NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

VK: quarantaine na terugkeer uit Spanje, maatregel gaat om middernacht in

 • Het VK verplicht reizigers uit Spanje twee weken in quarantaine te gaan.
 • De provincie Antwerpen beperkt het aantal contacten dat inwoners mogen hebben.
 • Patiënten en zorgmedewerkers moeten voorrang krijgen bij testen, zeggen zorgorganisaties.
 • Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadashboard van de Rijksoverheid. Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
Liveblog gesloten
 • Noord-Korea meldt eerste mogelijke besmettingsgeval

  Voor het eerst sinds de wereldwijde uitbraak van het coronavirus meldt Noord-Korea officieel een geval van een vermoedelijke besmetting met het virus. Volgens staatspersbureau KCNA gaat het om iemand die drie jaar geleden Noord-Korea is ontvlucht en die op 19 juli vanuit Zuid-Korea terugkeerde.

  De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft een noodvergadering bijeengeroepen om "een noodgeval in Kaesong" te bespreken. Iedereen die met de mogelijk besmette persoon in contact is geweest, zou in quarantaine zijn geplaatst. Of ze ook zijn getest, wordt niet duidelijk uit de berichtgeving van het staatspersbureau.

 • TUI annuleert vluchten van Verenigd Koninkrijk naar Spanje

  In reactie op de Britse quarantaineplicht voor mensen die uit Spanje komen, heeft touroperator TUI alle vakantievluchten van het Verenigd Koninkrijk naar Spanje en de Canarische eilanden geannuleerd. Het bedrijf zegt teleurgesteld te zijn dat de Britse regering niet heeft gewaarschuwd voordat werd vanavond besloten om Spanje van de lijst met veilige landen af te halen. EasyJet en British Airways laten weten dat ze niet van plan zijn om de komende dagen vluchten naar Spanje te annuleren.

  Door de maatregel van de Britse regering moeten mensen die terugkeren uit Spanje vanaf middernacht twee weken in thuisquarantaine in het Verenigd Koninkrijk. De regering roept werkgevers op om begrip te tonen voor vakantiegangers die plotseling twee weken niet meer naar hun werk kunnen komen.

  Ook het kabinet van premier Johnson wordt getroffen door de aanscherping van de regels. De Britse minister van Transport, Grant Shapps, is op dit moment op vakantie in Spanje en kan door de maatregel twee weken niet op zijn kantoor verschijnen.

 • Antwerpen scherpt coronaregels aan

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Vlaamse viroloog: Nederlanders, kom niet naar Antwerpen
 • Chinese viroloog 'Bat Woman' wil excuses van Trump

  Shi Zhengli staat aan het hoofd van het virologisch instituut in de Chinese stad Wuhan en vindt dat de president van de VS zijn excuses moet aanbieden. Trump heeft meerdere keren gezegd dat het coronavirus in 'haar' lab is ontstaan. "Dat brengt zowel ons academisch werk als ons persoonlijke leven in gevaar", zegt ze tegen tijdschrift Science.

  Het is voor het eerst dat Bat Woman, zoals haar bijnaam luidt, de publiciteit opzoekt. Ze heeft de afgelopen 15 jaar drie typen coronavirussen bij vleermuizen onderzocht. Volgens haar is iedereen uit het team negatief getest op covid-19 en klopt er niets van Trumps bewering dat een in het lab geïnfecteerd persoon de bron van de uitbraak is.

  De Amerikaanse president zegt dat hij bewijs heeft gezien voor deze theorie, maar dat bewijs is niet openbaar gemaakt.

 • Weinig vliegtuigen in Tel Aviv, dus luchtballonnen gebruiken de startbaan

  Opmerkelijk beeld van luchthaven Ben Goerion in Tel Aviv. Het luchtruim boven het vliegveld werd zaterdag korte tijd gesloten om vier luchtballonnen te laten opstijgen. Het vliegveld is de laatste weken vaker door andere gebruikers benut, nu de startbanen amper gebruikt worden voor gewoon luchtverkeer. Zo mochten er twee weken terug zogenoemde ultralichte vliegtuigjes opstijgen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Luchtballonnen boven vliegveld Tel Aviv

  Het totaal aantal besmettingen in Israël is vandaag de 60.000 gepasseerd. In één dag kwamen er bijna 1800 nieuwe gevallen bij. Israël leek het virus al snel onder controle te hebben, omdat er heel vroeg een lockdown werd ingesteld. Sinds juni loopt het aantal besmettingen echter hard op.

 • VK: terugkeerders uit Spanje twee weken in quarantaine

  Vakantiegangers en anderen die vanuit Spanje naar het Verenigd Koninkrijk terugkeren, moeten twee weken in quarantaine. Dat heeft de Britse regering vanavond bekendgemaakt, melden Britse media.

  Spanje wordt van de lijst met veilige landen afgehaald. "We zijn er altijd duidelijk over geweest dat we een land gelijk zouden verwijderen als het nodig is", aldus een regeringswoordvoerder tegen de BBC. De maatregel geldt vanaf middernacht.

  In het Verenigd Koninkrijk beslissen de landen afzonderlijk over hun quarantainemaatregelen. De Britse regering bevestigde dat de quarantaineverplichting voor alle landen in het koninkrijk geldt, nadat Schotland en Noord-Ierland eerder op de avond de maatregel al hadden aangekondigd. Spanje was nog maar een paar dagen terug van de lijst met riskante landen afgehaald.

  Spanje is een van de Europese landen waar het aantal besmettingen met het coronavirus weer oploopt. Er zijn echter grote regionale verschillen. Vooral in Catalonië, Aragón en Baskenland wordt een stijging geregistreerd. Dat is ook wat de Spaanse regering nu benadrukt in een reactie. Spanje is een land met "gelokaliseerde, geïsoleerde en gecontroleerde uitbraken", zegt een woordvoerder, maar het land "respecteert de beslissing van het VK".

  Eerder vandaag stelde ook Noorwegen al een quarantaineplicht in voor reizigers uit Spanje. Verschillende landen scherpten hun reisadvies naar bepaalde Spaanse regio's zoals Aragón en Catalonië aan.

  Britse toeristen zijn een belangrijke inkomstenbron voor Spanje. Van de 84 miljoen toeristen die Spanje vorig jaar bezochten, waren er 18 miljoen afkomstig uit het VK.

 • Testen corona-app in volle gang

  Per 1 september moet de veelbesproken corona-app actief zijn en helpen met het snel opsporen van besmettingen. Op dit moment wordt de app die is ontwikkeld in opdracht van de overheid getest. In het bijzonder wordt er ook op gelet of mensen met een beperking de app makkelijk kunnen gebruiken, zoals laaggeletterden, mensen met een verstandelijke beperking en blinden en slechtzienden.

  Gea Weerma is één van de testers. Ze kan bijna niets zien. Daarom is de app volgens haar ook zo belangrijk: "Voor slechtzienden is het moeilijk om de anderhalve meter aan te houden".

  Bekijk hier hoe Gea de app test:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Helemaal helder, ook voor slechtzienden: Gea testte de corona-app
 • Spaanse soldaten bouwen kamp voor fruitplukkers na kritiek VN

  Het Spaanse leger is eropuit gestuurd om een kamp te bouwen voor fruitplukkers, die volgens de VN leven onder mensonwaardige omstandigheden. De arbeidsmigranten lopen een grote kans om besmet te raken met het coronavirus, waarschuwde VN-rapporteur De Schutter gisteren.

  De Afrikaanse seizoensarbeiders wonen in sloppenwijken, die volgens De Schutter vies en gevaarlijk zijn. Duizenden van hen zitten vast in Spanje, omdat buurland Marokko de grenzen dichthoudt. In de regio Aragón is bij een deel van de groep arbeidsmigranten het virus vastgesteld.

  Daarom zijn de soldaten vandaag op zoek gegaan naar een geschikte locatie voor alternatieve huisvesting. Behalve op hygiëne wordt er bij de aanbouw ook extra gelet op brandveiligheid. Vorige week waren er in vijf dagen drie branden in de sloppenwijken waar veel fruitplukkers wonen.

 • Middelburgs café dicht na besmetting barmedewerker

  Café De Heeren van Holland in de binnenstad van Middelburg gaat per direct twee weken dicht. Eerder deze week bleek dat een barmedewerker en twee gasten besmet waren geraakt met het coronavirus. Het personeelslid werd afgelopen week ziek. Hoe het met de gasten gaat, is niet bekend.

  De medewerker en de twee bezoekers waren los van elkaar aanwezig in het Middelburgse café in de nacht van 18 op 19 juli. Toen hadden ze nog geen klachten. Vandaag nam de GGD contact op met eigenaar Thijs van den Berge naar aanleiding van de besmetting van de barmedewerker. Mogelijk is hij of zij toch besmettelijk geweest in de bewuste nacht.

  Van den Berge trok meteen zijn conclusie: "We moeten niet dicht, maar willen geen enkel risico nemen", zegt hij bij Omroep Zeeland. "We gaan zeker twee weken dicht om de veiligheid te waarborgen, we gaan als het ware in quarantaine."

 • Aanscherping provincie Antwerpen: maximaal tien mensen bijeen

  Na crisisoverleg is besloten dat inwoners van de provincie Antwerpen met minder mensen mogen afspreken. Dat schrijven Belgische media. De zogenoemde sociale bubbel mocht wekelijks uit vijftien mensen bestaan, maar dat is nu beperkt tot tien. De maatregel geldt voor minstens vier weken.

  Met de maatregel moet voorkomen worden dat Antwerpen in een "softe lockdown" terechtkomt. In de hele provincie wordt bovendien een mondkapjesplicht ingesteld voor alle drukke, publiek toegankelijke plaatsen. Volgende week wordt er een lijst straten gepubliceerd waarvoor dat geldt.

  Antwerpen is de provincie in België waar de meeste nieuwe besmettingen bijkomen: 497 in de afgelopen week. Op nationaal niveau wordt maandag overlegd door het Belgische Veiligheidsberaad. Die vergadering is vervroegd vanwege zorgen over de verspreiding.

 • Braziliaanse president Bolsonaro weer coronavrij

  Na drie keer positief getest te zijn is de Braziliaanse president Jaïr Bolsonaro weer coronavrij. Op Twitter laat hij weten negatief te zijn getest.

  Op 7 juli werd bekend dat Bolsonaro besmet was met het virus. Hij had 38 graden koorts, maar leek verder geen ernstige symptomen te hebben. Nadat de ziekte werd vastgesteld liet hij weten hydroxycholoroquine te gebruiken, een anti-malariamiddel dat volgens hem helpt tegen de ziekte.

  Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat hydroxychloroquine een gunstig effect heeft bij de behandeling van corona. Toch blijft Bolsonaro het middel aanprijzen. In zijn tweet waarin hij zijn negatieve test bekendmaakte, poseerde hij met een doosje van het medicijn.

  Brazilië is een van de zwaarst getroffen landen in de coronapandemie. Bolsonaro bagatelliseert het gevaar van het virus. Volgens hem is het niet meer dan een griepje. Ingrijpende maatregelen zijn daarom volgens hem ook niet nodig.

 • Eén extra coronapatiënt op IC

  Het aantal patiënten met corona op de IC is de afgelopen 24 uur met één toegenomen naar 18, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Daarnaast liggen er nu 91 patiënten met corona op andere ziekenhuisafdelingen.

  Volgens Ernst Kuipers van het LCPS leidt de toename van coronabesmettingen op korte termijn niet tot een grote toename van het aantal ziekenhuisopnames.

 • Belgische Veiligheidsraad vervroegd bijeen, crisisoverleg in Antwerpen

  De Nationale Veiligheidsraad van België overlegt maandag of er aanvullende maatregelen nodig zijn om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat meldt de Belgische premier Sophie Wilmès.

  Eigenlijk was het overleg gepland voor aankomende vrijdag, maar gezien de oplopende besmettingscijfers in België is besloten de bijeenkomst te vervroegen. Vooral de situatie in de provincie Antwerpen is zorgwekkend.

  Volgens de laatste cijfers kwamen daar in een week 497 besmettingen bij. Ter vergelijking: de provincie West-Vlaanderen staat met 164 gevallen op de tweede plek. Daarom was er zaterdag in Antwerpen al een regionaal crisisoverleg. Er is onder meer overlegd over een verkleining van de zogeheten sociale bubbel. Belgen mogen met maximaal vijftien mensen tegelijk afspreken.

  Mondkapjesplicht

  Afgelopen week werden er al strengere maatregelen afgekondigd in België. In een week tijd nam het gemiddeld aantal besmettingen toe van 115 naar 221 per dag.

  Sinds vandaag is het in België verplicht op veel plekken in de openbare ruimte, zoals op markten, in winkels, het ov en in de horeca, mondkapjes te dragen. Daarnaast moeten horecabezoekers hun contactgegevens achterlaten, zodat ze makkelijker getraceerd kunnen worden als er iemand besmet blijkt.

  Vanaf maandag geldt in bijna alle kustgemeenten van Oostende tot aan de Franse grens een algehele mondkapjesplicht in de openbare ruimte, behalve op het strand en in natuurgebieden. Burgemeesters van de gemeenten vinden dat de federale overheid niet streng genoeg optreedt.

 • Weer weekenddrukte in centrum Amsterdam

  Opnieuw is het druk in de Amsterdamse binnenstad, meldt de gemeente. Daarom zijn er in de Kalverstraat weer maatregelen genomen.

  Winkeliers in de Kalverstraat riepen afgelopen week op om een mondkapjesplicht in te stellen in de Amsterdamse winkelstraat. Zij vrezen dat de straat anders helemaal gesloten wordt.

  Burgemeester Halsema van Amsterdam staat daar niet per se onwelwillend tegenover. Samen met haar Rotterdamse collega Aboutaleb vroeg ze het kabinet te overwegen om mondkapjes op meer plekken verplicht te stellen. Vooralsnog voelt het kabinet daar niets voor, maar het OMT wordt wel om een advies gevraagd.

 • Gommers: 'IC-verpleegkundigen vragen zich af, horen jullie ons wel?'

  Het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis ligt, is laag in vergelijking met de piek in maart en april. Toch zijn er zorgen onder het ziekenhuispersoneel, ziet Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). Verpleegkundigen vragen zich af of ze wel worden gehoord, zegt hij tegen Nu.nl.

  Gommers vangt boosheid op als hij spreekt met ziekenhuismedewerkers, ondanks een "ontspannen sfeer" op de IC's. "Verpleegkundigen willen zich gehoord voelen. Nu hangt er een beetje de sfeer van: horen jullie ons wel?", zegt hij tegen de nieuwssite.

  "Het is niet meer nieuw als we een nieuwe uitbraak krijgen en iedereen verwacht dat de verpleegkundigen en dokters allemaal weer hetzelfde doen", zegt hij. Tegelijkertijd wordt er volgens hem geroepen dat de gewone zorg en het gewone leven moet doorgaan. "Dat wordt wel best lastig."