NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Opnamestop in vijf Zuid-Hollandse ziekenhuizen • 'Triest record' in België

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog wordt gesloten. Dinsdag starten we een nieuw blog.

 • Opnamestop in vijf ziekenhuizen in de regio Rotterdam

  Vijf van de negen ziekenhuizen in de regio Rotterdam hebben vanavond een opnamestop ingesteld omdat het ze niet meer lukte om alle coronapatiënten te verwerken. Het gaat om het Maasstad Ziekenhuis, Franciscus Gasthuis en het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam, het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel en het Albert Schweitzer in Dordrecht.

  Het is voor de ziekenhuizen onduidelijk wanneer ze weer coronapatiënten kunnen opnemen. Volgens de veiligheidsregio wordt de situatie per uur bekeken. De opnamestop in het Ikazia duurt nog de hele nacht. In het Albert Schweitzer in Dordrecht moeten patiënten naar verwachting de nacht op de spoedeisende hulp doorbrengen omdat er niet genoeg bedden beschikbaar zijn in het ziekenhuis, meldt Rijnmond.

 • Burgemeesters willen vuurwerkverbod vanwege corona

  De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen zijn positief over een vuurwerkverbod tijdens de komende jaarwisseling. Ze steunen daarmee de wens van de beroepsvereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) en politiebond ACP. "Een verbod kan de druk op ziekenhuizen, zorgpersoneel en hulpverleners wat verlichten", zei voorzitter Bruls van het Veiligheidsberaad, doelend op de coronacrisis en de extra capaciteit die voor vuurwerkslachtoffers nodig zou zijn. Eerder dit jaar pleitte het Veiligheidsberaad ook al voor een totaalverbod.

  GroenLinks en Partij voor de Dieren hebben een initiatiefvoorstel ingediend over een tijdelijk verbod op de verkoop van bijna alle soorten vuurwerk. De Tweede Kamer debatteert morgen over het voorstel. Het is niet duidelijk of er een politieke meerderheid is voor een algeheel vuurwerkverbod dit jaar.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Burgemeesters willen vuurwerkverbod vanwege corona
 • Duitse politie controleert op mondkapjes in het openbaar vervoer

  Duitsland heeft duizenden agenten in het hele land ingezet om te controleren of de coronamaatregelen worden nageleefd. Zo controleren ze op stations of mensen hun mondkapje wel dragen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Duitse politie controleert op mondkapjes in het openbaar vervoer
 • 'Triest record' in België

  België heeft een "triest record" gebroken in de coronapandemie, meldt VRT Nieuws. Vandaag liggen in Belgische ziekenhuizen 1302 coronapatiënten op de IC's, 17 meer dan tijdens de vorige piek op 8 april.

  Hoewel de Belgische viroloog Steven Van Gucht deze ochtend nog "lichtpuntjes" zag in de vertraging van de groei van het aantal besmettingen, waarschuwde hij ook dat het aantal covidpatiënten op de IC's en het aantal ziekenhuisopnames de komende twee weken nog fors zal stijgen.

 • HagaZiekenhuis na 20.00 uur op slot

  De hoofdingang van het HagaZiekenhuis in Den Haag gaat per direct vanaf 20.00 uur op slot. De aanleiding is een opstootje gisteravond toen een groep rouwende familieleden niet tegelijk naar binnen mocht om afscheid te nemen van een overleden familielid. De politie moest er aan te pas komen om de groep buiten de deur te houden.

  Wie na 20.00 uur naar binnen wil kan aanbellen. Beveiligers kunnen dan de deur opendoen.

 • RIVM kan nauwkeuriger de virusdeeltjes opsporen in riool

  Rioolwater wordt een nog betere graadmeter voor het vroegtijdig opsporen van corona-uitbraken. De rioolmetingen van het RIVM zijn vanaf deze week zo aangepast dat ze eerder en nauwkeuriger de virusdeeltjes kunnen opsporen. Vanaf morgen zijn de nieuwe meetmethodes op het coronadashboard van de Rijksoverheid te zien.

  "We laten dan andere cijfers zien", zegt Ana Maria de Roda Husman die het rioolonderzoek bij het RIVM leidt. "Namelijk: hoeveel virus er in het riool zit, gerekend per 100.000 inwoners. Dan kunnen de rioolmetingen beter vergeleken worden met andere indicatoren op het dashboard, zoals het aantal positief geteste mensen."

 • De Jonge: 'waken voor te veel optimisme'

  Minister Hugo de Jonge is vanavond aangeschoven bij het Veiligheidsberaad in Utrecht. Daar wordt met de 25 burgemeesters van de veiligheidsregio's gesproken over aanvullende maatregelen om het coronavirus terug te dringen.

  Volgens minister De Jonge moeten we "waken voor te veel optimisme", wat de coronacijfers betreft. Het aantal besmettingen lijkt af te nemen, maar bij de ziekenhuiscijfers is dat niet het geval, zei de minister. "De druk op de zorg is fors."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De Jonge: voorzichtig met positieve duiding van de cijfers
 • 'Eetgewoonten grotendeels gelijk gebleven tijdens eerste lockdown'

  Ondanks de ingrijpende gevolgen van de coronapandemie op het dagelijks leven hebben de meeste mensen hun eetgewoonten niet veranderd tijdens de eerste lockdown. Volgens onderzoekers van de Wageningen University & Research toont dit aan hoe moeilijk eetgewoonten zich laten doorbreken. 83 procent van de 1030 personen die meededen aan het onderzoek zei niet anders te zijn gaan eten en 73 procent zei geen ander eten te zijn gaan kopen of bestellen.

  Mensen met overgewicht en obesitas zeiden vaker dat ze tijdens de eerste lockdown ongezonder zijn gaan eten. Volgens onderzoeker Maartje Poelman laat dat goed zien dat externe stress-factoren, zoals een lockdown, bij sommige mensen een grotere invloed hebben op hun eetgedrag dan bij anderen. "Dit heeft dus niets te maken met gebrek aan zelfbeheersing of wilskracht."

  Ook hoogopgeleiden zeiden vaker ongezonder te eten en meer snoep en alcoholische dranken te kopen tijdens de lockdown. Dat komt volgens Poelman doordat hun dagelijkse routines door de lockdown vaker in de war werden gestuurd dan die van laagopgeleide mensen. "Hoogopgeleide mensen gingen meer thuiswerken dan laagopgeleide mensen. Pre-lockdown werkte ongeveer 9 procent van zowel hoog- als laagopgeleiden thuis. Tijdens de lockdown moest 56 procent van de hoger opgeleiden thuiswerken terwijl dit voor 14 procent van de lager opgeleiden het geval was."

 • Reisadvies Duitsland morgenmiddag gewijzigd naar oranje

  Morgenmiddag om 12.00 uur verandert het reisadvies voor Duitsland van geel in oranje. Alleen noodzakelijke reizen zijn dan nog mogelijk en bij terugkeer in Nederland vraagt Buitenlandse Zaken mensen om tien dagen in thuisquarantaine te gaan.

  Wat precies de gevolgen zijn voor het grensverkeer tussen Duitsland en Nederland is nog niet duidelijk.

 • Reisadvies Portugal naar oranje

  Vanaf morgen is het advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken alleen nog voor noodzakelijke reizen naar Portugal en Madeira te gaan. De kleurcode van het reisadvies wordt aangepast van geel naar oranje. Wie daar is geweest, wordt gevraagd na terugkomst tien dagen in thuisquarantaine te gaan. De kleurcode voor de Azoren blijft wel op geel staan. Reizen naar de Azoren blijft dus mogelijk, maar er wordt wel gewaarschuwd voor veiligheidsrisico's.

  Het aantal besmettingen in Portugal en op Madeira is de laatste weken toegenomen. Het reisadvies voor Porto en Lissabon stond al op oranje en vorige week kreeg ook de regio boven Porto die kleur.

 • Utrecht blij met mobiele teststraat, protest tegen sneltestbus in Oost-Vlaanderen

  De Utrechtse GGD is vandaag met een nieuwe initiatief gestart: een mobiele teststraat. Die bestaat uit een vrachtwagen met oplegger, waarin een testruimte is gemaakt. De mobiele teststraat staat iedere dag op een andere locatie in de provincie. De aftrap was vandaag in Eemnes en morgen staat de vrachtwagen in Woudenberg en Lopik. De coronatests in de mobiele teststraat zijn gratis.

  Sneltestbus

  Ook in het Belgische Oost-Vlaanderen rijdt sinds vorige week een mobiele teststraat rond, de zogenoemd sneltestbus. Het is een privé-initiatief van een verzekeringsmaatschappij. De bus kan ingehuurd worden door bedrijven die hun personeel graag willen laten testen. Zo'n test kost 80 euro en binnen 20 minuten is het resultaat bekend.

  Huisartsen hebben protest aangetekend tegen de bus bij het Agentschap Zorg en Gezondheid. Ze vinden dat de sneltests onvoldoende betrouwbaar zijn en dat mensen daardoor een vals gevoel van veiligheid krijgen.

  Het Agentschap heeft de bus inmiddels onreglementair verklaard. De testbus valt namelijk onder de voorwaarden van een bevolkingsonderzoek, en daarvoor is toestemming van het agentschap nodig. Dat is niet gebeurd. Als de verzekeringsmaatschappij toch doorgaat met testen kunnen er boetes volgen die oplopen tot 100.000 euro.

 • Merkel belooft Duitsers Kerst met familie

  Grote nieuwjaarsfeesten zitten er dit jaar in Duitsland niet in, maar families moeten wel samen Kerstmis kunnen vieren als ze de nodige voorzorgsmaatregelen treffen. Dat zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel op een persconferentie in Berlijn. "Het zal een Kerstmis onder coronaomstandigheden zijn, maar het zou geen eenzame Kerstmis moeten zijn."

  Duitsland is sinds maandag in een gedeeltelijke lockdown. Horecazaken, sportscholen, bioscopen, theaters, tattooshops, nagelstudio's en culturele instellingen blijven tot het eind van de maand gesloten en buiten mogen maximaal tien personen uit twee huishoudens bij elkaar zijn. Als deze maatregelen werken kan de lockdown worden verlicht en kan Duitsland volgens Merkel een "draaglijke december" hebben. Maar veel hangt volgens de bondskanselier af van de mate waarin de regels nu worden nageleefd.

 • Uitgedunde selecties Ajax en Dinamo Kiev in Champions League

  Ajax moet het tegen FC Midtjylland doen zonder onder anderen Dusan Tadic, Andre Onana, Ryan Gravenberch en Davy Klaassen. De Amsterdamse club kent grote problemen in de aanloop naar het Champions League-uitduel met FC Midtjylland. De ploeg van trainer Erik ten Hag is vanmiddag met een flink uitgeklede selectie (slechts 17 spelers) afgereisd naar Denemarken. De club heeft officieel niet bekendgemaakt of het om coronabesmettingen gaat, maar RTL en De Telegraaf melden dat elf spelers positief hebben getest.

  Dinamo Kiev laat zes spelers thuis die positief zijn getest op het coronavirus. Het gaat om Aleksandr Karavajev, Georgi Tsitaisjvili, Mykola Sjaparenko, Mikkel Duelund, Denis Garmasj en Tudor Belutze. Ook vijf stafleden, onder wie assistent-coach Emil Karis, zijn besmet. De club speelt woensdag tegen Barcelona dat waarschijnlijk ook een speler moet missen als gevolg van een coronabesmetting.

 • Mogelijk ook pretparken en musea dicht

  Het kabinet overweegt om behalve de theaters en musea ook pretparken en dierentuinen voorlopig te sluiten. Volgens ingewijden ligt dat plan morgen prominent op tafel als er nieuwe maatregelen worden afgesproken om het coronavirus in te dammen.

  Gisteren lekte al uit dat het kabinet strengere maatregelen overweegt, zoals het sluiten van theaters en musea en het verkleinen van de maximale groepsgrootte op straat van vier naar twee. Ook het aantal mensen dat aanwezig mag zijn bij een bruiloft of uitvaart gaat mogelijk omlaag.

  Verder zal het kabinet morgen een oproep doen om de komende maanden niet naar het buitenland te reizen. Dat wil zeggen niet in de kerstvakantie, maar ook niet daarna. Bij de eerste coronagolf waren veel besmettingen terug te voeren op wintersportvakanties. Het kabinet wil voorkomen dat dat komende winter opnieuw gebeurt.

  Hoewel het aantal besmettingen afvlakt, is de druk op de zorg nog steeds hoog. Daarom vindt het kabinet extra maatregelen nodig. Hoe het pakket er precies gaat uitzien, wordt pas morgen duidelijk op de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge. Die is morgen vanaf 19.00 uur live te volgen op NPO 1, NPO Radio 1 en nos.nl.