Vreugde bij de spelers van Feyenoord in Almelo AFP

De eredivisie kan in september beginnen met wedstrijden waarbij publiek aanwezig is. Dat heeft minister-president Mark Rutte woensdagavond bekendgemaakt.

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde het kabinet eerder deze week dat de stadions vanaf 1 juli voor een deel gevuld kunnen worden, mits supporters zowel binnen als buiten het stadion de anderhalvemeterregel in acht kunnen nemen.

Er is nog een restrictie: spreekkoren en gezang zijn vanwege het risico op de verspreiding van het coronavirus taboe in de stadions. "Als dat toch gebeurt, gaat het weer dicht", zegt Rutte daarover. "Neem een grote toeter mee of fluister 'hoera', dat is het."

Supporters in De Kuip ANP

De KNVB overhandigde begin deze maand een Deltaplan aan Martin van Rijn, minister van Medische Zorg en Sport. Daarin staat beschreven hoe het (prof)voetbal moet worden opgestart na de coronacrisis.

Belangrijke pijler van het plan is route van zeven stappen, die moet leiden tot wedstrijden met volledig gevulde tribunes. Momenteel bevindt het betaald voetbal zich in de tweede fase, waarin er beperkt getraind wordt, met anderhalve meter afstand tussen de spelers.

Sinds eind april traint de selectie van RKC Waalwijk weer ANP

Rutte zegde toe dat alle sporters, ook de selecties van de 34 profclubs, vanaf 1 juli weer volledig kunnen trainen. Ook oefenwedstrijden kunnen dan gespeeld worden.

De stap die daarna was voorzien, wedstrijden zonder publiek, kan nu worden overgeslagen. Vanaf 1 september is het voetbal toe aan stap zes: wedstrijden met beperkt publiek.

Betaald voetbal in september

Naar alle waarschijnlijkheid begint het nieuwe eredivisieseizoen op zaterdag 12 september. Daarvoor al speelt het Nederlands Elftal twee wedstrijden in de Nations League in de Johan Cruijff Arena.

Ook bij die duels, tegen Polen (4 september) en Italië (7 september), kunnen de tribunes deels gevuld worden.

STER reclame