andere Noorse gebieden is geweest of rechtstreeks via het vliegveld in Oslo is gereisd, geldt die quarantaineplicht niet. "Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit de rest van Noorwegen voor Nederland", zegt Buitenlandse Zaken. Omdat Noorwegen wel strenge reisbeperkingen heeft voor reizigers uit Nederland, geldt toch voor het hele Scandinavische land een oranje advies.

 • Ook reisadvies Zweden nu oranje

  Het reisadvies voor Zweden is aangepast van geel naar oranje: alleen noodzakelijke reizen. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is de kleurcode aangepast omdat het aantal besmettingen in het Scandinavische land is toegenomen. Zweden was het enige land in Europa dat nog niet op oranje stond.

  Wereldwijd krijgen nu alleen de Canarische eilanden en Curaçao en Bonaire nog een geel reisadvies van het ministerie. De rest van de landen staat op oranje of rood, vanwege het coronavirus of andere veiligheidsrisico's. Ook landen die zelf inreisverboden hebben ingesteld voor Nederlanders staan op oranje.

 • Sanquin: 4000 doses met antistoffen tegen corona

  Bloedbank Sanquin heeft de afgelopen maanden 4000 doses met antistoffen tegen het coronavirus geproduceerd. De antistoffen komen uit gedoneerd bloed van mensen die het coronavirus hebben gehad. Het is de bedoeling dat het medicijn in eerste instantie wordt toegediend aan mensen met een verzwakt immuunsysteem die mogelijk besmet zijn geraakt met corona, zoals kankerpatiënten die in aanraking zijn geweest met iemand die het virus heeft.

  Minister De Jonge van Volksgezondheid stelde eerder dit jaar 10 miljoen euro beschikbaar voor de plasma-inzameling en de ontwikkeling van doses met antistoffen tegen corona. "Knap werk, en veel dank aan iedereen die bloed doneerde", zegt De Jonge. "Nu snel door naar de volgende stap: starten met deze innovatieve behandeling." De minister stelt ook geld beschikbaar voor een onderzoek naar de effectiviteit van de antistoffen bij ouderen in verpleeghuizen.

  Sanquin gaat de komende tijd door met het inzamelen van bloedplasma en de productie van antistoffen. Naar verwachting zijn er in januari opnieuw 4000 doses beschikbaar. Ook roept de bloedbank recent genezen coronapatiënten op om bloed te blijven doneren.

 • 'Profvoetballers in Nederland tevreden over coronabeleid bij hun club'

  Een enquête van spelersvakbond VVCS laat zien dat 92 procent van de profspelers in Nederland tevreden of zeer tevreden is over de manier waarop hun club met het coronavirus omgaat. De 350 respondenten zijn wel bijna allemaal bezorgd over hun (financiële) toekomst als de competitie opnieuw stopgezet zou worden.

  Zo'n twee derde van de ondervraagde profvoetballers zegt in de huidige situatie ook zonder publiek prima te kunnen presteren.

 • Vrijwilligers staan continu paraat met 'dorpstelefoon'

  Inwoners van het Drentse Oranjedorp kunnen in coronatijd niet altijd meer de deur uit. Met behulp van de dorpstelefoon kunnen zij de hulp inroepen van vrijwilligers in de buurt.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Dag en nacht paraat met de dorpstelefoon: 'Hij gaat ook mee naar de slaapkamer'
 • Kamer wil coronasteun ook voor sekswerkers

  De Tweede Kamer wil dat het kabinet en gemeenten onderzoeken of het economische steunpakket voor de coronacrisis voldoende is voor prostituees en andere sekswerkers. Als blijkt dat zij in bepaalde gevallen geen beroep kunnen doen op de steunmaatregelen terwijl ze wel schade hebben, dan moet er alsnog steun voor hen komen, vindt de Kamer.

  Vanwege de extra maatregelen die vorige week ingingen, moesten alle prostitutieramen twee weken dicht. De prostitutieramen vallen in de categorie 'seksinrichting', net als seksclubs, privéhuizen en erotische massagesalons. Tippelzones en escorts vallen er niet onder.

 • Tokio wil vanaf maart weer grote evenementen organiseren

  De Olympische Spelen in Tokio, die vanwege de coronapandemie een jaar zijn uitgesteld, beginnen op 23 juli 2021. Om aan de wereld te laten zien dat dat veilig is, wil Tokio vanaf maart weer grote evenementen met publiek gaan organiseren.

  Afgelopen zondag was er ook al een turntoernooi in de Japanse hoofdstad, waarvoor 22 atleten uit Rusland, China en de Verenigde Staten werden ingevlogen. Een paar duizend belangstellenden mochten het evenement bijwonen. Door deelnemers na aankomst in quarantaine te plaatsen en dagelijks te testen, is het gelukt om het evenement voor de sporters en hun begeleiding coronavrij te houden.

 • De Jonge: regionale avondklok van de baan, horeca tot zeker half december dicht

  Minister De Jonge verwacht dat bioscopen, musea en bibliotheken volgende week weer open kunnen. Dat was ook de verwachting toen het kabinet twee weken geleden aankondigde dat deze gelegenheden moesten sluiten.

  De gedeeltelijke lockdown, waarbij onder meer de horeca is gesloten, zal in ieder geval tot half december duren, denkt de minister:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De Jonge verwacht: musea volgende week weer open

  Het kabinet ziet voorlopig af van strengere maatregelen in de regio's Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland-Zuid en Twente. Vorige week dreigde het kabinet daar met een avondklok en sluiting van middelbare scholen, maar volgens minister De Jonge loopt het aantal coronagevallen in die gebieden nu minder snel op. Daarom zijn extra maatregelen er nu niet nodig.

 • RIVM: 4695 nieuwe besmettingen, R onder 1 gezakt

  Bij het RIVM zijn de afgelopen dag 4695 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 6 minder dan gisteren.

  Ten opzichte van een week eerder is het aantal nieuwe besmettingen afgelopen week fors gedaald. In een week tijd zijn er 43.624 nieuwe positieve testen bij het RIVM gemeld. Een week eerder waren dat er 64.036. Dat is een afname van 32 procent. Vorige week daalde het aantal besmettingen met 5 procent.

  Ook het percentage positieve tests is gedaald. Van alle mensen die getest werden, was 14,5 positief. Een week eerder was dat 16,6 procent.

  Het zogenoemde besmettingsgetal R was op 23 oktober 0,91. Dat betekent dat 100 mensen samen 91 anderen besmetten. Alleen als de R onder de 1 zakt, neemt de verspreiding van het virus af.

  565 doden in een week

  Afgelopen week zijn er door de GGD's 565 doden gemeld bij het RIVM, van wie 98 vandaag. Een week eerder waren dat er 435. In totaal zijn er nu 8141 bevestigde coronapatiënten overleden aan het virus.

  Of het aantal doden verder stijgt hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er waren op 8 november 658 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 611. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.