liveblog
NOS Nieuws

Evenementen per 1 juli weer toegestaan, corona-app bijna klaar


Liveblog gesloten

Hiermee sluiten we het liveblog van woensdag 24 juni.

Fiets mag onder voorwaarden weer mee in de trein

De NS staat vanaf 1 juli weer toe dat reizigers een fiets meenemen in de trein. Voorwaarde is wel dat de fiets van tevoren is aangemeld via de NS-app of -website. Sinds de invoering van de coronadienstregeling in maart mochten reizigers geen fiets meer meenemen, ook als het stalen ros onderdeel van een noodzakelijke reis was.

De spoorvervoerder zegt met man en macht te werken aan de ontwikkeling van de fietsaanmeldservice. De NS verwacht daarom ook na 1 juli nog enige tijd nodig te hebben om het systeem te verfijnen.

In de zomermaanden juli en augustus mag de fiets ook in de spits worden meegenomen, daarna alleen tijdens de daluren. Wel geldt het advies om zoveel mogelijk buiten de spits te reizen.

Twee verpleeghuizen opnieuw dicht

Zeker twee verpleeghuizen hebben opnieuw de deuren moeten sluiten voor bezoek. Ze waren net een paar weken open voor familieleden en vrienden, maar moeten weer in lockdown door nieuwe coronabesmettingen onder bewoners.

Volgens brancheorganisatie Actiz zijn er ook "minder dan tien" verpleeghuizen die door nieuwe besmettingen alleen enkele afdelingen hebben gesloten. Actiz stelt dat het er mogelijk meer zijn, maar dit aantal is tot dusver bekend.

Kermisbond: 'Pas begin augustus weer kermissen'

De Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders BOVAK is opgelucht dat vanaf 1 juli weer kermissen mogelijk zijn, maar verwacht dat mensen pas begin augustus weer echt naar de kermis kunnen. Dat heeft te maken met de aanvraag van vergunningen en het keuren van attracties die stil hebben gestaan. Ook zijn veel verzekeringen stilgezet.

Voorzitter Atze Lubach-Koers reageert desondanks "euforisch". Hij hoopt dat dit jaar zo'n 600 van de 1400 kermissen doorgang kunnen vinden. "Wij moeten het hebben van de periode van half juli tot eind september, als er per weekend soms wel 70 kermissen plaatsvinden."

Toeschouwers weer welkom bij voetbalwedstrijden

In alle afdelingen van het betaald voetbal kunnen vanaf september weer wedstrijden worden gespeeld met publiek. Supporters moeten zowel binnen als buiten het voetbalstadion anderhalve meter afstand houden.

Er is nog een restrictie: spreekkoren en gezang zijn vanwege het risico op de verspreiding van het coronavirus taboe in de stadions. "Als dat toch gebeurt, gaat het weer dicht", zegt premier Rutte daarover. "Neem een grote toeter mee of fluister 'hoera', dat is het."

De KNVB is van plan op 12 september te starten met de eredivisie. Voor die datum zal Oranje nog twee wedstrijden in de Nations League spelen, tegen Polen op 4 september en tegen Italië op 7 september.

Afgelopen maanden waren "als een achtbaan" voor premier Rutte

De coronapersconferentie van vanavond was de voorlopige laatste in een lange reeks. Premier Rutte vergeleek de afgelopen maanden met een achtbaan, waarvan "de ergste en scherpste bochten voor nu achter de rug zijn".

Rutte: 'De afgelopen maanden waren als een achtbaan'

22 kunstrijders en 6 coaches in quarantaine na positief coronageval

22 kunstrijders en zes coaches van de KNSB-selectie zijn in quarantaine gegaan omdat een van de rijdsters besmet is met het coronavirus. De Nederlandse selectie stond afgelopen weekeinde op het ijs in België.

Een van hen kreeg tijdens het weekeinde keelklachten. Na thuiskomst in Nederland liet ze zich op corona testen. Die test bleek positief. Om privacyredenen maakt de schaatsbond de naam van de rijdster niet bekend. Ze maakt het goed, schrijft de KNSB.

'Kleinere horecazaken niet geholpen met versoepeling'

Het loslaten van een bovengrens aan het aantal gasten in de horeca is voor grote hotels, restaurants en conferentieoorden een verbetering, maar biedt voor kleine zaken weinig soelaas. Dat stelt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een reactie op de aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen. Doordat bezoekers binnen de locatie anderhalve meter afstand moeten houden, kunnen kleinere horecazaken nu al vaak weinig gasten ontvangen.

"We hadden op iets beters gehoopt", zegt Dirk Beljaarts van de horecakoepel. Volgens hem zijn veel zaken momenteel niet rendabel. Hij vreest dat daar de komende tijd weinig verandering in komt, omdat het reces in politiek Den Haag voor de deur staat. "We gaan de komende dagen maar eens kijken wat wijsheid is", aldus Beljaarts.

Ouderenbond ANBO blij met einde bezoekregeling

Het einde aan de strenge bezoekregeling voor verpleeghuizen is "goed nieuws", zegt ouderenbond ANBO. Op dit moment mogen ouderen in tehuizen al bezoek ontvangen, maar alleen op afspraak en niet in grote gezelschappen. De bond is blij dat vanaf 1 juli "een heel gezin weer op bezoek kan bij hun vader of moeder en samen een wandeling buiten maken". Een kus of knuffel zit er nog niet in, want er moet anderhalve meter afstand worden gehouden.

ANBO ziet ook risico's: de kans op nieuwe besmettingen ligt op de loer. Daarom roept de ouderenbond alle bezoekers van verpleeghuizen op zorgvuldig om te gaan met het bewaren van voldoende afstand.

Nieuwsuur maakte deze reportage over Inge, die haar moeder Ria vanwege het coronavirus uit het verpleeghuis haalde. Inmiddels heeft ze Ria weer terug naar het verpleeghuis gebracht:

Ov-bedrijven: 'reizigers zoveel mogelijk spreiden'

Openbaarvervoerbedrijven zijn blij dat bus, trein, tram en metro per 1 juli niet langer alleen voor noodzakelijke reizen bedoeld zijn.

"Wel roep ik gelijk op: laten we samen ook van deze versoepeling een succes maken. U bent welkom, maar mijd zoveel mogelijk de spits en drukte. Spreiding van het aantal reizigers over de dag geeft heel veel ruimte. Dus een dringend beroep: reis verstandig en houd zoveel mogelijk afstand", zegt Pedro Peters, voorzitter van OV-NL, de vereniging van ov-bedrijven.

Spreidingsmodel

Peters zegt dat er de afgelopen weken achter de schermen gewerkt is aan een spreidingsmodel. Zo stemmen de openbaarvervoerbedrijven samen met onderwijsinstellingen de roosters af op het ov-aanbod, zodat studenten meer verspreid over dag reizen. Peters: "Studenten zijn voor ons belangrijke reizigers, en door de unieke samenwerking met het onderwijs kunnen zij straks veel meer op locatie onderwijs krijgen zonder dat we daarmee de ochtend- en avondspits te veel belasten."

De NS is blij dat er weer meer mensen met de trein kunnen. "We zagen de afgelopen tijd dat reizigers zich goed aan de coronamaatregelen houden en er zijn geen noemenswaardige incidenten geweest. Veilig en verantwoord reizen blijft voorop staan. Daarvoor is het essentieel dat reizigers gespreid over de dag reizen en zo de drukte mijden", aldus een woordvoerder.

Evenementenbranche en theaters blij, maar niet gerustgesteld

De evenementenbranche is tevreden over de versoepeling van de coronamaatregelen, maar blijft bezorgd over de financiële gevolgen van de anderhalvemeterregel. EventPlatform Nederland zegt in een reactie dat het schrappen van een bovengrens aan bezoekers "perspectief biedt", maar dat evenementen "nog lang niet" rendabel kunnen worden georganiseerd.

Ook de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) is nog niet gerustgesteld. Volgens de koepel zorgt de afstandsregel ervoor dat vier van de vijf theaterstoelen ongebruikt blijft. Stage Entertainment laat in een reactie weten de mogelijkheid te onderzoeken om uitgestelde voorstellingen van musicals eerder weer te agenderen.

De verschillende brancheverenigingen in de cultuursector willen dat er extra geld wordt gestort in het Gemeentefonds, dat sinds 1 maart culturele instellingen ondersteunt in de kosten voor de huisvesting.

Rutte baalt van anderhalve meter, maar 'is cruciaal'

Volgens premier Rutte is de anderhalvemeterregel een van de belangrijkste redenen dat de verspreiding van het coronavirus is geremd. Hij vindt dat alle Nederlanders het "verdomd goed hebben gedaan" om zich hieraan te houden. "Uit alle onderzoeken blijkt: dit is cruciaal."

Rutte zegt dat het afstand houden hem ook niet altijd gemakkelijk valt. Gisteren was de Franse president op bezoek in Den Haag. "Ik baal enorm. Normaal als ik Macron zie, liggen we meteen te knuffelen. Nu moesten we elkaar van grote afstand toeknikken."

Meer testen, corona-app bijna klaar

Mogelijk wordt iedereen die in contact is geweest met een besmet persoon en in contactonderzoek van de GGD naar voren komt, straks getest. Dat is nu nog niet zo, alleen mensen die in contact zijn geweest met een besmet persoon én klachten hebben worden getest.

De corona-app die de GGD moet helpen bij het bron- en contactonderzoek is bijna klaar, meldt vicepremier Hugo de Jonge. Half juli wordt besloten of de app in gebruik wordt genomen.

De minister verwacht dat een landelijke lockdown niet nodig zal zijn, mits iedereen zich aan de anderhalve meter houdt. "De meeste maatregelen die we nog zullen moeten nemen, zullen regionaal zijn."

Verpleeghuizen

De Jonge benadrukt dat het bezoek aan verpleeghuizen niet meer hoeft te worden beperkt als op de locatie geen gevallen van het coronavirus bekend zijn. Bewoners mogen ook weer naar buiten. Dat moet wel in overleg met de verpleeghuizen gebeuren.

Maatregelen voor bewoners én bezoekers van verpleeghuizen versoepeld

Sekswerkers mogen aan de slag, ook contactsporten toegestaan

Sekswerkers mogen vanaf 1 juli weer aan de slag. Er komen geen aanvullende eisen voor de sekswerkers, zoals het dragen van een mondkapje of het ontraden van bepaalde seksuele handelingen. Sekswerkers moeten, net als andere contactberoepen als kappers en nagelspecialisten, vooraf aan hun klanten vragen of ze coronaverschijnselen hebben.

De anderhalvemeterregel wordt in meerdere gevallen losgelaten. Alle sporten, dus ook contactsporten, zijn per 1 juli weer toegestaan, zowel als recreatieve activiteit als in wedstrijdverband. Ook acteurs en dansers hoeven geen afstand te houden.

Rutte: evenementen per 1 juli weer toegestaan, anderhalve meter blijft de norm

Zolang mensen onderling anderhalve meter afstand kunnen houden, geldt vanaf 1 juli geen maximumaantal bezoekers meer voor bijeenkomsten. Voorwaarde is wel dat deelnemers van tevoren wordt gevraagd of ze coronaklachten hebben. Daarmee zijn evenementen als kermissen en braderieën per 1 juli weer mogelijk. Grote evenementen waarvoor een vergunning zo'n zes weken vergt, zullen in de praktijk vanaf half augustus pas weer plaatsvinden. Daarbij geldt de basisregel dat iedereen anderhalve meter afstand houdt, zowel binnen als buiten.

Ook de geplande versoepelingen van de coronamaatregelen per 1 juli gaan door, zei premier Rutte in de persconferentie na het coronacrisisberaad.

Veel van de aangekondigde versoepelen werden eerder al bekend. Zo mogen vanaf 1 juli alle plekken in het openbaar vervoer weer worden gebruikt, maar moet drukte worden vermeden. Dat geldt ook voor taxi's en touringcars. Horecabedrijven mogen 'kuchschermen' gaan plaatsen op terrassen als afstand houden niet mogelijk is. Na de zomer kan het onderwijs weer volledig open. Onder de 18 jaar hoeft geen afstand tot elkaar worden gehouden.

Discotheken en nachtclubs blijven gesloten. In september wordt daar opnieuw naar gekeken. Coffeeshops mogen weer volledig open. Zangkoren mogen weer gaan repeteren en optreden, is nu definitief vastgesteld.

De anderhalvemeternorm zal blijven bestaan zolang er geen vaccin is, zei Rutte.

'Door afstand te houden geven we ruimte aan elkaar'

Verenigd Koninkrijk overweegt 'coronaluchtbrug', zonder Nederland

Het Verenigd Koninkrijk wil met verschillende Europese landen een luchtbrug-samenwerking aangaan, melden de kranten The Guardian en Financial Times. Onder meer Duitsland, Frankrijk, Italië en Griekenland zouden op het punt staan een deal te sluiten met de Britse regering, zodat voor het reizen van en naar deze landen de strenge quarantainemaatregelen niet meer gelden. Nederland komt in de Britse luchtbrugplannen vooralsnog niet voor.

Dat is opmerkelijk, omdat het aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners in Spanje (527) bijna twee keer zo hoog ligt dan in Nederland (288). Wellicht speelt de strenge Nederlandse houding ten opzichte van Britse reizigers een rol, schrijft correspondent Tim de Wit.

Versoepelingen voor terrassen, stadions weer open

Horecabedrijven mogen 'kuchschermen' plaatsen op terrassen als afstand houden niet mogelijk is. Dat is besloten in het coronacrisisberaad, melden bronnen aan de NOS. Nu is het nog zo dat er anderhalve meter tussen de tafels moet zitten. Binnen zijn kuchschermen nog niet aan de orde, omdat dat nog te risicovol wordt geacht.

Nachtclubs en discotheken blijven voorlopig gesloten. In september gaat het kabinet hier verder over nadenken.

Stadions en koren

Voetbalstadions mogen weer open, mits de anderhalve meter in acht wordt genomen en er niet wordt gezongen.

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving in dit liveblog en het NOS Journaal van 18.00 uur mogen koren nog niet gaan zingen. Eerder meldden bronnen aan de NOS dat koorleden weer samen mogen zingen, mits ze op anderhalve meter afstand van elkaar staan. Dit bericht blijkt bij nader inzien niet te kloppen.

'Demonstratie-rave' in Amsterdam verboden

De 'demonstratie-rave' die zaterdag gehouden zou worden op de Dam is verboden door de Amsterdamse driehoek, bestaande uit burgemeester Halsema, de politie en het Openbaar Ministerie. Met het protest willen de organisatoren in opstand komen "voor de ondernemers, creatieve geesten en festivals in Nederland". Bijna achtduizend mensen hebben op Facebook aangegeven deel te willen nemen aan de rave.

Volgens de driehoek heeft de rave te veel elementen van vermaak in zich en komt "de collectieve meningsuiting" op de achtergrond. Daarom is het protest aangemerkt als een evenement. Op basis van de noodverordening is het verboden om evenementen te organiseren.

De Amsterdamse omroep AT5 schrijft dat op Facebook berichten circuleren van mensen die met andere bedoelingen naar de rave wilden komen. Zo schrijft iemand bereid te zijn te vechten als er geweld gebruikt zou worden.

Koolmees: mogelijk derde steunronde voor bedrijven

Minister Koolmees van Sociale Zaken sluit niet uit dat er een derde steunronde komt voor bedrijven die door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen. Eind augustus zal het kabinet beslissen of zo'n steunronde nodig is, zegt Koolmees tegen de NOS.

Op dit moment kunnen bedrijven met minimaal 20 procent omzetverlies een beroep doen op de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) zodat ze hun personeel kunnen doorbetalen. Die regeling loopt tot 1 oktober. Tot 12 juni hebben 140.000 bedrijven steun gekregen via de NOW-regeling. Daarbij gaat het vooral om kleine en middelgrote bedrijven, aldus Koolmees.

Vanaf 1 juli weer met meer mensen in auto en touringcar

Vanaf 1 juli geldt er geen limiet meer op het aantal mensen dat samen in de auto mag. Dat zal premier Rutte straks bekendmaken in de persconferentie na het coronacrisisberaad, melden bronnen aan de NOS. Het gebruik van mondkapjes wordt geadviseerd wanneer de passagiers uit verschillende huishoudens afkomstig zijn.

Ook mogen in touringcars vanaf die datum weer alle zitplaatsen worden bezet. Wel moet iedere reiziger een mondkapje dragen en moet de vervoerder vooraf beoordelen of reizigers gezond zijn.

Kroatië scherpt coronaregels aan na stijging coronabesmettingen

Kroatië heeft een verplichting tot twee weken thuisisolatie ingevoerd voor reizigers uit buurlanden Bosnië, Kosovo, Noord-Macedonië en Servië. De beslissing volgt op de recente stijging in coronabesmettingen in het Balkanland. De regel geldt niet voor mensen die op doorreis zijn. Verder wordt het dragen van een mondkapje verplicht gesteld in het openbaar vervoer.

Afgelopen week rapporteerde Kroatië 119 nieuwe coronabesmettingen. Dat is fors meer dan de weken daarvoor, toen er slechts enkele infecties per week werden gemeld.

Openbaar vervoer vanaf 1 juli ook voor niet-noodzakelijke reizen

Vanaf 1 juli mogen alle zitplaatsen in het openbaar vervoer worden gebruikt. Dat maakt premier Rutte straks bekend in de persconferentie na het coronacrisisberaad. Op dit moment ligt de maximale bezetting van trein, bus, tram en metro nog op 40 procent. Mondkapjes blijven verplicht.

Het nieuwe devies voor het ov wordt 'vermijd drukte en reis zoveel mogelijk buiten de spits'. Wel mogen studenten en scholieren weer in de spits reizen, maar komen er afspraken over lestijden. Ook voor touringcars en taxi's worden versoepelingen aangekondigd.

Marathon New York afgelast

De marathon van New York gaat dit jaar niet door. Volgens de organisatie brengt het sportevenement in coronatijd te veel risico's met zich mee voor deelnemers, vrijwilligers en toeschouwers.

De burgemeester van New York, Bill de Blasio, staat achter het besluit. "De marathon is iconisch en een geliefd evenement in onze stad, maar ik ben blij dat de organisatie de gezondheid en veiligheid van zowel de lopers als de toeschouwers op de eerste plaats zet."

De marathon van New York is de grootste marathon ter wereld. Op 1 november zouden 50.000 lopers aan de start verschijnen. Deelnemers kunnen hun geld terugkrijgen of een gegarandeerd startbewijs aanvragen voor de marathon van 2021, 2022 of 2023.

Drukte op strand, maar zonaanbidders houden voldoende afstand

De zomerse temperaturen zijn een garantie voor drukbezochte stranden. Dat gaat op veel plekken goed, zoals in Scheveningen:

Op het zonnige strand van Scheveningen leeft men de 1,5 meter keurig na

In Castricum kon volgens de gemeente de anderhalve meter afstand onvoldoende worden gewaarborgd. Daarop is het strand afgesloten voor zowel automobilisten als fietsers. Volgens de gemeente is het vandaag "de drukste dag in het seizoen tot nu toe".

Laagste aantal coronapatiënten in ziekenhuis tot nu toe

Het totale aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is sinds de oprichting van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) nog niet zo laag geweest. Op dit moment zijn 246 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Daarvan liggen er 49 op de IC (één meer dan gisteren) en 197 op niet-IC-bedden (14 minder dan gisteren).

Ondanks het goede nieuws maakt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zich zorgen over de overall IC-bezetting. "Die blijft onveranderd laag, een teken dat de reguliere zorg nog niet op het oude niveau is."

Koning bezoekt Drenthe om impact coronacrisis te zien

Koning Willem-Alexander is op bezoek in het Drentse Borger om inzicht te krijgen in de gevolgen van de coronacrisis voor de vrijetijds- en cultuursector. Hij sprak onder meer met vertegenwoordigers van het TT-circuit in Assen, dierenpark Wildlands in Emmen en het Drouwense attractiepark Drouwenerzand. Ook bezocht de koning het grootste hunebed van Nederland.

ANP

Volgens RTV Drenthe was de toon van de gesprekken positief: ondernemers zeiden kansen te zien in de coronacrisis.

Belgische pretparken, zwembaden en theaters vanaf 1 juli weer open

In België mogen pretparken, zwembaden, wellnesscentra, theaters en bioscopen vanaf 1 juli weer hun deuren openen. Evenementen zijn toegestaan, met een maximum van 200 mensen binnen en 400 mensen in de buitenlucht. Nachtclubs blijven nog dicht. Dat heeft de Belgische regering besloten na overleg met de Nationale Veiligheidsraad.

De "sociale bubbel" wordt uitgebreid van tien naar vijftien personen. Dat houdt in dat elk individu mag afspreken met vijftien verschillende mensen, die per week mogen variëren. Binnen die bubbel hoef je geen fysieke afstand te houden, hoewel een kus of een knuffel wordt afgeraden.

Er is ook goed nieuws voor marktlieden: vanaf 1 juli vervalt de beperking op zowel het maximumaantal kramen als het maximumaantal bezoekers. Wel moeten markten er strikt op toezien dat er duidelijke aanwijzingen zijn om afstand te houden.

De sluitingstijd voor de horeca blijft 01.00 uur 's nachts, tot onvrede van horeca-uitbaters. Zij pleitten voor verruiming van de openingstijden, nadat afgelopen weekend in Brussel jongeren na sluiting opeengepakt op straat feestvierden. Premier Wilmès veroordeelt het feest, maar ziet geen reden om de horeca langer open te laten.

Tot slot maakte Wilmès de plannen bekend voor 21 juli, de Belgische Nationale Feestdag. Daarbij zullen dit jaar slachtoffers van het coronavirus en "personeel dat in de frontlinie stond" bijzondere aandacht krijgen. Ook komt er een tv-show met Belgische artiesten.

IMF: Nederlandse economie krimpt harder dan eerder voorspeld

De Nederlandse economie krimpt dit jaar iets harder dan eerder door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) werd voorzien. Daarnaast zal het herstel sneller verlopen, verwacht het IMF. Het Nederlands bruto binnenlands product neemt dit jaar met 7,7 procent af. Dat is 0,2 procentpunt meer dan het IMF in april verwachtte. In 2021 zal de economie volgens de denktank met 5 procent groeien, waar eerder rekening werd gehouden met 3 procent.

Wereldwijd krimpt de economie dit jaar met 4,9 procent, denkt het IMF nu. Eerder werd rekening gehouden met een terugval van 3 procent. Vooral de Amerikaanse (-8 procent), Duitse (-10,2 procent) en Franse, Italiaanse en Spaanse (-13 procent) krimpen dit jaar fors.

Tedros: pandemie verergert, 220 mogelijke vaccins onderzocht

De coronapandemie is zich sneller aan het verspreiden, waarschuwt directeur Tedros Adhanom Gehebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). "De afgelopen week zijn één miljoen besmettingen gemeld", zei hij tijdens een persconferentie over de ontwikkeling van een coronavaccin. Volgens de WHO-chef worden op dit moment 220 mogelijke vaccins ontwikkeld en onderzocht.

In de virtuele bijeenkomst deed gezondheidsgezant John Nkengasong van de Afrikaanse Unie, een oproep aan de internationale gemeenschap om in de toekomst vaccins beschikbaar te stellen aan Afrikaanse landen. Hij waarschuwde voor het risico dat Afrika "achteropraakt" in de bestrijding van het virus. Volgens WHO-chef Tedros beschikken inmiddels alle Afrikaanse landen over voldoende testcapaciteit om het coronavirus op te sporen.

Zorgen bij telecomproviders over delen van reisgegevens met RIVM

Telecomproviders zijn bezorgd over een wetsvoorstel dat hen tijdelijk verplicht meer data te verzamelen over het reisgedrag van mensen, en deze geanonimiseerd te delen. Een van de zorgen is dat opsporingsdiensten bij de informatie kunnen komen die is opgeslagen bij providers. Dat zeggen bronnen in de telecomindustrie tegen de NOS.