NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

150 mensen bij rustig protest evenementensector • 11 patiënten minder op IC

 • Een demonstratie van zo'n 150 mensen uit de evenementensector op het Malieveld verliep rustig.
 • Vanaf 1 juli gelden er geen beperkingen meer voor het aantal aanwezigen bij bijeenkomsten.
 • Het aantal patiënten op de intensive care is gedaald met 11, het zijn er nu 48.
 • Het RIVM meldt vijf coronadoden en drie ziekenhuisopnames.
 • Liveblog gesloten

  Hiermee sluiten we het liveblog van dinsdag 23 juni.

 • 'EU blijft Amerikanen weren vanwege haperende corona-aanpak'

  De Europese Unie wil ook na 1 juli bezoekers vanuit de VS te weren. Dat schrijft de krant The New York Times op basis van voorstellen die in Brussel op tafel liggen. De VS heeft in de ogen van de EU de corona-uitbraak nog niet voldoende onder controle.

  Sinds half maart worden niet-EU-burgers, onder wie Amerikanen, geweerd aan de Europese grenzen. Die maatregel geldt tot zeker eind deze maand en de EU had eerder al aangegeven het besluit over verlenging te laten afhangen van de situatie per land. De EU blijft waarschijnlijk ook bezoekers uit Brazilië en Rusland weren, twee andere landen die nog altijd zwaar te lijden hebben onder het virus.

  Als de EU Amerikanen blijft tegenhouden aan de grens, zou dat volgens The New York Times een klap in het gezicht zijn van president Trump. Die betitelde zaterdag tijdens een toespraak in Oklahoma zijn aanpak van het virus nog als een "fenomenale prestatie".

 • Zo'n 150 mensen bij rustig protest evenementensector op Malieveld

  Op het Malieveld is een protest van de evenementenbranche rustig verlopen. Daar protesteerden horeca-ondernemers, festivalorganisatoren, artiesten, circussen en kermisexploitanten tegen de coronaregels voor evenementen. Zo'n 150 mensen hadden zich op het veld verzameld, schrijft Omroep West. De demonstranten vinden onder meer dat de regel om anderhalve meter afstand te houden te strikt wordt gehandhaafd in de horeca.

  De demonstranten zien de nieuwe versoepelingen, die vandaag uitlekten, als een stap in de goede richting. Vanaf 1 juli gelden er geen beperkingen meer op het aantal aanwezigen bij bijeenkomsten, zolang er maar 1,5 meter afstand wordt gehouden en er een gezondheidscheck wordt gedaan.

  "Ik hoop alleen dat als dit nu goed gaat dat ze dan voorstellen om 100 aanwezigen binnen te hebben zonder die anderhalve meter", zegt een demonstrant. "En daarna 500 man en dan vanaf 1 september 1000 man. Laten we het gewoon proberen."

  1/3 Demonstranten op het Malieveld ANP
  2/3 Demonstranten op het Malieveld ANP
  3/3 Demonstranten op het Malieveld ANP
 • Viroloog Fauci is bezorgd over sterke toename corona in de VS

  De medisch adviseur van de Amerikaanse regering, dokter Anthony Fauci, is bezorgd over het snel stijgende aantal besmettingen met het coronavirus in een aantal staten. In ongeveer de helft van de Amerikaanse staten stijgt het aantal gevallen van corona nog steeds hard.

  Met name in Texas, Florida en Arizona gaat het rap, terwijl in die staten de maatregelen tegen verspreiding van het virus juist snel worden afgebouwd. De komende weken wordt het bestrijden van het virus in die staten cruciaal, zegt Fauci.

  President Trump zei afgelopen weekend op een campagnebijeenkomst in Tulsa, Oklahoma, dat er minder coronatests zouden moeten worden gedaan. Dan worden er volgens hem ook minder besmettingen vastgesteld. Later zei het Witte Huis dat dat begrepen moest worden als grap.

  Dokter Fauci zei voor de commissie van het Huis van Afgevaardigden dat er juist wordt ingezet op meer tests.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Amerikaanse viroloog Fauci: 'We gaan meer testen, niet minder'
 • Ahoy: substantiële stap vooruit voor evenementensector

  Het nieuws dat er per 1 juli meer dan honderd mensen aanwezig mogen zijn bij een bijeenkomst, is heel goed nieuws voor de evenementensector. Dat zegt directeur Jolanda Jansen van Ahoy op NPO Radio 1.

  "We moeten morgen het definitieve besluit afwachten", zegt ze. "Maar als het waar is, is het een substantiële stap voor de sector, die weer enig perspectief biedt." Ahoy is 50.000 vierkante meter groot. "We hebben heel veel verschillende soorten evenementen: van zakelijke congressen tot grote concerten. Bij zo'n concert zijn normaal 15.000 mensen aanwezig. Met de anderhalvemeterregel kunnen we 2500 mensen ontvangen. Dat is nog niet rendabel, daarvoor moet de zaal echt voor de helft of driekwart gevuld kunnen worden. Maar het is wel een goede stap voorwaarts."

 • Kort geding om bezoekregeling verpleeghuizen van de baan

  Het kort geding tegen de Staat om de bezoekregeling in verpleeghuizen is van tafel. Dat meldt advocaat Liesbeth Zegveld na een gesprek met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Namens bewoners en familieleden eiste Zegveld een uitspraak van minister Hugo de Jonge dat zorginstellingen de rechten van de bewoners moeten respecteren.

  Volgens Zegveld was het een goed gesprek. "Morgen komt minister Hugo de Jonge met een boodschap en dan wordt er meer bekend." Wat die boodschap is, kan Zegveld niet zeggen. Dat het kort geding van de baan is, wijst erop dat de eisen van de advocaat worden ingewilligd.

  Vandaag werd bekend dat ook de Stichting Stop Onnodige Vrijheidsbeperking In De Zorg dreigt met een procedure als er niets gedaan wordt aan de zorginstellingen waar bewoners nog beperkt worden vanwege corona. Advocaat Jan-Koen Sluis wil de boodschap van de minister afwachten, voordat hij beslist of de eis van de stichting nog zin heeft.

 • Studenten mogen na de zomer weer in de spits

  Studenten in het mbo, hbo, en aan de universiteit mogen vanaf 1 september tóch in de spits reizen. Dat melden bronnen aan Nieuwsuur. Studentenvakbond Lsvb bevestigt de versoepeling die het kabinet morgen bekend maakt.

  Nu mogen studenten alleen tussen 11.00 en 15.00 uur en na 20.00 uur gebruikmaken van het openbaar vervoer. Koepelorganisaties in het voortgezet onderwijs pleiten al langer voor een versoepeling. Universiteiten en hogescholen die bij elkaar in de buurt zitten, moeten zorgen voor spreiding van lestijden, zodat niet alle lessen tegelijk beginnen. Ook moeten lokale vervoerders afspraken maken met hogescholen en universiteiten.

 • Vanaf 1 juli geen maximum aan bezoekers meer bij bijeenkomsten

  Vanaf 1 juli gelden er geen beperkingen meer voor het aantal aanwezigen bij bijeenkomsten, zolang er maar 1,5 meter afstand wordt gehouden en er een gezondheidscheck wordt gedaan. Haagse bronnen zeggen dat het kabinet dat morgen bekend gaat maken.

  Nu geldt vanwege de coronamaatregelen nog dat maximaal 30 mensen bij elkaar mogen komen. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat dat aantal vanaf volgende week naar 100 zou gaan, maar volgens de bronnen wil het kabinet nu al verder gaan.

  Voor bijeenkomsten binnen gaat gelden dat er een onbeperkt aantal mensen aanwezig mag zijn, zolang er van tevoren maar gevraagd wordt naar de gezondheid van de bezoekers, een zogeheten triage. Gebeurt dat niet, dan geldt een maximum van 100.

 • Besmettingsgetal R weer boven de 1

  Het R-getal, het cijfer dat aangeeft hoeveel mensen besmet worden door één coronapatiënt, was op 5 juni waarschijnlijk iets boven de 1. Dat blijkt uit het coronadashboard met data van het RIVM. Boven de 1 neemt het aantal besmettingen exponentieel toe, daaronder neemt het af. Volgens het dashboard steeg het besmettingsgetal begin juni naar 1,15. Hierbij is de onzekerheidsmarge erg groot: volgens het RIVM lag het getal op 5 juni tussen de 0,23 en 2,18.

  Doordat het getal wordt bepaald door te kijken naar de eerste ziektedag van coronapatiënten die worden opgenomen in het ziekenhuis, loopt het cijfer standaard een aantal weken achter. Wat het R-getal op dit moment is, publiceert het RIVM dus over een paar weken. Het is niet de eerste keer dat het getal boven de 1 komt. Op 18 mei was dat ook het geval, maar daarna zakte het naar 0,55 op 29 mei.

 • Kamer wil dit jaar nog van nertsenhouderijen af

  De Tweede Kamer wil nog voor het eind van de maand een "fatsoenlijke" stopregeling voor nertsenfokkers. Het doel is dat alle nertsenhouders er voor 1 januari 2021 mee stoppen.

  Aanleiding zijn de coronabesmettingen op meer dan tien locaties van verschillende bedrijven. De Kamer vindt het in verband met de zorgen bij omwonenden en het gevaar voor de volksgezondheid onwenselijk dat er de komende jaren nog nertsen worden gehouden.

  De nertsen van besmette fokkerijen worden geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De nertsenhouders krijgen na een taxatie van de waarde van de dieren een bedrag uitgekeerd ter compensatie.

 • Evenementensector demonstreert op Malieveld

  Op het Malieveld in Den Haag hebben zich de eerste demonstranten uit de evenementensector verzameld. Ze zijn niet blij met de regel dat er binnen maar dertig (en vanaf volgende maand honderd) mensen bij een evenement aanwezig mogen zijn.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Wanneer lach ik weer? Ik zit al vier maanden thuis.'
 • Aantal meldingen huiselijk geweld niet toegenomen

  De lockdown heeft niet geleid tot een stijging van het aantal meldingen van huiselijk geweld. Hoewel er wereldwijd meer meldingen zijn sinds het coronavirus, is dit in Nederland niet het geval.

  "Gelukkig zien we geen significante stijging van het aantal adviesvragen of meldingen", zegt Debbie Maas, voorzitter Landelijk Netwerk Veilig Thuis, het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling van de overheid.

  De verwachting was dat het aantal gevallen van huiselijk geweld wel zou toenemen, omdat mensen door de coronamaatregelen meer bij elkaar op de lip zitten, waardoor er sneller spanningen zouden kunnen ontstaan. Of er ook daadwerkelijk minder huiselijk geweld heeft plaatsgevonden, valt niet te zeggen.

 • Dagelijkse riooltest op corona

  Minister De Jonge van Volksgezondheid wil dat alle 352 rioolwaterzuiveringsinstallaties dagelijks worden gecontroleerd op het coronavirus. Het RIVM is gevraagd om de monitoring zo snel mogelijk op te zetten, in ieder geval voor 1 september moet het gebeurd zijn. Volgens het RIVM wordt dat geen probleem.

  De dagelijkse metingen moeten terechtkomen in het coronadashboard. De verspreiding en opleving van het virus kan daarmee in een vroeg stadium worden gesignaleerd.

  Het RIVM test nu al wekelijks het rioolwater op 29 locaties. Omgerekend komt dit neer op een kwart van de Nederlandse bevolking. Uit de recentste meting blijkt dat het coronavirus in het rioolwater afneemt. Per 2 juli worden de uitslagen van de rioolwatertests toegevoegd aan het coronadashboard. Het beeld moet gedetailleerder worden, naarmate er meer rioolwaterzuiveringsinstallaties worden toegevoegd aan de monitoring.

 • Stichting dreigt met rechtsgang om bezoekregeling verpleeghuizen

  De Stichting Stop Onnodige Vrijheidsbeperking In De Zorg (SOVIDZ) dreigt met een gang naar de rechter, als er niets gedaan wordt aan de zorginstellingen waar bewoners nog beperkt worden vanwege corona. Dat schrijven ze in een brief aan minister Hugo de Jonge. Volgens de stichting wordt er op sommige plekken geen of onvoldoende maatwerk geleverd. Bewoners van zorginstellingen mogen soms nog nauwelijks bezoek ontvangen of mogen niet naar buiten, terwijl dat volgens de richtlijnen van de brancheorganisaties wel mogelijk is.

  Advocaat Jan-Koen Sluijs, vertegenwoordiger van de stichting, schrijft dat dat botst met fundamentele rechten van de mens. "De Staat heeft een verplichting om de mensenrechten van deze bewoners te beschermen", aldus Sluijs. De minister zou de woonzorginstellingen duidelijk moeten maken dat zij een evenwichtige bezoekregeling moeten treffen. Als De Jonge niet uiterlijk 30 juni reageert op het verzoek van de stichting, spannen ze een procedure aan.

  Eerder stelde advocaat Liesbeth Zegveld hetzelfde ultimatum aan de minister, met als deadline 24 juni. Tot nu toe heeft de minister nog geen uitspraken gedaan over die brief.

 • Iran meldt hoogste aantal coronadoden sinds april

  In Iran zijn het afgelopen etmaal 121 mensen overleden aan het coronavirus, het hoogste aantal sinds 11 april. Een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid zegt dat het totaal aantal doden nu 9863 bedraagt. Het afgelopen etmaal testten 2445 mensen positief op covid-19, waardoor het aantal besmettingen gestegen is tot 209.970.

  Iran heeft geen 'lockdown' ingesteld om verspreiding van het virus tegen te gaan. Wel zijn in maart scholen gesloten, openbare evenementen geannuleerd en is het reizen tussen de 31 provincies verboden. De regering heeft de beperkingen vanaf april geleidelijk opgeheven om de ook door sancties getroffen economie weer op gang te brengen. Sindsdien stijgt het aantal besmettingen weer snel.

  Iran was na China een van de eerste landen waar het nieuwe coronavirus snel om zich heen greep. Het land staat wereldwijd op de tiende plaats qua besmettingen, en op de negende plek wat betreft het aantal geregistreerde doden.