NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Rutte: verdubbeling 'zorgelijke' regio's dreigt • Voortaan weer vaker persconferenties

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten het liveblog voor vandaag af. Morgen komt hier weer een nieuw liveblog met het belangrijkste coronanieuws.

 • Kamerdebat afgelopen

  Het Kamerdebat over het coronavirus zit erop. De partijen in de Kamer vinden dat het kabinet er harder aan moet werken om het vertrouwen in het coronabeleid niet te verliezen. Zowel de aanpak als de communicatie moet beter, vinden de fracties. Niet eerder was de kritiek in het parlement zo hard.

 • Famke Louise: #ikdoenietmeermee was nodig om mijn verhaal te kunnen doen

  Zangeres Famke Louise heeft in het RTL-programma Jinek gereageerd op de ophef die is ontstaan over de hashtag #ikdoenietmeermee, die zij en andere influencers gisteravond online zetten. "Deze hashtag was nodig om mijn verhaal te kunnen doen", zei ze.

 • Rutte: aantal zorgelijke regio's lijkt snel toe te nemen

  Het aantal regio's in Nederland die het predicaat 'zorgelijk' hebben vanwege het aantal coronabesmettingen, dreigt deze week meer dan te verdubbelen. Premier Rutte zei in het debat dat hij verwacht dat er deze week acht regio's bij komen. Welke dat zijn, zei hij niet.

  Tot nu toe staat de teller op zes. In die regio's (vooral in het westen van het land) gelden strengere regels, bijvoorbeeld in de horeca. Die moet eerder sluiten. Ook is in 'zorgelijke' regio's de maximale groepsgrootte teruggebracht van 100 naar 50.

  In het debat zei Rutte dat die maatregelen niet genoeg zullen zijn om een tweede golf te voorkomen.

 • De Jonge: tekort testcapaciteit is complex probleem

  Minister De Jonge erkent dat niet iedereen die dat wil zich kan laten testen vanwege een tekort aan testcapaciteit. Naar eigen zeggen heeft hij er alles aan gedaan om de capaciteit verder op de schalen, "maar het is een complex probleem".

  Op dit moment worden er dagelijks ruim 38.000 mensen getest op corona, maar dat is niet genoeg. Volgens De Jonge was het tot half augustus nog rustig in de teststraten, maar daarna is de vraag ineens steil omhoog gegaan. Steiler dan verwacht.

  Bovendien waren er tegenvallers. "Daardoor zijn we lager uitgekomen dan we wilden", zei De Jonge. Volgens hem had het kunnen helpen als er eerder was ingezet op contracten met grote Duitse laboratoria. "Maar in de context die we toen hadden, lag dat niet voor de hand. We hebben in het hele proces telkens de stap gezet die logisch was."

  PVV-leider Geert Wilders noemde het een "woordenbrij" die de minister nodig heeft om zijn falen te verbloemen. "Door uw falen dreigen we nu in een tweede golf terecht te komen."

 • Johnson: 'Alles doen om nieuwe lockdown te voorkomen, maar wellicht verder ingrijpen'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Johnson: 'Het grootste wapen tegen covid is het gezonde verstand'
 • Rutte: voortaan weer vaker persconferentie

  Het kabinet gaat weer vaker een persconferentie houden over de corona-aanpak. Premier Rutte deed die toezegging nadat verschillende partijen daarop hadden aangedrongen. Ze vonden dat het kabinet regelmatiger moet overleggen nu de besmettingscijfers weer oplopen.

  "Er komt een vaster ritme in de besluitvorming", zei Rutte. "Waarschijnlijk iedere twee weken." De persconferenties volgen steeds op een advies van het Outbreak Management Team (OMT). Waarschijnlijk zal er ook steeds een debat in de Tweede Kamer komen.

 • Ernst Kuipers: 'Snel effect zien, anders strengere maatregelen nodig'

  Als komende vrijdag blijkt dat de nieuwste maatregelen er niet toe leiden dat het aantal besmettingen omlaag gaat, dan zijn er strengere maatregelen nodig, zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg in Nieuwsuur.

  Sinds zondag moeten in zes regio's kroegen eerder dicht en mogen maximaal 50 in plaats van 100 mensen bij elkaar komen. "Van de maatregelen moet je voor het eind van de week effect zien, het aantal besmettingen moet naar beneden. Is dat niet het geval, dan zal gezocht moeten worden, lokaal en zo gericht mogelijk, naar strengere maatregelen."

 • Vliegmaatschappijen moeten binnen week geld teruggeven bij annulering

  Vanaf begin oktober moeten vliegmaatschappijen weer binnen zeven dagen klanten hun geld teruggeven als ze een vlucht annuleren. Dat zegt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) na gesprekken met KLM, Transavia, Vueling, Corendon en TUI.

  De afgelopen maanden klaagden veel mensen dat ze heel lang moesten wachten op hun geld. Europese regels schrijven voor dat bij annulering een consument binnen een week geld terug moet krijgen.

 • Rutte blijft erbij: mondkapjesregel was medische afweging

  Dat zorgmedewerkers in de ouderenzorg aan het begin van de uitbraak geen mondkapjes kregen, had volgens premier Rutte niets te maken met schaarste. Hij zei in het Kamerdebat dat die richtlijn gebaseerd was op medische oordelen van het RIVM.

  Bij vluchtige contacten is het risico op besmetting namelijk klein. "De sector vroeg aan het RIVM: zijn mondkapjes noodzakelijk? Het antwoord was: medisch gezien niet. Vervolgens is er wel gevraagd ze dan ook niet te gebruiken omdat er schaarste was", zei Rutte.

  Toch werd de richtlijn op 17 augustus stilzwijgend veranderd, en werd bescherming wel 'noodzakelijk'. Maar volgens Rutte is de richtlijn alleen veranderd omdat die onduidelijkheid opleverde. In ziekenhuizen waren de beschermingsmiddelen wel verplicht. "De enige fout die het RIVM heeft gemaakt is dat het er niet expliciet bij is gezegd." Er is dus geen sprake geweest dat zorgmedewerkers hun werk onveilig hebben gedaan, aldus de premier.

  De oppositiepartijen vonden het een zwak verhaal van Rutte. "Als onduidelijkheid de reden was, waarom is de richtlijn dan pas in augustus aangepast?", vroeg Lilian Marijnissen (SP) zich af. "Zorgmedewerkers hebben vanaf het begin massaal aangegeven dat ze het onduidelijk vonden." Volgens PVV-leider Wilders zijn de zorgmedewerkers misleid. "Eerst was een mondkapje niet nodig en op 17 augustus ineens wel!"

  Verschillende partijen hebben betoogd dat dit soort onduidelijkheid in het beleid het vertrouwen van mensen in de corona-aanpak aantast.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte in Kamer onder vuur om mondkapjesregel
 • Johnson: 'Moeilijke maanden, maar beter voorbereid'

  De Britse premier Johnson zegt dat als het coronavirus niet beteugeld wordt, het gezondheidssysteem geen capaciteit meer heeft voor andere patiënten. Hoewel veel mensen de afgelopen tijd de regels hebben opgevolgd, zijn ze te vaak overtreden, zei hij in een televisietoespraak.

  Volgens Johnson komen er moeilijke maanden, maar is de regering nu beter voorbereid dan eerder. Eerder vanavond kondigde de premier in het Lagerhuis strengere maatregelen aan.

 • Weer corona op nertsenfokkerij

  Opnieuw is er corona vastgesteld bij een nertsenfokkerij, dit keer in het Gelderse Heumen. Het bedrijf heeft ongeveer 5200 moederdieren, zegt het ministerie van VWS. De besmetting is aan het licht gekomen door het monitoringssysteem waarbij wekelijks dieren getest worden. Het bedrijf wordt zo snel mogelijk geruimd. Voor zover bekend zijn er besmettingen op 55 van de 128 Nederlandse nertsenfokkerijen.

 • Verpleegkundigen en verzorgenden: erken covid-19 als beroepsziekte

  De beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden NU'91 wil dat covid-19 wordt erkend als beroepsziekte. Dat heeft de bond tegen het ministerie van Volksgezondheid gezegd.

  De bond is bang dat zorgmedewerkers met covid in een "heel lang traject van welles-nietes" terecht kunnen komen, omdat het de vraag zal zijn of ze het wel of niet op werk hebben opgelopen. "En dan kunnen werkgevers onder allerlei regels uit", zegt een woordvoerder. "De bewijslast moet er gewoon niet meer zijn. Je krijgt al zoveel te verstouwen."

  Als covid 19-als beroepsziekte wordt erkend, moeten werkgevers bij eventuele arbeidsongeschiktheid doorbetalen.

 • Baudet: 'Geef ons onze vrijheid terug'

  Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet wil dat alle maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus zo snel mogelijk worden opgeheven. "We zijn op het verkeerde been gezet. Corona is veel minder gevaarlijk dan gedacht", zei hij in het Kamerdebat. "Geef ons onze vrijheid terug."

  Volgens Baudet is corona ongeveer net zo gevaarlijk als griep. "Daar gaan ook jaarlijks duizenden mensen aan dood, maar niemand die overweegt om daarvoor een lockdown in te stellen." Alleen het onafhankelijke Kamerlid Van Haga is het met hem eens.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Baudet: geef onze vrijheid terug
 • Tien besmettingen in verpleeghuis Norg

  In verpleeghuis De Omloop in het Drentse Norg zijn tien bewoners besmet met corona. Dat meldt de zorgorganisatie waar het verpleeghuis onder valt. Gisteren werd bekend dat een bewoner corona had opgelopen, waarop alle bewoners en medewerkers werden getest. Daarbij kwamen nog negen besmettingen naar voren, meldt RTV Drenthe.

  Uit voorzorg zijn ook de bewoners en medewerkers van een woonzorgcentrum van de zorgorganisatie in Norg getest. Die uitslag is nog niet binnen. In afwachting van de testuitslagen is bezoek er tijdelijk niet toegestaan.