NOS NieuwsAangepast

Ook pretparken en dierentuinen mogelijk dicht, veel discussie in kabinet

Het kabinet overweegt om behalve de theaters en musea ook pretparken en dierentuinen voorlopig te sluiten. Volgens ingewijden ligt dat plan morgen prominent op tafel als er nieuwe maatregelen worden afgesproken om het coronavirus in te dammen. De sluiting zou voor twee weken gaan gelden.

Hoewel het aantal besmettingen afvlakt, is de druk op de zorg nog steeds hoog. Daarom vindt het kabinet extra maatregelen nodig. Minister De Jonge van Volksgezondheid benadrukte vanavond dat de daling van het aantal nieuwe besmettingen "lijkt ingezet", maar hij voegde eraan toe dat dat niet per se geldt voor het aantal ziekenhuisopnames. "Dat betekent dat we behoedzaam moeten zijn met het positief duiding geven aan de cijfers."

Hoe de verscherpte maatregelen er precies gaan uitzien, wordt pas morgen duidelijk. Volgens de ingewijden is er nog veel discussie en onenigheid tussen de ministers en tussen de regeringsfracties.

Sportscholen blijven open

"De kern van de discussie in het kabinet is de afweging tussen het ontlasten van de ziekenhuizen om ook de reguliere zorg in stand te houden en de zorgen over de economische gevolgen van extra maatregelen", zegt politiek verslaggever Xander van der Wulp. "En daar komen nu ook steeds meer zorgen bij over de gemoedstoestand van de Nederlanders door de beperkingen. Hoe houden we het vol?"

Zo lag eerder vandaag nog het plan op tafel om de sportscholen te sluiten, maar dat is na overleg tussen de coalitiepartijen gesneuveld. Sport is een te belangrijke lichamelijke en mentale uitlaatklep voor mensen, zo is de redenering van met name VVD en D66.

In het kabinet hameren vooral de ministers De Jonge (VWS) en Van Ark (Medische Zorg) en premier Rutte op het verlichten van de druk op de zorg. Aan de andere kant staan ministers als Wiebes (Economische Zaken), die vrezen dat veel bedrijven het niet volhouden.

Wintersport

Gisteren lekte al uit dat het kabinet strengere maatregelen overweegt, zoals het sluiten van bibliotheken, theaters en musea en het verkleinen van de maximale groepsgrootte op straat van vier naar twee. Ook het aantal mensen dat aanwezig mag zijn bij een bruiloft of uitvaart gaat mogelijk omlaag.

Verder zal het kabinet morgen een oproep doen om de komende maanden niet naar het buitenland te reizen. Dat wil zeggen niet in de kerstvakantie, maar ook niet daarna. Bij de eerste coronagolf waren veel besmettingen terug te voeren op wintersportvakanties. Het kabinet wil voorkomen dat dat komende winter opnieuw gebeurt.

De persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge is morgen om 19.00 uur live te volgen op NPO1, NPO Radio 1 en via nos.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl