#Ikdoenietmeermee: wat willen de rebellerende BN'ers precies?
De Instagram-actie van een aantal BN'ers onder de hashtag #ikdoenietmeermee, tegen het coronabeleid van de regering, krijgt op sociale media bijval, maar ook veel kritiek. Andere artiesten reageren verontwaardigd.
Onder meer Famke Louise, Tim Douwsma, Thomas Berge, Gers Pardoel, Brace, Mental Theo en rapper Bizzey deelden gisteravond om 18.00 uur een video op hun eigen Instagram-accounts, waarin ze zeiden: "Alleen samen krijgen we de overheid weer onder controle, ik doe niet meer mee, free the people."
De actie is gestart door Viruswaarheid-oprichter Willem Engel en vooraf gecoördineerd in een appgroep, die mede is opgezet door actrice en model Dorien Rose Duinker. Tegen de NOS zegt zij "veel nummers uit deze wereld van gelijkgestemden" in haar telefoon te hebben. "Die kennen ook weer mensen, en zo ontstaat een sneeuwbaleffect."
Hier een paar van de BN'ers die meedoen aan de actie:
Na het delen van die berichten barstte op Twitter de discussie los. Andere BN'ers als Tim Hofman, Sanne Wallis de Vries en Claudia de Breij zijn verontwaardigd. "Mogen de artsen als jij hulp nodig hebt dan ook zeggen #ikdoenietmeermee?", vraagt de De Breij zich af. Tim Knol lanceerde vanochtend een protestliedje tegen de hashtag. Minister De Jonge noemt de kritische corona-actie van enkele bekende influencers onverantwoord en gevaarlijk.
De zangeres en influencer Famke Louise maakte in het voorjaar nog deel uit van een betaalde campagne van de rijksoverheid, zegt minister De Jonge. De campagne was bedoeld om jongeren erop te wijzen dat ze zich aan de basisregels moeten houden. Het bedrag dat zij voor haar deelname aan de voorjaarscampagne heeft ontvangen, is niet bekendgemaakt. Het gaat wel om duizenden euro's.
Sommigen vragen zich hardop af of geldnood een rol speelt bij de actie, nu veel artiesten maanden niet hebben kunnen optreden, of voor minder publiek.
Dat veel artiesten hun inkomen zagen verdampen, blijkt uit de subsidieaanvragen. Artiestenbureau SPEC. vroeg tijdens de eerste ronde van de NOW-regeling bijvoorbeeld ruim 30.000 euro subsidie aan. Famke Louise is bij dat bureau aangesloten, naast zeventien andere artiesten (die op Instagram niet mee lijken te doen aan de actie). Ook het bedrijf van rapper Bizzey deed een beroep op de NOW-steun (en kreeg 18.729 euro).
"Financieel hebben we allemaal een hele harde klap gehad, maar over mij hoeven mensen zich geen zorgen te maken", zei Bizzey gisteravond laat op Radio 538. Hij wil niet worden neergezet als een artiest die geen boekingen heeft "of een geldwolf die denkt, shit, ik had nog een paar mille kunnen pakken dit jaar".
"Daar gaat het niet om. Waar het om gaat: ik heb het gevoel dat nu heel veel dingen niet kloppen. Zoveel vragen heb ik, waardoor ik het gevoel heb dat er soort machtsspel wordt gespeeld."
De vragen gaan over de effectiviteit van mondkapjes, onderzoek naar de betrouwbaarheid van coronatesten en over de IC's, waar de opnames achterblijven op het aantal nieuwe besmettingen.
Ondanks hun kritische vragen benadrukken veel deelnemende artiesten dat ze mensen niet willen aansporen om de coronaregels in de wind te slaan.
"Ik zeg niet: mensen, ren de straat op en ga elkaar tongzoenen.", zegt Bizzey. "Het is gewoon een beetje controversieel schoppen tegen de overheid om antwoorden te krijgen op vragen."
Volgens Bizzey gaat hij echt zijn moeder niet weer knuffelen als er geen antwoord komt. "Want die hoort ook bij de risicogroep en ik ben voorzichtig. Maar ik weet ook dat mijn moeder niet om 03.00 's nachts in een club rondloopt. En als ze dat wel doet, is dat een hele bewuste keuze van haar die ze gewoon mag maken. Dus ik vind: de clubs kunnen open, net zoals er sigaretten in de schappen liggen terwijl mensen daar longkanker van krijgen."
Natuurlijk doen we wél mee.
Zanger Thomas Berge, vanochtend ook op Radio 538, legt uit dat het hem er niet om gaat in een vol stadion te kunnen optreden. Wel moet er volgens hem "in een gecontroleerde omgeving" meer mogelijk zijn dan nu, en gebeurt dat ook al in sommige Europese landen. "In de eventbranche staan er 500.000 banen echt op wankelen. In andere landen gaat het er soms heel anders aan toe, daar wordt gecontroleerd een event gegeven en tot nu toe gaat dat heel erg goed."
Berge, die zegt ook namens de andere protesterende BN'ers te spreken, is geraakt door de verontwaardigde reacties op de actie. Hij stelt dat 'ik doe niet meer mee' niet betekent dat de rebellerende artiesten écht de coronaregels gaan negeren. "Natuurlijk doen we wél mee. Alle mensen die gisteren om 18.00 uur een post hebben gedaan doen zeker wel mee met het coronabeleid op het moment dat het moet. Het is voor ons duidelijk dat je gewoon maatregelen hebt en dat je je daaraan moet houden, alleen hebben we kritische vragen."
Doutzen Kroes
Het is niet voor het eerst dat BN'ers en bekende influencers kritiek uiten op het coronabeleid. In juli deelde supermodel Doutzen Kroes een foto van vraagtekens op Instagram met de vraag of de informatie van de overheid wel klopt. Ook toen leidde dat tot veel discussie.
Hans Alderliesten van kennisinstituut Movisie wijst er in het NOS Radio 1 Journaal op dat de opstandige geluiden op sociale media niet representatief zijn voor heel Nederland. "Een heel groot deel van de bevolking steunt het overheidsbeleid gewoon. Maar ze hebben veel volgers en bereiken heel veel jongeren. Juist onder die groep is de acceptatie van de maatregelen laag en door deze influencers worden ze nu niet op het goede been gezet."
Twee weken geleden bleek uit onderzoek in opdracht van de NOS dat 75 procent van de Nederlanders het coronabeleid steunt.