liveblog
NOS NieuwsAangepast

Mogelijk met maximaal twee mensen buiten • Duizenden bij afscheid bisschop in Montenegro

  • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag
  • Kabinet overweegt strengere maatregelen: met maximaal twee mensen buiten.
  • RIVM: 8740 nieuwe besmettingen, ruim duizend minder dan gisteren
  • Veel kinderen hebben zorgen over corona, blijkt uit onderzoek voor het NOS Jeugdjournaal
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit blog wordt gesloten. Maandag starten we een nieuw blog.

Frans pleidooi om kleine winkels te steunen

De Franse regering wil kleine, zelfstandige winkels ondersteunen om de coronacrisis te doorstaan. Deze kleine ondernemers zijn bang de strijd te verliezen tegen internationale giganten als webwinkel Amazon.

Vanwege de hernieuwde lockdown in Frankrijk zijn alle niet-essentiële winkels dicht. Kleine boetiekjes, zoals boekenwinkels en bloemenwinkels, zijn sinds donderdag gesloten. Sommige winkels proberen de aangescherpte maatregelen te omzeilen, zo verkopen supermarkten nu ook bloemen en boeken. De Franse regering wil dit gaan verbieden, om de kleine winkeliers te helpen, meldt persbureau Reuters. "We nemen deze maatregelen om de Franse bevolking te beschermen", zei premier Jean Castex tegen tv-zender TF1.

Burgemeesters in zo'n 50 plaatsen hebben besloten sommige plaatselijke winkels toch toe te staan om open te blijven. De burgemeester van Parijs wil hetzelfde doen voor boekwinkels. Maar minister Le Maire van economie vindt dit "onverantwoord". Hij maakt 100 miljoen euro vrij voor kleine winkeliers om een webshop te openen.

Tweede Kamerverkiezingen worden 'coronaproof'

De Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar gaan er door het coronavirus heel anders uit zien. Sinds vrijdag weten we dat we niet meer moeten spreken van de verkiezingen van 17 maart, maar van die van 15, 16 en 17 maart: minister Ollongren wil de verkiezingen over drie dagen uitsmeren.

Verder stelt ze voor dat alle mensen in Nederland van 70 jaar en ouder volgend jaar per brief mogen stemmen. Nu kan dat alleen nog voor Nederlanders die in het buitenland wonen.

Doel van de maatregelen is om in deze coronatijd drukte in de stemlokalen te vermijden en tegelijk te voorkomen dat kiezers het niet aandurven om te gaan stemmen. Maar voordat de verkiezingen op deze manier gehouden kunnen worden moet Ollongren de maatregelen nog uitwerken in een wet, waar beide Kamers mee moeten instemmen.

Zwaar getroffen Uden herdenkt doden

Morgen is het Allerzielen, de rooms-katholieke feestdag waarop de doden worden herdacht. In Uden is dat vandaag al gebeurd, op Allerheiligen. In de Brabantse plaats zijn veel mensen aan covid-19 overleden, maar ook anderen werden herdacht.. Voor sommigen, zoals Niels Swinkels, was dit een kans om alsnog te rouwen om een verloren familielid.

Zwaar getroffen Uden herdenkt de doden

Moeder en dochter samen op corona-afdeling

NOS-verslaggever Joris van Poppel liep een dag mee op de corona-afdeling van het Amphia Ziekenhuis in Breda. Daar trof hij Jolanda, die samen met haar moeder in het ziekenhuis ligt met het coronavirus.

Moeder en dochter samen op corona-afdeling ziekenhuis: 'Ik ben blij dat ik het erger heb'

Nog geen duidelijkheid over nieuwe corona-maatregelen

Het is nog niet zeker of er extra maatregelen komen tegen de verspreiding van het coronavirus. In de ambtswoning van de premier, het Catshuis, heeft het kabinet tot het begin van de avond gesproken over de huidige aanpak en het mogelijke effect van de gedeeltelijke lockdown die nu geldt. "Er was enige opluchting over de dalende cijfers, maar het is nu nog te vroeg om te zeggen of er niets extra's nodig is", zegt een Haagse bron tegen de NOS.

Dinsdag wil het kabinet wel duidelijkheid geven; dan staat er weer een persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid gepland, waarin ook iets wordt gezegd over reizen naar het buitenland.

Duizenden bij afscheid belangrijkste bisschop Servisch-orthodoxe kerk in Montenegro

Vandaag is de belangrijkste bisschop van de Servisch-orthodoxe kerk in Montenegro, Amfilohije Radovic, begraven. Hij overleed vrijdag aan de gevolgen van een coronabesmetting.

Op beelden van zijn begrafenis is een enorme mensenmassa te zien. Er waren duizenden mensen bijeen. De coronaregels zijn massaal overtreden, melden lokale media. Velen kusten zelfs het opgebaarde lichaam van de geestelijke.

Duizenden mensen namen afscheid van bisschop Radovic

Speciaalbiertjes in plastic flessen; ondernemers zoeken oplossingen

Speciaalbier, verpakt in plastic flessen waar normaal gesproken vers sinaasappelsap in verkocht wordt. Het is een manier voor horecaondernemer Thijs Postma uit Zwartsluis om van zijn fusten af te komen. "Toen ik hoorde dat de horeca nog langer op slot bleef, had ik geen zin om mijn dure voorraad speciaalbier door de gootsteen te spoelen", vertelt hij tegen RTV Oost.

Het bier is beperkt houdbaar en vanwege de verplichte sluiting van de horeca kan hij zijn bier dus niet tappen. Maar dit werkt ook: "Met behulp van een klein beetje stikstof kan ik ze met bier vullen. Door het koolzuurgas schuimt het bier niet alle kanten op als ik de plastic flessen vol tap."

Het idee slaat aan bij klanten, de voorraad werd binnen een dag verkocht:

Speciaal bier in plastic flessen

Ronaldo scoort in eerste duel na coronabesmetting

Net terug van afwezigheid vanwege een positieve coronatest drukte Cristiano Ronaldo zijn stempel op de wedstrijd van Juventus tegen Spezia. De 35-jarige Portugees kwam bij een 1-1 stand in de ploeg en leidde zijn team met twee goals naar een 4-1 zege.

Ronaldo speelde eind september zijn laatste wedstrijd voor Juventus, keerde met een coronabesmetting terug van de interlandperiode en mocht zondag als invaller voor het eerst weer meedoen. Drie minuten na zijn rentree was het al raak.

Kinderen bezorgd over het coronavirus

Veel kinderen maken zich zorgen over het coronavirus, vooral omdat ze bang zijn dat hun ouders of opa of oma besmet raken. Dat blijkt uit een onderzoek dat het NOS Jeugdjournaal heeft laten uitvoeren onder kinderen tussen de 9 en 12 jaar.

82 procent van de kinderen zegt dat ze zich een beetje of heel erg zorgen maken. Verder is ruim twee derde bang dat de scholen weer dicht moeten, ze zouden het erg vinden als dat gebeurt. De coronacrisis heeft ook veel invloed op hoe ze zich voelen: kinderen vervelen zich vaker, een op de drie is vaker bang en een kwart is vaker verdrietig.

Zo reageerden kinderen op stellingen over corona:

Zo reageerden kinderen op stellingen over corona

Verhalen uit het Amphia Ziekenhuis

Verslaggever Joris van Poppel liep een dag mee op de corona-afdelingen van het Amphia Ziekenhuis in Breda. Hij sprak met verschillende artsen en verpleegkundigen over hoe hun werkdagen er nu uitzien.

Zijn verslag vind je hier:

Verhalen uit het Amphia Ziekenhuis: 'Bang dat we overlopen'

Burgemeester wil hogere boetes voor illegale feesten

"Asociaal en onverantwoord", vindt burgemeester Marianne Schuurmans van de gemeente Haarlemmermeer het houden van illegale feesten. Ze pleit voor hogere boetes voor organisatoren.

Ook in haar gemeente was afgelopen weekend een illegaal Halloweenfeest. Daar kregen zeventig aanwezigen een boete. Organisatoren van illegale feesten riskeren een boete van 4000 euro. Voor bezoekers die de coronaregels overtreden, zijn de boetes verlaagd van 395 euro naar 95 euro.

Burgemeester Schuurmans op Twitter:

Eerste grote wielerkoers van 2021 geschrapt

De eerste WorldTour-wedstrijd op de wielerkalender is geschrapt. Het gaat om de Tour Down Under, een Australische zesdaagse rittenkoers die normaal gesproken wordt verreden in januari.

De koers is geschrapt omdat het volgens de organisatie vanwege de coronamaatregelen te ingewikkeld en risicovol is om Europese teams naar Australië te laten vliegen. Vanwege het coronavirus gelden in Australië strenge maatregelen voor reizigers: mensen die het land binnenkomen moeten verplicht veertien dagen in quarantaine. Volgens de organisatie zouden er meer dan 400 mensen (renners en staf) van buiten Australië op de Tour Down Under afkomen.

Dragan loopt halve marathon per dag door corona-afval

De hoeveelheid afval van het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel is door het coronavirus met 500 procent toegenomen. Artsen en verpleegkundigen op de corona-afdeling moeten zich meerdere keren per dag verkleden. Om het afval dat dit oplevert weg te brengen, lopen facilitaire medewerkers dagelijks kilometers extra om alle afvalemmers op te halen.

Dragan Dubajic en zijn collega's zien op hun stappentellers dat hij nu dagelijks zo'n 22 kilometer loopt:

Dragan loopt elke dag halve marathon om corona-afval in ziekenhuis op te halen

Meer dan 350 boetes uitgedeeld op illegale feesten rond Halloween

De politie heeft zaterdagmiddag en in de nacht van zaterdag op zondag meer dan 350 boetes uitgedeeld bij het beëindigen van illegale feesten. Verspreid over Nederland waren op de Halloweenavond meer dan tien feesten waar de politie bekeuringen uitdeelde. De feesten zijn in strijd met de coronamaatregelen en noodverordeningen.

Persbureau ANP heeft alle politieberichten van zondag verzameld en hieruit blijkt dat de politie de handen vol had aan de feesten. De meeste boetes zijn uitgedeeld in een bos bij Geulle in de Limburgse gemeente Meerssen. Daar werden ongeveer honderd feestvierders bekeurd en beëindigde de ME het feest.

Andere grote feesten waren in de omgeving van Amsterdam. Daar deelde de politie bijna vijftig boetes uit aan bezoekers van een feest in een bedrijfspand en beëindigden agenten een feest met zestig bezoekers in een woning op de Zuidas. Op een vakantiepark bij Halfweg bleken zestig mensen Halloween te vieren, en ook in Hoofddorp bekeurde de politie zaterdagavond vijftig feestgangers in een bedrijfspand.

Organisatoren van illegale feesten riskeren een boete van 4000 euro. Voor bezoekers die de coronaregels overtreden, zijn de boetes verlaagd van 395 euro naar 95 euro.

RIVM: 8740 nieuwe besmettingen, ruim duizend minder dan gisteren

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 8740 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1079 minder dan gisteren. Toen werden er 9839 gemeld.

Er zijn 237 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 77 nieuwe opnames minder dan gisteren. In totaal liggen er nu 2493 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2448), van wie 583 op de IC (gisteren: 584). Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan ontslagen.

Op de intensive care werden 58 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 18 nieuwe opnames minder dan gisteren.

Bij het RIVM zijn 39 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 51 doden gemeld.

Opnieuw coronabesmettingen bij PSV: Hendrix en Müller positief

PSV heeft in aanloop naar de competitiewedstrijd tegen ADO Den Haag wederom te maken met coronabesmettingen binnen de selectie. Jorrit Hendrix en doelman Vincent Müller zijn positief getest en missen daardoor het treffen, dat om 16.45 uur begint.

De afwezigheid van het duo komt bovenop negen eerder vastgestelde besmettingen. Alleen Jordan Teze en Eran Zahavi zijn sinds kort weer beschikbaar. Daarnaast kampen enkele spelers met blessures.

"We kunnen net aan voldoen aan het minimaal aantal spelers", zegt directeur Toon Gerbrands. "Naar de letter van de afspraken die zijn gemaakt over voetballen in coronatijd moeten we spelen, maar er staan tegen ADO spelers op het veld die eigenlijk niet kunnen spelen vanwege dreigende overbelasting en dus kans op blessures."

Wat doen clubs nu dansen al maanden niet kan?

Sommige clubs zijn al sinds maart dicht. Een aantal gebruikt hun ruimte nu totaal anders. Om toch nog iets te kunnen verdienen, maar vooral om bezig te zijn, zeggen deze clubeigenaren in Amsterdam en Groningen:

Pizza's en virtual reality: wat doen clubs nu dansen al maanden niet kan?

Helft Slowaakse bevolking op één dag getest

Bijna de helft van de bevolking van Slowakije heeft gisteren deelgenomen aan een landelijke coronatest. De regering wil in twee weekends de hele bevolking testen om de stijging van het aantal besmettingen te stoppen zonder een harde lockdown te hoeven afkondigen.

Van de ruim 2,5 miljoen Slowaken die zich gisteren meldden, testte 1 procent positief. Zij moeten in isolatie.

Het land heeft 5,5 miljoen inwoners. Alleen kinderen onder de tien worden niet getest. Deelname is overigens niet verplicht. Wie niet meedoet krijgt wel te maken met strenge beperkingen, inclusief een verbod op werken buitenshuis.

Volgens Reuters wordt het massale testen in Slowakije met belangstelling gevolgd door landen van vergelijkbare grootte die manieren zoeken om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Slowaken in de rij voor een testcentrum in Bratislava

Arrestaties na demonstraties in Spanje

De Spaanse politie heeft gisteravond 32 mensen aangehouden in het centrum van Madrid na een niet toegestane demonstratie tegen de lockdown in het land. Het protest volgde op demonstraties in andere steden in Spanje. Onder meer in Barcelona, Bilbao, Logroño, Málaga en Santander gingen mensen de straat op.

In Madrid staken demonstranten containers in brand en werden er winkelpuien vernield. Ze riepen slogans als "Madrid zegt: genoeg", "Madrid gaat kapot", en ook leuzen tegen de regering.

In Spanje is een noodtoestand van kracht. Landelijk geldt een avondklok tussen 23.00 uur en 6.00 uur en moeten bijeenkomsten beperkt blijven tot zes personen. De noodtoestand geeft deelstaten ook de mogelijkheid om regio's af te grendelen. Dat betekent dat je er alleen in en uit mag met een goede reden, zoals ziekenhuisbezoek of werk.

Recordaantal nieuwe besmettingen in Rusland

In Rusland zijn in 24 uur tijd 18.665 nieuwe besmettingen geteld. Dat is een nieuw record. Gisteren waren er 18.140 nieuwe gevallen. Er waren 245 nieuwe sterfgevallen als gevolg van het virus, tegen 334 een dag eerder.

Het totaal aantal besmettingen in Rusland staat op meer dan een miljoen, maar daarin staat het land niet alleen. Ook in de VS, India, Brazilië, Frankrijk, Spanje, Argentinië en Colombia zijn er sinds het begin van de pandemie meer dan een miljoen gevallen geteld.

Basisscholen Israël weer open

Anderhalve maand na het begin van de tweede lockdown in Israël gaan basisscholen weer open. Leerlingen mogen vier dagen per week naar school, maar moeten daar wel voortdurend mondkapjes op. Het land heft ook andere beperkingen op. Kappers en schoonheidssalons mogen weer open. Winkels moeten nog dicht blijven tot volgende week zondag.

De lockdown werd zes weken geleden ingesteld nadat het aantal besmettingen omhoog was geschoten. Er zijn in Israël 314.000 gevallen vastgesteld, 2.541 mensen zijn aan de gevolgen van de ziekte overleden.

Ruim 14.000 nieuwe besmettingen in Duitsland

In Duitsland zijn in 24 uur 14.177 nieuwe coronabesmettingen geteld, meldt het Robert Koch Instituut. Gisteren werden er nog 19.059 nieuwe gevallen gemeld, dat was een nieuw record. Dat het aantal nu weer lager is wil niet zoveel zeggen, waarschuwt Tagesschau.de. De ervaring leert dat het aantal gemelde gevallen op zondag en maandag lager is, onder meer doordat er in het weekend minder tests worden uitgevoerd. Bovendien geven niet alle gezondheidsautoriteiten in het weekend hun gegevens door aan het RKI.

Door het toenemend aantal gevallen hebben de regering in Berlijn en de Duitse deelstaten vorige week besloten om de maatregelen tegen de verspreiding van het virus opnieuw aan te scherpen. Morgen treedt de nieuwe regelgeving in werking. Horeca, bioscopen, theaters en sportscholen moeten dicht. Supermarkten en winkels mogen nog wel openblijven, maar moeten de hygiënevoorschriften volgen en zorgen voor voldoende afstand tussen de klanten. Ook mogen Duitsers nog maar met maximaal twee huishoudens samenkomen, zowel in publieke ruimtes als privé.

Voor het eerst in maanden geen lokale besmettingen in Australië

Voor het eerst in vijf maanden zijn er in Australië geen nieuwe lokale besmettingen vastgesteld. Dat is vooral goed nieuws voor plaatsen waar de afgelopen maanden een strikte lockdown werd ingesteld, zoals Melbourne. Dit weekend zijn de restaurants en cafés daar voor het eerst weer open. De vice-premier van de staat Victoria, waarvan Melbourne de hoofdstad is, reageerde opgetogen op de nieuwe cijfers en noemde het "een mooie dag voor Victoria".

Hij riep ook op tot voorzichtigheid, vooral bij de paardenraces in Melbourne komende dinsdag. The Melbourne Cup staat bekend als the race that stops a nation. Australiërs kijken traditioneel samen naar de race bij vrienden, familie en in cafés.

Australiërs in de rij voor een restaurant in Melbourne dat weer open mag

Politie beëindigt illegale feesten in Limburgse bossen en 'Halloween-huis'

De politie heeft vannacht weer meerdere illegale feesten beëindigd. In Zuid-Limburg waren 100 tot 150 mensen bij elkaar in de bossen bij Geulle. De politie vond hen na een melding. Omdat het feest zo groot was, is de mobiele eenheid erbij gehaald. Ongeveer 100 feestvierders hebben een bekeuring gekregen. En er zijn 11 mensen aangehouden omdat ze zich niet konden legitimeren. In het dorp Halfweg bij Amsterdam vond de politie 70 mensen in een vakantiehuisje voor 8 personen. Ze hielden er een Halloweenfeest.

Politie beëindigt illegale feesten in Limburgse bossen

Welkom in het liveblog van zondag 1 november. Het blog van gisteren is hier terug te vinden.