NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Mogelijk met maximaal twee mensen buiten • Duizenden bij afscheid bisschop in Montenegro

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag
 • Kabinet overweegt strengere maatregelen: met maximaal twee mensen buiten.
 • RIVM: 8740 nieuwe besmettingen, ruim duizend minder dan gisteren
 • Veel kinderen hebben zorgen over corona, blijkt uit onderzoek voor het NOS Jeugdjournaal
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit blog wordt gesloten. Maandag starten we een nieuw blog.

 • Frans pleidooi om kleine winkels te steunen

  De Franse regering wil kleine, zelfstandige winkels ondersteunen om de coronacrisis te doorstaan. Deze kleine ondernemers zijn bang de strijd te verliezen tegen internationale giganten als webwinkel Amazon.

  Vanwege de hernieuwde lockdown in Frankrijk zijn alle niet-essentiële winkels dicht. Kleine boetiekjes, zoals boekenwinkels en bloemenwinkels, zijn sinds donderdag gesloten. Sommige winkels proberen de aangescherpte maatregelen te omzeilen, zo verkopen supermarkten nu ook bloemen en boeken. De Franse regering wil dit gaan verbieden, om de kleine winkeliers te helpen, meldt persbureau Reuters. "We nemen deze maatregelen om de Franse bevolking te beschermen", zei premier Jean Castex tegen tv-zender TF1.

  Burgemeesters in zo'n 50 plaatsen hebben besloten sommige plaatselijke winkels toch toe te staan om open te blijven. De burgemeester van Parijs wil hetzelfde doen voor boekwinkels. Maar minister Le Maire van economie vindt dit "onverantwoord". Hij maakt 100 miljoen euro vrij voor kleine winkeliers om een webshop te openen.

 • Tweede Kamerverkiezingen worden 'coronaproof'

  De Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar gaan er door het coronavirus heel anders uit zien. Sinds vrijdag weten we dat we niet meer moeten spreken van de verkiezingen van 17 maart, maar van die van 15, 16 en 17 maart: minister Ollongren wil de verkiezingen over drie dagen uitsmeren.

  Verder stelt ze voor dat alle mensen in Nederland van 70 jaar en ouder volgend jaar per brief mogen stemmen. Nu kan dat alleen nog voor Nederlanders die in het buitenland wonen.

  Doel van de maatregelen is om in deze coronatijd drukte in de stemlokalen te vermijden en tegelijk te voorkomen dat kiezers het niet aandurven om te gaan stemmen. Maar voordat de verkiezingen op deze manier gehouden kunnen worden moet Ollongren de maatregelen nog uitwerken in een wet, waar beide Kamers mee moeten instemmen.

 • Zwaar getroffen Uden herdenkt doden

  Morgen is het Allerzielen, de rooms-katholieke feestdag waarop de doden worden herdacht. In Uden is dat vandaag al gebeurd, op Allerheiligen. In de Brabantse plaats zijn veel mensen aan covid-19 overleden, maar ook anderen werden herdacht.. Voor sommigen, zoals Niels Swinkels, was dit een kans om alsnog te rouwen om een verloren familielid.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Zwaar getroffen Uden herdenkt de doden
 • Moeder en dochter samen op corona-afdeling

  NOS-verslaggever Joris van Poppel liep een dag mee op de corona-afdeling van het Amphia Ziekenhuis in Breda. Daar trof hij Jolanda, die samen met haar moeder in het ziekenhuis ligt met het coronavirus.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Moeder en dochter samen op corona-afdeling ziekenhuis: 'Ik ben blij dat ik het erger heb'
 • Nog geen duidelijkheid over nieuwe corona-maatregelen

  Het is nog niet zeker of er extra maatregelen komen tegen de verspreiding van het coronavirus. In de ambtswoning van de premier, het Catshuis, heeft het kabinet tot het begin van de avond gesproken over de huidige aanpak en het mogelijke effect van de gedeeltelijke lockdown die nu geldt. "Er was enige opluchting over de dalende cijfers, maar het is nu nog te vroeg om te zeggen of er niets extra's nodig is", zegt een Haagse bron tegen de NOS.

  Dinsdag wil het kabinet wel duidelijkheid geven; dan staat er weer een persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid gepland, waarin ook iets wordt gezegd over reizen naar het buitenland.

 • Duizenden bij afscheid belangrijkste bisschop Servisch-orthodoxe kerk in Montenegro

  Vandaag is de belangrijkste bisschop van de Servisch-orthodoxe kerk in Montenegro, Amfilohije Radovic, begraven. Hij overleed vrijdag aan de gevolgen van een coronabesmetting.

  Op beelden van zijn begrafenis is een enorme mensenmassa te zien. Er waren duizenden mensen bijeen. De coronaregels zijn massaal overtreden, melden lokale media. Velen kusten zelfs het opgebaarde lichaam van de geestelijke.

  Duizenden mensen namen afscheid van bisschop Radovic AFP
 • Speciaalbiertjes in plastic flessen; ondernemers zoeken oplossingen

  Speciaalbier, verpakt in plastic flessen waar normaal gesproken vers sinaasappelsap in verkocht wordt. Het is een manier voor horecaondernemer Thijs Postma uit Zwartsluis om van zijn fusten af te komen. "Toen ik hoorde dat de horeca nog langer op slot bleef, had ik geen zin om mijn dure voorraad speciaalbier door de gootsteen te spoelen", vertelt hij tegen RTV Oost.

  Het bier is beperkt houdbaar en vanwege de verplichte sluiting van de horeca kan hij zijn bier dus niet tappen. Maar dit werkt ook: "Met behulp van een klein beetje stikstof kan ik ze met bier vullen. Door het koolzuurgas schuimt het bier niet alle kanten op als ik de plastic flessen vol tap."

  Het idee slaat aan bij klanten, de voorraad werd binnen een dag verkocht:

  Speciaal bier in plastic flessen RTV Oost
 • Ronaldo scoort in eerste duel na coronabesmetting

  Net terug van afwezigheid vanwege een positieve coronatest drukte Cristiano Ronaldo zijn stempel op de wedstrijd van Juventus tegen Spezia. De 35-jarige Portugees kwam bij een 1-1 stand in de ploeg en leidde zijn team met twee goals naar een 4-1 zege.

  Ronaldo speelde eind september zijn laatste wedstrijd voor Juventus, keerde met een coronabesmetting terug van de interlandperiode en mocht zondag als invaller voor het eerst weer meedoen. Drie minuten na zijn rentree was het al raak.

 • Kinderen bezorgd over het coronavirus

  Veel kinderen maken zich zorgen over het coronavirus, vooral omdat ze bang zijn dat hun ouders of opa of oma besmet raken. Dat blijkt uit een onderzoek dat het NOS Jeugdjournaal heeft laten uitvoeren onder kinderen tussen de 9 en 12 jaar.

  82 procent van de kinderen zegt dat ze zich een beetje of heel erg zorgen maken. Verder is ruim twee derde bang dat de scholen weer dicht moeten, ze zouden het erg vinden als dat gebeurt. De coronacrisis heeft ook veel invloed op hoe ze zich voelen: kinderen vervelen zich vaker, een op de drie is vaker bang en een kwart is vaker verdrietig.

  Zo reageerden kinderen op stellingen over corona:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Zo reageerden kinderen op stellingen over corona
 • Verhalen uit het Amphia Ziekenhuis

  Verslaggever Joris van Poppel liep een dag mee op de corona-afdelingen van het Amphia Ziekenhuis in Breda. Hij sprak met verschillende artsen en verpleegkundigen over hoe hun werkdagen er nu uitzien.

  Zijn verslag vind je hier:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Verhalen uit het Amphia Ziekenhuis: 'Bang dat we overlopen'
 • Burgemeester wil hogere boetes voor illegale feesten

  "Asociaal en onverantwoord", vindt burgemeester Marianne Schuurmans van de gemeente Haarlemmermeer het houden van illegale feesten. Ze pleit voor hogere boetes voor organisatoren.

  Ook in haar gemeente was afgelopen weekend een illegaal Halloweenfeest. Daar kregen zeventig aanwezigen een boete. Organisatoren van illegale feesten riskeren een boete van 4000 euro. Voor bezoekers die de coronaregels overtreden, zijn de boetes verlaagd van 395 euro naar 95 euro.

  Burgemeester Schuurmans op Twitter:

 • Eerste grote wielerkoers van 2021 geschrapt

  De eerste WorldTour-wedstrijd op de wielerkalender is geschrapt. Het gaat om de Tour Down Under, een Australische zesdaagse rittenkoers die normaal gesproken wordt verreden in januari.

  De koers is geschrapt omdat het volgens de organisatie vanwege de coronamaatregelen te ingewikkeld en risicovol is om Europese teams naar Australië te laten vliegen. Vanwege het coronavirus gelden in Australië strenge maatregelen voor reizigers: mensen die het land binnenkomen moeten verplicht veertien dagen in quarantaine. Volgens de organisatie zouden er meer dan 400 mensen (renners en staf) van buiten Australië op de Tour Down Under afkomen.

 • Dragan loopt halve marathon per dag door corona-afval

  De hoeveelheid afval van het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel is door het coronavirus met 500 procent toegenomen. Artsen en verpleegkundigen op de corona-afdeling moeten zich meerdere keren per dag verkleden. Om het afval dat dit oplevert weg te brengen, lopen facilitaire medewerkers dagelijks kilometers extra om alle afvalemmers op te halen.

  Dragan Dubajic en zijn collega's zien op hun stappentellers dat hij nu dagelijks zo'n 22 kilometer loopt:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Dragan loopt elke dag halve marathon om corona-afval in ziekenhuis op te halen
 • Meer dan 350 boetes uitgedeeld op illegale feesten rond Halloween

  De politie heeft zaterdagmiddag en in de nacht van zaterdag op zondag meer dan 350 boetes uitgedeeld bij het beëindigen van illegale feesten. Verspreid over Nederland waren op de Halloweenavond meer dan tien feesten waar de politie bekeuringen uitdeelde. De feesten zijn in strijd met de coronamaatregelen en noodverordeningen.

  Persbureau ANP heeft alle politieberichten van zondag verzameld en hieruit blijkt dat de politie de handen vol had aan de feesten. De meeste boetes zijn uitgedeeld in een bos bij Geulle in de Limburgse gemeente Meerssen. Daar werden ongeveer honderd feestvierders bekeurd en beëindigde de ME het feest.

  Andere grote feesten waren in de omgeving van Amsterdam. Daar deelde de politie bijna vijftig boetes uit aan bezoekers van een feest in een bedrijfspand en beëindigden agenten een feest met zestig bezoekers in een woning op de Zuidas. Op een vakantiepark bij Halfweg bleken zestig mensen Halloween te vieren, en ook in Hoofddorp bekeurde de politie zaterdagavond vijftig feestgangers in een bedrijfspand.

  Organisatoren van illegale feesten riskeren een boete van 4000 euro. Voor bezoekers die de coronaregels overtreden, zijn de boetes verlaagd van 395 euro naar 95 euro.